Μάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999)69 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999)508 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1751 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1407 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 645 τελικό - SEC(2003) 1206 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην έκθεση του Φεβρουαρίου 1999 υπογραμμίσθηκε ότι η Μάλτα έπρεπε να ξεκινήσει τη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου σ' αυτό τον τομέα. Η Μάλτα έπρεπε κυρίως να εξασφαλίσει την εφαρμογή των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων και της μη διάκρισης στο θέμα αυτό. Εξεταζόταν η συμμετοχή της στα κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωνε ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη μη διάκριση, όπως κατά την πρόσβαση των γυναικών στην επαγγελματική κατάρτιση και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην εκπόνηση πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμιζε τη σημασία του γεγονότος ότι η πολιτική της Μάλτας σχετικά με την απασχόληση εστιάζεται όλο και περισσότερο στην επαγγελματική ανακύκλωση των ανθρώπινων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται και την ενθαρρύνει να επεκτείνει αυτό τον άξονα πολιτικής στην προοπτική της μελλοντικής συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική σ' αυτό τον τομέα. Υπογραμμίσθηκε εκ νέου η επιθυμία εκ μέρους της Μάλτας να συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα σ' αυτό τον τομέα.

Στην έκθεσή της του Νοεμβρίου 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Μάλτα σημείωσε πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, κυρίως όσον αφορά τη συμμετοχή της στα κοινοτικά προγράμματα σ' αυτόν τον τομέα. Η υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Μάλτας και Ευρωπαϊκής Κοινότητας το Σεπτέμβριο του 2000 επιτρέπει στη Μάλτα να συμμετέχει σ' αυτά τα προγράμματα.

Με την έκθεση του Νοεμβρίου 2001 αναγνωριζόταν ότι η Μάλτα είχε σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του συστήματός της εκπαίδευσης και κατάρτισης χάρη στη σύσταση, τον Οκτώβριο του 2000, του Συμβουλίου Επαγγελματικών Τίτλων. Μετά την ενίσχυση της υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας της επιφορτισμένης με τα προγράμματα της ΕΕ, η Μάλτα συμμετέχει στη δεύτερη γενεά προγραμμάτων Leonardo, Σωκράτης και Νεολαία.

Με την έκθεση του Οκτωβρίου 2002 διαπιστωνόταν ότι η Μάλτα είχε σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο στον τομέα όμως έπρεπε να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες για να συμμορφωθεί η νομοθεσία της με την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων και όσον αφορά την εκπόνηση και την εφαρμογή στρατηγικής επαγγελματικής κατάρτισης, αναγνωρίζοντας σημαντικότερο ρόλο στους κοινωνικούς εταίρους.

Με την έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αναγνωρίζεται ότι η Μάλτα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, όμως πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες για να τεθεί σε εφαρμογή το κεκτημένο σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η συνθήκη ΕΚ προβλέπει:

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: (ΣΩΚΡΑΤΗΣ (es de en fr), Leonardo da Vinci και «Νεολαία για την Ευρώπη») τα οποία ενημερώθηκαν πρόσφατα με μια νέα γενεά προγραμμάτων (Σωκράτης, Leonardo και Νεολαία).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η νομοθετική ευθυγράμμιση της Μάλτας με το κοινοτικό κεκτημένο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πρέπει επομένως να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες για να συμμορφωθεί η νομοθεσία της με την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων και όσον αφορά την μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η πρόσβαση και η συμμετοχή στις ενέργειες επαγγελματικής κατάρτισης απαιτεί ακόμη ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην εκπόνηση πολιτικής.

Σε συνέχεια της σύναψης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Μάλτας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2000, η Μάλτα θα συμμετάσχει στα προγράμματα Σωκράτης και Leonardo da Vinci II από το έτος 2000 και στο πρόγραμμα δράσης Νεολαία από το 2001.

Γενικά, η Μάλτα διαθέτει εκπαιδευτικό σύστημα ποιότητας και είναι καλώς προετοιμασμένη για τη συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα. Τον Ιανουάριο του 2000, το Υπουργείο Παιδείας συνέστησε μονάδα επιφορτισμένη με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPU), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια συντονισμένη προσέγγιση κατά τη διαχείριση των προγραμμάτων. Το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας έχουν την αρμοδιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Η Μάλτα εξέδωσε το 2002 ορισμένους κανονισμούς με σκοπό την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων, των οποίων η συμφωνία με το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει ακόμη να εξετασθεί. Όσον αφορά την μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης σημειώθηκε μικρή πρόοδος και είναι σκόπιμο να ενταχθούν διάφορα στοιχεία του σημερινού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης στην προοπτική της δια βίου μάθησης.

Μετά την έκθεση της Επιτροπής του 1999, η Μάλτα σημείωσε τακτική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν παύσει προσωρινά (βλ. έκθεση 2002). Η Μάλτα δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς σ' αυτό τον τομέα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004