Σλοβενία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2010 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (98) 709 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (99) 512 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 712 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1755 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1411 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1208 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997, έκρινε ότι, με προοπτική την προσχώρηση, η Σλοβενία δεν αναμενόταν να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 επιβεβαιώθηκε αυτή η πρώτη εκτίμηση και αναφέρθηκε ότι η Σλοβενία ακολουθούσε τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην πρώτη γνώμη σχετικά με τον τομέα αυτόν.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 τονιζόταν η ενεργός συμμετοχή της Σλοβενίας στα προγράμματα του τομέα.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 διαπιστωνόταν ότι, συνολικά, η Σλοβενία είχε επιτύχει σημαντική πρόοδο και ότι οι τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας συμφωνούσαν πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπιστώθηκε ότι η Σλοβενία εναρμονίσθηκε με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας εκδίδοντας το νόμο για την παραχώρηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων στην ιταλική και στην ουγγρική μειονότητα.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 εκτιμήθηκε ότι η Σλοβενία συνέχισε να επιτελεί πρόοδο αλλά ότι έπρεπε να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την ενεργή δημιουργία ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο της πολιτικής δια βίου μάθησης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 διαπιστώνεται ότι η Σλοβενία τηρεί γενικά τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ωστόσο, προσπάθειες πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή του κεκτημένου όσον αφορά τη σχολική φοίτηση των παιδιών των μεταναστών εργαζομένων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Συνθήκη ΕΚ προβλέπει:

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης («Σωκράτης (es de en fr)», «Leonardo da Vinci» και «Νεολαία για την Ευρώπη») τα οποία κατέστησαν επίκαιρα προσφάτως με μια νέα γενιά προγραμμάτων (« Σωκράτης », « Leonardo da Vinci » και « Νεολαία για την Ευρώπη »).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣH

Συνολικά η Σλοβενία έχει ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο.

Το Δεκέμβριο του 1999 θεσπίστηκε νόμος για να εξασφαλιστεί η ισότητα μεταχείρισης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το 2000 η Σλοβενία συνέχισε να πραγματοποιεί πρόοδο στο τομέα αυτό θεσπίζοντας μια ακολουθία από νέες νομοθετικές διατάξεις, ιδίως όσον αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των πολιτών της ΕΕ, τα επαγγελματικά προσόντα, την κατάρτιση και τους νέους και την εκπαίδευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Το 2001 η Σλοβενία υιοθέτησε μια νέα στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης. Ένας από τους κύριους άξονες της στρατηγικής αυτής είναι ο σχεδιασμός κατάλληλης πολιτικής με σκοπό τη μετάβαση προς την κοινωνία της γνώσης. Επίσης θεσπίστηκε νόμος για τη χορήγηση ειδικών δικαιωμάτων στην ιταλική και ουγγρική μειονότητα. Με την ψήφιση του νόμου αυτού η Σλοβενία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το κεκτημένο.

Το 2002 η Σλοβενία υιοθέτησε ένα εθνικό πρόγραμμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό καθορίζει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τα προσεχή πέντε έτη. Σύμφωνα με την έκθεση για το 2003 πρέπει να ενισχυθεί μόνον η ουσιαστική εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της σχολικής φοίτησης των παιδιών των μεταναστών εργαζομένων.

Από το Μάιο του 1999 η Σλοβενία συμμετέχει επιτυχώς στα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Leonardo da Vinci και ΝΕΟΛΑΙΑ.

Ύστερα από την έκδοση της γνώμης της Επιτροπής το 1997 η Σλοβενία πραγματοποίησε σταθερή πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν προσωρινά ολοκληρωθεί (βλ. έκθεση για το 2000). Η Σλοβενία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς για τον εν λόγω τομέα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.03.2004