Λιθουανία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2007 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(99) 507 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 707 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1750 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1406 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1204 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Με τη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι, όσον αφορά την προοπτική της προσχώρησης, η Λιθουανία δεν αναμενόταν να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπίστωνε, εν τούτοις, ότι η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε σ' αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένη.

Με την έκθεση του Οκτωβρίου 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωνε ότι είχε αρχίσει η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Προς το σκοπό αυτό, οι προσανατολισμοί για την αναδιοργάνωση του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο 1999. Από το Νοέμβριο 1998, η Λιθουανία συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα Leonardo da Vinci (), Σωκράτης (es de en fr)και Νεολαία για την Ευρώπη ΙΙΙ ().

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 υπογραμμιζόταν ότι η Λιθουανία είχε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματός της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και όσον αφορά την εισαγωγή ευρωπαϊκών προτύπων. Θα έπρεπε να βασισθεί στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε για την επίτευξη της νομοθετικής ευθυγράμμισης και για την καλή διεξαγωγή της μεταρρύθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπιστώνεται ότι η Λιθουανία πραγματοποίησε κάποια πρόοδο στον τομέα αυτό με την έκδοση, το Δεκέμβριο του 2000, του νόμου σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του τομέα των επιστημών και της εκπαίδευσης. Η Λιθουανία συμμετέχει στη δεύτερη γενεά των προγραμμάτων Leonardo da Vinci, Σωκράτης και Νεολαία.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 2002, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι πραγματοποιήθηκε νέα πρόοδος, όμως πρέπει ακόμη να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει εγγύηση μιας πραγματικής εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τα παιδιά των διακινουμένων εργαζομένων και για να αναπτυχθεί η σχετική διοικητική ικανότητα στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

H έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμά ότι η Λιθουανία τηρεί τις κυριότερες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Συνθήκη για την ΕΚ προβλέπει:

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: Σωκράτης (es de en fr), Leonardo da Vinci και «Νεολαία για την Ευρώπη», που ενημερώθηκαν πρόσφατα με μια νέα γενεά προγραμμάτων: Σωκράτης, Leonardo da Vinci και Νεολαία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από το 1997, η Λιθουανία άρχισε τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτή η μεταρρύθμιση, που καλύπτει κυρίως την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, απετέλεσε συνέχεια των νομοθετικών πράξεων σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση που εκδόθηκαν το 1997 και το 1998 με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που τίθενται σ' αυτόν τον τομέα. Ο νόμος σχετικά με την εκπαίδευση προβλέπει τη δημιουργία του τομέα της ανώτερης μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την καθιέρωση ελέγχων ποιότητας των σπουδών και τη σύσταση πολυάριθμων κανόνων με σκοπό την εξασφάλιση ομοιόμορφης ποιότητας της εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Δεκέμβριο του 1999, εγκρίθηκε το λιθουανικό λευκό βιβλίο για την ανώτερη εκπαίδευση το οποίο προγραμματίζει την ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης έως το 2015. Το Δεκέμβριο του 2000, το λιθουανικό κοινοβούλιο εξέδωσε το νόμο σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του τομέα των επιστημών και της εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή στα προγράμματα Σωκράτης, Leonardo da Vinci και Νεολαία είναι ικανοποιητική και οι υφιστάμενοι εθνικοί φορείς είναι λειτουργικοί. Όσον αφορά την κινητικότητα των σπουδαστών, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν, το Φεβρουάριο του 2000, συμφωνία, σχετικά με την αναγνώριση των ανώτερων διπλωμάτων με σκοπό τη διευκόλυνση της κινητικότητας των σπουδαστών. Όσον αφορά τη μη διάκριση έναντι των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος νόμος σχετικά με την εκπαίδευση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2000 αποβλέπει στην καθιέρωση των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ισότητας μεταχείρισης.

Για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την προσχώρηση, η Λιθουανία οφείλει τώρα να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην απαραίτητη ενίσχυση της εγγύησης μιας πραγματικής εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τα παιδιά των διακινουμένων εργαζομένων και στην ανάπτυξη της σχετικής διοικητικής ικανότητας στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας.

Μετά τη γνώμη της Επιτροπής το 1997, η Λιθουανία σημείωσε τακτική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τα εν λόγω κεφάλαια έχουν κλείσει προσωρινά (βλέπε Έκθεση 2002). Η Λιθουανία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς σ' αυτόν τον τομέα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.03.2004