Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(1997) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1998) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 700 τελικό- SEC (2001) 1749 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό- SEC (2002) 1405 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό- SEC (2003) 1203 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 1997, εκτιμούσε ότι, με προοπτική την προσχώρηση, η Λεττονία δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 αναφέρει ότι η Λεττονία συνεχίζει τις προσπάθειες στον τομέα αυτό. Ωστόσο καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε όσον αφορά την έγκριση νομοθετικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 1999 έδειχνε ότι η Λεττονία σημείωσε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Εκδόθηκε ένας νόμος-πλαίσιο για τη διδασκαλία καθώς και ένα στρατηγικό πρόγραμμα σχετικά με την ανάπτυξη της διδασκαλίας. Η Λεττονία συνέχισε επίσης τις προσπάθειές της όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων. Συνέχιζε να συμμετέχει στα προγράμματα «Σωκράτης», Leonardo da Vinci και Νεολαία.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 διαπιστώνει ότι η νομοθεσία της Λεττονίας ανταποκρίνεται ήδη τις απαιτήσεις του κεκτημένου. Συνεπώς, η Λεττονίας επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της νομοθεσίας που εκδόθηκε προηγουμένως. Μεταξύ άλλων προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με βάση αυτή τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Νοεμβρίου 2001, η Λεττονία επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των θεσμών και στη συνέχιση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Η εφαρμογή του νόμου για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία τροποποιήθηκε το 2000, επέτρεψε τη δημιουργία επαγγελματικών ειδικοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Λεττονία συμμετείχε στη δεύτερη γενιά των προγραμμάτων «Σωκράτης», Leonardo da Vinci και Νεολαία.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 έδειχνε ότι η Λεττονία είχε σημειώσει εκ νέου πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, κυρίως σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διδασκαλίας, την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας. Ωστόσο, η Λεττονία έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων, την ενίσχυση των αρμόδιων ιδρυμάτων, την επίτευξη μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμά ότι η Λεττονία τηρεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η συνθήκη ΕΚ προβλέπει:

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: «Σωκράτης» (es de en fr), LEONARDO DA VINCI και «Νεολαία για την Ευρώπη» που πρόσφατα ενημερώθηκαν σε μια νέα γενιά προγραμμάτων [«Σωκράτης» (es de en fr), Leonardo da Vinci και Νεολαία].

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από το 1997 η Λεττονία καταβάλλει προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος. Ύστερα από την έκδοση του νέου νόμου-πλαισίου για τη διδασκαλία τον Οκτώβριο του 1998, εγκρίθηκε ένα στρατηγικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία κατά την περίοδο των ετών 1998-2009 σχετικά με την ανάπτυξη της διδασκαλίας. Ένα έγγραφο προσανατολισμού σχετικά με την ανάπτυξη της διδασκαλίας για τα έτη 2002-2005 έχει επίσης εγκριθεί τον Ιούνιο του 2002.

Η Λεττονία συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με βάση ιδίως το νόμο για τη διδασκαλία του 1998 και το νόμο για την επαγγελματική κατάρτιση του 1999. Η εφαρμογή του νόμου για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τροποποιήθηκε το 2000, επέτρεψε τη δημιουργία επαγγελματικών ειδικοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο εξορθολογισμός του δικτύου των σχολείων επαγγελματικής κατάρτισης ξεκίνησε από την πρωτεύουσα Ρήγα. Παρ' όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διδασκαλίας πρέπει να επιταχυνθεί σε σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά την αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων στις βαλτικές χώρες, η Λεττονία, η Εσθονία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση της κινητικότητας των σπουδαστών και των διδασκόντων στις βαλτικές χώρες.

Υπάρχει μια διοικητική δομή που είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση. Πρέπει να εξασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών στον τομέα της κατάρτισης, δηλαδή των υπουργείων Παιδείας και Επιστημών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομίας και των ανεξάρτητων ειδικευμένων οργανισμών των υπουργείων. Τον Φεβρουάριο του 2002, η κυβέρνηση ενέκρινε την επενδυτική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών για την περίοδο 2003-2007.

Η Λεττονία συνεχίζει να συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα σε αυτόν τον τομέα και οι εθνικές μονάδες συντονισμού λειτουργούν.

Η λεττονική νομοθεσία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων ευθυγραμμίστηκε με το κεκτημένο, η εφαρμογή της όμως εκκρεμεί.

Ύστερα από τη γνώμη της Επιτροπής το 1997, η Λεττονία σημειώνει προόδους σε κανονικό ρυθμό. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν λήξει προσωρινά (βλέπε Έκθεση 2002). Η Λεττονία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς για τον τομέα αυτόν.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004