Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(93) 313 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)710 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (1999) 502 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 702 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [SEC(2001) 1745 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC (2003) 1202 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1993, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι κάποιες προσαρμογές, ενίοτε ουσιαστικές, της κυπριακής νομοθεσίας σε θέματα πολιτικής για τους καταναλωτές ήταν αναγκαίες ενόψει της μελλοντικής προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998, αν και αναγνώριζε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ζητούσε την καταβολή επιπλέον προσπαθειών ώστε να συμπληρωθεί η μεταφορά του κεκτημένου και η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή εκτιμούσε ότι είχε σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος από την τελευταία έκθεση, ιδίως από νομοθετικής πλευράς.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 επισημαίνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο όσον αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας και τη διοικητική δυναμικότητα. Οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο κεφάλαιο έκλεισαν προσωρινά και η χώρα δεν ζήτησε να υπαχθεί σε μεταβατικό καθεστώς.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2003 επισημαίνεται ότι η Κύπρος ικανοποιούσε τις περισσότερες απαιτήσεις που καθορίστηκαν για την προσχώρηση στους τομείς της παρακολούθησης της αγοράς και των μέτρων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια. Πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο και να θέσει σε εφαρμογή το κοινοτικό κεκτημένο.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Το κοινωνικό κεκτημένο καλύπτει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών (κυρίως τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης, την ένδειξη των τιμών, τα καταναλωτικά δάνεια, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων, την πώληση από απόσταση, τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεαγορά), τη γενική ασφάλεια των προϊόντων καθώς και τους τομείς των καλλυντικών, των ονομασιών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία που θεσπίστηκε προσφάτως (πωλήσεις εξ αποστάσεως, συγκριτική διαφήμιση και αναγραφή των τιμών) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στο εθνικό δίκαιο, τόσο στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών όσο και στον τομέα της γενικής ασφάλειας των προϊόντων. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να σημειώσει πρόοδο στους ακόλουθους τομείς:

Μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια:

Πρέπει ακόμη να εφαρμόσει την αναθεωρημένη οδηγία σχετικά με τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και να βελτιώσει τις υποδομές με τις οποίες δοκιμάζεται η εν λόγω ασφάλεια, προκειμένου να ικανοποιηθούν καλύτερα οι απαιτήσεις στον τομέα της παρακολούθησης της αγοράς.

Μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια:

Πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει τις διοικητικές δομές των διαδικασιών διαιτησίας λόγω του σημαντικού τους ρόλου όσον αφορά την επίλυση των διαφορών στις οποίες εμπλέκονται οι καταναλωτές.

Ενώσεις καταναλωτών:

Η Κύπρος θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερο τις ενώσεις καταναλωτών να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε τρεις τομείς:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 14.01.2004