Λιθουανία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2007 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(99) 507 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 707 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - - SEC(2001) 1750 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1406 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1204 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Λιθουανία θα ήταν σε θέση να συμμορφωθεί, μεσοπρόθεσμα, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά τις μεταφορές. Κατά συνέπεια, η προσχώρηση δεν αναμενόταν να θέσει μεγάλα προβλήματα στον τομέα αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι θα δινόταν η δέουσα προσοχή, κατά την περίοδο πριν από την προσχώρηση, στη βελτίωση της ασφάλειας (ιδίως στις θαλάσσιες μεταφορές), στην εναρμόνιση των περιβαλλοντικών προτύπων στις μεταφορές (ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος), και στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές καθώς και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης της επιθυμία να ενισχυθούν ταχέως οι λιθουανικές διοικητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών ελέγχου, π.χ. της ασφάλειας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπιστώθηκε ότι είχε επιτελεστεί πρόοδος στον υπόψη τομέα, ιδίως όσον αφορά την έγκριση και την εφαρμογή του κεκτημένου, αλλά τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια των θαλάσσιων και των εναέριων μεταφορών.

Το 1999, η Επιτροπή έκρινε ότι η Λιθουανία θα έπρεπε να προωθήσει περαιτέρω τη μεταρρύθμιση της ναυτιλιακής, της σιδηροδρομικής και της αεροπορικής της διοίκησης. Η εν λόγω μεταρρύθμιση συνιστούσε υποχρέωση για τη συνέχιση της ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2000 διαπιστωνόταν ότι η Λιθουανία είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο ιδίως στους τομείς της ασφάλειας των οδικών μεταφορών, των εναέριων μεταφορών, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Εντούτοις, έμενε να ρυθμιστεί στο μέλλον ένας μεγάλος αριθμός τεχνικών λεπτομερειών, σε νομοθετικό επίπεδο, με βάση το υπουργικό έγγραφο «Στρατηγικό πρόγραμμα και στόχοι στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών», μέχρι το 2010.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2001 υπογραμμιζόταν ότι η Λιθουανία συνέχιζε την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της, ιδίως σε ό,τι αφορούσε την ασφάλεια των οδικών μεταφορών, την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων και της πολιτικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της σχετικής διοικητικής ικανότητας.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 διαπιστώνεται η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο και η επίτευξη νέας προόδου, κυρίως στον τομέα των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς επίσης και η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας στους εν λόγω τομείς.

Στην έκθεση του 2003 υπογραμμίζεται ότι η Λιθουανία τηρεί τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στον τομέα των μεταφορών, ωστόσο πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταφορά του κεκτημένου στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα. Στον τομέα των οδικών μεταφορών και σε εκείνο των θαλάσσιων μεταφορών, η Λιθουανία πρέπει να θεσπίσει τη νομοθεσία εφαρμογής και να ενισχύσει τη διοικητική της ικανότητα. Τέλος, στον τομέα των αερομεταφορών, η Λιθουανία πρέπει να ενισχύσει τη διοικητική της ικανότητα και να γίνει μέλος της κοινής αρχής πολιτικής αεροπορίας.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή πολιτική μεταφορών περιστρέφεται γύρω από τρεις μεγάλους άξονες.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία επιβάλλει εναρμόνιση της λιθουανικής νομοθεσίας με την κοινοτική νομοθεσία, συνεργασία με σκοπό την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά μεταφορών, διευκόλυνση της διαμετακόμισης και επίτευξη προτύπων λειτουργίας συγκρίσιμων με εκείνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στη Λευκή Βίβλο υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η εσωτερική αγορά στον τομέα των μεταφορών, ιδίως εκείνα που αφορούν τον ανταγωνισμό και την εναρμόνιση των νομοθεσιών και των προτύπων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά τα οριζόντια θέματα, δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των κυριότερων διαδρόμων των μεταφορικών υποδομών, με επενδύσεις ύψους 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για ένα έτος. Η Λιθουανία ενέκρινε την τελική έκθεση του Οκτωβρίου του 1999, σχετικά με την εκτίμηση των αναγκών σε υποδομές μεταφορών (EBIT), η οποία αναμένεται να χρησιμεύσει ως βάση για την επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων στην εν λόγω χώρα.

Όσον αφορά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, η Λιθουανία σημείωσε σημαντική πρόοδο με τη θέσπιση νόμου για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς, σιδηροδρομικώς ή μέσω πλωτών οδών, καθώς και των σχετικών εκτελεστικών διατάξεων.

Στον τομέα των οδικών μεταφορών, τα σημαντικότερα βήματα προόδου που σημειώθηκαν αφορούν την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, την πρόσβαση στην αγορά, την κοινωνική νομοθεσία και την ασφάλεια. Εκδόθηκαν υπουργικά διατάγματα εφαρμογής σχετικά με το ελάχιστο επίπεδο κατάρτισης των οδηγών, τις διαδικασίες κατάρτισης των οδηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα, τις τεχνικές απαιτήσεις για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές και τη χρήση των ταχογράφων. Η κυβέρνηση επίσης ενέκρινε τους κανόνες εφαρμογής σχετικά με τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, καθώς και την περιγραφή των εντύπων και των υποδειγμάτων των πιστοποιητικών για τους χρήστες των οχημάτων και των αδειών οδήγησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2001 η Λιθουανία επικύρωσε την ευρωπαϊκή σύμβαση σχετικά με την περιστασιακή μεταφορά επιβατών με πούλμαν (INTERBUS).

Το 2001, σημειώθηκε πρόοδος στις οδικές μεταφορές, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ρυθμίσεις, την τεχνολογία και την ασφάλεια. Εντούτοις, θα έπρεπε να ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα, ιδίως μέσω της εξειδικευμένης επιμόρφωσης του προσωπικού, μέσω κοινωνικών ρυθμίσεων (κυρίως όσον αφορά τον χρόνο οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης) και μέσω της φορολόγησης των οχημάτων. Το 2002 η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο προχώρησε σημαντικά. Εντούτοις, πρέπει να καταβληθούν συμπληρωματικές προσπάθειες όσον αφορά τη μεταφορά και την εφαρμογή των κοινωνικών διατάξεων. Το 2003, μεταφέρθηκε η νομοθεσία πλαίσιο. Ωστόσο, όσον αφορά την εφαρμογή των κοινωνικών κανόνων, το ποσοστό των ελέγχων πρέπει να αυξηθεί για την τήρηση των απαιτήσεων του κεκτημένου. Παράλληλα, η συνεργασία με την υπηρεσία επιθεώρησης της εργασίας και την αστυνομία πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Η διοικητική ικανότητα πρέπει να ενισχυθεί στο Υπουργείο Μεταφορών.

Στον σιδηροδρομικό τομέα, η διαδικασία αναδιάρθρωσης και απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων βρίσκεται υπό εξέλιξη ενώ, τον Απρίλιο του 2000, η κυβέρνηση θέσπισε το κανονιστικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση των λιθουανικών σιδηροδρόμων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2002.Το 2001, η κυβέρνηση ενέκρινε ορισμένους περιοριστικούς από νομική άποψη προσανατολισμούς για τον σιδηροδρομικό κλάδο. Στόχος είναι να ευνοηθεί η νομική και οικονομική αναδιάρθρωση των λιθουανικών σιδηροδρόμων και να διασφαλιστεί η μελλοντική ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένων των νέων κοινοτικών ρυθμίσεων του 2001 για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του τομέα πρέπει να συνεχιστούν εάν η Λιθουανία θέλει να καταστήσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ανταγωνιστικότερες και αποδοτικότερες. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνατότητες της Εθνικής Αρχής Επίβλεψης Σιδηροδρόμων, καθώς και των άλλων αρμόδιων διοικητικών αρχών στον εν λόγω τομέα. Το κεκτημένο πρέπει να ολοκληρωθεί όσον αφορά τον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών ιδίως, οι διατάξεις που αφορούν για παράδειγμα τον διαρθρωτικό διαχωρισμό μεταξύ των αρμοδίων για τις υποδομές και των φορέων εκμετάλλευσης.

Στον τομέα της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, τον Αύγουστο του 2000, μια τροποποίηση και ένα συμπλήρωμα στον κώδικα εσωτερικής ναυσιπλοΐας, με σκοπό τη ρύθμιση της πρόσβασης των ξένων πλοίων στις λιθουανικές εσωτερικές πλωτές οδούς. Εκδόθηκαν κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις και την τεχνική λειτουργία των πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

Στον τομέα των αερομεταφορών, το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, τον Ιούλιο του 2000, το νέο νόμο για την πολιτική αεροπορία, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τη ριζική αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των αρμόδιων αρχών πολιτικής αεροπορίας. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και της Επιθεώρησης Πολιτικής Αεροπορίας. Η νέα κοινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2001, είναι επιφορτισμένη με τις εμπορικές υπηρεσίες της αεροναυτιλίας και με κανονιστικά θέματα, καθώς και με την Επιθεώρηση Πολιτικής Αεροπορίας για την επιτήρηση της ασφάλειας των πτήσεων.

Το 2002, η Λιθουανία ενέκρινε νέους κανόνες σχετικά με τις έρευνες ατυχημάτων και συμβάντων της αεροπορίας, οι οποίοι, κατά περίπτωση, εφαρμόζονται από την ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας. Σε τεχνικό επίπεδο, εκδόθηκαν υπουργικά διατάγματα σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την έγκριση αρμοδιοτήτων των εμπειρογνωμόνων της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και τη νηολόγηση και σήμανση των πολιτικών αεροσκαφών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Λιθουανίας σχετικά με την πολυμερή συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Κοινό Εναέριο Χώρο (EEAC) ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1999 και υπεγράφη διμερές πρωτόκολλο. Οι μελλοντικές προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην απαραίτητη διοικητική αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της προσφάτως αναθεωρημένης νομοθεσίας για την πολιτική αεροπορία.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα Lithuanian Airlines. Η πλήρης συμμετοχή στην κοινή αρχή πολιτικής αεροπορίας πρέπει ακόμη να επιτευχθεί.

Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, τον Αύγουστο του 2000, νόμο σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία της λιθουανικής διεύθυνσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και τις απαραίτητες τροποποιήσεις του νόμου για την εμπορική ναυτιλία και του τελωνειακού κώδικα. Η έκδοση του νόμου για τον θαλάσσιο λιμένα Klaipeda αποβλέπει στη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού και ίσων εμπορικών όρων για όλους τους οικονομικούς φορείς στο χώρο του εθνικού θαλάσσιου λιμένα.

Έχουν εκδοθεί υπουργικά διατάγματα σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών απόρριψης υδρογονανθράκων, τη συντήρηση των τεχνικών εγκαταστάσεων και του τεχνικού εξοπλισμού των πλοίων, τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών και αποσκευών, και τους κανόνες χορήγησης ναυτιλιακών διπλωμάτων και πιστοποιητικών επαγγελματική κατάρτισης. Η Λιθουανία επικύρωσε τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τη διευκόλυνση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, σχετικά με την αστική ευθύνη και σχετικά με τη σύσταση διεθνούς ταμείου αποζημίωσης για ζημίες που οφείλονται σε ρύπανση από υδρογονάνθρακες. Η διοίκηση για την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών συστάθηκε το 2001. Εντούτοις, η Λιθουανία πρέπει να ενισχύσει τη ναυτιλιακή της διοίκηση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω με το κεκτημένο και να μειώσει το ποσοστό ακινητοποίησης των σκαφών του στόλου της. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την επιμόρφωση επαρκούς αριθμού επιθεωρητών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το κεκτημένο.

Το 2002, η κυβέρνηση ενέκρινε την «λιθουανική στρατηγική ανάπτυξης της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας», η οποία αποσκοπεί στο να εισάγει μια ευρεία και συνολική προσέγγιση στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Το 2003, η Λιθουανία ενέκρινε συμπληρωματικό σχέδιο δράσης για την επίτευξη της συμπληρωματικής μείωσης της ακινητοποίησης σκαφών που φέρουν τη σημαία της Λιθουανίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 28.01.2004