Mάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 69 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 508 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1751 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1407 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2002) 1206 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην έκθεση του Φεβρουαρίου 1999 διαπιστώνεται ότι ύστερα από τη γνωμοδότηση του 1993, έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των συμφωνιών με την έκδοση το 1995 του νόμου για τον ανταγωνισμό ('Competition Act'). Σε άλλους κλάδους όπως ο έλεγχος των συγχωνεύσεων, οι κρατικές ενισχύσεις, οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα κρατικά μονοπώλια, η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί προτεραιότητα. Σε θεσμικό επίπεδο, τα υφιστάμενα όργανα και διαδικασίες πρέπει να βελτιωθούν και πρέπει να συσταθεί οργανισμός εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999, έκρινε ότι κατά τη διάρκεια του 1999 πραγματοποιήθηκε μικρή πρόοδος. Δεν είχε θεσπιστεί κανένα σύστημα για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων και τον κρατικών ενισχύσεων. Εξάλλου, η Μάλτα έπρεπε ακόμα να καταρτίσει ετήσιες εκθέσεις για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στον τομέα αυτό, και να θεσπίσει μια εποπτική αρχή για τις κρατικές ενισχύσεις. Τέλος, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ώστε να υπαχθούν στους κανόνες ανταγωνισμού τα κρατικά μονοπώλια, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που τύγχαναν ειδικών δικαιωμάτων.

Η έκθεση του 2000 διαπίστωνε ότι η Μάλτα είχε σημειώσει μικρή πρόοδο στον τομέα αυτό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ίδρυση του Συμβουλίου εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων είχε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η έκθεση του 2001, αναγνώριζε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Όσον αφορά τις συμπράξεις, ο νόμος για τον ανταγωνισμό τροποποιήθηκε ενώ, στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος για την προώθηση των επιχειρήσεων.

Η έκθεση του 2002, θεωρούσε ότι η Μάλτα είχε σημειώσει αρκετές προόδους στον τομέα αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να βελτιώσει τα αποτελέσματα στον τομέα της εφαρμογής και της εκτέλεσης της νομοθεσίας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Η έκθεση του 2003 θεωρεί ότι η νομοθεσία της Μάλτας είναι γενικά σύμφωνη με τις αναληφθείσες υποχρεώσεις για την προσχώρηση, στον τομέα των συμπράξεων και των κρατικών ενισχύσεων. Στην έκθεση διαπιστώνεται ωστόσο μία ανησυχητική καθυστέρηση κατά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τομέα της ναυπήγησης και επισκευής πλοίων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Οι κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας απορρέουν από το άρθρο 3, σημείο ζ) της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που ορίζει ότι η δράση της Κοινότητας περιλαμβάνει "ένα καθεστώς που εξασφαλίζει ανόθευτο ανταγωνισμό μέσα στην εσωτερική αγορά ". Οι κυριότεροι τομείς εφαρμογής είναι οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οι κρατικές ενισχύσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 81, 82 και 87 (πρώην άρθρα 85, 86 και 92) της Συνθήκης ΕΚ.

Συνεπώς, η Μάλτα πρέπει να εφαρμόσει προοδευτικά τις διατάξεις που προβλέπονται στον κανονισμό για τις συγχωνεύσεις (4064/89) και τα άρθρα 31 (πρώην άρθρο 37) και 86 (πρώην άρθρο 90) της συνθήκης ΕΚ σχετικά με τα μονοπώλια και τα ειδικά δικαιώματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σε γενικές γραμμές, η νομοθεσία της Μάλτας στον τομέα του ανταγωνισμού είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, με εξαίρεση τις δημόσιες επιχειρήσεις, και η Μάλτα πέτυχε αξιόλογα αποτελέσματα όσον αφορά την εκτέλεση.

Σήμερα, η απαλλαγή ορισμένων επιχειρήσεων από την εφαρμογή του νόμου για τον ανταγωνισμό δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Σε διοικητικό επίπεδο, η υπηρεσία ανόθευτου ανταγωνισμού, δηλαδή ο οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού και το συμβούλιο παρακολούθησης των κρατικών ενισχύσεων παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, η Μάλτα υιοθετεί το σύστημα που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Μάλτα απολαύει εξάλλου μεταβατικού καθεστώτος, μέχρι το 2008, σχετικά με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για τη ναυπήγηση και επισκευή πλοίων. Η Επιτροπή διατηρεί ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ορθή εφαρμογή του καθεστώτος αυτού και ζητεί την επείγουσα λήψη διορθωτικών μέτρων ώστε να μπορέσει η Μάλτα να συμμορφωθεί προς τους κοινοτικούς κανόνες και να πληρώσει τους καθορισθέντες για την προσχώρηση όρους.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το παρόν κεφάλαιο συνεχίζονται. Η Μάλτα οφείλει να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες στον τομέα της εφαρμογής και της εκτέλεσης της νομοθεσίας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 06.12.2002