Σλοβακία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2004 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 703 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(99) 511 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 711 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1754 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1410 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1209 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η προσέγγιση της νομοθεσίας στον τομέα της αντιμετώπισης των συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων προχωρούσε κατά τρόπο ικανοποιητικό και θα ήταν σε θέση να ολοκληρωθεί μεσοπρόθεσμα. Επιβεβαίωνε επίσης ότι το "Γραφείο Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής" φαινόταν να έχει τις δυνατότητες και τους πόρους που απαιτούνται για την τήρηση των κανόνων στον τομέα του ανταγωνισμού, αλλά ότι, ωστόσο, η σημαντικότερη πρόκληση θα είναι η εξασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων σε όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των θεωρούμενων ως επιχειρήσεων ζωτικής και στρατηγικής σημασίας.

Στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, αντίθετα, κατά την άποψη της Επιτροπής η Σλοβακία έπρεπε να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να τηρήσει μεσοπρόθεσμα τους κοινοτικούς όρους που εφαρμόζονται στον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων και ότι έπρεπε να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία διαφάνεια, να ευθυγραμμιστούν τα υφιστάμενα μέτρα κρατικών ενισχύσεων με την ευρωπαϊκή συμφωνία και να θεσπιστούν κανόνες για την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων. Εξάλλου, τόνισε ότι ο κατάλογος των ενισχύσεων θα έπρεπε να καλύπτει το σύνολο των μέτρων που χρηματοδοτούνται από τις κρατικές υπηρεσίες, από τις περιφερειακές αρχές και από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή από κρατικούς πόρους και ότι οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις έπρεπε να εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων επιχειρήσεων ζωτικής ή στρατηγικής σημασίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπιστωνόταν ότι η Σλοβακία δεν είχε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη υλοποίηση της εταιρικής σχέσης για την ένταξη όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις. Πρέπει, συνεπώς, να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στον τομέα αυτό και να εξακολουθήσει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει στον τομέα των συμπράξεων.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή εκτιμούσε ότι ο νέος νόμος για τις κρατικές ενισχύσεις συνιστά σημαντική πρόοδο. Διαπίστωνε, επίσης, και άλλες προόδους στη συλλογή περιφερειακών στατιστικών. Ωστόσο, απέμεναν να γίνουν βελτιώσεις στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς και στην ετήσια έκθεση και τον κατάλογο των κρατικών ενισχύσεων. Η Σλοβακία έπρεπε, επίσης, να εγγυηθεί την εφαρμογή του νόμου για τις κρατικές ενισχύσεις και να καταστήσει πλήρως λειτουργική την αρχή διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επεσήμαινε την έναρξη ισχύος, τον Ιανουάριο, ενός νέου νόμου κατά των συμπράξεων καθώς και ενός νέου νόμου για τις κρατικές ενισχύσεις, με τη δημιουργία εποπτικής αρχής. Ωστόσο, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων δεν έφθανε ακόμη στην πλήρη ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπίστωνε ότι η Σλοβακία είχε σημειώσει πρόοδο στους δύο μεγάλους τομείς της πολιτικής ανταγωνισμού (δηλαδή, αντιτράστ και κρατικές ενισχύσεις). Πάντως, έπρεπε να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες στο επίπεδο της εφαρμογής του δικαίου κρατικών ενισχύσεων.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 εκτιμούσε ότι η Σλοβακία συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στον τομέα αυτό αλλά έπρεπε να συνεχίσει τις προσπάθειές της όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις και για την καταπολέμηση των μονοπωλίων.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 διαπιστώνει ότι η Σλοβακία ουσιαστικά ικανοποιεί τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσον αφορά την καταπολέμηση των μονοπωλίων και τις κρατικές ενισχύσεις. Στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, η Σλοβακία θα πρέπει ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ευαισθητοποίησης των παραγόντων της αγοράς και των οργανισμών που παρέχουν τις επιχορηγήσεις.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η πολιτική ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας απορρέει από το άρθρο 3 σημείο ζ) της συνθήκης, το οποίο προβλέπει ότι η Κοινότητα διαθέτει "καθεστώς που εξασφαλίζει ανόθευτο ανταγωνισμό μέσα στην εσωτερική αγορά". Οι κύριοι τομείς εφαρμογής είναι η αντιμετώπιση των συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων (αντιτράστ) και οι κρατικές ενισχύσεις.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Σλοβακία, που τέθηκε σε εφαρμογή το Φεβρουάριο του 1995, προβλέπει την εφαρμογή καθεστώτος ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κοινότητας και της Σλοβακίας βάσει των κριτηρίων των άρθρων 81, 82 και 87 (πρώην άρθρα 85, 86 και 92) της συνθήκης (συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και κρατικές ενισχύσεις), και την υιοθέτηση κανόνων εφαρμογής στους εν λόγω τομείς εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Επίσης, η ευρωπαϊκή συμφωνία προβλέπει ότι η Σλοβακία θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία της Κοινότητας στον τομέα του ανταγωνισμού.

Το Λευκό Βιβλίο αναφέρεται στη σταδιακή εφαρμογή των προαναφερθεισών διατάξεων και των διατάξεων του κανονισμού για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων (4064/89) και των άρθρων 31 (πρώην άρθρο37) και 86 (πρώην άρθρο 90) της συνθήκης ΕΚ. σχετικά με τα μονοπώλια και τα ειδικά δικαιώματα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Σλοβακία έσπευσε να δημιουργήσει ένα νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο συμβιβάσιμο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζοντας παράλληλα τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να μειώσει τις κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Στον τομέα των συμπράξεων, η ισχύουσα νομοθεσία συμφωνεί σε σημαντικό βαθμό με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ένας νέος αναθεωρημένος νόμος για τις κρατικές ενισχύσεις, ο οποίος άρχισε να ισχύει το Νοέμβριο του 2001, ευθυγραμμίζει γενικά τη νομοθεσία της Σλοβακίας με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, η Σλοβακία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ευαισθητοποίησης των παραγόντων της αγοράς και των οργανισμών που παρέχουν τις επιχορηγήσεις,

Όσον αφορά το διοικητικό δυναμικό, λειτουργούν κανονικά τόσο η υπηρεσία καταπολέμησης των μονοπωλίων όσο και η υπηρεσία εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων. Η εποπτεία της τήρησης της νομοθεσίας σημειώνει πρόοδο αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Η Σλοβακία απολαύει δύο μεταβατικών περιόδων κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να χορηγηθεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, φορολογική ενίσχυση σε χαλυβουργική επιχείρηση (το αργότερο έως το τέλος του 2009) και σε επιχείρηση της αυτοκινητοβιομηχανίας (το αργότερο έως το τέλος του 2008). Πάντως, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την τήρηση του όρου που συνίσταται στον περιορισμό της παραγωγής της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα.

Βρίσκονται ακόμη υπό διεξαγωγή οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό. Για να ολοκληρώσει με επιτυχία την προετοιμασία της για την προσχώρηση, η Σλοβακία πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση των όρων που αφορούν τη μεταβατική περίοδο στον τομέα της χαλυβουργίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.03.2004