Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700-SEC(2001)1749 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002)700-SEC(2001)1405 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Σύμφωνα με τη γνώμη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο 1997, η προσέγγιση στον τομέα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ η έκδοση του νέου νόμου για τον ανταγωνισμό, καθώς και τα δύο νομοσχέδια για τις κρατικές ενισχύσεις συνιστούν σημαντική πρόοδο. Αντίθετα, όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, κατά την άποψη της Επιτροπής δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαιτούμενη διαφάνεια και χρειάζεται να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για να πληρωθούν τα σχετικά κοινοτικά κριτήρια μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θεωρείται απαραίτητη η καθιέρωση στενής συνεργασίας με την Κοινότητα.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο 1998 διαπιστώνεται η επίτευξη κάποιας προόδου στον τομέα της νομοθεσίας της σχετικής με τις συμφωνίες και τις κρατικές ενισχύσεις, ιδιαίτερα αναφέρεται η έναρξη της ισχύος του νέου νόμου για τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να καταρτιστεί πλήρης και ενημερωμένος κατάλογος των κρατικών ενισχύσεων ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών χορήγησής τους.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της του Οκτωβρίου του 1999 επισήμανε την επιτευχθείσα πρόοδο στον τομέα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, όπου είχαν εκδοθεί ρυθμίσεις για τις εξαιρέσεις ομίλων επιχειρήσεων και κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη των ανακοινώσεων συμπράξεων και των δηλώσεων συγχωνεύσεων καθώς και στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όπου είχε βελτιωθεί η ετήσια έκθεση. Εξάλλου, είχε βελτιωθεί ιδιαίτερα η λειτουργία των αρμοδίων αρχών πράγμα που εξηγούσε την αύξηση των αντιμονοπωλιακών περιπτώσεων και των περιπτώσεων κρατικών ενισχύσεων που εξετάζονται βάσει του κοινοτικού κεκτημένου. Μετά την πρόοδο αυτή, η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχαν τηρηθεί κατά μεγάλο μέρος οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Νοεμβρίου του 2000, η Λεττονία συνέχιζε την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της για το κεκτημένο στον τομέα των συμπράξεων και των κρατικών ενισχύσεων. Το Συμβούλιο του ανταγωνισμού και η Επιτροπή εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων μεριμνούσαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2001 ανέφερε τη θέσπιση νέου νόμου για τον ανταγωνισμό, καθώς και την τροποποίηση του νόμου για τις κρατικές ενισχύσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες και τους ελεύθερους λιμένες. Τα δύο αυτά στοιχεία συμβάλλουν σημαντικά στην ευθυγράμμιση της Λεττονίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 έκρινε ότι η Λεττονία είχε ακόμα προοδεύσει στον τομέα αυτό. Ωστόσο, θα έπρεπε να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ενισχύσει τις δικαστικές και διοικητικές της ικανότητες ούτως ώστε να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εκτέλεση στον τομέα των συμπράξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Νοεμβρίου 2003, η Λεττονία τηρεί τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις συμπράξεις και τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά εναπομένει ακόμα να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες στο διοικητικό επίπεδο.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η πολιτική ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας απορρέει από το άρθρο 3 σημείο ζ) της συνθήκης, το οποίο προβλέπει ότι η Κοινότητα διαθέτει «καθεστώς που εξασφαλίζει ανόθευτο ανταγωνισμό μέσα στην εσωτερική αγορά». Οι κύριοι τομείς εφαρμογής είναι η αντιμετώπιση των συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων (αντιτράστ) και οι κρατικές ενισχύσεις.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία με την Λεττονία, που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου, θα τεθεί σε εφαρμογή αφού κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή καθεστώτος ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κοινότητας και της Λεττονίας βάσει των κριτηρίων των άρθρων 85, 86 και 92 της συνθήκης ΕΚ (συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και κρατικές ενισχύσεις), καθώς και την υιοθέτηση κανόνων εφαρμογής στους εν λόγω τομείς εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Επίσης, η ευρωπαϊκή συμφωνία προβλέπει ότι η Λεττονία θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία της Κοινότητας στον τομέα του ανταγωνισμού.

Το Λευκό Βιβλίο αναφέρεται στη σταδιακή εφαρμογή των προαναφερθεισών διατάξεων και των διατάξεων του κανονισμού για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων (4064/89) και των άρθρων 31 (πρώην άρθρο 37) και 86 (πρώην άρθρο 90) της συνθήκης ΕΚ σχετικά με τα μονοπώλια και τα ειδικά δικαιώματα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά τη νομοθεσία κατά των συμπράξεων, η Λεττονία έχει ευθυγραμμιστεί προς το κοινοτικό κεκτημένο. Ένας πρώτος νόμος για τον «ανταγωνισμό και τον περιορισμό των μονοπωλίων» θεσπίστηκε το 1991 και αντικαταστάθηκε με ένα δεύτερο το 1997. Κατόπιν τροποποιήθηκε το 2001. Ο τελευταίος αυτός νόμος που άρχισε να ισχύει το 2002, επαναλαμβάνει τις κύριες αρχές των κοινοτικών κανόνων κατά των συμπράξεων όσον αφορά τις συμφωνίες, την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και τις συγκεντρώσεις. Θα πρέπει ακόμα να εκδοθούν διατάξεις εφαρμογής όσον αφορά τις κάθετες συμφωνίες και την οριζόντια συνεργασία.

Το Συμβούλιο ανταγωνισμού καθώς και η Υπηρεσία ανταγωνισμού (το εκτελεστικό σκέλος του) έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς την εφαρμογή του νέου νόμου. Παραμένει να εφαρμοστεί πολιτική αποτρεπτικών κυρώσεων όσον αφορά τις συμπράξεις με σοβαρές επιπτώσεις κατά του ανταγωνισμού. Ενόψει αυτής της προοπτικής, κρίνεται απαραίτητο να αυξηθούν οι πόροι του Συμβουλίου καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό του.

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε, το 1998, ο νόμος που ενσωματώνει τις βασικές αρχές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψε να τεθεί σε εφαρμογή πραγματικό σύστημα εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων. Η λεττονική νομοθεσία για τις ειδικές οικονομικές ζώνες και τους ελεύθερους λιμένες που τροποποιήθηκε τον Ιανουάριο 2002 αποτέλεσε συμπληρωματικό βήμα προς πραγματική ευθυγράμμιση με το κεκτημένο.

Η επιτροπή εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων, που διενεργεί τακτικά τους εκ των προτέρων ελέγχους συμμόρφωσης σχετικά με τις ενισχύσεις, είχε αύξηση της διοικητικής ικανότητάς της με τη θέσπιση το 2002 του διαχωρισμού του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο αυτό έχουν προσωρινά ολοκληρωθεί (βλέπε έκθεση 2002). Η Λεττονία ζήτησε να τύχει στον τομέα αυτό μεταβατικού καθεστώτος. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ενισχύσει τη δικαστική και διοικητική της ικανότητα ούτως ώστε να εξασφαλίσει αποτελεσματική εκτέλεση στον τομέα των συμπράξεων.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004