Σλοβακία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97)2004 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 703 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 511 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 711 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1754 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1410 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1209 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Επιτροπή έκρινε ότι η μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά την άμεση φορολογία δεν θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στη Σλοβακία. Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης, ότι η χώρα έπρεπε να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθεί μεσοπρόθεσμα προς το κεκτημένο στους τομείς του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης Σύμφωνα με την έκθεση, έπρεπε επίσης να είναι σε θέση να συμμετάσχει στην αμοιβαία συνδρομή υπό την προϋπόθεση ότι η φορολογική της διοίκηση θα εμπλουτίσει τις γνώσεις της στον τομέα αυτό.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 1998 επιβεβαίωνε ότι η Σλοβακία έπρεπε να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να ευθυγραμμίσει πλήρως την εθνική νομοθεσία όσον αφορά τον ΦΠΑ, προς το κοινοτικό κεκτημένο. Σε ότι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η έκθεση διαπίστωνε ότι το ισχύον σύστημα διέφερε σημαντικά από τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Ζήτησε λοιπόν να καταβληθούν επί πλέον προσπάθειες για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας και να ορισθεί για το λόγο αυτό ένα χρονοδιάγραμμα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1999 επισήμανε ότι η Σλοβακία καθιέρωσε προοδευτικά ένα σύστημα ΦΠΑ που προσεγγίζει το κοινοτικό καθεστώς. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης επίσης ευθυγραμμίστηκαν προοδευτικά με το κεκτημένο, ωστόσο υπήρχε ακόμη ανάγκη να καταβληθούν επικεντρωμένες προσπάθειες.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επισημάνθηκε ότι η Σλοβακία είχε σημειώσει κάποια πρόοδο, ιδίως σε ότι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 έκρινε ότι η Σλοβακία είχε επιτελέσει περιορισμένη πρόοδο ιδίως σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Σε ότι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εισήχθησαν νομοθετικές τροποποιήσεις εν όψει της συνέχισης της ευθυγράμμισης με το κεκτημένο (αποθήκη προϊόντων υπό φορολογικό έλεγχο, δομή των φορολογητέων πράξεων και συντελεστές). Αντίθετα, δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και τους άμεσους φόρους. Η νομοθεσία περί της αμοιβαίας συνδρομής (άμεσοι φόροι και είσπραξη απαιτήσεων) και περί της διοικητικής συνεργασίας (ΦΠΑ) καθιστά δυνατή την μερική ευθυγράμμιση με το κεκτημένο. Ενισχύθηκε η φορολογική διοίκηση και η νέα δομή οργανώνει την κατανομή της διαχείρισης των φόρων σε τρία επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό και τοπικό) όμως, ήταν περιορισμένη η βελτίωση της φορολογικής πειθαρχίας.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 παρατηρεί ότι η Σλοβακία σημείωσε καλή πρόοδο σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση της φορολογικής της νομοθεσίας με το κεκτημένο. Ήταν επίσης ικανοποιητική η πρόοδος σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

Η έκθεση του 2003 παρατηρεί ότι η Σλοβακία πληροί ουσιαστικά τις υποχρεώσεις της και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στον τομέα της άμεσης φορολογίας και της διοικητικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συνδρομής και ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει το σχετικό κεκτημένο ήδη από την ένταξή της. Επί πλέον, η Σλοβακία πληροί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις που καθορίζονται για την ένταξη στους τομείς του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τομείς στους οποίους θα πρέπει να επιταχύνει την νομοθετική ευθυγράμμιση και να δώσει ειδικότερα προσοχή στην αισθητή ενίσχυση της φορολογικής της διοίκησης.

Παραχωρήθηκαν στη Σλοβακία μεταβατικές περίοδοι κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις οικοδομικές εργασίες για την ιδιωτική κατοικία, που δεν υπάγονται σε δράση κοινωνικής πολιτικής (με εξαίρεση τα οικοδομικά υλικά) (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007), στην παροχή καυσίμων θέρμανσης και παραγωγής θερμού ύδατος για τα νοικοκυριά και τους μικρούς εμπορευόμενους που δεν είναι εγγεγραμμένοι για τον ΦΠΑ (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008) και στην παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού (μέχρι ένα έτος μετά την ένταξη). Παραχωρήθηκαν επίσης εξαιρέσεις, όπως απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην διεθνή μεταφορά επιβατών και εφαρμογή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενός κατωτάτου ορίου απαλλαγής και εγγραφής, οριζόμενο σε 35.000 ευρώ. Τέλος, παραχωρήθηκε στη Σλοβακία μόνιμη εξαίρεση βάσει της οποίας δύναται να εξακολουθήσει να εφαρμόζει το δικό της σύστημα για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην απόσταξη των αποσταγμάτων από μικρούς παραγωγούς οπωρών, εφόσον η ποσότητα αυτή δεν υπερβαίνει τα 50 λίτρα ετησίως και ανά νοικοκυριό, και εφόσον ο συντελεστής των ειδικών φόρων κατανάλωσης δεν είναι κατώτερος από το 50% του κοινού εθνικού συντελεστή που εφαρμόζεται στα αλκοολούχα.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στον τομέα της άμεσης φορολογίας, το κοινοτικό κεκτημένο αφορά κατά κύριο λόγο ορισμένες πλευρές της φορολογίας εταιριών και κεφαλαίων. Οι τέσσερις ελευθερίες που προβλέπονται στη Συνθήκη έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στα εθνικά φορολογικά συστήματα.

Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, το κεκτημένο περιλαμβάνει κυρίως την εναρμόνιση της νομοθεσίας στους τομείς του φόρου προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η εναρμόνιση αυτή συνεπάγεται την εφαρμογή ενός γενικού μη σωρευτικού φόρου στην κατανάλωση, που θα επιβάλλεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διανομής αγαθών και υπηρεσιών και προϋποθέτει ίση φορολογική μεταχείριση όλων των εσωτερικών συναλλαγών και των εισαγωγών.

Στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, το κεκτημένο περιλαμβάνει εναρμονισμένες φορολογικές δομές και κατώτατους συντελεστές, καθώς και κοινούς κανόνες που αφορούν την κατοχή και την κυκλοφορία των αγαθών (ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση φορολογικής αποθήκης).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Φόρος προστιθεμένης αξίας

Το ισχύον στη Σλοβακία καθεστώς του ΦΠΑ ενσωματώνει τις βασικές αρχές της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας και αποτελεί επομένως ένα καλό σημείο εκκίνησης εν όψει της μελλοντικής της ευθυγράμμισης στον εν λόγω τομέα, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά ασαφής η εφαρμογή του συστήματος. Οι ξένοι εμπορευόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο μητρώο ΦΠΑ στην Σλοβακία. Επειδή η νομοθεσία της Σλοβακίας δεν καθιερώνει κανένα σύστημα που να προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ στους ξένους μη εγγεγραμμένους φορολογούμενους, ο φόρος αυτός τους επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος. Η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί νέες προσαρμογές ώστε η νομοθεσία για τον ΦΠΑ να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ιδίως σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώς. Σε μια πρώτη φάση, το εθνικό σχέδιο της Σλοβακίας για την στρατηγική περί της εφαρμογής των συστάσεων της Λευκής Βίβλου έδωσε προτεραιότητα στην αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών και στην απαλλαγή των παραδόσεων αγαθών και της παροχής υπηρεσιών στις αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες.

Από τον Ιούλιο 1997, η Σλοβακία συνεχίζει τη διαδικασία εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με το κεκτημένο, ιδίως σε ότι αφορά το πεδίο εφαρμογής του συντελεστή ΦΠΑ. Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη νομοθετική ευθυγράμμιση σε ότι αφορά τον ΦΠΑ.

Τον Απρίλιο 1999, οι επελθούσες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ αφορούν την θέσπιση φόρου επί των ευκαιριακών διεθνών μεταφορών με πούλμαν στο εσωτερικό της χώρας από ξένους μεταφορείς, την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και την απαλλαγή των τόκων που εισπράττονται επί τίτλων δανείων. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ορίσθηκε από 6 σε 10%, παρόλο που αυτό δεν είναι αναγκαίο για την ευθυγράμμιση.

Το 2000, η πρόοδος περιορίστηκε μόνο σε μια τροποποίηση του νόμου για την φορολογητέα βάση (πτωχεύσεις και άλλες αναγκαστικές πωλήσεις) αλλά τίποτε δεν έγινε σε ότι αφορά την ευθυγράμμιση του πεδίου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή. Ωστόσο, το ισχύον σύστημα είναι σφαιρικά σύμφωνο με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Το 2001, η Σλοβακία οφείλει να καταβάλλει διπλάσιες προσπάθειες για την προσαρμογή του επιπέδου των συντελεστών ΦΠΑ.

Με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, οι οποίες άρχισαν να ισχύουν τον Ιανουάριο 2002, η σλοβακική νομοθεσία ευθυγραμμίστηκε με το κεκτημένο σε ό,τι αφορά τον τόπο φορολόγησης της παροχής υπηρεσιών προς αλλοδαπές επιχειρήσεις και την επιστροφή φόρων σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, που εξάγουν αγαθά μη εμπορικού χαρακτήρα. Επίσης, με αυτές τέθηκε μηχανισμός επιστροφής για τους μη εγκατεστημένους στη Σλοβακία υποκείμενους στον φόρο, καθώς και ειδικό καθεστώς για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Με άλλες τροποποιήσεις που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο 2002, θα ενισχυθεί η ευθυγράμμιση, από τον Ιανουάριο 2003, ιδίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα έκπτωσης και τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ωστόσο, είναι ακόμη αναγκαίες κάποιες ευθυγραμμίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και των απαλλαγών, τα ειδικά καθεστώτα και τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Μέχρι το τέλος του 2003, η Σλοβακία οφείλει να ολοκληρώσει τη μεταφορά του κεκτημένου σχετικά με τον ΦΠΑ στο εθνικό δίκαιο, διευρύνοντας κυρίως τον επί του παρόντος ισχύοντα ορισμό του υποκείμενου στον φόρο, καθιερώνοντας ιδιαίτερα συστήματα για τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τον προς επένδυση χρυσό και τα μεταχειρισμένα αγαθά και καταργώντας τις εναπομένουσες διαφορές σε ό,τι αφορά τις υποκείμενες στο φόρο συναλλαγές, τη φορολογική βάση και το φορολογητέο ποσό. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά του ενδοκοινοτικού συστήματος στο εθνικό δίκαιο. Εξ άλλου, οφείλει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών, εκτός από τους τομείς στους οποίους επωφελείται μεταβατικής περιόδου.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ του καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη Σλοβακία και των εν ισχύ κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως δεν υπάρχει σύστημα φορολογικών αποθηκών. Για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα αυτό, πρέπει οπωσδήποτε η Σλοβακία να εισαγάγει γρήγορα ένα σύστημα φορολογικών αποθηκών, εμπνεόμενη από το κοινοτικό υπόδειγμα και να προσαρμόσει τη δομή και το ύψος των ειδικών φόρων κατανάλωσης ώστε να είναι σύμφωνοι με τους κοινοτικούς κανόνες.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο 1997, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στον εν λόγω τομέα, εκτός από μια τροποποίηση των συντελεστών για τους υδρογονάνθρακες και τα πετρελαιοειδή. Επομένως, η Σλοβακία οφείλει να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες για να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο και για να ορίσει ένα σαφές προς το σκοπό αυτό χρονοδιάγραμμα. Τον Απρίλιο, και στη συνέχεια τον Ιούλιο 1999, αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι για τη βενζίνη, το ντίζελ καθώς και για τα τσιγάρα ώστε να προσεγγίσουν τα ελάχιστα κοινοτικά επίπεδα.

Το Νοέμβριο 2000, σημειώθηκαν πρόοδοι και η Σλοβακία εφαρμόζει προοδευτική αλλά σταθερή αύξηση των συντελεστών. Τον Ιανουάριο 2000, αυξήθηκαν οι συντελεστές στα οινοπνευματώδη και στην μπίρα. Άρχισε επίσης να ισχύει προσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο εγχωρίως παραγόμενο οικολογικό καύσιμο και οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα και το ντίζελ προσέγγισαν τα κοινοτικά επίπεδα. Τέλος, αυξήθηκαν οι συντελεστές φόρου στα τσιγάρα. Ωστόσο, τα επίπεδα των επιβαλλόμενων συντελεστών είναι κατώτερα από τα απαιτούμενα από την Κοινότητα επίπεδα για τα περισσότερα προϊόντα. Η Σλοβακία πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της δομής των φόρων στα τσιγάρα και με ορισμένα μέτρα προστασίας που αφορούν τα πετρελαιοειδή. Το 2001, η Σλοβακία οφείλει να καταβάλλει διπλάσιες προσπάθειες για την προσαρμογή του επιπέδου των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ο νόμος για τα πετρελαιοειδή, που άρχισε να ισχύει τον Ιανουάριο 2002, καθιερώνει τις φορολογικές αποθήκες, το καθεστώς αναστολής με σύσταση χρηματικής εγγύησης, τις λεπτομέρειες έγκρισης των εμπορευομένων, των χρηστών και των αποθηκών, καθώς και τη δομή των υποκείμενων σε φόρο πράξεων. Επί πλέον, διασφαλίζει την ανάλογη φορολόγηση όλων των πετρελαιοειδών, ανεξαρτήτως προελεύσεως. Σε ό,τι αφορά τα οινοπνευματώδη και τα αλκοολούχα ποτά, οι τροποποιήσεις που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο 2002, αυξάνουν σημαντικά τους συντελεστές φορολόγησης που επιβάλλονται στην μπίρα και στα ενδιάμεσα αφρώδη προϊόντα από τον Ιανουάριο 2003. Επίσης, εισάγουν διατάξεις για τα μικρά ζυθοποιεία και αναθεωρούν τον ορισμό της μπύρας.

Μέχρι το τέλος του 2003, η Σλοβακία πρέπει ακόμη να εισαγάγει το σύστημα αναστολής το οποίο εφαρμόζεται στην εσωτερική κυκλοφορία των προϊόντων του καπνού και των αλκοολούχων ποτών και να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση στον τομέα των πετρελαιοειδών. Το σημερινό σύστημα αναστολής πρέπει να επεκταθεί στην ενδοκοινοτική κυκλοφορία όλων των εμπορευμάτων τα οποία υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εναρμονισμένους σε κοινοτικό επίπεδο. Εξ άλλου, η Σλοβακία πρέπει να συνεχίσει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της σε ό,τι αφορά ορισμένες απαλλαγές και ορισμούς που εφαρμόζονται στα τσιγάρα, τα προϊόντα του καπνού και τα αλκοολούχα ποτά. Τελούν υπό προοδευτική αύξηση οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα· το επίπεδο του ελάχιστου κοινοτικού συντελεστή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το μεταβατικό καθεστώς το οποίο συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Διοικητικές ικανότητες

Στο μέλλον, η φορολογική διοίκηση της Σλοβακίας και η ικανότητά της για την είσπραξη των φόρων πρέπει να ενισχυθούν. Ωστόσο, ελήφθησαν ορισμένα μέτρα κατά τη διάρκεια του 2000 για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της. Συνέπεια της μεταρρύθμισης ήταν μια αναδιοργάνωση, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, βασισμένη περισσότερο στις δραστηριότητες παρά στον τύπο των φόρων. Εξ άλλου, ενισχύθηκαν οι εξουσίες της διοίκησης σε ότι αφορά την είσπραξη των φόρων. Τέλος, η διαχείριση των φόρων στα πετρελαιοειδή μεταβιβάστηκε στις τελωνειακές αρχές. Ωστόσο, η Σλοβακία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση των διοικητικών της ικανοτήτων ιδίως σε ότι αφορά την είσπραξη των φόρων και τη διαχείριση των επιστροφών του ΦΠΑ. Προσπάθειες πρέπει επίσης να καταβληθούν για την ενίσχυση του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το 2001, πρέπει να συνεχισθούν τα μέτρα που λαμβάνοντα για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Πρέπει ακόμη να ενισχυθεί το προσωπικό της γενικής διεύθυνσης φόρων, να γίνουν ευρύτεροι οι έλεγχοι και να βελτιωθούν οι εισπράξεις από τους ελέγχους που αφορούν τους κύριους φόρους, καθώς και η διαχείριση της είσπραξης του ΦΠΑ. Τέλος, η Σλοβακία, οφείλει να διασφαλίσει ότι το πληροφορικό της σύστημα φορολογικής ενημέρωσης είναι συμβατό με τα κοινοτικά συστήματα.

Το 2002, παραμένουν ορισμένες σημαντικές αδυναμίες. Ειδικότερα, το καθεστώς του ΦΠΑ χαρακτηρίζεται από υπερβολικό όγκο επιστροφών και το πρόβλημα της απάτης. Γενικότερα, είναι περιορισμένη η είσπραξη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το υψηλό ακόμα επίπεδο των καθυστερούμενων. Η φορολογική διοίκηση υφίσταται τις συνέπειες της περιορισμένης αυτονομίας της έναντι του υπουργείου οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προϋπολογισμού της, ο οποίος παραμένει ανεπαρκής. Είναι ανεπαρκείς οι ανθρώπινοι πόροι και οι πόροι πληροφορικής που διατίθενται για τις δραστηριότητες ελέγχου, πρέπει δε να βελτιωθούν οι μέθοδοι ελέγχου.

Μέχρι το τέλος του 2003, πρέπει να έχουν καταβληθεί σημαντικές επί πλέον προσπάθειες προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να καταστεί αποτελεσματικότερη η αρμόδια για τη φορολογία διεύθυνση, η οποία εν γένει είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας και διαθέτει ανεπαρκές προσωπικό. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του υπερβολικού όγκου των επιστροφών ΦΠΑ, στη βελτίωση της είσπραξης, των διαδικασιών ελέγχου και των λειτουργιών λογιστικού ελέγχου, καθώς και στην εκπόνηση αποτελεσματικού συστήματος ανάλυσης του κινδύνου. Πρέπει να βελτιωθεί η πολιτική και η κατάρτιση του προσωπικού. Η Σλοβακία πρέπει επίσης να επιταχύνει την υπό εξέλιξη αναδιάρθρωση των διοικητικών της δομών στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Άμεση φορολογία

Σε ότι αφορά την άμεση φορολογία, το Νοέμβριο 2000, έγινε μερική ευθυγράμμιση με το κεκτημένο (υπεραξίες στις συγχωνεύσεις, κράτηση στην πηγή για τις μητρικές και θυγατρικές εταιρείες καθώς και σύστημα πρόληψης της διπλής φορολογίας). Εξ άλλου, θεσπίστηκε καθεστώς κατ' αποκοπήν φορολόγησης του εισοδήματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρης η μεταφορά του κεκτημένου.

Τον Νοέμβριο του 2001, η Σλοβακία οφείλει να λάβει μέτρα για την κατάργηση των προτιμησιακών φορολογικών καθεστώτων και για την τήρηση του κώδικα συμπεριφοράς περί της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Τον Ιανουάριο του 2002, σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά την μεταφορά της οδηγίας για τις συγχωνεύσεις, με την έναρξη ισχύος της τροποποίησης του νόμου περί του φόρου εισοδήματος, που περιέχει νομικές διατάξεις οι οποίες καλύπτουν τις περιπτώσεις συγχώνευσης, μεταβολής ή διάσπασης των εταιρειών. Βέβαια, η Σλοβακία οφείλει ακόμη να μεταφέρει εξ ολοκλήρου την οδηγία αυτή στην εσωτερική της νομοθεσία. Οφείλει επίσης, να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για να καταργήσει όλα τα ενδεχομένως ζημιογόνα φορολογικά μέτρα, έτσι ώστε να τηρεί τον κώδικα συμπεριφοράς στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Μέχρι το τέλος του 2003, η Σλοβακία πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, οι οποίες αφορούν τις συγχωνεύσεις και τους έμμεσους φόρους που επιβάλλονται στις συγκεντρώσεις κεφαλαίων. Πρέπει επίσης να μεταφέρει την οδηγία σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων από την αποταμίευση και την οδηγία σχετικά με τους τόκους και τα τέλη.

Διοικητική συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή

Σον τομέα της διοικητικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συνδρομής, η νομοθεσία έχει εν μέρει μόνο εναρμονισθεί με το κεκτημένο. Ωστόσο, έχει καθιερωθεί η έννοια του "φορολογικού απορρήτου" για να είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες, σε αμοιβαία βάση. Το 2001, έπρέπε να συνεχισθεί ακόμη η ευθυγράμμιση στον τομέα αυτό.

Το 2002, παραμένει περιορισμένη η πρόοδος της Σλοβακίας στον εν λόγω τομέα, μέχρι να θεσπισθεί η κατάλληλη νομοθεσία. Έχει ήδη συνταχθεί ένα προσχέδιο που προσδιορίζει όλα τα σημαντικά στάδια της εφαρμογής ενός συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τον ΦΠΑ. Το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2003, πρέπει να έχει συγκροτηθεί το κεντρικό γραφείο επαφών. Αντίθετα, καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το γραφείο επαφών για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Μέχρι το τέλος του 2003, είχε δημιουργηθεί το κεντρικό γραφείο συνδέσμου· αντίθετα, εναπομένει να δημιουργηθεί το γραφείο συνδέσμου για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις βάσεις δεδομένων VIES (σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τον ΦΠΑ) και SEED (σύστημα ανταλλαγής δεδομένων σχετικών με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης) και εκτυλίσσονται σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.01.2004