Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής COM(98) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής COM(1999) 506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής COM(2000)706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1749 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1405 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι η Λεττονία είχε σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωσή της προς την κοινοτική νομοθεσία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και ότι είχαν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της τυποποίησης και της αξιολόγησης της πιστότητας. Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωνε επίσης ότι οι αρχές της χώρας έπρεπε να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε θέματα εναρμόνισης της τεχνικής νομοθεσίας, που όμως, η βασική δυσκολία της διαδικασίας αυτής έγκειται στην έλλειψη έμπειρου εργατικού δυναμικού.

Η Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα αυτό δε θα έπρεπε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην προσχώρηση της Λεττονίας, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί ο εγκεκριμένος ρυθμός εναρμόνισης, ενώ, οι λεττονικές αρχές έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι, στους τομείς που δεν καλύπτονται από την κοινοτική εναρμόνιση, η εθνική νομοθεσία δεν δημιουργεί εμπόδια στις συναλλαγές

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπίστωνε ότι είχαν επιτευχθεί ορισμένες πρόοδοι, κυρίως όσον αφορά την εναρμόνιση της τεχνικής νομοθεσίας. Το νομικό πλαίσιο της νέας προσέγγισης είχε τεθεί. Αντίθετα, η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των εναρμονισμένων ευρωπαϊκών πρότυπων δεν είχε προχωρήσει πολύ.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή εκτιμούσε ότι η Λεττονία είχε σημειώσει μεγάλες προόδους όσον αφορά την συμμόρφωση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο και την ενίσχυση των διαρθρώσεων εφαρμογής. Ωστόσο, έπρεπε να καταβληθούν συμπληρωματικές προσπάθειες προκειμένου η χώρα αυτή να μπορέσει να διαθέσει επαρκές ειδικευμένο προσωπικό και να στηθεί ένα πραγματικό σύστημα επιτήρησης της αγοράς.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 ανέφερε ότι μετά το 1999 η Λεττονία είχε προχωρήσει πολύ στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της προς το κοινοτικό κεκτημένο καθώς και στην ενίσχυση των διοικητικών δομών.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 η Επιτροπή έκρινε ότι η Λεττονία είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως προς την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της προς το κοινοτικό κεκτημένο και την ενίσχυση της σχετικής θεσμικής υποδομής.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 αναφέρει σταθερή πρόοδο στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και της τελωνειακής ένωσης.

Στην έκθεσή της το Νοέμβριο του 2003 η Επιτροπή εκτιμά ότι η Λεττονία πληροί το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που συνδέονται με την προσχώρηση, αλλά ότι πρέπει ακόμα να σημειώσει πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων προϋποθέτει την κατάργηση των μέτρων που περιορίζουν τις συναλλαγές, τουτέστιν, όχι μόνο των δασμών και των ποσοτικών περιορισμών κατά τις συναλλαγές αλλά και όλων των μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος που έχουν προστατευτικές συνέπειες.

Στο βαθμό που οι τεχνικές απαιτήσεις δεν έχουν εναρμονιστεί, υπερισχύει η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών ρυθμίσεων (σε συμφωνία με τη νομολογία που προκύπτει από την απόφαση «Cassis de Dijon»).

Για λόγους εναρμόνισης, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανέπτυξε μια « νέα προσέγγιση ». Αντί να επιβάλλει τεχνικές λύσεις, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθορίζει απλώς τις ελάχιστες απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται τα προϊόντα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Λεττονία έχει θεσπίσει νόμους για την τυποποίηση, την ευθύνη των κατασκευαστών και την ασφάλεια των προϊόντων, που αποτελούν το νομοθετικό πλαίσιο της νέας προσέγγισης. Επιπλέον, η νομοθεσία-πλαίσιο για την αξιολόγηση της πιστότητας τροποποιήθηκε προκειμένου το κοινοτικό κεκτημένο να τηρηθεί πλήρως και να μεταφερθούν οι κοινοτικοί κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης της πιστότητας. Η έκθεση του 2002 θεωρεί ότι έχει τελειώσει η μεταφορά του γενικού νομικού πλαισίου των αρχών της νέας προσέγγισης και της ολικής προσέγγισης.

Η μεταφορά των εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων σημείωσε επίσης πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος που άρχισε η Λεττονία με στόχο την υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών πρότυπων πριν από το 2004. Η έκθεση του 2001 αναφέρει ότι η Λεττονία επιτάχυνε την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων.

Εξάλλου, η ανεξαρτησία των οργανισμών τυποποίησης, διαπίστευσης και αξιολόγησης της πιστότητας ενισχύθηκε με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός ποιοτικού συστήματος πλήρως λειτουργικού. Η Υπηρεσία πιστοποίησης της Λεττονίας, που κατέστη, το 1999, πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης συνεργασίας σε θέματα διαπίστευσης, είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό ενώ το κέντρο μετρολογίας της Λεττονίας πρόκειται να διαμορφωθεί σε δημόσια υπηρεσία. Επιπλέον, ο οργανισμός τυποποίησης της Λεττονίας διαθέτει στο εξής σημαντικότερους δημοσιονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο είχε ολοκληρωθεί με τη δημιουργία, τον Μάρτιο του 2000, του Συμβουλίου πιστοποίησης της Λεττονίας, συμβουλευτικού χαρακτήρα και της Υπηρεσίας για τις χημικές ουσίες. Νέα πρόοδος σημειώθηκε το 2001 στο επίπεδο της ενίσχυσης των ιδρυμάτων πλαισίωσης, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία τους και την ποιότητα της λειτουργίας τους στους τομείς της διαπίστευσης και της τυποποίησης. Έχουν ληφθεί μέτρα για την μεταρρύθμιση του συστήματος επιτήρησης της αγοράς.

Όσον αφορά τη νομοθεσία ανά τομέα, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι σημαντική. Σχετικά με τους τομείς που καλύπτει η «νέα προσέγγιση», οι οδηγίες σχετικά με τις μηχανές (es de en fr), τα δομικά υλικά, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (es de en fr), τη χαμηλή τάση (es de en fr), τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (es de en fr), τις συσκευές αερίου (es de en fr), την ηλεκτρική ασφάλεια του εξοπλισμού καθώς και τα απλά δοχεία πίεσης (es de en fr) έχουν ήδη μεταφερθεί. Καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες στον τομέα των παιχνιδιών, των μηχανών, των ηλεκτρικών συσκευών, των ιατρικών συσκευών (es de en fr) και των δοχείων πίεσης. Πρέπει ακόμα, ωστόσο, να καταβληθούν προσπάθειες στη μεταφορά των οδηγιών που αφορούν το αέριο και τα σκάφη αναψυχής (es de en fr). Κατά την περίοδο της υιοθέτησης της έκθεσης του 2002, όλες οι οδηγίες, με εξαίρεση ορισμένες μόνο, είχαν μεταφερθεί στη νομοθεσία της Λεττονίας. Η έκθεση του 2003 διαπιστώνει ότι η Λεττονία έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο το σύνολο της νομοθεσίας «νέας προσέγγισης» και ότι η σχετική νομοθεσία της Λεττονίας είναι σύμφωνη με το κεκτημένο.

Σε σχέση με τους τομείς που καλύπτουν οι οδηγίες «παλιάς προσέγγισης» ο νόμος πλαίσιο για τα τρόφιμα και οι κανονισμοί σχετικά με την σήμανση, τους διαλύτες εκχύλισης, την υγιεινή, τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και αρωματικές ουσίες, έχουν επίσης θεσπιστεί και έχουν τεθεί σε ισχύ. Το 2003 η έκθεση διαπιστώνει ότι η Λεττονία πρέπει να συνεχίσει τη μεταφορά του κεκτημένο όσον αφορά τα τρόφιμα.

Όσον αφορά τα χημικά προϊόντα, ένας νόμος πλαίσιο σχετικά με την εμπορία και τη χρησιμοποίηση χημικών προϊόντων και χημικών ουσιών καθώς και ένας κανονισμός για την κατάταξη, τη συσκευασία και τη σήμανση των χημικών προϊόντων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Η νομοθεσία σχετικά με πρόδρομες φαρμακευτικές ουσίες και την ασφάλεια των απορρυπαντικών έχει επίσης τροποποιηθεί. Ο νόμος σχετικά με τις χημικές ουσίες και τα χημικά προϊόντα τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000. Στην έκθεση του 2003 η Επιτροπή εκτιμά ότι η Λεττονία πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες για την προσωρινή κοινοποίηση των «νέων» χημικών ουσιών πριν από την προσχώρηση.

Έχουν γίνει πρόοδοι στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, μετά από τη θέσπιση, το 1998, νόμου πλαισίου για τις δραστηριότητες στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και ενός νόμου για τα ναρκωτικά και τις ψυχοτρόπους ουσίες. Τελευταία, θεσπίστηκε νόμος για τη σήμανση των φαρμάκων ενώ ο νόμος του 1997 σχετικά με τις φαρμακευτικές δραστηριότητες τροποποιήθηκε το 2000.

Εγκρίθηκαν, εξάλλου κανονισμοί που αφορούν τη σήμανση του κρυστάλλου και του γυαλιού.

Δεν διαπιστώθηκε καμία εξέλιξη το 2001 στον μη εναρμονισμένο τομέα και, ιδίως, όσον αφορά την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης. Η έκθεση του 2003 επισημαίνει ότι η Λεττονία πρέπει επίσης να εφαρμόσει την αρχή αυτή.

Τέλος, στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων υιοθετήθηκε νόμος για την κατακύρωση των συμβάσεων. Προβλέπει τη δημιουργία γραφείου εποπτείας των δημόσιων συμβάσεων. Επίσης, τροποποιήθηκε ο λεττονικός νόμος για τη σύναψη των συμβάσεων σε κυβερνητικό και κοινοτικό επίπεδο, προκειμένου να βελτιωθεί η ροή των πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια του 2001, η Λεττονία συνέχισε την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της προς το κεκτημένο. Το 2002, η υιοθέτηση του νόμου σχετικά με τη σύναψη των συμβάσεων για τις ανάγκες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης συνέβαλε στην επίτευξη προόδου όσον αφορά την ευθυγράμμιση στον εν λόγω τομέα. Ενισχύθηκε η διοικητική υποδομή χάρη στη δημιουργία της υπηρεσίας για την εποπτεία των δημόσιων συμβάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2002. Η Λεττονία δεν ζήτησε τη χορήγηση μεταβατικού καθεστώτος.

Όσον αφορά το κεφάλαιο σχετικά με την τελωνειακή ένωση, το τελωνειακό δίκαιο τροποποιήθηκε το 2001 προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη συμφωνία με τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα και τις διατάξεις εφαρμογής του. Η Λεττονία υιοθέτησε επίσης ορισμένους σημαντικούς κανονισμούς σχετικά με τις δασμολογικές ελαφρύνσεις, το Ολοκληρωμένο Δασμολόγιο της Κοινότητας (TARIC) και την έκδοση εγγυήσεων στον τομέα της διαμετακόμισης. Τον Μάιο του 2002, το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τις τροποποιήσεις στο τελωνειακό δίκαιο. Η έκθεση του 2003 διαπιστώνει ότι η επιχειρησιακή και διοικητική ικανότητα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί απόλυτα κατά τον επιθυμητό τρόπο και ότι εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες όσον αφορά τη μηχανοργάνωση και τη διασύνδεση των συστημάτων.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το εν λόγω κεφάλαιο έχουν κλείσει. Η Λεττονία δεν έχει ζητήσει μεταβατικό καθεστώς σχετικά με το θέμα αυτό.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 16.02.2004