Μάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(1999)69 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής COM(1999)508 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής COM(2000)708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη ΕφημερίδαΈκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1751 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1407 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη του 1999 υπογραμμιζόταν ο προστατευτικός χαρακτήρας της οικονομίας της Μάλτας, η δυσκολία εκτίμησης της ικανότητας της βιομηχανίας της εν λόγω χώρας να αντισταθεί στην ανταγωνιστική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και η προφανής ανάγκη αναδιάρθρωσης της τοπικής βιομηχανίας πριν από μια ενδεχόμενη προσχώρηση.

Στην έκθεση του 1999 διαπιστωνόταν ότι η Μάλτα οφείλει να αναδιαρθρώσει τη βιομηχανία της και τον ιστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Μάλτα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση χάραξης μιας βιομηχανικής στρατηγικής. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Η έκθεση του Νοεμβρίου του 2001 αναφέρει ότι η Μάλτα συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στον τομέα της χάραξης μιας βιομηχανικής πολιτικής και της προώθησης των επενδύσεων. Οι εξελίξεις στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης είναι περισσότερο αργές. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις και της έγκρισης μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξής τους.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002, διαπιστωνόταν η πρόοδος της Μάλτας στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής και της πολιτικής υπέρ των ΜΜΕ, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αναγνωρίζεται ότι η Μάλτα τηρεί στους τομείς της βιομηχανικής πολιτικής και της πολιτικής υπέρ των ΜΜΕ τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική βιομηχανική πολιτική αποβλέπει στην μέσω της αυξήσεως του ανταγωνισμού αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και στην ανάπτυξη της απασχόλησης. Αποβλέπει επίσης στην προαγωγή της δημιουργίας ενός ευνοϊκού για την πρωτοβουλία περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην βιομηχανική συνεργασία και στην βελτίωση της εκμετάλλευσης του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδυάζει εργαλεία από διαφορετικές κοινοτικές πολιτικές: ορισμένα από αυτά αφορούν την λειτουργία της αγοράς (προδιαγραφές των προϊόντων και πρόσβαση στην αγορά, εμπορική πολιτική, κρατικές ενισχύσεις και πολιτική ανταγωνισμού), ενώ άλλα αφορούν την στάση των επιχειρήσεων όσον αφορά την προσαρμογή τους στις μεταβολές (σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, τεχνολογία, κατάρτιση, κλπ.).

Η βιομηχανία των υποψηφίων χωρών πρέπει να έχει επιτύχει κάποια επίπεδα ανταγωνιστικότητας κατά την προσχώρηση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην πίεση του ανταγωνισμού και τις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να έχουν αποδείξει ότι ασκούν μια πολιτική δημιουργίας ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 (πρώην άρθρο 130) της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Μάλτα συνεχίζει την ανάπτυξη της βιομηχανικής πολιτικής της. Η επιχειρηματική κοινότητα είναι καλύτερα συνδεδεμένη με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η προώθηση των επενδύσεων δεν σημείωσε πρόοδο. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης σημείωσε μικρή πρόοδο. Η Μάλτα πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις. Πρέπει να ενισχυθούν οι διοικητικές δυνατότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων που είναι υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ύστερα από τη γνωμοδότηση του 1997, η Μάλτα προχώρησε στην κατάρτιση και στην εφαρμογή μιας βιομηχανικής πολιτικής. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν ζητήθηκε κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Μάλτα τήρησε τις δεσμεύσεις της (βλ. έκθεση 2002). Πριν την προσχώρηση, η Μάλτα πρέπει να ολοκληρώσει τη βιομηχανική στρατηγική της, την ιδιωτικοποίηση και την αναδιάρθρωση του ναυπηγικού κλάδου.

Όσον αφορά την πολιτική υπέρ των ΜΜΕ, εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα επωαστηρίου επιχειρήσεων. Η Μάλτα προσχώρησε στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2002.

Για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, οργανώθηκαν ορθολογιστικά οι υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων. Ο ορισμός των ΜΜΕ δεν είναι ακόμα πλήρως συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ύστερα από τη γνωμοδότηση του 1997, η Μάλτα προσάρμοσε τη βιομηχανική πολιτική της. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν ζητήθηκε κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Μάλτα τήρησε τις δεσμεύσεις της (βλ. έκθεση 2002). Πριν την προσχώρηση, η Μάλτα πρέπει να βοηθήσει την αναδιάρθρωση των ΜΜΕ και να συνεχίσει την απλοποίηση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004