Σλοβακία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2004 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 703 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(99) 511 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 711 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1754 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1410 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC (2003) 1209 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η ενσωμάτωση της βιομηχανίας της Σλοβακίας στην ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να προσκρούσει σε δυσχέρειες μεσοπρόθεσμα. Προκειμένου να αποφευχθούν, κάλεσε την Σλοβακία να προχωρήσει σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, η οποία είναι ως επί το πλείστον προσανατολισμένη προς τη βαριά βιομηχανία, καθώς και σε αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή θεώρησε επίσης ότι μείζον εμπόδιο στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και διαφοροποίησης αποτελεί η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο ξένων επενδύσεων, στην χρέωση της χώρας και στην ελάχιστα διαφανή διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που αφορά μόνον τους μυημένους.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998, διαπιστωνόταν ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος όσον αφορά τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής, πλην όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθηθεί με προσοχή η εφαρμογή της. Πρέπει επίσης να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την καλύτερη ενσωμάτωση του ανταγωνιστικού στοιχείου στα μέτρα αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει διαφανής διαχείριση των εγχειρημάτων ιδιωτικοποίησης και να προαχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στη γνώμη του Οκτωβρίου 1999, τονιζόταν το γεγονός ότι ορισμένα προβλήματα, ιδίως η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελούσαν εμπόδια για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα σλοβακική κυβέρνηση κατέβαλλε προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση της βιομηχανίας της χώρας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επισημαίνεται ότι η βιομηχανική πολιτική της Σλοβακίας έχει πλησιάσει εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ιδίως όσον αφορά την τήρηση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Πρόοδος σημειώθηκε με την έγκριση της μακροπρόθεσμης βιομηχανικής στρατηγικής. Οι διοικητικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της βιομηχανικής πολιτικής κρίνονται επαρκείς. Η φορολόγηση των ΜΜΕ απλοποιήθηκε και τα προγράμματα ενίσχυσης των ΜΜΕ οργανώθηκαν με ορθολογικό τρόπο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της ιδιωτικοποίησης και της προώθησης των επενδύσεων. Μικρή ήταν η βελτίωση όσον αφορά την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη χάραξη και το συντονισμό της πολιτικής. Πρόοδος σημειώθηκε επίσης όσον αφορά τις πολιτικές υπέρ των ΜΜΕ και για τη βελτίωση του περιβάλλοντός τους.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από τη Σλοβακία στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής και ιδίως στους τομείς της προώθησης των επενδύσεων και της ιδιωτικοποίησης. Αναθεωρήθηκε η πολιτική υπέρ των ΜΜΕ και βελτιώθηκε το περιβάλλον των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 διαπιστώνεται ότι η Σλοβακία τηρεί σε γενικές γραμμές τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής και ειδικότερα στον τομέα των ΜΜΕ.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική πολιτική για τη βιομηχανία έχει ως στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί άνοδος του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση της απασχόλησης. Αποσκοπεί στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη βιομηχανική συνεργασία και τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδυάζει σειρά μέσων από πολλές επιμέρους κοινοτικές πολιτικές, που ορισμένες εξ αυτών αφορούν τη λειτουργία της αγοράς (προδιαγραφές προϊόντων και πρόσβαση στην αγορά, εμπορική πολιτική, κρατικές ενισχύσεις και πολιτική ανταγωνισμού), ενώ άλλες αφορούν την ικανότητα των εταιρειών να προσαρμόζονται στις μεταβολές (μακροοικονομικό περιβάλλον, τεχνολογία, επιμόρφωση, κ.λπ.).

Η βιομηχανία των υποψηφίων χωρών θα πρέπει να έχει επιτύχει συγκεκριμένο σταθερό επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά την προσχώρηση, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση του ανταγωνισμού και στις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ασκούν πολιτική με στόχο τη δημιουργία ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 (πρώην άρθρο 130) της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων χωρών σε θέματα βιομηχανίας, επενδύσεων, τυποποίησης και εκτίμησης της συμμόρφωσης προς τους κοινοτικούς κανόνες, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία, συνιστά έναν άλλο, καθοριστικής σημασίας, δείκτη για την πρόοδο των υποψηφίων χωρών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το 2002, η Σλοβακία ενοποίησε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, ιδίως στους τομείς της πτώχευσης και της αφερεγγυότητας. Υπάρχουν οι αναγκαίες διοικητικές δομές. Οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων γενικά. Οι αναδιαρθρώσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν ικανοποιητικά.

Μετά τη γνωμοδότηση του 1997, η Σλοβακία σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής που να συμφωνεί με τις κοινοτικές αρχές. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά και δεν έχει ζητηθεί κανένα μεταβατικό καθεστώς (βλέπε έκθεση 2002). Η Σλοβακία θα πρέπει να μεριμνήσει για το συντονισμό των διοικητικών της δομών και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της.

Όσον αφορά την πολιτική υπέρ των ΜΜΕ, η Σλοβακία αναθεώρησε τη συνολική στρατηγική για την περίοδο 2002-2006 που αποσκοπεί ιδίως στη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης για τις μικρές επιχειρήσεις εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2002 και πρέπει εξάλλου να συνεχιστεί.

Οι διοικητικές δομές προσαρμόστηκαν για την καλύτερη συνεκτίμηση των αναγκών των ΜΜΕ. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Ωστόσο θα πρέπει ακόμη να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μετά τη γνωμοδότηση του 1997, η Σλοβακία σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικής της υπέρ των ΜΜΕ. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν έχει ζητηθεί κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Σλοβακία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της (βλέπε έκθεση 2002).

Η Σλοβακία συμμετέχει στο τρίτο πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα υπέρ των ΜΜΕ (1).

(1) Απόφαση του Συμβουλίου συνδέσεως, μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, αφετέρου, της 4ης Νοεμβρίου 1998, για την έγκριση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στο κοινοτικό πρόγραμμα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσημη Εφημερίδα L 35, 9.02.1999

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.03.2004