Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(99)506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1749 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1405 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 675 τελικό - SEC (2002) 1203 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην πρώτη γνώμη της, του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι, αφού η κυβέρνηση της Λεττονίας διέκοψε τις επιδοτήσεις προς την βιομηχανία, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εδραιώσει το νέο βιομηχανικό της υπόβαθρο. Υπογράμμιζε επίσης ότι τα μέτρα που έπρεπε επειγόντως να ληφθούν αφορούσαν την ενίσχυση των μέτρων για την τόνωση της εσωτερικής κεφαλαιοποίησης και των άμεσων ξένων επενδύσεων και κατέληγε, επισημαίνοντας ότι η λεττονική οικονομία αναμενόταν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε μεσοπρόθεσμη φάση, εφόσον διατηρούνταν οι θετικές τάσεις όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την ικανότητά τους να προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998, διαπιστωνόταν η επιτέλεση ορισμένων βημάτων προόδου, κρινόταν όμως αναγκαία η ταχεία θέσπιση της υπό επεξεργασία βιομηχανικής πολιτικής, ούτως ώστε να υλοποιηθεί καλύτερα η βιομηχανική αναδιάρθρωση και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης βήματα προόδου στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999, τονιζόταν ότι η Λεττονία είχε σημειώσει πρόοδο σχετικά με την εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την κατάρτιση ευνοϊκού ρυθμιστικού και στρατηγικού πλαισίου για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Διδόταν επίσης μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000, η Επιτροπή επισήμαινε ότι η κυβέρνηση είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση των ξένων επενδύσεων ενώ η ιδιωτικοποίηση και η αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων είχαν σημειώσει μικρότερη πρόοδο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 αναφερόταν ότι είχε σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής. Ο κύριος όγκος της προσπάθειας είχε εστιαστεί στην προώθηση των επενδύσεων. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας καθώς και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων είχε σημειωθεί μικρή μόνο πρόοδος. Η κυβέρνηση είχε ενισχύσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαδικασία χάραξης της βιομηχανικής πολιτικής. Το Μάρτιο 2001 είχαν εγκριθεί οι «Κατευθυντήριες γραμμές για την βιομηχανική ανάπτυξη στη Λεττονία» - ένα έγγραφο που αφορούσε τη βιομηχανική πολιτική και τις ΜΜΕ. Θα έπρεπε να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιομηχανικής πολιτικής. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, το περιβάλλον των επιχειρήσεων είχε βελτιωθεί και προβλεπόταν η φορολογική ελάφρυνσή τους.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 υπογραμμίζονται οι προσπάθειες που κατέβαλε η Λεττονία ιδίως όσον αφορά την προσέγγιση της βιομηχανικής πολιτικής παρόλο που η εφαρμογή της σημείωσε μικρή μόνο πρόοδο. Ο κύριος όγκος της προσπάθειας εστιάστηκε στις επενδύσεις. Σημειώθηκε μικρή μόνο πρόοδος στον τομέα της ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας. Σε επίπεδο ΜΜΕ, σημειώθηκε μικρή μόνο πρόοδος όσον αφορά την επανεξέταση της βιομηχανικής πολιτικής και το σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων. Το περιβάλλον των επιχειρήσεων βελτιώθηκε.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμάται ότι η Λεττονία τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική καθώς και την πολιτική υπέρ των ΜΜΕ. Πρέπει ωστόσο να ενισχύσει περαιτέρω τη διοικητική ικανότητά της.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική πολιτική για τη βιομηχανία έχει ως στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί άνοδος του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση της απασχόλησης. Έχει ως στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη βιομηχανική συνεργασία και τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδυάζει εργαλεία που προέρχονται από πολλές επιμέρους κοινοτικές πολιτικές, που ορισμένες εξ αυτών αφορούν τη λειτουργία της αγοράς (προδιαγραφές προϊόντων και πρόσβαση στην αγορά, εμπορική πολιτική, κρατικές ενισχύσεις και πολιτική ανταγωνισμού), ενώ άλλες αφορούν την ικανότητα των εταιρειών να προσαρμόζονται στις μεταβολές (μακροοικονομικό περιβάλλον, τεχνολογία, επιμόρφωση κ.λπ.).

Η βιομηχανία των υποψηφίων χωρών θα πρέπει να έχει επιτύχει συγκεκριμένο σταθερό επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά την προσχώρηση, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση του ανταγωνισμού και στις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ασκούν πολιτική με στόχο τη δημιουργία ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 (πρώην άρθρο 130) της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων χωρών σε θέματα βιομηχανίας, επενδύσεων, τυποποίησης και εκτίμησης της συμμόρφωσης προς τους κοινοτικούς κανόνες, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία, συνιστά έναν άλλο, καθοριστικής σημασίας, δείκτη για την πρόοδο των υποψηφίων χωρών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στον τομέα της βιομηχανικής στρατηγικής, η Λεττονία βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι διοικητικές δομές. Το ίδιο ισχύει και για τις ενώσεις επιχειρήσεων.

Το κεφάλαιο αυτό κλείνει προσωρινά (βλέπε Έκθεση 2002).

Στο πλαίσιο της πολιτικής υπέρ των ΜΜΕ, η Λεττονία επικύρωσε τον ευρωπαϊκό χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω αρχές ενσωματώνονται στη νέα στρατηγική υπέρ των ΜΜΕ (2002-2206). Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και στην ενημέρωση.

Παρόλο που τα συμφέροντα των ΜΜΕ αρχίζουν να λαμβάνονται υπόψη, η διοικητική ικανότητα εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες. Πρέπει να διευκολυνθεί, επίσης, η πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες παροχής στήριξης.

Από την γνωμοδότηση του 1977 και ύστερα, η Λεττονία σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικής υπέρ των ΜΜΕ σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κεφάλαιο αυτό κλείνει προσωρινά, δεν ζητήθηκαν μεταβατικές ρυθμίσεις και η Λεττονία τήρησε τις υποχρεώσεις της (βλέπε έκθεση 2002). Η Λεττονία πρέπει να ενισχύσει τη διοικητική ικανότητά της και να βελτιώσει την εφαρμογή της.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004