Εσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2006 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 705 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 504 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM (2000) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό -- SEC(2001) 1747 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό -- SEC(2002) 1403 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1201] - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Εσθονία θα έπρεπε να καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες ευθυγράμμισης προς το κοινοτικό κεκτημένο, παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την έγκριση των μέτρων που αναφέρονται στο Λευκό Βιβλίο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995).

Στον τομέα της αλιείας, η Επιτροπή εκτιμούσε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού και η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο απαιτούσαν σημαντικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση της Εσθονίας στην αλιευτική πολιτική της Κοινότητας δεν θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπιστωνόταν ότι είχε σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της γεωργίας, δεδομένου ότι η Εσθονία είχε θεσπίσει τα μέτρα που ήταν αναγκαία για να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την ένταξη. Ωστόσο, χρειάζονταν επιπλέον προσπάθειες, ιδίως για να αναπτυχθούν οι διοικητικές διαρθρώσεις. Αντίθετα, όσον αφορά τον τομέα της αλιείας, δεν είχε θεσπιστεί κανένα ειδικό μέτρο.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 επιβεβαιωνόταν ότι η Εσθονία εξελισσόταν αργά στον τομέα της γεωργίας. Η Εσθονία συνέχιζε την προετοιμασία για την δημιουργία των διαρθρώσεων και των μέσων που ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση της εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής, αλλά έπρεπε ωστόσο να επιταχύνει την θέσπιση της νομοθεσίας. Στον τομέα της αλιείας δεν είχε σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 καταδεικνυόταν ότι οι σημαντικότερες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Εσθονία στον γεωργικό τομέα είχαν λάβει χώρα κατά το λήξαν έτος. Εντούτοις, έπρεπε ακόμη να πραγματοποιηθούν πολυάριθμες πρόοδοι όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής, την αγροτική ανάπτυξη, τη δασοκομία και τις κοινές οργανώσεις αγοράς. Έπρεπε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες διαρθρώσεις για την εφαρμογή εμπορικών μηχανισμών γεωργικής πολιτικής. Τέλος, υπήρχαν πολυάριθμα κενά στον κτηνιατρικό τομέα και στον τομέα υγιεινής των ζώων. Όσον αφορά την αλιεία, παρά την ψήφιση ενός νόμου για την αλιεία, έπρεπε να τονισθεί η ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας και της διοικητικής ικανότητας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 τονίζονταν οι σημαντικές πρόοδοι που επιτέλεσε η Εσθονία στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα μάλιστα σε θέματα ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο και ενίσχυσης των διοικητικών διαρθρώσεων. Ωστόσο, οι σημειωθείσες πρόοδοι ήταν μικρότερες στον κτηνιατρικό τομέα.

Στα θέματα αλιείας, είχαν διαπιστωθεί αξιοσημείωτες βελτιώσεις όσον αφορά τις διοικητικές διαρθρώσεις. Έτσι υπήρξε μια νέα κατανομή των αρμοδιοτήτων αλιείας μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας. Επίσης, είχε σημειωθεί μεγάλο άλμα στο επίπεδο ελέγχου των σκαφών με την εγκαθίδρυση του συστήματος παρακολούθησης των σκαφών (VMS - ΣΠΣ) και την έναρξη κοινοποίησης των σχετικών δεδομένων. Αφετέρου, η ανάπτυξη στην πρακτική του μητρώου αλιευτικών σκαφών (FVR - ΜΑΣ) ήταν κατά γενικό κανόνα θετική και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε, τον Μάιο 2001, την επεξεργασία ενός αναθεωρημένου τομεακού προγράμματος για την αλιεία. Τέλος, από τον Ιούλιο του ιδίου έτους, οι οργανώσεις παραγωγών μπορούσαν να λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας της σχετικής με την αγροτική ανάπτυξη και με την ρύθμιση των γεωργικών αγορών. Η υπηρεσία η αρμόδια για κτηνιατρικά θέματα και για τα τρόφιμα ανέλαβε πλέον τον έλεγχο της τήρησης των κοινών κανόνων εμπορίας.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 επισημαίνεται η πρόοδος την οποία πραγματοποίησε η Εσθονία όσον αφορά την ευθυγράμμιση και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας στον τομέα της γεωργίας. Αναφορικά με την αλιεία, σημειώθηκε επίσης πρόοδος, κυρίως σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, την επιθεώρηση και τον έλεγχο.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2003 καταδεικνύεται ότι η Εσθονία πληροί συνολικά τις υποχρεώσεις της. Όσον αφορά την αλιεία, η Εσθονία πληροί τις βασικές της δεσμεύσεις. Δεν έχει παρά να εντείνει τις προσπάθειές της για την θέσπιση διοικητικών δομών.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) αποσκοπεί στη διατήρηση και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου γεωργικού συστήματος που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο στο γεωργικό πληθυσμό και την προσφορά τροφίμων σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές, ενώ θα εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία, η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων μεταξύ της Εσθονίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας στους τομείς του εκσυγχρονισμού, της αναδιάρθρωσης και της ιδιωτικοποίησης του γεωργικού τομέα της Εσθονίας, καθώς και της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής και των φυτοϋγειονομικών προτύπων. Το Λευκό Βιβλίο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά καλύπτει τη νομοθεσία στους τομείς των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και αφορά τη διατροφή των ζώων καθώς και τους όρους εμπορίας των προϊόντων. Ο στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι η προστασία των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας, καθώς και της υγείας των ζώων και των φυτών.

Η κοινή αλιευτική πολιτική περιλαμβάνει τις κοινές οργανώσεις αγοράς, τη διαρθρωτική πολιτική, τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τις τρίτες χώρες, τη διαχείριση και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων και την επιστημονική έρευνα που αφορά αυτές τις δραστηριότητες.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με το εμπόριο των αλιευτικών προϊόντων με την Κοινότητα. Το λευκό βιβλίο δεν προβλέπει μέτρα σε αυτό τον τομέα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Γεωργία

Η Εσθονία πέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς που εν πρώτοις ήταν η πολιτική για την ποιότητα και η βιολογική γεωργία, το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης και οι κρατικές ενισχύσεις. Σε επίπεδο κοινής οργάνωσης της αγοράς, μόνο τα μέτρα που αφορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εγκρίθηκαν. Στον κτηνιατρικό τομέα, η Εσθονία πληροί τις υποχρεώσεις της ως προς τα μέτρα ελέγχου των ζωικών ασθενειών, καλής διαβίωσης των ζώων και ζωοτεχνίας. Όσον αφορά τους άλλους κτηνιατρικούς τομείς πρέπει να καταβληθούν σύντομα προσπάθειες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος η Εσθονία να μην είναι έτοιμη εγκαίρως. Η προστασία της δημόσιας υγείας απαιτεί επίσης προσοχή και προσπάθειες.

Πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες στον φυτοϋγειονομικό τομέα και στον τομέα της δημόσιας υγείας, όσον αφορά τον οργανισμό πληρωμών, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και την εφαρμογή μηχανισμών εμπορίου.

Αλιεία

Η Εσθονία πληροί τις υποχρεώσεις της που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις και τις διεθνείς συμφωνίες. Όμως, δεν πληροί παρά μέρος των υποχρεώσεών της σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση των πόρων του στόλου, η επιθεώρηση και ο έλεγχος των διαρθρωτικών δράσεων και η πολιτική αγοράς. Οφείλει επίσης να διασφαλίσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων διοικητικών οργανισμών αλιείας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.02.2004