Πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα 2011-2014

Αυτό το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών, το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό, καθορίζει τις δραστηριότητες που πρέπει να διεξαχθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον πολιτιστικό τομέα κατά την περίοδο 2011-2014. Αυτές οι δραστηριότητες επικεντρώνονται σε έξι προτεραιότητες: πολιτιστική πολυμορφία και διαπολιτισμικός διάλογος, επιχειρήσεις πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής, δεξιότητες και κινητικότητα, πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός στις εξωτερικές σχέσεις και στατιστικές στον τομέα του πολιτισμού.

ΠΡΑΞΗ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κρατών μελών των συνερχομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών στον πολιτιστικό τομέα 2011-2014 [Επίσημη Εφημερίδα C 325 της 2.12.2010].

ΣΥΝΟΨΗ

Με βάση τους στρατηγικούς στόχους που τέθηκαν στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό και τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασιών στον πολιτιστικό τομέα 2008-10, το τρέχον πρόγραμμα εργασιών παρέχει έξι προτεραιότητες για τον πολιτιστικό τομέα, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Προτεραιότητα Α: Πολιτιστική ποικιλομορφία, διαπολιτισμικός διάλογος και πολιτισμός με ευκολία πρόσβασης και άνευ διακρίσεων

Μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των χωρών της ΕΕ, θα προσδιορίσει τις πολιτικές και τα εγχειρίδια ορθών πρακτικών για τα δημόσια καλλιτεχνικά και πολιτιστικά ιδρύματα, με σκοπό την υποστήριξη:

Η ομάδα εργασίας θα συντάξει επίσης ένα εγχειρίδιο ορθών πρακτικών για τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, σχετικά με την ανάπτυξη της βασικής ικανότητας «πολιτισμική συνείδηση και έκφραση».

Η Επιτροπή θα παρέχει στήριξη σε πόλεις χωρίς πολιτισμικούς αποκλεισμούς, προσδιορίζοντας τις ορθές πρακτικές, καθώς και στην πολυγλωσσία, μελετώντας τοv ρόλο του υποτιτλισμού στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Προτεραιότητα Β: Επιχειρήσεις πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής

Μια ομάδα εργασίας θα αναπτύξει έναν οδηγό πολιτικής και εγχειρίδια ορθών πρακτικών σχετικά με:

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα προτείνει συνέχεια των εργασιών για την Πράσινη Βίβλο για το δυναμικό των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, καθώς επίσης θα δημιουργήσει την «Ευρωπαϊκή συμμαχία κλάδων δημιουργικής παραγωγής». Θα προάγει επίσης την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και τη βιώσιμη διαχείρισή του για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Προτεραιότητα Γ: Δεξιότητες και κινητικότητα

Προκειμένου να εντοπιστούν τα εμπόδια που προκύπτουν στα προγράμματα στήριξης της κινητικότητας, μια ομάδα εργασίας θα αναλύσει και θα αξιολογήσει αυτά τα προγράμματα και θα επιδιώξει να προσδιορίσει ορθές πρακτικές για την απαλοιφή των εμποδίων. Η ομάδα θα προσδιορίσει επίσης τα είδη των επιτυχημένων συμπράξεων, ως βάση για έναν οδηγό πολιτικής για την προαγωγή τέτοιων συμπράξεων. Επιπλέον, η ομάδα εργασίας θα συντάξει ένα εγχειρίδιο ορθών πρακτικών για όλες τις φάσεις φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας τομεακών συμβουλίων πολιτισμού σε επίπεδο ΕΕ, για την υποστήριξη του προσδιορισμού και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στον τομέα. Προκειμένου για την προαγωγή του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας, η Επιτροπή θα προβεί σε μελέτη αξιολόγησης του επιπέδου γραμματισμού στις χώρες της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης προτάσεις για το περιεχόμενο της πληροφόρησης και των υπηρεσιών παροχής συμβουλών και τα πρότυπα στον τομέα της κινητικότητας. Επιπλέον, θα αναπτύξει ένα εγχειρίδιο ορθών πρακτικών για τις εθνικές αρχές, σχετικά με διοικητικές πρακτικές όσον αφορά την κινητικότητα των καλλιτεχνών.

Προτεραιότητα Δ: Πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας των συλλογών

Προκειμένου για την απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την κινητικότητα των συλλογών, μια ομάδα εργασίας θα προσδιορίσει τις ορθές πρακτικές με σκοπό την κατάρτιση μιας εργαλειοθήκης.

Η Επιτροπή, μαζί με τις χώρες της ΕΕ, θα προβεί σε συνέχεια των εργασιών για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτές περιλαμβάνεται εργασία πάνω στην κινηματογραφική κληρονομιά και την Europeana . Επιπλέον, θα θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση σχετικά με το σήμα για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, προετοιμάζοντας τα έντυπα υποψηφιοτήτων και τις κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών επιλογής και ελέγχου.

Τέλος, η Επιτροπή θα αναπτύξει μια εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και θα αναλύσει τα συστήματα εκτίμησης έργων τέχνης.

Προτεραιότητα Ε: Πολιτισμός και εξωτερικές σχέσεις

Οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή θα αναπτύξουν μια στρατηγική προσέγγιση του πολιτισμού στο πλαίσιο των εξωτερικών τους σχέσεων. Θα βελτιώσουν επίσης τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, ιδίως μέσω ενός κοινού εργαλείου το οποίο θα παρέχει η Επιτροπή με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών. Επιπλέον, θα συνεχίσουν να προωθούν την επικύρωση από χώρες εταίρους της σύμβασης για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων της Unesco, καθώς επίσης να την εφαρμόζουν οι ίδιες ενσωματώνοντας τους στόχους της σύμβασης σε σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Εφόσον παραστεί ανάγκη, η Επιτροπή θα συγκαλέσει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων με χώρες εκτός ΕΕ.

Προτεραιότητα ΣΤ: Στατιστικές στον τομέα του πολιτισμού

Η Επιτροπή, μαζί με τις χώρες της ΕΕ, θα εργαστεί για τη βελτίωση των μεθοδολογιών και της πληροφόρησης σχετικά με τις στατιστικές στον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης:

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συγκαλέσει ομάδα εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης για τη συλλογή δειγματοληπτικών δεδομένων για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού, με σκοπό τη βελτίωση των στατιστικών σε αυτό τον τομέα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.02.2011