Ενίσχυση των προτύπων ναυτικής εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τον τρόπο ενσωμάτωσης στην κοινοτική νομοθεσία των σχετικών διατάξεων της σύμβασης που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τα πρότυπα ναυτικής εργασίας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 15ης Ιουνίου 2006 βάσει του άρθρου 138 παράγραφος 2 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την ενίσχυση των προτύπων ναυτικής εργασίας [COM(2006) 287 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε σθεναρά την κατάρτιση της σύμβασης της (ΔΟΕ) (ES) (EN) (FR) για τα πρότυπα ναυτικής εργασίας και θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή της τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το άρθρο 138 παράγραφος 2 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ορίζει ότι η Επιτροπή, προτού υποβάλει προτάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον πιθανό προσανατολισμό μιας κοινοτικής δράσης.

Πεδίο εφαρμογής της σύμβασης

Η σύμβαση περιλαμβάνει ένα σύνολο διατάξεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία ολικής χωρητικότητας 500 κόρων και άνω, τα οποία εκτελούν διεθνή δρομολόγια ή δρομολόγια μεταξύ λιμένων του εξωτερικού. Τα πρότυπα που ορίζονται αφορούν τα ακόλουθα ζητήματα:

Συνεισφορά της σύμβασης

Ο πρώτος στόχος της σύμβασης της ΔΟΕ είναι να ενοποιήσει τις συμβάσεις και συστάσεις που αφορούν τη ναυτική εργασία και έχουν υιοθετηθεί από τη ΔΟΕ, από το 1919 και έπειτα, σε ένα ενιαίο κείμενο με σημαντική νομική και πολιτική αξία. Καινοτόμοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται επιπλέον για να διασφαλιστεί η απόλυτη αποτελεσματικότητα του κειμένου.

Ο δεύτερος στόχος της σύμβασης είναι η διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και η διασφάλιση δικαιότερων όρων ανταγωνισμού. Συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, ο οποίος αντιμετωπίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς και στην κατοχύρωση της ιδιότητας του ναυτικού στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα, όπως το κοινωνικό ντάμπινγκ, που αδικούν τους ναυτικούς και τους εφοπλιστές που σέβονται τους ισχύοντες κανόνες.

Ο τελευταίος στόχος είναι η ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας και της ελκυστικότητας του επαγγέλματος. Υπενθυμίζεται ότι το 80 % των ναυτικών ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο σφάλμα. Είναι επομένως απαραίτητο να θεσπιστούν ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο, καθώς και να επανεξεταστεί ο τρόπος εκπαίδευσης, εφόσον τα τυπικά προσόντα και οι συνθήκες εργασίας λειτουργούν συμπληρωματικά.

Ο ρόλος της ΕΕ

Πεπεισμένη για την ορθότητα της προσπάθειας να αναχαιτιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να αναδειχθούν παγκοσμίως τα κοινωνικά πρότυπα, η Επιτροπή υποστήριξε εξαρχής τις εργασίες για την εκπόνηση της σύμβασης. Διαδραμάτισε δυναμικό ρόλο που προσέδωσε προστιθέμενη αξία κατά τις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμβατότητα του κειμένου της σύμβασης με την κοινοτική νομοθεσία. Συντόνισε επίσης τις θέσεις των κρατών μελών και παρείχε οικονομική υποστήριξη.

Η Επιτροπή επιδιώκει αμέσως να ενθαρρύνει και να επισπεύσει την επικύρωση του κειμένου ώστε η σύμβαση να τεθεί γρήγορα σε ισχύ. Το βάρος της Ένωσης, με τα 27 κράτη μέλη, επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας, καθώς για την έναρξη ισχύος της σύμβασης απαιτούνται 30 κράτη στα οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 33 % της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Εξάλλου, η Επιτροπή επιζητά την εξέλιξη και τον εμπλουτισμό των κοινοτικών προτύπων, προσπαθώντας να ενσωματώσει τις σχετικές διατάξεις της σύμβασης στο κοινοτικό δίκαιο.

Κατά συνέπεια, για την πρώτη αυτή φάση της διαβούλευσης, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους για διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της σύμβασης και που εξετάζονται επίσης από μελέτη επιπτώσεων, και πιο συγκεκριμένα:

Επιπλέον, η Επιτροπή ρωτά τους κοινωνικούς εταίρους εάν στην επιτροπή παρακολούθησης που προβλέπεται από τη σύμβαση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται η τριμερής κοινοτική δομή.

Πλαίσιο

Μετά την υιοθέτηση της σύμβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε απαραίτητο να κινητοποιήσει τα απαραίτητα μέσα για την εφαρμογή της τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ και επιδιώκει την εφαρμογή υψηλών προτύπων παγκοσμίως.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση 2007/431/ΕΚ του Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου 2007 για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να επικυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τη σύμβαση ναυτικής εργασίας του 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας [Επίσημη Εφημερίδα L 161 της 22.6.2007].

Ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής. Ωστόσο, μια σύμβαση δεν μπορεί να επικυρωθεί από την Επιτροπή αντί των κρατών μελών. Η απόφαση του Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου 2007 καθιστά εφικτή την επικύρωση από τα κράτη μέλη της σύμβασης που περιλαμβάνει πτυχές σχετικές με το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.01.2008