i2010: η κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Το i2010 είναι το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η νέα ενοποιημένη πολιτική αποσκοπεί κυρίως να ενθαρρύνει τη γνώση και την καινοτομία, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη καθώς και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερης ποιότητας θέσεων απασχόλησης. Εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 1ης Ιουνίου 2005, στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο: «i2010 – Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση» [COM(2005) 229 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Με το i2010, η Επιτροπή αντιμετωπίζει κατά ενοποιημένο τρόπο την κοινωνία της πληροφορίας και τις πολιτικές στον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποσκοπεί στο συντονισμό της δράσης των κρατών μελών για να διευκολυνθούν η ψηφιακή σύγκλιση και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την κοινωνία της πληροφορίας. Για τη διαμόρφωση αυτού του στρατηγικού πλαισίου, η Επιτροπή εμπνεύστηκε από μια ευρεία διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τις παλαιότερες πρωτοβουλίες και μέσα όπως η eEurope και η ανακοίνωση για το μέλλον της ευρωπαϊκής κανονιστικής πολιτικής στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η Επιτροπή προτείνει τρεις στόχους προτεραιότητας που πρέπει να επιτευχθούν πριν από το 2010 για τις ευρωπαϊκές πολιτικές στους τομείς της κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης: ολοκλήρωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληροφοριών, ενίσχυση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην έρευνα για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), και ολοκλήρωση της δημιουργίας μιας κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης με βάση την κοινωνική ένταξη.

Ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος πληροφοριών

Για να ενισχύσει μια ανοικτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης, ο πρώτος στόχος του i2010 είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληροφοριών που θα παρέχει προσιτές και ασφαλείς υψίρρυθμες επικοινωνίες, διαφοροποιημένα και υψηλής ποιότητας περιεχόμενα και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τέσσερις στόχους:

Για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληροφοριών, η Επιτροπή προβλέπει:

Καινοτομία και επενδύσεις στην έρευνα

Για να ενισχύσει την καινοτομία και τις επενδύσεις στην έρευνα για τις ΤΠΕ, η Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρυνθούν οι επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στην έρευνα και την καινοτομία για τον τομέα των ΤΠΕ ώστε να μειωθεί η απόσταση της Ευρώπης από τους κύριους ανταγωνιστές της και προτείνει τα ακόλουθα:

Κοινωνική ένταξη, βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής

Η Επιτροπή επιθυμεί την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής μέσω της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας της πληροφορίας με βάση την ένταξη. Αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης κατά τρόπο που να συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη και δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής. Για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας μιας κοινωνίας της πληροφορίας με βάση την ένταξη, η οποία θα παρέχει δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, η Επιτροπή προβλέπει κυρίως τα εξής:

Διακυβέρνηση

Η Επιτροπή πρόκειται να εκπονήσει προτάσεις για την επικαιροποίηση των κανονιστικών πλαισίων στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης. Προτείνει επίσης να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα για την τόνωση των επενδύσεων στη στρατηγική έρευνα, καθώς και για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης που παρεμποδίζουν την καινοτομία στις ΤΠΕ. Τέλος, αποβλέπει στην ενθάρρυνση των πολιτικών ένταξης και ποιότητας ζωής.

Στα πλαίσια των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να υιοθετήσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου 2005 προτεραιότητες για την κοινωνία της πληροφορίας, σύμφωνες με τις ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα φροντίσουν ιδίως:

Τα κράτη μέλη παρουσίασαν τα σχετικά επιτεύγματά τους εντός του πλαισίου που ορίστηκε κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο διάλογο για την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνίας της πληροφορίας. Απευθύνεται ιδίως στους βιομηχανικούς εταίρους, καλώντας τους να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα για νέες τεχνολογίες στον εν λόγω τομέα.

Με στόχο τη συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση της ανοικτής μεθόδου συντονισμού που περιλαμβάνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την υποβολή ετήσιων εκθέσεων για την υλοποίηση των στόχων της Λισσαβόνας.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Έκθεση για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης Κύρια επιτεύγματα της στρατηγικής i2010 μεταξύ 2005-2009 [COM(2009) 390 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Με την παρούσα ανακοίνωση πραγματοποιείται απολογισμός της στρατηγικής «i2010» που εφαρμόστηκε κατά το διάστημα 2005-2009. Από αυτόν προκύπτει ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, οι δράσεις για τις ΤΠΕ επέτρεψαν τον εκσυγχρονισμό της Ευρώπης, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής απόψεως, και συνέβαλαν στα παρακάτω αποτελέσματα:

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί ακόμη σημαντικά στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στις ΤΠΕ, αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματά της με αυτά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο ψηφιακό πρόγραμμα, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με ορισμένους βασικούς τομείς για τις μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ στις ΤΠΕ και στα μέσα επικοινωνίας.

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2008 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Προετοιμασία του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης - Ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής i2010 [COM(2008) 199 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η Επιτροπή διαπιστώνει έντονη ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (250 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι πλέον τακτικοί χρήστες του διαδικτύου. Περίπου 40 εκατομμύρια νέοι χρήστες κατεγράφησαν το 2007. Οι δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται το 96 % των σχολείων και το 57 % των γιατρών, χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά ευρυζωνικές συνδέσεις. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ποσοστό 77 % διέθεταν ευρυζωνικές συνδέσεις. Η ευρυζωνική σύνδεση κατακτά συνεχώς έδαφος.

Ωστόσο, πέρα από τη διαπίστωση της ισχυρής ευρυζωνικής ανάπτυξης στην ΕΕ, η παρούσα έκθεση δίνει επίσης έμφαση σε συγκεκριμένες προτάσεις αναπροσανατολισμού της πρωτοβουλίας i2010 για την περίοδο 2008-2010. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πλέον προηγμένων χωρών και η ταυτόχρονη μείωση των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή επιθυμεί να δοθεί ώθηση στις κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες ώστε να προαχθεί η έρευνα στο πλαίσιο των ΤΠΕ. To 2008 πρόκειται να δημοσιευθεί οδηγός που θα επεξηγεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών των ψηφιακών τεχνικών στην ΕΕ ώστε να προωθηθεί η χρήση νέων διαδικτυακών τεχνολογιών και να περιοριστεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή έχει επίσης θέσει ως στόχο την ανάπτυξη των πανευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών όπως η πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική ταυτότητα ή την ηλεκτρονική υπογραφή.

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 30ης Μαρτίου 2007 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Η στρατηγική i2010 - Eτήσια έκθεση για την κοινωνία της πληροφορίας 2007 [COM(2007) 146 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Στην εν λόγω δεύτερη έκθεση, η Επιτροπή διατυπώνει ορισμένες συστάσεις και προτείνει δράσεις για το 2007 και το 2008:

Ενόψει της ενδιάμεσης εξέτασης του 2008, η έκθεση προσδιορίζει μια σειρά προπαρασκευαστικών δράσεων, ήτοι:

Τα αποτελέσματα αυτών των ανταλλαγών θα τροφοδοτήσουν εν μέρει τις διαβουλεύσεις του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2008 το οποίο πρέπει να εξετάσει τα θέματα του διαδικτύου νέας γενιάς.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.12.2009