Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών (2004)

Η σύσταση καθορίζει τις προτεραιότητες για την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης από τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους. Τους καλεί να βελτιώσουν κυρίως την ικανότητα προσαρμογής των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, να προσελκύσουν περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας, να αναδείξουν την εργασία σε μια πραγματική επιλογή για όλους, να επενδύσουν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διά βίου μάθηση και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσω της καλύτερης διακυβέρνησης. Για πρώτη φορά, οι συστάσεις του Συμβουλίου απευθύνονται και στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΑΞΗ

Σύσταση (ΕΚ) αριθ. 741/2004 του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών [Επίσημη εφημερίδα L 326 της 29.10.2004]

ΣΥΝΟΨΗ

Οι συστάσεις του 2004 απορρέουν από την εξέταση των εθνικών σχεδίων δράσης (DE) (EN) (FR), την ανάλυση των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση που καταρτίστηκαν για την περίοδο 2003-2005 και τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας για την απασχόληση (es de en fr) που περιέχονται στην κοινή έκθεση 2003-2004. Οι πολιτικές απασχόλησης διεξάγονται σε συμφωνία με τις συστάσεις για τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής (ΓΠΟΠ).

Η παρούσα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανταπόκριση των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων στις συστάσεις του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003 ήταν περιορισμένη. Οι κοινές προτεραιότητες των συστάσεων του 2004 είναι οι ακόλουθες:

Τα νέα κράτη μέλη πρέπει, συγκεκριμένα, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας και να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων. Η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των διοικητικών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Τα ειδικά ανά χώρα μηνύματα που περιέχονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας για την απασχόληση μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση στα νέα κράτη μέλη.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Βέλγιο | Δανία | Γερμανία | Ελλάδα | Ισπανία | Γαλλία | Ιρλανδία | Ιταλία | Λουξεμβούργο | Κάτω Χώρες | Αυστρία | Πορτογαλία | Φινλανδία | Σουηδία | Ηνωμένο Βασίλειο | Κύπρος | Τσεχική Δημοκρατία | Εσθονία | Ουγγαρία | Λιθουανία | Λεττονία | Μάλτα | Πολωνία | Σλοβενία | Σλοβακία

Βέλγιο

Το ποσοστό απασχόλησης στο Βέλγιο εξακολουθεί να απέχει κατά πολύ από τους στόχους της Λισσαβόνας. Το ποσοστό των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 και το ποσοστό απασχόλησης των μη υπηκόων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Το Βέλγιο θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Δανία

Το ποσοστό απασχόλησης στη Δανία υπερβαίνει αισθητά τους στόχους της Λισσαβόνας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Η Δανία θα πρέπει ωστόσο να μεριμνήσει ώστε να διασφαλίσει την προσφορά επαρκούς εργατικού δυναμικού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η χώρα θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Γερμανία

Το ποσοστό απασχόλησης της χώρας είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά απέχει από τους στόχους της Λισσαβόνας. Το ποσοστό των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο ενώ το ποσοστό της γυναικείας απασχόλησης, παρόλο που βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο, παραμένει στάσιμο. Από το 2000 άρχισε να παρατηρείται υποχώρηση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας. Η μακροχρόνια ανεργία και οι περιφερειακές αποκλίσεις μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της χώρας εξακολουθούν να υφίστανται. Η Γερμανία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφεται πάντα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Η αδήλωτη εργασία παραμένει σημαντική· η παραγωγικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα· η συμμετοχή των ενηλίκων σε κύκλους κατάρτισης εξακολουθεί να είναι χαμηλή, κυρίως αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού σε ενεργό ηλικία. Η μετανάστευση τροφοδότησε τα τελευταία χρόνια την προσφορά εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Ισπανία

Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στο διάστημα 1997-2002, η ανεργία στην Ισπανία εξακολουθεί να υπερβαίνει αισθητά τον κοινοτικό μέσο όρο και το ποσοστό της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η καταπολέμηση των περιφερειακών αποκλίσεων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας των γυναικών και το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλά. Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων απασχολείται σε μόνιμη βάση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού παραμένει χαμηλή. Τα συνολικά επίπεδα εκπαίδευσης και συμμετοχής των ενηλίκων σε δράσεις κατάρτισης είναι εξαιρετικά χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια, η έντονη μετανάστευση τροφοδότησε την προσφορά εργατικού δυναμικού. Η Ισπανία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Γαλλία

Στη Γαλλία, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης είναι κατώτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ ο μέσος όρος των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (55-64 ετών) συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕE). Το ποσοστό ανεργίας είναι από τα υψηλότερα και εξακολουθεί να πλήττει κυρίως τους νέους (15-24 ετών). Το ποσοστό απασχόλησης των μη υπηκόων είναι εξαιρετικά χαμηλό, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες. Το μερίδιο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ των 15, ενώ η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση εξακολουθεί να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο. Η Γαλλία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Ιρλανδία

Από το 1997, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην Ιρλανδία αυξήθηκε από 56,1% σε 65,3 %, η ανεργία μειώθηκε κατά δύο τρίτα περίπου και η μακρόχρονη ανεργία μειώθηκε από 5,6% σε 1,3 %. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών και των επιπέδων των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, παρόλο που αμβλύνθηκε σχετικά χάρη στην έντονη μετανάστευση. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία της Ιρλανδίας είναι η ικανότητά της να προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις. Το κοινωνικό κλίμα, το φορολογικό σύστημα, το ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο και οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας. Η Ιρλανδία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Ιταλία

Παρά την κακή οικονομική κατάσταση, η αύξηση της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι θετική επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1997. Ωστόσο, το ποσοστό απασχόλησης συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το ποσοστό δραστηριότητας των γυναικών και το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η ανεργία μειώθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Με ποσοστό ανεργίας 5% περίπου στην κεντρική και στη βόρεια Ιταλία έναντι 18% στη νότια Ιταλία, η καταπολέμηση των περιφερειακών αποκλίσεων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Η αδήλωτη εργασία εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη παρά την πρόσφατη ρύθμιση της επαγγελματικής κατάστασης 700.000 μεταναστών. Τα συνολικά επίπεδα εκπαίδευσης και συμμετοχής σε δράσεις κατάρτισης παραμένουν πολύ χαμηλά. Η Ιταλία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Λουξεμβούργο

Στο Λουξεμβούργο, το ποσοστό απασχόλησης προσεγγίζει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εξακολουθεί να απέχει από τον κοινοτικό στόχο. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι χαμηλή και το ποσοστό ανεργίας μεγάλης διάρκειας είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ένωσης. Ωστόσο, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν χάρη στην οικονομική άνθηση της δεκαετίας του 1990 καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από παραμεθόριους εργαζόμενους και γυναίκες, ενώ η απασχόληση των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η συμμετοχή στις δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το Λουξεμβούργο θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Κάτω Χώρες

Ενώ τα ποσοστά της απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών υπερβαίνουν αισθητά τους στόχους της Λισσαβόνας, εκείνο των μεταναστών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση (περίπου το 44% του εργατικού δυναμικού) και μεγάλο αριθμό δικαιούχων παροχών αναπηρίας. Το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ανώτερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει κατά πολύ από τον κοινοτικό στόχο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αισθητά από το 2001 και ύστερα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Κάτω Χώρες θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Αυστρία

Η Αυστρία έχει επιτύχει υψηλό συνολικό ποσοστό απασχόλησης και σχετικά υψηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης, σύμφωνα με τους στόχους της Λισσαβόνας. Το ποσοστό ανεργίας συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και στη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας διασφαλίζοντας παράλληλα την ικανοποιητική εξέλιξη των μισθών. Το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας παραμένει ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η αύξηση της απασχόλησης παρουσίασε επιβράδυνση και η ανεργία έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση υπολείπεται του κοινοτικού μέσου όρου. Η απόκλιση στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αυστρία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει σχεδόν προσεγγίσει το στόχο της Λισσαβόνας για τη συνολική απασχόληση και έχει κατά τι υπερβεί τους στόχους που έχουν καθοριστεί για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε αύξηση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επίπεδα παραγωγικότητας καθώς και τα συνολικά επίπεδα εκπαίδευσης και πρόσβασης στην κατάρτιση παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού (πάνω από 20%) απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα τελευταία έτη, η αύξηση της μετανάστευσης τροφοδότησε την προσφορά εργατικού δυναμικού. Η Πορτογαλία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Φινλανδία

Η Φινλανδία έχει σχεδόν προσεγγίσει τον συνολικό στόχο του ποσοστού απασχόλησης και έχει υπερβεί εκείνον που έχει καθοριστεί για το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών. Την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό δραστηριότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και όσον αφορά την εν λόγω ηλικιακή ομάδα ο κοινοτικός στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί. Το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιδιαίτερα υψηλό στους νέους. Η Φινλανδία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Σουηδία

Η Σουηδία έχει υπερβεί όλους τους κοινοτικούς στόχους σε θέματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών που αφορούν τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 5% περίπου. Πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη μείωση της προσφοράς εργατικού δυναμικού. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, θα πρέπει να υποστηριχθεί η προσφορά εργατικού δυναμικού μέσω της αξιοποίησης των δυνητικών πόρων που αντιπροσωπεύουν οι μετανάστες, οι νέοι και τα άτομα με μακρόχρονη άδεια ασθένειας και μέσω της βελτίωσης των κινήτρων για την απασχόληση. Η Σουηδία θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπερβεί όλους τους κοινοτικούς στόχους σε θέματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών που αφορούν τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, η μη δραστηριότητα και σε μικρότερο βαθμό η ανεργία επικεντρώνονται πάντα σε συγκεκριμένες κοινότητες και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Τα επίπεδα παραγωγικότητας, κυρίως εκείνα που εκφράζονται σε εργασθείσες ώρες, παραμένουν σχετικά χαμηλά. Η κατάσταση αυτή εξηγείται εν μέρει από το σχετικά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στο πλαίσιο του εργατικού δυναμικού που έχουν χαμηλή ειδίκευση. Οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν από τις υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει στο εξής και κατά προτεραιότητα:

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

Κύπρος

Το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο είναι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό. Το ποσοστό των αλλοδαπών εργαζομένων, που συνήθως καταλαμβάνουν προσωρινές θέσεις εργασίας, αυξήθηκε αισθητά προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Κύπρος θα πρέπει:

Τσεχική Δημοκρατία

Το ποσοστό απασχόλησης στην Τσεχική Δημοκρατία είναι ελαφρά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Η ανεργία προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει αρχίσει να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας προσεγγίζει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι χαμηλό κυρίως για τις γυναίκες, λόγω της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι περιφερειακές ανισότητες είναι σημαντικές. Η χώρα θα πρέπει:

Εσθονία

Το ποσοστό απασχόλησης στην Εσθονία είναι ελαφρά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ένωσης. Επίσης, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων παραμένει υψηλό. Η Εσθονία αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από τη μείωση του πληθυσμού σε ενεργό ηλικία λόγω της δημογραφικής εξέλιξης. Η Εσθονία θα πρέπει:

Ουγγαρία

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ουγγαρία είναι χαμηλό, κυρίως όσον αφορά τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση ή τα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Η κατάσταση αυτή εξηγείται από τη μη δραστηριότητα σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού σε ενεργό ηλικία. Η καταπολέμηση των περιφερειακών αποκλίσεων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα (ανάμεσα στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας αφενός, και την υπόλοιπη χώρα αφετέρου). Η περιφερειακή και τομεακή κινητικότητα είναι χαμηλή· υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ουγγαρία θα πρέπει:

Λιθουανία

Το ποσοστό απασχόλησης στη Λιθουανία παρουσίασε μικρή αύξηση το τελευταίο διάστημα, αλλά εξακολουθεί να είναι αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λιθουανία θα πρέπει:

Λεττονία

Η απασχόληση στη Λεττονία σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης υπολείπεται, ωστόσο, του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και παρουσιάζει σημαντικές περιφερειακές διακυμάνσεις. Ταυτόχρονα, στη Ρίγα παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού και επαγγελματικών προσόντων. Η Λεττονία θα πρέπει:

Μάλτα

Στη Μάλτα, το ποσοστό απασχόλησης, κυρίως των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Το ποσοστό της γυναικείας απασχόλησης είναι το χαμηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 (απασχολείται μόνο το ένα τρίτο των γυναικών σε ενεργό ηλικία). Η ανεργία αυξήθηκε ελαφρά κατά την τελευταία διετία αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Η Μάλτα θα πρέπει:

Πολωνία

Το ποσοστό απασχόλησης στην Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκε την τελευταία τετραετία. Τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, των νέων και των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση είναι εξαιρετικά χαμηλά. Το ποσοστό ανεργίας που προσεγγίζει το 20% - για πρώτη φορά κυμαίνεται σε τόσο υψηλά επίπεδα από την έναρξη της μεταρρύθμισης της οικονομίας - είναι το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25. Η Πολωνία θα πρέπει:

Σλοβενία

Το ποσοστό απασχόλησης στη Σλοβενία βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15, αλλά είναι ιδιαίτερα χαμηλό όσον αφορά τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Το ποσοστό ανεργίας υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σλοβενία θα πρέπει:

Σλοβακία

Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στη Σλοβακία παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Η ανεργία, παρά την τάση μείωσης που παρουσιάζει, εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλό και ακόμη χαμηλότερο είναι εκείνο των νέων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (κυρίως των γυναικών). Οι περιφερειακές ανισορροπίες είναι σημαντικές. Η Σλοβακία θα πρέπει:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Σύσταση (ΕΚ) αριθ. 579/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση [Επίσημη Εφημερίδα L 197 της 05.08.2003]

Η Επιτροπή παρουσιάζει ένα σχέδιο συστάσεων σε θέματα απασχόλησης ως συμπλήρωμα των νέων κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση. Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2003 περιλαμβάνουν, κατά κύριο λόγο, τρεις βασικούς στόχους και 10 προτεραιότητες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καλούν τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση, τη σύμπραξη μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών καθώς και την εφαρμογή της διαδικασίας. Η Επιτροπή, αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί στην κοινή έκθεση για την απασχόληση του έτους 2002, η οποία αξιολογεί τις δράσεις που είχαν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, παρέχει στα κράτη μέλη εξειδικευμένες συμβουλές με σκοπό την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων γραμμών και τον προσανατολισμό της πολιτικής δράσης τους με γνώμονα τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Οι συστάσεις αφορούν, κυρίως, την εκπαίδευση και την κατάρτιση καθ' όλη τη διάρκεια του βίου, την προσφορά εργατικού δυναμικού και την παράταση του επαγγελματικού βίου, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η εργασία καθώς και την αντιμετώπιση των αλλαγών και την προώθηση της ικανότητας προσαρμογής.

Σύσταση (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση [Επίσημη Εφημερίδα L 60 της 01.03.2002]

Οι συστάσεις του 2002 παρατείνουν την ισχύ εκείνων που είχαν προταθεί το 2001 από το Συμβούλιο.

Σύσταση (ΕΚ) αριθ. 64/2001 του Συμβουλίου, της 19ης Ιανουαρίου 2001, περί εφαρμογής των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση [Επίσημη Εφημερίδα L 22 της 24.01.2001]

Πρόκειται, κυρίως, για ενεργητικές και προληπτικές πολιτικές με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της μακρόχρονης ανεργίας· την αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης εργατικού δυναμικού, κυρίως, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας και των αποζημιώσεων· τη σφαιρική στρατηγική εκπαίδευσης και κατάρτισης καθ' όλη τη διάρκεια του βίου· την ισότητα των ευκαιριών· την καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων· τη σύμπραξη μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνικών εταίρων και τέλος τον συνολικό συνδυασμό πολιτικών.

Σύσταση (ΕΚ) αριθ. 164/2000 του Συμβουλίου, της 14ης Φεβρουαρίου 2000, σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση [Επίσημη Εφημερίδα L 52 της 25.02.2000]

Στις εν λόγω συστάσεις επισημαίνονται οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη στην οικεία αγορά εργασίας και προτείνουν κατάλληλες γραμμές δράσης. Τα βασικά θέματα της σύστασης αφορούν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας, τις μεταρρυθμίσεις της φορολογίας και των κοινωνικών παροχών, τα επαγγελματικά προσόντα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση καθ' όλη τη διάρκεια του βίου, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και την παράταση του επαγγελματικού βίου, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την ισότητα των ευκαιριών, την προώθηση του τομέα των υπηρεσιών, τους κοινωνικούς εταίρους και τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.03.2005