Ευρωπαϊκή έρευνα για τις γλωσσικές γνώσεις

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2007) 184 τελικό] — πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας για τις γλωσσικές γνώσεις

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

Παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή έρευνα αποσκοπώντας να παρέχει στις χώρες, στους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, στους εκπαιδευτικούς και στους γλωσσομαθείς αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τις γνώσεις ξένων γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ικανότητες και γλώσσες προς εξέταση

Κλίμακα επιπέδου γνώσεων

Η έρευνα θα πρέπει να βασίζεται στη μέτρηση των αυξανόμενων επιπέδων γλωσσικών γνώσεων από το επίπεδο Α1, το πρώτο ή το βασικό επίπεδο, στο επίπεδο Β2, ένα ενδιάμεσο επίπεδο, στην κλίμακα του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς (ΚΕΠΑ) για τις γλώσσες.

Συγκυριακά στοιχεία

Εξεταζόμενος πληθυσμός

Ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας αντλείται από μαθητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος της χαμηλότερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 2), ή, εάν μια δεύτερη ξένη γλώσσα δεν διδάσκεται στο εν λόγω επίπεδο, στο δεύτερο έτος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 3).

Εξεταστικά μέσα

Στην έρευνα επιτρέπονται τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα παραδοσιακά μέσα καταγραφής. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις θα διατίθενται στις χώρες προκειμένου αυτές να τις προσαρμόσουν στις εθνικές ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από την έρευνα, και χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτής πηγής.

Έξοδα

Το κόστος της έρευνας σε εθνικό επίπεδο θα εξαρτάται από την τελική διάρθρωσή της. Το κόστος της έρευνας σε διεθνές επίπεδο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος της διά βίου μάθησης (2007-2013), θα καλύπτει το κόστος που συνεπάγεται ο συντονισμός και η παρακολούθηση των εξετάσεων, ο καθορισμός του δείγματος και των μεθόδων δειγματοληψίας, καθώς και η ανάλυση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Διενέργεια της έρευνας

ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι γνώσεις ξένων γλωσσών παραμένουν ψηλά στο θεματολόγιο εκπαίδευσης της ΕΕ τόσο με το πρόγραμμα Erasmus+ όσο και με τη στρατηγική «ΕΚ 2020» για συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση, δίνοντάς τους υψηλή προτεραιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο — Πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας για τις γλωσσικές γνώσεις [COM(2007) 184 τελικό της 13.4.2007]

τελευταία ενημέρωση 21.11.2016