Ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

Η παρούσα ανακοίνωση αναλύει τους παράγοντες που ευνοούν την ύπαρξη της παραοικονομίας. Περιέχει μια συνοπτική επισκόπηση των πολιτικών καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας βάσει των μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια σκιαγραφεί τις δυνατότητες αμοιβαίας μάθησης βάσει των πρακτικών που έχουν αποφέρει αποτελέσματα στον εν λόγω τομέα. Τέλος, προσδιορίζει σειρά μέτρων και μεθόδων παρακολούθησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 24ης Οκτωβρίου 2007 με τίτλο «Ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας» [COM(2007) 628 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η αδήλωτη εργασία * εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Επιπλέον, μειώνει τα φορολογικά έσοδα και πλήττει τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, δημιουργεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και περιορίζει την παραγωγικότητα.

Η αδήλωτη εργασία αποτελεί αιτία κοινωνικού ντάμπινγκ, κατά το μέτρο που υποσκελίζει τις δραστηριότητες που ασκούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τις αποδοχές και την κοινωνική ασφάλιση.

Το φαινόμενο αυτό όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας και για ορισμένα είδη απασχόλησης.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στο επίκεντρο του προβληματισμού

Στην Πράσινη Βίβλο για την εργατική νομοθεσία, η Επιτροπή αντιμετωπίζει την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ως βασική πρόκληση για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο δημόσιος διάλογος που προκλήθηκε από την εν λόγω Πράσινη Βίβλο δείχνει τη βούληση όλων των ενδιαφερομένων (κοινωνικοί εταίροι, διοικήσεις κ.λπ.) να ενισχυθεί η συνεργασία και να ενταθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο ότι η αδήλωτη εργασία συνδέεται άμεσα με τη λαθρομετανάστευση. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα οδηγία για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών.

Η αδήλωτη εργασία: γεγονότα και αριθμοί

Πολλές πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται ότι ευνοούν τη χρήση αδήλωτης εργασίας:

Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου [PDF (EN) (FR)] ανέδειξε τις ακόλουθες τάσεις:

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν με μεγάλη προσοχή, διότι πρόκειται για πιλοτική έρευνα επί περιορισμένου δείγματος προσώπων.

Εν γένει, η αδήλωτη εργασία εξ ορισμού δεν είναι εμφανής ούτε καταγεγραμμένη και μπορεί να ορίζεται διαφορετικά στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών. Έτσι, η στατιστική αξιολόγηση του φαινομένου σε επίπεδο ΕΕ παραμένει δύσκολη.

Το 2004 η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει μακροοικονομικές εκτιμήσεις σε επίπεδο κρατών μελών. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις (αύξηση της μετανάστευσης, εκστρατείες νομιμοποίησης). Την εποχή εκείνη, προέκυψαν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών, ενώ η αδήλωτη εργασία έφθανε μέχρι και το 20% (ή και περισσότερο) του ΑΕγχΠ σε ορισμένες χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Τα στοιχεία αυτά παραμένουν έγκυρα στο σύνολό τους, με τη διαφορά ότι η θεαματική δημιουργία θέσεων εργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προκάλεσε ύφεση του φαινομένου σε ορισμένα νέα κράτη μέλη.

Η πολιτική δράση κατά της αδήλωτης εργασίας

Δεδομένου ότι πρόκειται για πολύπλοκο και ετερογενές φαινόμενο, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας απαιτεί ταυτόχρονη παρέμβαση σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση που περιγράφεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου του 2003, η Επιτροπή συνιστά:

Σε σχέση με τον ανωτέρω κατάλογο δράσεων, εντοπίστηκαν ορισμένες θετικές τάσεις και εμπειρίες:

Συμπεράσματα και συνέχεια

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αδήλωτη εργασία βρίσκεται σε ύφεση. Αντίθετα, εξακολουθεί να αποτελεί συμφέρουσα επιλογή από πολλές απόψεις. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο έχουν αποφέρει μέτρια αποτελέσματα, ενώ η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών δεν έχει γίνει ακόμη πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίο:

Πλαίσιο

Το 1998 η αδήλωτη εργασία είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο ανακοίνωσης της Επιτροπής, όπου αναλύονταν οι αιτίες και οι επιπτώσεις του προβλήματος, καθώς και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισής του. Το 2003, έπειτα από ευρύτατο δημόσιο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή διαμόρφωσε μια κοινή στρατηγική προσέγγιση στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση κατά την περίοδο 2003-2005.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.01.2008