Ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να βασιστεί σε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η στρατηγική αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού των παρεμβάσεων και της αξιοποίησης των υφιστάμενων μηχανισμών.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 26ης Οκτωβρίου 2010, με τίτλο «Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των καταστροφών: ο ρόλος της πολιτικής προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας» (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [COM(2010) 600 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

ΣΥΝΟΨΗ

Η Επιτροπή παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πράγματι, η ΕΕ παρέχει βοήθεια σε θύματα καταστροφών που πλήττουν όχι μόνο τα κράτη μέλη της, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στόχος της νέας στρατηγικής είναι, λοιπόν, η ευκολότερη κινητοποίηση ικανοτήτων και πόρων στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι προτάσεις αυτές βασίζονται σε δύο νέες διατάξεις της συνθήκης της Λισαβόνας. Πρόκειται για το άρθρο 196 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που της δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε περιπτώσεις καταστροφών, και το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ, που προβλέπει τη δημιουργία ενός οικονομικού βοηθήματος αλληλεγγύης.

Συνοχή της αντιμετώπισης

Η νέα στρατηγική βασίζεται στη συγκέντρωση των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συσταθεί το κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης ECHO (EN) της Επιτροπής. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις αρχές πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών της ΕΕ, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (DE) (EN) (FR) (ΕΥΕΔ) σε περίπτωση παρεμβάσεων σε τρίτες χώρες.

Η Επιτροπή επιθυμεί, επίσης, τη βελτίωση του συντονισμού με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ιδιαίτερα μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Η ποιότητα των ανταλλαγών αυτών πρέπει να διασφαλιστεί χάρη στη δημιουργία σημείων επαφής σε διάφορα επίπεδα, μέχρι και το τοπικό, χάρη στα επιγραμμικά εργαλεία επικοινωνίας, όπως το σύστημα CECIS, και τη διαβίβαση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης

Στόχος της στρατηγικής είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων μέσω:

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη βελτίωση της προβολής των παρεμβάσεων εκ μέρους της ΕΕ μέσω της ανάπτυξης νέας επικοινωνιακής στρατηγικής.

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.02.2011