Το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Επιτροπή των Περιφερειών

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως κοινοτικού οργάνου ενισχύεται με:

Οι εξουσίες ελέγχου και επιθεώρησης διευρύνθηκαν προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η απάτη κατά του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι παρατυπίες όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα της Κοινότητας πρέπει να αναφέρονται στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Για το σκοπό αυτό, διευρύνθηκε η δυνατότητα ελέγχου των κοινοτικών πόρων που διαχειρίζονται εξωτερικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να ζητά οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία και να διενεργεί τους ελέγχους του "στα άλλα όργανα της Κοινότητας, στις εγκαταστάσεις κάθε οργανισμού που διαχειρίζεται έσοδα ή έξοδα για λογαριασμό της Κοινότητας και στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που λαμβάνει πληρωμές από τον προϋπολογισμό" (άρθρο 248 παράγραφος 3).

Όσον αφορά την ΕΤE, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων της Κοινότητας που διαχειρίζεται η ΕΤΕ, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Τράπεζας και της Επιτροπής (η συμφωνία αυτή εφαρμοζόταν ήδη και σε σχετική δήλωση καλούνται τα τρία όργανα να τη διατηρήσουν).

Εκτός από τη σημαντική αυτή διεύρυνση του εποπτικού ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το άρθρο 248 (πρώην άρθρο 188 Γ) τονίζει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των εθνικών ελεγκτικών οργάνων.

Επιπλέον, η δήλωση που βεβαιώνει την ακρίβεια των λογαριασμών και τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών πράξεων πρέπει να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ζητείται υποχρεωτικά για ένα μεγαλύτερο αριθμό θεμάτων. Οι νέοι τομείς της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για τους οποίους απαιτείται προηγούμενη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να ζητάει τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Σε διοικητικό επίπεδο, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διαθέτει στο εξής αυτόνομη οργανωτική δομή έναντι της Επιτροπής των Περιφερειών. Πράγματι, καταργήθηκε το πρωτόκολλο που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αφορά την κοινή οργάνωση των δύο αυτών οργανισμών..

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών ζητείται υποχρεωτικά και για τους ακόλουθους τομείς:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να ζητάει τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών και για άλλα θέματα.

Σε διοικητικό επίπεδο, η Επιτροπή των Περιφερειών αποκτά την αυτονομία της, όπως και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Επιπλέον, η Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να καταρτίζει τον εσωτερικό της κανονισμό χωρίς την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου όπως συνέβαινε στο παρελθόν.