ISSN 1725-2547

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 45

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Νομοθεσία

52ό έτος
14 Φεβρουαρίου 2009


Περιεχόμενα

 

II   Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική

Σελίδα

 

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

 

Επιτροπή

 

 

2009/107/ΕΚ

 

*

Απόφαση της Επιτροπής, της 23ης Ιανουαρίου 2009, περί τροποποιήσεως των αποφάσεων 2006/861/ΕΚ και 2006/920/ΕΚ, σχετικά με τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας για υποσυστήματα του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2009) 38]  ( 1 )

1

 

 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

 

*

Κανονισμός αριθ. 100 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΗΕ/ΟΕΕ) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση ηλεκτρικών οχημάτων με συσσωρευτή όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις για την κατασκευή, τη λειτουργική ασφάλεια και την εκπομπή υδρογόνου (αναθεώρηση 2)

17

 

 

 

*

Σημείωση για τον αναγνώστη (βλέπε σελίδα 3 του εξωφύλλου)

s3

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

Οι πράξεις οι τίτλοι οποίων έχουν τυπωθεί με ημίμαυρα στοιχεία αποτελούν πράξεις τρεχούσης διαχειρίσεως που έχουν θεσπισθεί στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και είναι γενικά περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Οι τίτλοι όλων των υπολοίπων πράξεων έχουν τυπωθεί με μαύρα στοιχεία και επισημαίνονται με αστερίσκο.


II Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επιτροπή

14.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 45/1


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Ιανουαρίου 2009

περί τροποποιήσεως των αποφάσεων 2006/861/ΕΚ και 2006/920/ΕΚ, σχετικά με τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας για υποσυστήματα του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2009) 38]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2009/107/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2008/57/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του κοινοτικού σιδηροδρομικού συστήματος (αναδιατύπωση) (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

τη σύσταση που διατυπώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΤΠΔ εμπορευματικών φορταμαξών (ERA/REC/INT/03-2008), της 27ης Οκτωβρίου 2008,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (εφεξής «ο Οργανισμός») μεριμνά για την προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας («ΤΠΔ») στην τεχνική πρόοδο και στις τάσεις της αγοράς, καθώς και προς τις κοινωνικές απαιτήσεις, και προτείνει στην Επιτροπή τις τροποποιήσεις των ΤΠΔ τις οποίες κρίνει αναγκαίες.

(2)

Με την απόφαση C(2007) 3371, της 13ης Ιουλίου 2007, η Επιτροπή έδωσε στον Οργανισμό πλαίσιο εντολής για να εκτελέσει ορισμένες ενέργειες με βάση την οδηγία 96/48/ΕΚ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος υψηλών ταχυτήτων (3), και με βάση την οδηγία 2001/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2001, για τη διαλειτουργικότητα του συμβατικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος (4). Με βάση τους όρους του εν λόγω πλαισίου εντολής, ζητήθηκε από τον Οργανισμό να προβεί στην αναθεώρηση της ΤΠΔ τροχαίου υλικού — Εμπορευματικές φορτάμαξες, η οποία εκδόθηκε με την απόφαση 2006/861/ΕΚ της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2006, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα Τροχαίο υλικό — Εμπορευματικές φορτάμαξες του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος (5), καθώς επίσης να προβεί σε τεχνική γνωμοδότηση όσον αφορά κρίσιμης σημασία σφάλματα και να δημοσιεύσει κατάλογο εντοπισθέντων ήσσονος σημασίας σφαλμάτων.

(3)

Την 1η Ιουλίου του 2006, με την έναρξη ισχύος της σύμβασης του 1999 σχετικά με τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές (COTIF), τέθηκαν νέοι κανόνες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες ισχύουν για τις φορτάμαξες. Η προηγούμενη συμφωνία RIV μεταξύ σιδηροδρομικών επιχειρήσεων αντικαταστάθηκε μερικώς από νέα, ιδιωτική και εθελούσια συμφωνία, την Ενιαία σύμβαση χρήσης (ΕΣΧ — GCU — CUU) (6) μεταξύ σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και κατόχων φορταμαξών, καθώς και με την απόφαση 2006/861/ΕΚ.

(4)

Ενώ για τις φορτάμαξες που απογράφονταν με βάση τη συμφωνία RIV χρειαζόταν μόνο μία έγκριση, την οποία εξέδιδε η σιδηροδρομική επιχείρηση η αρμόδια για την απογραφή, η οδηγία 2001/16/ΕΚ απαιτούσε έγκριση για κάθε κράτος μέλος. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε προσωρινά με το σημείο 7.6 του παραρτήματος της απόφασης 2006/861/ΕΚ, το οποίο προβλέπει ότι, όταν χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλείας η έγκριση θέσης σε χρήση ομαδοποιημένων φορταμαξών σε κάποιο κράτος μέλος, το πιστοποιητικό ή η έγκριση αναγνωρίζεται αμοιβαίως σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να αποφεύγεται η επικάλυψη των ελέγχων ασφαλείας και διαλειτουργικότητας από τις αρχές ασφαλείας. Επίσης προβλέπει ότι, ενόσω η απόφαση 2006/861/ΕΚ περιέχει ανοικτά σημεία, οι εγκρίσεις θέσης σε χρήση θα είναι αμοιβαίως αποδεκτές, με εξαίρεση τα αναφερόμενα στο παράρτημα JJ της εν λόγω απόφασης. Όμως, ενόσω το παράρτημα JJ δεν προσδιορίζει σαφώς τους όρους υπό τους οποίους κάθε έγκριση θέσης σε χρήση φορτάμαξας σε κάποιο κράτος μέλος πρέπει να αναγνωρίζεται αμοιβαίως σε άλλα κράτη μέλη, η εφαρμογή του σημείου 7.6 του παραρτήματος της απόφασης 2006/861/ΕΚ έχει οδηγήσει σε αποκλίνουσες ερμηνείες. Το αποτέλεσμα είναι ανασφάλεια δικαίου και δυσχέρειες για τη βιομηχανία, η οποία ζήτησε από την Επιτροπή την ανάληψη άμεσης δράσης.

(5)

Η λύση αυτού του προβλήματος είναι πλέον δυνατή, διότι το άρθρο 23 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ προβλέπει ότι οχήματα, που τηρούν πλήρως τις ΤΠΔ οι οποίες καλύπτουν όλες τις παραμέτρους των σχετικών υποσυστημάτων χωρίς ειδικές περιπτώσεις και χωρίς ανοικτά σημεία σχετιζόμενα αυστηρά με την τεχνική συμβατότητα μεταξύ οχήματος και δικτύου, δεν υπόκεινται σε επιπρόσθετη έγκριση θέσης σε χρήση εφόσον κινούνται σε δίκτυα που τηρούν τις ΤΠΔ στα άλλα κράτη μέλη ή υπό συνθήκες που εξειδικεύονται στις αντίστοιχες ΤΠΔ.

(6)

Η απόφαση 2006/861/ΕΚ περιέχει ορισμένα ανοικτά σημεία και κάποια τεχνικά σφάλματα. Αν και για τη συμμόρφωση προς τις βασικές απαιτήσεις τις συνδεόμενες με τα ανοικτά σημεία θα ήταν δυνατή η εφαρμογή εθνικών κανόνων, δεν είναι νομικώς ασφαλές ότι οι εθνικές αυτές λύσεις θα ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές από άλλα κράτη μέλη. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, η ενδεδειγμένη διαδικασία στην περίπτωση σημαντικού ή κρίσιμης σημασίας σφάλματος είναι η άμεση τροποποίηση της σχετικής ΤΠΔ.

(7)

Προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η διαλειτουργικότητα των εμπορευματικών φορταμαξών που προορίζονται για διεθνείς μεταφορές, είναι αναγκαία η άμεση αναθεώρηση της απόφασης 2006/861/ΕΚ, ώστε να διευκρινιστούν οι όροι υπό τους οποίους η έγκριση θέσης σε χρήση φορτάμαξας σύμφωνης με την ΤΠΔ ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

(8)

Φορτάμαξες, των οποίων έχει εγκριθεί η θέση σε χρήση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ και οι οποίες διαθέτουν έγκριση ισχύουσα σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, θα πρέπει να επισημαίνονται με σαφή και εύκολα αναγνωριζόμενη αλφαβητική σήμανση. Συνεπώς, είναι αναγκαία η τροποποίηση του παραρτήματος P5 της ΤΠΔ που αφορά το υποσύστημα Διεξαγωγή και διαχείριση της κυκλοφορίας για το διευρωπαϊκό συμβατικό σιδηροδρομικό σύστημα, η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση 2006/920/ΕΚ της Επιτροπής (7).

(9)

Κατόπιν των ανωτέρω, οι αποφάσεις 2006/861/ΕΚ και 2006/920/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

(10)

Τα μέτρα τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της απόφασης 2006/861/ΕΚ

Η απόφαση 2006/861/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

α)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 1α

Τεχνικά έγγραφα

1.   Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ΕΟΣ) δημοσιεύει στον ιστότοπό του ως Τεχνικό έγγραφο ΕΟΣ το περιεχόμενο του παραρτήματος LL.

2.   Ο ΕΟΣ δημοσιεύει στον ιστότοπό του ως τεχνικό έγγραφο ΕΟΣ τον κατάλογο των πλήρως εγκεκριμένων τροχοπέδιλων από σύνθετο υλικό για διεθνείς μεταφορές, όπως αναφέρεται στα παραρτήματα P και JJ.

3.   Ο Οργανισμός δημοσιεύει στον ιστότοπό του ως τεχνικό έγγραφο ΕΟΣ τις συμπληρωματικές προδιαγραφές σχετικά με τα όργανα έλξης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα JJ.

4.   Ο Οργανισμός τηρεί τα τεχνικά έγγραφα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3 επικαιροποιημένα και ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με κάθε αναθεωρημένη έκδοση. Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη μέσω της επιτροπής που συγκροτείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 29 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ. Σε περίπτωση που η Επιτροπή ή κάποιο κράτος μέλος θεωρήσει ότι ένα τεχνικό έγγραφο δεν πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/57/ΕΚ ή οποιασδήποτε άλλης κοινοτικής νομοθετικής πράξης, το θέμα συζητείται στην επιτροπή. Με βάση τις συζητήσεις στην επιτροπή και εφόσον ζητηθεί από την Επιτροπή, τα τεχνικά έγγραφα αποσύρονται ή τροποποιούνται από τον Οργανισμό.».

β)

Τα παραρτήματα τροποποιούνται όπως εκτίθεται στο παράρτημα I.

Άρθρο 2

Τροποποίηση της απόφασης 2006/920/ΕΚ

Το παράρτημα P.5 της απόφασης 2006/920/ΕΚ τροποποιείται όπως εκτίθεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 3

Σε περίπτωση που η σήμανση «TEN» εμπορευματικών φορταμαξών που έχουν τεθεί σε χρήση πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αντιβαίνει προς το πνεύμα του παραρτήματος ΙΙ, η σήμανση αυτή αφαιρείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η Ιουλίου 2009.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2009.

Για την Επιτροπή

Antonio TAJANI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 191 της 18.7.2008, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 164 της 30.4.2004, σ. 1· όπως διορθώθηκε στην ΕΕ L 220 της 21.6.2004, σ. 3.

(3)  ΕΕ L 235 της 17.9.1996, σ. 6.

(4)  ΕΕ L 110 της 20.4.2001, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 344 της 8.12.2006, σ. 1.

(6)  Ο ιστότοπος της ΕΣΧ είναι: http://www.gcubureau.org

(7)  ΕΕ L 359 της 18.12.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Τα παραρτήματα της απόφασης 2006/861/ΕΚ τροποποιούνται ως εξής:

1.

Το παράρτημα τροποποιείται κατά τα ακόλουθα:

α)

Το σημείο 4.2.3.3.2 αντικαθίσταται από τα εξής:

«Παραμένει ανοικτό σημείο, με εξαίρεση τις φορτάμαξες που πληρούν τους όρους του σημείου 7.6.4.».

β)

Στο σημείο 4.2.3.4.2.1, η δεύτερη περίπτωση για δυνάμεις Y/Q αντικαθίσταται από τα εξής:

«—

Δυνάμεις Y/Q

Προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος επίβασης τροχού επί της σιδηροτροχιάς, ο λόγος της πλευρικής δύναμης Y προς το κατακόρυφο φορτίο Q τροχού δεν υπερβαίνει τις τιμές

(Y/Q)lim = 0,8 για δυναμικές δοκιμές επί τροχιάς

(Y/Q)lim = 1,2 για στατικές δοκιμές»

γ)

Στο σημείο 4.2.3.4.2.2, η πρώτη πρόταση αντικαθίσταται από τα εξής:

«Οι φορτάμαξες είναι ικανές να κινούνται σε στρεβλές τροχιές, όταν ο λόγος (Y/Q) για στατικές δοκιμές δεν υπερβαίνει το όριο του σημείου 4.2.3.4.2.1 σε καμπύλη ακτίνας R = 150 m και για δεδομένη στρεβλή τροχιά:»·

δ)

Μετά το σημείο 6.2.3.2.1.3 παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο:

«6.2.3.2.1.4.   Εξαιρέσεις από στατικές δοκιμές

Οι εμπορευματικές φορτάμαξες απαλλάσσονται από τις στατικές δοκιμές που αναφέρονται στο σημείο 4.2.3.4.2.1, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις του Δελτίου UIC 530-2 (Μάιος 2006).»

ε)

Η παράγραφος 7.6 αντικαθίσταται από τα εξής:

«7.6.   ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΦΟΡΤΑΜΑΞΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΠΔ

7.6.1.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, όταν υφίσταται συμμόρφωση προς τις ΤΠΔ και σε κάποιο κράτος μέλος εκδίδεται δήλωση επαλήθευσης “ΕΚ” για εμπορευματικές φορτάμαξες, αυτή η δήλωση αναγνωρίζεται αμοιβαίως από όλα τα κράτη μέλη.

7.6.2.

Όταν ζητούνται εγκρίσεις θέσης σε χρήση κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, οι αιτούντες μπορούν να ζητούν εγκρίσεις θέσης σε χρήση ομαδοποιημένων φορταμαξών. Οι φορτάμαξες είναι δυνατό να ομαδοποιούνται με βάση τη σειρά, οπότε ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 21 παράγραφος 13 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, ή με βάση τον τύπο, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 26 της εν λόγω οδηγίας.

7.6.3.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παράγραφος 5 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, η έγκριση θέσης σε χρήση που έχει χορηγηθεί από ένα κράτος μέλος ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός αν ζητούνται πρόσθετες εγκρίσεις. Όμως τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα μόνο σύμφωνα με τους όρους των άρθρων 23 και 25 της υπόψη οδηγίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 4 της οδηγίας, ένας από τους όρους που παρέχουν τη δυνατότητα σε κράτος μέλος να ζητήσει εφαρμογή διαδικασίας για “πρόσθετη έγκριση” είναι η περίπτωση των ανοικτών σημείων που αφορούν την τεχνική συμβατότητα μεταξύ υποδομής και οχημάτων. Προς το σκοπό αυτό, το παράρτημα JJ περιέχει τον κατάλογο ανοικτών σημείων, όπως ζητείται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της εν λόγω οδηγίας, και ταυτόχρονα προσδιορίζει τα ανοικτά σημεία για τα οποία είναι δυνατό να ζητηθούν συμπληρωματικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνική συμβατότητα μεταξύ υποδομής και οχημάτων.

7.6.4.

Κάθε έγκριση θέσης σε χρήση που έχει χορηγηθεί από ένα κράτος μέλος ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη υπό τους ακόλουθους όρους:

α)

η φορτάμαξα έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ, με βάση την παρούσα ΤΠΔ, περιλαμβανομένων των επαληθεύσεων των σχετικών με ανοικτά σημεία που προσδιορίζονται στο παράρτημα JJ μέρος 1·

β)

η φορτάμαξα είναι συμβατή με εύρος τροχιάς 1435 mm·

γ)

η φορτάμαξα έχει περιτύπωμα φόρτωσης G1, όπως ορίζεται στο παράρτημα C3·

δ)

η απόσταση αξόνων της φορτάμαξας δεν υπερβαίνει τα 17 500 mm μεταξύ δύο διαδοχικών αξόνων·

ε)

η φορτάμαξα πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος JJ μέρος 2.

7.6.5.

Ακόμη και αν κάποια φορτάμαξα διαθέτει έγκριση θέσης σε χρήση, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι λειτουργεί σε συμβατές υποδομές. Αυτό είναι δυνατό με χρήση των μητρώων υποδομής και τροχαίου υλικού».

2.

Το παράρτημα B τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο σημείο Β.3, η παρατήρηση 4 αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

«4.

Υφιστάμενες φορτάμαξες που επιτρέπεται να κινούνται με τα ίδια φορτία όπως στην κυκλοφορία S με ταχύτητα 120 km/h, φέρουν ήδη το σήμα “**”, τοποθετημένο δεξιά των σημάνσεων μέγιστου φορτίου. Στην κατηγορία αυτή δεν είναι δυνατόν να προστεθούν άλλες φορτάμαξες».

β)

Στο σημείο Β.3 προστίθεται η ακόλουθη παρατήρηση:

«5.

Καινούργιες φορτάμαξες με επιδόσεις πέδησης φορταμαξών τύπου “S2” σύμφωνα με τον κατάλογο του σημείου 4.2.4.1.2.2, που είναι δυνατό να κινούνται με τα ίδια φορτία όπως στην κυκλοφορία “S” με ταχύτητα 120 km/h σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές οι οποίες περιέχονται στο παράρτημα Y, φέρουν το σήμα “***”, τοποθετημένο δεξιά των σημάνσεων μέγιστου φορτίου».

γ)

Το σημείο Β.32 αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

«B.32.   ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΕΡΙΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΦΟΡΤΑΜΑΞΩΝ

1.

Φορτάμαξες κατασκευασμένες με περιτύπωμα G1 επισημαίνονται όπως φαίνεται κατωτέρω:

Image

2.

Φορτάμαξες κατασκευασμένες με περιτυπώματα GA, GB ή GC επισημαίνονται όπως φαίνεται κατωτέρω:

Image

»

3.

Στο παράρτημα L σημείο L.1.4.2.1, η τελευταία πρόταση αντικαθίσταται από τα εξής:

«Όταν έχουν τοποθετηθεί ολόσωμοι τροχοί σε φορτάμαξες πεδούμενες κατά 100 % στην επιφάνεια κύλισης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

Περιοχή διαμέτρου τροχού

(mm)

1 000 έως 920

και

920 έως 840

840 έως 760

760 έως 680

Ισχύς

50 kW

42,5 kW

38 kW

Χρόνος εφαρμογής

45 min

45 min

45 min

Ταχύτητα κίνησης

60 km/h

60 km/h

60 km/h

Σημείωση: για ειδικούς τύπου εμπορευματικής κίνησης, οι τιμές για την ισχύ ή/και το χρόνο εφαρμογής ή/και την ταχύτητα κύλισης ή/και τα φορτία κατ’ άξονα ή/και τις διαμέτρους τροχού είναι δυνατό να τροποποιούνται, ώστε να επαληθεύεται η θερμομηχανική συμπεριφορά αυτών των τροχών στο πλαίσιο περιορισμένης χρήσης».

4.

Στο παράρτημα P, το σημείο P.1.10 Πέδιλα αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

«P.1.10   Πέδιλα

Η διαδικασία δοκιμής για την εξέταση της μελέτης, που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση του στοιχείου διαλειτουργικότητας τροχοπέδιλα, εκτελείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παραρτήματος I σημείο I.10.2. Για τα τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό οι προδιαγραφές αυτές παραμένουν ανοικτό σημείο.

Τα τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό που ήδη χρησιμοποιούνται έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σύμφωνα με το παράρτημα P σημείο 2.10. Ο κατάλογος πλήρως εγκεκριμένων τροχοπέδιλων από σύνθετο υλικό για διεθνείς μεταφορές παρατίθεται σε τεχνικό έγγραφο που πρόκειται να δημοσιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων στον ιστότοπό του».

5.

Το παράρτημα JJ αντικαθίσταται από τα εξής:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ JJ

JJ.1.   ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Στο πίνακα που ακολουθεί συγκεντρώνονται τα ανοικτά σημεία της παρούσας ΤΠΔ και καθένα από αυτά κατατάσσεται σε εκείνα που σχετίζονται (στήλη “ΝΑΙ”) ή σε εκείνα που δεν σχετίζονται (στήλη “ΟΧΙ”) με την τεχνική συμβατότητα μεταξύ υποδομής και οχημάτων.

Σημείο της ΤΠΔ

Τίτλος

ΝΑΙ

ΟΧΙ

4.2.3.3.2

Ανίχνευση θερμού λιποκιβωτίου άξονα

X

 

4.2.6.2

Αεροδυναμικές επιπτώσεις

 

X

4.2.6.3

Πλευρικοί άνεμοι

X

 

4.3.3

Υποσύστημα διεξαγωγή και διαχείριση της κυκλοφορίας

 

X

6.1.2.2

Η εκτίμηση των συγκολλήσεων πραγματοποιείται με βάση εθνικούς κανόνες

X

 

6.2.2.1

Η εκτίμηση των συγκολλήσεων πραγματοποιείται με βάση εθνικούς κανόνες

X

 

6.2.2.3

Εκτίμηση συντήρησης

X

 

6.2.3.4.2

Αεροδυναμικές επιπτώσεις

 

X

6.2.3.4.3

Πλευρικοί άνεμοι

X

 

Παράρτημα E

Οι επιφάνειες κύλισης των τροχών παραμένουν ανοικτό σημείο μέχρι τη δημοσίευση ΕΠ

X

 

Παράρτημα L

Η προδιαγραφή τροχών από χυτοσίδηρο αποτελεί ανοικτό σημείο. Ζητείται η κατάρτιση νέου ΕΠ.

X

 

Παράρτημα P

 

 

 

P.1.1

Διανομέας

 

X

P.1.2

Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα για μεταβλητό φορτίο και για αυτόματη μεταγωγή σε θέση άνευ φορτίου

 

X

P.1.3

Σύστημα προστασίας από ολίσθηση τροχών

 

X

P.1.7

Τερματικές δικλίδες

 

X

P.1.10

Τροχοπέδιλα — Εξέταση μελέτης

X

 

P.1.11

Βαλβίδα επιταχυντή

 

X

P.1.12

Αυτόματη αίσθηση μεταβλητού φορτίου και εναλλαγή σε θέση άνευ φορτίου

 

X

P.2.10

Τροχοπέδιλα — Εκτίμηση προϊόντος

X

 

JJ.2.   ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΤΑΜΑΞΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 7.6.4

1.   Κλείσιμο ανοικτών σημείων

Για τις φορτάμαξες που προσδιορίζονται στην παράγραφο 7.6 της παρούσας ΤΠΔ, θεωρούνται εκεί κλειστά τα ανοικτά σημεία που αναφέρονται στη στήλη “ΝΑΙ” του παραρτήματος JJ-1.

1.1.   Ανίχνευση θερμού λιποκιβωτίου άξονα

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στο σημείο 4.2.3.3.2 της παρούσας ΤΠΔ κλείνει, εφόσον η φορτάμαξα πληροί τις προδιαγραφές του σχετικού τεχνικού εγγράφου ΕΟΣ.

1.2.   Πλευρικοί άνεμοι

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στα σημεία 4.2.6.3 και 6.2.3.4.3 της παρούσας ΤΠΔ κλείνει χωρίς υποχρεωτικής εφαρμογής διάταξη σχετική με την κατασκευή των φορταμαξών. Θα ήταν δυνατή η εφαρμογή ορισμένων επιχειρησιακών μέτρων.

1.3.   Εκτίμηση συγκολλήσεων

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στα σημεία 6.1.2.2 και 6.2.21 της παρούσας ΤΠΔ κλείνει με την εφαρμογή του ΕΠ 15085-5 του Οκτωβρίου 2007.

1.4.   Εκτίμηση της συντήρησης

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στο παράρτημα D της παρούσας ΤΠΔ κλείνει ως εξής: είναι έγκυρος κάθε φάκελος συντήρησης ο οποίος:

α)

εφαρμόστηκε από προηγούμενη ΣΕ αρμόδια για την απογραφή, μέλος της RIV κατά το χρόνο κατάργησης της RIV, ή

β)

έχει εγκριθεί με βάση εθνικό ή διεθνή κανονισμό,

ενώ επίσης πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας ΤΠΔ. Οι επιδόσεις λειτουργίας θεωρούνται ικανοποιητικές.

1.5.   Επιφάνειες κύλισης τροχών

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στο παράρτημα E της παρούσας ΤΠΔ κλείνει ως εξής: τα ελαττώματα της επιφάνειας κύλισης τροχών θα εξετάζονται στο πλαίσιο της συντήρησης.

1.6.   Τροχοί από χυτοσίδηρο

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στο παράρτημα L της παρούσας ΤΠΔ κλείνει ως εξής: οι τροχοί από χυτοσίδηρο δεν επιτρέπονται ενόσω εκκρεμεί η δημοσίευση ευρωπαϊκού προτύπου.

1.7.   Μελέτη και αξιολόγηση σύνθετων τροχοπέδιλων

Το ανοικτό σημείο που αναφέρεται στα παραρτήματα P.1.10 και P.2.10 της παρούσας ΤΠΔ κλείνει με το σχετικό τεχνικό έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΕΟΣ.

2.   Συμπληρωματικές προδιαγραφές

Για τις φορτάμαξες οι οποίες αναφέρονται στο σημείο 7.6.4 απαιτούνται και οι ακόλουθες συμπληρωματικές προδιαγραφές.

2.1.   Προσκρουστήρες και όργανα έλξης

Επιπλέον προς τις προδιαγραφές του σημείου 4.2.2.1.2.1 της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται επίσης οι προσκρουστήρες φορταμαξών να είναι εφοδιασμένοι με μηχανισμό οδήγησης για το έμβολο, ο οποίος εμποδίζει την ελεύθερη περιστροφή του τελευταίου γύρω από το διαμήκη άξονά του. Η επιτρεπόμενη ανοχή περιστροφής είναι ± 2o για καινούργιους προσκρουστήρες.

Επιπλέον προς τις προδιαγραφές του σημείου 4.2.2.1.2.2 της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται επίσης:

α)

Η αντοχή σε θραύση λόγω έλξης για τα ενδιάμεσα ελκτικά όργανα κάθε συγκροτήματος μονίμως συζευγμένων φορταμαξών (ή πολλαπλών φορταμαξών) να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ελκτικών οργάνων τέλους.

β)

Να εφαρμόζεται και το τεχνικό έγγραφο του ΕΟΣ (το prEN 15551, που αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2009) σχετικά με τις “Συμπληρωματικές προδιαγραφές για τα ελκτικά όργανα” και αφορά τα ακόλουθα σημεία):

ικανότητα ανάληψης δυναμικής ενέργειας,

συζεύξεις,

συσκευή εξασφάλισης διαδρομής και αναστολής της περιστροφής,

μηχανική αντοχή,

ελαστικά χαρακτηριστικά,

σημάνσεις,

υπολογισμός για εφίππευση προσκρουστήρα και υλικό δίσκου προσκρουστήρα,

διάσταση του ανοίγματος ράβδου έλξης.

γ)

Όσον αφορά τη μηχανική αντοχή των συγκροτημάτων, τα ελκτικά όργανα (εκτός από τον ελαστικό μηχανισμό), τα άγκιστρα έλξης και οι κοχλιωτή σύζευξη κατασκευάζονται για διάρκεια ζωής τριάντα ετών. Εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, είναι δυνατό να συμφωνηθεί διάρκεια είκοσι ετών.

δ)

Στο πίνακα που ακολουθεί εμφαίνονται το μέγεθος δυνάμεων και το πλήθος κύκλων που πρέπει να εφαρμόζονται για τη δυναμική δοκιμή.

Όροι για τις δυναμικές δοκιμές

Επιχειρησιακές απαιτήσεις

Μεγέθη προς εφαρμογή δυνάμεων

Χρόνος ζωής

(έτη)

Πιθανότητα επιβίωσης

( %)

Συντελεστής ασφαλείας

(fN)

Καθορισμένο μέγεθος

Φάση 1

Φάση 2

 

 

 

1 MN

ΔF1 = 200 kN

ΔF2 = 675 kN

 

 

 

1,2 MN

ΔF1 = 240 kN

ΔF2 = 810 kN

 

 

 

1,5 MN

ΔF1 = 300 kN

ΔF2 = 1 015 kN

 

 

 

 

N1 σε κύκλους

N2 σε κύκλους

20

97,5

1,7

Όλα

106

1,45 × 103

30

97,5

1,7

Όλα

1,5 × 106

2,15 × 103

Οι δυναμικές δοκιμές πρέπει να εκτελούνται σε τρία ελκτικά όργανα χωρίς ελαστικό μηχανισμό. Και τα τρία δείγματα πρέπει να υποστούν τις δοκιμές χωρίς ένδειξη ζημίας. Δεν πρέπει να εμφανίσουν ρωγμές και η εφελκυστική δύναμη δεν πρέπει να φθάσει σε τιμές κάτω από 1 000 kN.

2.2.   Αντοχή της φέρουσας κατασκευής του οχήματος

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.2.3.1 της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται επίσης:

να γίνονται αποδεκτά μόνο δοκιμές και υπολογισμοί για τους οποίους υπάρχουν επαληθευμένες αριθμητικές προσομοιώσεις,

ο φάκελος συντηρήσεως να λαμβάνει υπόψη ότι: η χρήση θερμομηχανικώς ελασμένου χάλυβα απαιτεί ειδικά μέτρα όσον αφορά τη θερμότητα (κατεργασία).

2.3.   Χρήση γρύλου

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.2.3.2.4 της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται επίσης η συμμόρφωση της χρήσης γρύλου προς το διάγραμμα που ακολουθεί:

Σχήμα

Relevage sur la voie/Re-railing

Image

2.4.   Άξονας

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 5.4.2.4 και του παραρτήματος M 1.4 της παρούσας ΤΠΔ, όσον αφορά τις μέγιστες επιτρεπόμενες τάσεις ισχύουν τα πρότυπα: EN 13103 σημείο 7, EN 13260 σημείο 3.2.2 και EN 13261 σημείο 3.2.3.

2.5.   Δυναμική συμπεριφορά του οχήματος

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.3.4 της παρούσας ΤΠΔ, για τις ειδικές περιπτώσεις των φορείων που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Y απαιτείται η εφαρμογή του προτύπου EN 14363 ή του Δελτίου UIC 432.

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.3.4.2.2 της παρούσας ΤΠΔ σχετικά με την ασφάλεια έναντι εκτροχιασμού κατά την κίνηση σε στρεβλές τροχιές:

εφαρμόζεται μια από τις τρεις μεθόδους του προτύπου EN 14363

οι εμπορευματικές φορτάμαξες εξαιρούνται από τις δοκιμές αυτές, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις του Δελτίου UIC 530-2.

2.6.   Διαμήκης θλιπτική δύναμη

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.3.5 και του παραρτήματος R της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται επίσης συμμόρφωση προς το σημείο 3.2 του Δελτίου UIC 530-2, με εξαίρεση τις απαιτήσεις επικοινωνίας με την ομάδα μελέτης (ΟΜ) 2 της UIC και συμφωνίας της.

2.7.   Πέδηση

2.7.1.   Αποθήκευση ενέργειας

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.4.1.2.4 της παρούσας ΤΠΔ, απαιτείται η μελέτη της αποθήκευσης ενέργειας, έτσι ώστε μετά την εφαρμογή πέδης (με τη μέγιστη πίεση στον κύλινδρο της πέδης και τη μέγιστη δυνατή διαδρομή του εμβόλου του κυλίνδρου της φορτάμαξας υπό οποιαδήποτε κατάσταση φορτίου) η πίεση στο βοηθητικό αεροφυλάκιο να είναι τουλάχιστον κατά 0,3 bar μεγαλύτερη από την πίεση στον κύλινδρο της πέδης χωρίς προσθήκη άλλης ενέργειας.

2.8.   Διαξονικές φορτάμαξες

Επιπλέον των προδιαγραφών του σημείου 4.2.3.4.2.4 της παρούσας ΤΠΔ, για τον υπολογισμό της ανάρτησης διαξονικών φορταμαξών είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του Δελτίου UIC 517.

2.9.   Ηλεκτρικές ή ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές

Φορτάμαξες εφοδιασμένες με ενεργειακή πηγή που είναι δυνατό να προκαλέσει ηλεκτρικές παρεμβολές πρέπει να εξετάζονται με βάση τα Δελτία UIC 550-2 και 550-3. Πρέπει να ελέγχεται το ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα των μέγιστων συνθέσεων αμαξοστοιχίας.

2.10.   Ειδικοί τύποι φορταμαξών

Για καθένα από τους ακόλουθους τύπους φορταμαξών ισχύουν οι αντίστοιχες συμπληρωματικές προδιαγραφές:

για φορτάμαξες εφοδιασμένες με κινητήρα εσωτερικής καύσης: το Δελτίο UIC 538,

για πολυμερείς και αρθρωτές φορτάμαξες: το Δελτίο UIC 572,

για φορτάμαξες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανταλλασσόμενα αμαξώματα και κυλιόμενες μονάδες οριζόντιας φόρτωσης: το Δελτίο UIC 571-4,

για φορτάμαξες με θερμική μόνωση και ψυχόμενες: το Δελτίο UIC 554-2,

για ημιρυμουλκούμενα σε φορεία: το Δελτίο UIC 597.

2.11.   Φορτάμαξες εισερχόμενες στο ΗΒ

Οι φορτάμαξες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να πληρούν τις απαιτήσεις του Δελτίου UIC 503 όσον αφορά τις ειδικές συνθήκες στο ΗΒ».

6.

Μετά το παράρτημα ΚΚ παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο παράρτημα:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ LL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΘΕΡΜΟΥ ΛΙΠΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΑΞΟΝΑ

Σημείωση: Το παράρτημα αυτό δημοσιεύεται επίσης ως τεχνικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, και θα συμπληρωθεί περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1α παράγραφος 4.

1.   ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος ισχύουν η ορολογία και οι ορισμοί που ακολουθούν.

Έδρανο άξονα: έδρανο ή σύστημα έδρασης σε άξονα σιδηροδρομικού οχήματος που μεταφέρει μέρος του βάρους του σιδηροδρομικού οχήματος κατευθείαν στον τροχοφόρο άξονα.

Λιποκιβώτιο άξονα: κατασκευή, του περιλαμβάνει παραδείγματος χάρη προσαρμογέα εδράνου εντός κιβωτίου, η οποία περιβάλλει, ή βρίσκεται σε επαφή με, το έδρανο του ακραξονίου και εξασφαλίζει διεπαφή με το φορείο ή/και το σύστημα ανάρτησης.

Ανιχνευτής θερμού λιποκιβωτίου άξονα (ΑΘΛΑ):

Στοχευόμενη ζώνη: καθορισμένη περιοχή στην κάτω επιφάνεια λιποκιβωτίου άξονα, της οποίας η θερμοκρασία πρόκειται να παρακολουθείται από τον ΑΘΛΑ.

Στοχευόμενη επιφάνεια: οι διαστάσεις της ζώνης στόχου σε κάτοψη, δηλαδή στο επίπεδο XY.

Απαγορευμένη ζώνη: ζώνη στην οποία απαγορεύονται, ή θωρακίζονται θερμικά, πηγές θερμότητας, όπως σωλήνες εξαγωγής, οι οποίες θα ήταν δυνατό να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός ΑΘΛΑ.

Σύστημα συντεταγμένων τροχαίου υλικού: το σύστημα συντεταγμένων τροχαίου υλικού, που εμφαίνεται στο σχήμα 1, βασίζεται στο καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων κατά τον κανόνα του δεξιού χεριού, όπου ο θετικός άξονας X (διαμήκης) εκτίνεται κατά μήκος του οχήματος προς τη διεύθυνση πορείας, ο άξονας Z είναι κατακόρυφος προς τα άνω και η αρχή βρίσκεται στο κέντρο του άξονα του τροχοφόρου άξονα. Ο άξονας των Y είναι ο πλευρικός άξονας.

Σχήμα 1

Σύστημα συντεταγμένων τροχαίου υλικού

Image

Τροχοφόρος άξονας: μονάδα που περιλαμβάνει έναν άξονα, δύο τροχούς και τα έδρανά τους, ή ζεύγος ανεξάρτητων τροχών τοποθετημένων στην ίδια διαμήκη θέση και τα έδρανά τους.

Πηγή θερμότητας: μέρος του τροχαίου υλικού όπου η θερμοκρασία ενδέχεται να υπερβαίνει τη θερμοκρασία κίνησης της κάτω επιφάνειας του λιποκιβωτίου άξονα κατά τη λειτουργία, όπως θερμό φορτίο ή σωλήνας εξαγωγής.

2.   ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος ισχύουν τα ακόλουθα σύμβολα και συντομογραφίες:

ΑΘΛΑ

Ανιχνευτής θερμού λιποκιβωτίου άξονα

ΔΥ

Διαχειριστής υποδομής (όπως ορίζεται στις ΤΠΔ)

ΜΑΖ

Διαμήκης διάσταση (μήκος) της απαγορευμένης ζώνης σε mm

ΜΣΕ

Διαμήκης διάσταση (μήκος) της στοχευόμενης επιφάνειας σε mm

ΑΖ

Απαγορευμένη ζώνη

ΤΥ

Τροχαίο υλικό (όπως ορίζεται στην ΤΠΔ)

ΣΕ

Σιδηροδρομική επιχείρηση (όπως ορίζεται στην ΤΠΔ)

ΣΕπ

Στοχευόμενη επιφάνεια

ΤΠΔ

Τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας

ΠΑΖ

Κατά πλάτος διάσταση (πλάτος) της απαγορευμένης ζώνης σε mm

ΠΣΕ

Κατά πλάτος διάσταση (πλάτος) της στοχευόμενης επιφάνειας σε mm

ΥΑΖ

Θέση του κέντρου της απαγορευμένης ζώνης πλευρικά σε σχέση με το γεωμετρικό άξονα του οχήματος σε mm

ΧΣΕ

Διαμήκης θέση του κέντρου της στοχευόμενης επιφάνειας σε σχέση με το γεωμετρικό άξονα του οχήματος

ΥΣΕ

Θέση του κέντρου της στοχευόμενης επιφάνειας πλευρικά σε σχέση με το γεωμετρικό άξονα του οχήματος

3.   ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Το μέρος αυτό περιέχει τις απαιτήσεις για την πλευρά της διεπαφής ΑΘΛΑ που αφορά το τροχαίο υλικό.

3.1.   Στοχευόμενη ζώνη

Η στοχευόμενη ζώνη είναι περιοχή στην κάτω όψη λιποκιβωτίου άξονα, οριζόμενη από το σημείο τομής του λιποκιβωτίου άξονα με ιδεατό κυβοειδές στερεό του οποίου η επιφάνεια της οριζόντιας διατομής έχει διαστάσεις ΧΣΕ και ΥΣΕ, στο σύστημα συντεταγμένων τροχαίου υλικού. Συνεπώς, η επιφάνεια οριζόντιας διατομής του ιδεατού κυβοειδούς στερεού ταυτίζεται με την επιφάνεια της στοχευόμενης ζώνης σε κάτοψη (δηλαδή στο επίπεδο XY), η οποία εφεξής ονομάζεται στοχευόμενη επιφάνεια.

3.2.   Στοχευόμενη επιφάνεια

Η στοχευόμενη επιφάνεια τοποθετείται σε χώρο σχετιζόμενο με τις διαστάσεις του άξονα και ορίζει επιφάνεια στην οποία ο ΑΘΛΑ είναι δυνατό να εστιάζει ώστε να παρακολουθεί τη θερμοκρασία λιποκιβωτίου άξονα. Το σχήμα 2 δείχνει τη θέση και τις ελάχιστες διαστάσεις της στοχευόμενης επιφάνειας, με χρήση του συστήματος συντεταγμένων τροχαίου υλικού.

Σχήμα 2

Διαστάσεις και θέση της στοχευόμενης επιφάνειας (ΣΕπ) στο επίπεδο XY (όψη από κάτω)

Image

3.3.   Διαστάσεις της στοχευόμενης επιφάνειας

Λαμβανόμενων υπόψη των μηχανικών ανοχών, η στοχευόμενη επιφάνεια:

έχει πλευρική διάσταση (πλάτος), ΠΣΕ, μεγαλύτερη ή ίση προς 50 mm,

έχει διαμήκη διάσταση (μήκος) ΜΣΕ, μεγαλύτερη ή ίση προς 100 mm.

3.4.   Θέση της στοχευόμενης επιφάνειας στο επίπεδο ΧΥ

Στο επίπεδο XY, το κέντρο της στοχευόμενης επιφάνειας τοποθετείται πλευρικά σε κάποια απόσταση, ΥΣΕ, από το κέντρο του άξονα (ή από το κέντρο ζεύγους τροχών κειμένων στην ίδια θέση). Το μήκος 1 065 mm είναι μικρότερο ή ίσο προς ΥΣΕ, ενώ το ΥΣΕ είναι μικρότερο ή ίσο προς 1 095 mm. Στο διαμήκη άξονα, το κέντρο της στοχευόμενης επιφάνειας κείται στο γεωμετρικό άξονα του άξονα.

3.5.   Απαιτήσεις ορατότητας για τη στοχευόμενη επιφάνεια

Το τροχαίο υλικό κατασκευάζεται έτσι ώστε κανένα κώλυμα μεταξύ της στοχευόμενης ζώνης και του ΑΘΛΑ να μη μπορεί να αποτρέψει ή να οχλήσει την εστίαση του ΑΘΛΑ εντός της στοχευόμενης ζώνης, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μέτρηση της θερμικής της ακτινοβολίας.

Σημείωση

:

η κατασκευή του λιποκιβωτίου άξονα του τροχαίου υλικού θα πρέπει να έχει ως στόχο την ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας εντός της στοχευόμενης ζώνης.

4.   ΑΛΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Για την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου να συνεκτιμηθεί από ΑΘΛΑ θερμοκρασία προερχόμενη από πηγή άλλη από λιποκιβώτιο άξονα, το τροχαίο υλικό κατασκευάζεται έτσι ώστε άλλες πηγές θερμότητας, παραδείγματος χάρη θερμό ωφέλιμο φορτίο ή σωλήνας εξαγωγής, να μη γειτνιάζουν άμεσα ή να μη βρίσκονται αμέσως επάνω από τη θέση στοχευόμενης επιφάνειας. Για να διευκολυνθεί ο σκοπός αυτός, καμία άλλη πηγή θερμότητας δεν πρέπει να βρίσκεται εντός της απαγορευμένης ζώνης που ορίζεται στο παρόν έγγραφο.

Σημείωση 1

:

Εάν, λόγω της κατασκευής του τροχαίου υλικού, είναι ενδεχόμενο/αναπόφευκτο να υπάρχει πηγή θερμότητας εκτός από λιποκιβώτιο άξονα εντός της απαγορευμένης ζώνης, η εν λόγω πηγή θερμότητας θωρακίζεται θερμικά ώστε να αποτρέπονται εσφαλμένοι υπολογισμοί θερμοκρασίας από ΑΘΛΑ που μετρά τη θερμική ακτινοβολία του λιποκιβωτίου.

Σημείωση 2

:

Η απαγορευμένη ζώνη διατηρείται για όλο το τροχαίο υλικό, περιλαμβανόμενου, παραδείγματος χάρη, του τροχαίου υλικού με ενδότερα έδρανα.

4.1.   Απαγορευμένη ζώνη

Η απαγορευμένη ζώνη ορίζεται από ορθογώνια επιφάνεια, η οποία περιλαμβάνει τη στοχευόμενη επιφάνεια και εκτείνεται κατακορύφως ώστε να σχηματίζει ιδεατό κυβοειδές στερεό. Οι διαστάσεις του κυβοειδούς στερεού είναι ΜΑΖ και ΠΑΖ στο επίπεδο XY και ΥΑΖ κατά τους κατακόρυφους άξονες. Το σχήμα 3 δείχνει τη θέση που είναι δυνατό να καταλαμβάνει η στοχευόμενη επιφάνεια στην απαγορευμένη ζώνη, στο σύστημα συντεταγμένων τροχαίου υλικού.

Οι διαστάσεις του κυβοειδούς της απαγορευμένης ζώνης, λαμβανομένων υπόψη των μηχανικών ανοχών, είναι:

πλευρική διάσταση (πλάτος), ΠΑΖ, μεγαλύτερο ή ίσο προς 100 mm,

διαμήκης διάσταση (μήκος), ΜΑΖ, μεγαλύτερο ή ίσο προς 500 mm,

κατακόρυφη διάσταση (ύψος), ΥΑΖ, που αρχίζει σε σημείο του επιπέδου XY αμέσως επάνω από τον ΑΘΛΑ και τελειώνει στο ύψος της στοχευόμενης επιφάνειας, ή στο ύψος θερμικής θωράκισης ή στο ύψος του οχήματος.

Η θέση κέντρου της απαγορευμένης ζώνης στο επίπεδο X-Y:

είναι κατά την πλευρική διεύθυνση η ΥΑΖ = 1 080 mm ± 5 mm, μετρούμενη από το κέντρο του άξονα (ή το κέντρο ζεύγους αξόνων που βρίσκονται στην ίδια θέση)

κατά τη διαμήκη διεύθυνση κείται στον γεωμετρικό άξονα του άξονα ± 5 mm.

Σχήμα 3

Διαστάσεις απαγορευμένης ζώνης (ΑΖ) στο επίπεδο ΧΥ (όψη από κάτω), όπου φαίνεται θέση που μπορεί να καταλάβει η στοχευόμενη επιφάνεια

Image

5.   ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ

Για λόγους ιχνηλασιμότητας, περιλαμβάνεται πίνακας συσχετισμού μεταξύ του παρόντος εγγράφου και του προτύπου prEN 15437

Αριθμός σημείου του εγγράφου

Αριθμός σημείου του prEN15437

1

3.0

2

4.0

3

5

3.1

5.1

3.2

5.1.1

3.3

5.1.2

3.4

5.1.3

3.5

5.1.4

4

5.2

4.1

5.2.1»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα P.5 της απόφασης 2006/920/ΕΚ αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ P.5

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

“TEN”

:

Όχημα που πληροί τους ακόλουθους όρους:

πληροί όλες τις σχετικές ΤΠΔ οι οποίες ισχύουν κατά τη στιγμή θέσης σε χρήση και διαθέτει έγκριση θέσης σε χρήση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ,

διαθέτει έγκριση που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ ή, εναλλακτικά, έχει λάβει μεμονωμένες εγκρίσεις από όλα τα κράτη μέλη.

“PPV/PPW”

:

Φορτάμαξα η οποία ανταποκρίνεται στη συμφωνία PPV/PPW (εντός των κρατών OSJD) (πρωτότυπο: ППВ (Правила пользования вагонами в международном сообщении)

Σημειώσεις:

α)

Τα οχήματα με τη σήμανση ΤΕΝ αντιστοιχούν στους κωδικούς 0 έως 3 για το πρώτο ψηφίο του αριθμού οχήματος που εξειδικεύεται στο παράρτημα P.6.

β)

Για οχήματα τα οποία δεν διαθέτουν έγκριση λειτουργίας σε όλα τα κράτη μέλη, απαιτείται σήμανση που δείχνει τα κράτη μέλη στα οποία έχουν λάβει έγκριση. Ο κατάλογος των ΚΜ για τα οποία υπάρχει έγκριση θα πρέπει να επισημαίνεται με ένα από τα ακόλουθα σύμβολα, όπου D σημαίνει το ΚΜ που χορήγησε την πρώτη άδεια (στο δεδομένο παράδειγμα η Γερμανία) και F αντιστοιχεί στο δεύτερο ΚΜ που χορήγησε άδεια (στο δεδομένο παράδειγμα η Γαλλία). Τα ΚΜ κωδικεύονται κατά το παράρτημα P.4. Μπορεί να καλύπτονται οχήματα τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις της ΤΠΔ ή όχι. Τα οχήματα αυτά αντιστοιχούν στους κωδικούς 4 έως 8 για το πρώτο ψηφίο του αριθμού οχήματος που εξειδικεύεται στο παράρτημα P.6.

Image»


ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

14.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 45/17


Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα των ΗΕ/ΟΕΕ έχουν νομική ισχύ δυνάμει του διεθνούς δημόσιου δικαίου. Η κατάσταση και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού πρέπει να ελεγχθεί στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς ΗΕ/ΟΕΕ, δηλαδή του εγγράφου TRANS/WP.29/343, που είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Κανονισμός αριθ. 100 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΗΕ/ΟΕΕ) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση ηλεκτρικών οχημάτων με συσσωρευτή όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις για την κατασκευή, τη λειτουργική ασφάλεια και την εκπομπή υδρογόνου

Αναθεώρηση 2

Ενσωματώνει όλο το έγκυρο κείμενο έως:

Προσθήκη 1 στην αρχική έκδοση του κανονισμού — Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 21 Φεβρουαρίου 2002

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

1.

Πεδίο εφαρμογής

2.

Ορισμοί

3.

Αίτηση έγκρισης

4.

Έγκριση

5.

Προδιαγραφές και δοκιμές

6.

Τροποποιήσεις και επέκταση της έγκρισης τύπου για τον τύπο οχήματος

7.

Συμμόρφωση της παραγωγής

8.

Κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση της παραγωγής

9.

Οριστική διακοπή παραγωγής

10.

Ονόματα και διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης και των διοικητικών αρχών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Παράρτημα 1 —

Κοινοποίηση

Παράρτημα 2 —

Ρυθμίσεις για τα σήματα έγκρισης

Παράρτημα 3 —

Προστασία έναντι άμεσης επαφής με τα υπό τάση μέρη

Παράρτημα 4 —

Μέτρηση της αντίστασης μόνωσης μέσω της χρήσης συσσωρευτή έλξης

Παράρτημα 5 —

Σύμβολο για την ένδειξη τάσης

Παράρτημα 6 —

Βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος

Παράρτημα 7 —

Καθορισμός εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια διαδικασιών φόρτισης του συσσωρευτή έλξης

 

 

1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι ακόλουθες προδιαγραφές εφαρμόζονται στις απαιτήσεις ασφαλείας σε σχέση με όλα τα ηλεκτρικά οδικά οχήματα με συσσωρευτή των κατηγοριών M και N, με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 km/h.

2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς της παρούσας πρότασης:

2.1.

ως «ηλεκτρικό οδικό όχημα με συσσωρευτή» νοείται ένα όχημα με αμάξωμα που προορίζεται για οδική χρήση, κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρικό κινητήρα, η ενέργεια έλξης του οποίου παρέχεται αποκλειστικά από συσσωρευτή έλξης που είναι εγκατεστημένος στο όχημα,

2.2.

ως «τύπος οχήματος» νοούνται τα ηλεκτρικά οδικά οχήματα με συσσωρευτή που δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά:

 

τις διαστάσεις, τη δομή, το σχήμα, τη φύση των υλικών από τα οποία αποτελούνται·

 

την εγκατάσταση των στοιχείων του συστήματος ισχύος, του συσσωρευτή ή των πακέτων συσσωρευτών·

 

τη φύση και τον τύπο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στοιχείων,

2.3.

ως «έγκριση ενός τύπου ηλεκτρικού οδικού οχήματος με συσσωρευτή» νοείται η έγκριση ενός τύπου ηλεκτρικού οχήματος όσον αφορά τις απαιτήσεις κατασκευής και λειτουργικής ασφάλειας που αφορούν συγκεκριμένα τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,

2.4.

ως «συσσωρευτής έλξης» νοείται το σύνολο όλων των μονάδων συσσωρευτών που συνδέονται ηλεκτρικά μεταξύ τους για την παροχή της ενέργειας του κυκλώματος ισχύος,

2.5.

ως «μονάδα συσσωρευτή» νοείται ο μικρότερος μεμονωμένος χώρος αποθήκευσης ενέργειας, ο οποίος αποτελείται από ένα στοιχείο ή ένα σύνολο στοιχείων που συνδέονται ηλεκτρικά μεταξύ τους, σειριακά ή παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί σε έναν περιέκτη και συνδέονται μηχανικά,

2.6.

ως «πακέτο συσσωρευτών» νοείται ένα μεμονωμένο μηχανικό σύνολο που αποτελείται από μονάδες συσσωρευτών και πλαίσια ή δίσκους συγκράτησης. Ένα όχημα μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα πακέτα συσσωρευτή ή και κανένα,

2.7.

ως «εφεδρικός συσσωρευτής» νοείται η μονάδα συσσωρευτή το ενεργειακό απόθεμα της οποίας χρησιμοποιείται μόνο για την τροφοδοσία εφεδρικού δικτύου,

2.8.

ως «εφεδρικό δίκτυο» νοείται το σύνολο του εφεδρικού ηλεκτρικού εξοπλισμού με λειτουργίες παρόμοιες με τις λειτουργίες του δικτύου που χρησιμοποιείται σε οχήματα εξοπλισμένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης,

2.9.

ως «φορτιστής επί του οχήματος» νοείται ένας ηλεκτρονικός μετατροπέας ενέργειας που συνδέεται εκ κατασκευής με το όχημα και χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του συσσωρευτή έλξης από εξωτερική παροχή ηλεκτρικής ισχύος (δίκτυο διανομής),

2.10.

ως «σύστημα ζεύξης» νοούνται όλα τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του οχήματος με εξωτερική παροχή ηλεκτρικής ισχύος (παροχή εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος),

2.11.

ως «σύστημα ισχύος» νοείται το ηλεκτρικό κύκλωμα συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

i)

του συσσωρευτή έλξης·

ii)

των ηλεκτρονικών μετατροπέων (φορτιστής επί του οχήματος, ηλεκτρονικός έλεγχος του κινητήρα έλξης, μετατροπέας DC/DC κ.λπ.)·

iii)

των κινητήρων έλξης, της σχετικής καλωδίωσης και ακροδεκτών κ.λπ.·

iv)

του κυκλώματος φόρτισης·

v)

του εφεδρικού εξοπλισμού ισχύος (π.χ. θέρμανσης, απόψυξης, συστήματος διεύθυνσης, ...),

2.12.

ως «σύστημα κίνησης» νοούνται συγκεκριμένα στοιχεία του συστήματος ισχύος: κινητήρες έλξης, ηλεκτρονικός έλεγχος των κινητήρων έλξης, η σχετική καλωδίωση και ακροδέκτες,

2.13.

ως «ηλεκτρονικός μετατροπέας» νοείται μια συσκευή που επιτρέπει τον έλεγχο ή/και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας,

2.14.

ως «θάλαμος επιβατών και φορτίου» νοείται ο χώρος εντός του οχήματος που προορίζεται για τους επιβάτες και περιβάλλεται από οροφή, δάπεδο, πλευρικά τοιχώματα, εξωτερικά τζάμια, πρόσθιο διαχωριστικό και το επίπεδο του στηρίγματος του ερεισινώτου των οπισθίων καθισμάτων και τέλος το διαχωριστικό μεταξύ αυτού και του ή των διαμερισμάτων που περιέχουν το συσσωρευτή ή τις μονάδες συσσωρευτή,

2.15.

ως «μονάδα ελέγχου της κατεύθυνσης κίνησης» νοείται μια συγκεκριμένη διάταξη που ενεργοποιείται από τον ίδιο τον οδηγό, προκειμένου να επιλέξει την κατεύθυνση κίνησης (προς τα μπρος ή προς τα πίσω), προς την οποία θα κινηθεί το όχημα αν ενεργοποιηθεί ο επιταχυντής,

2.16.

ως «άμεση επαφή» νοείται η επαφή προσώπων ή ζώων με υπό τάση μέρη,

2.17.

ως «υπό τάση μέρη» νοείται οποιοσδήποτε αγωγός ή αγώγιμο μέρος ή μέρη που πρόκειται να ενεργοποιηθούν ηλεκτρικά κατά την κανονική χρήση,

2.18.

ως «έμμεση επαφή» νοείται η επαφή προσώπων ή ζώων με εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη,

2.19.

ως «εκτεθειμένο αγώγιμο μέρος» νοείται οποιοδήποτε αγώγιμο μέρος, η επαφή με το οποίο είναι εύκολη και το οποίο είναι κανονικά υπό τάση, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί ηλεκτρικά υπό συνθήκες βλάβης,

2.20.

ως «ηλεκτρικό κύκλωμα» νοείται ένα σύνολο συνδεδεμένων μερών υπό τάση μέσω του οποίου έχει σχεδιαστεί να διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα υπό συνθήκες κανονικής λειτουργίας,

2.21.

ως «λειτουργία πιθανής ενεργούς οδήγησης» νοείται μια λειτουργία του οχήματος, όταν η άσκηση πίεσης στον επιταχυντήρα (ή η ενεργοποίηση αντίστοιχου ελέγχου) θα κάνει το σύστημα κίνησης να κινήσει το όχημα,

2.22.

ως «ονομαστική τάση» νοείται η τιμή της μέσης τετραγωνικής ρίζας (τιμή RMS ή ενεργός τιμή) της τάσης που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή, για την οποία έχει σχεδιαστεί το ηλεκτρικό κύκλωμα και στην οποία αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του,

2.23.

ως «τάση λειτουργίας» νοείται η υψηλότερη τιμή της μέσης τετραγωνικής ρίζας (τιμή RMS ή ενεργός τιμή) της τάσης ηλεκτρικού κυκλώματος, που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή, η οποία μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε μόνωση, σε συνθήκες ανοικτού κυκλώματος ή σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας,

2.24.

ως «ηλεκτρικό πλαίσιο» (σασί) νοείται ένα σύνολο από αγώγιμα μέρη ηλεκτρικά συνδεδεμένα μεταξύ τους και όλα τα λοιπά αγώγιμα μέρη που συνδέονται ηλεκτρικά με αυτά, το δυναμικό τον οποίων λαμβάνεται ως αναφορά,

2.25.

ως «κλειδί» νοείται οποιαδήποτε διάταξη έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να παρέχει μια μέθοδο λειτουργίας ενός συστήματος ασφάλισης που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να λειτουργεί μόνο με την εν λόγω διάταξη.

3.   ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

3.1.

Η αίτηση για έγκριση τύπου οχήματος όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις για την κατασκευή και τη λειτουργική ασφάλεια των ηλεκτρικών οδικών οχημάτων με συσσωρευτή υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή από δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του.

3.2.

Συνοδεύεται από τα κατωτέρω έγγραφα εις τριπλούν καθώς και από τα εξής στοιχεία:

3.2.1.

Λεπτομερή περιγραφή του τύπου ηλεκτρικού οδικού οχήματος με συσσωρευτή όσον αφορά το σχήμα του αμαξώματος, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (κινητήρες και όργανα ελέγχου), το συσσωρευτή έλξης (τύπος, χωρητικότητα, διαχείριση συσσωρευτή).

3.3.

Όχημα αντιπροσωπευτικό του προς έγκριση τύπου οχήματος υποβάλλεται στην τεχνική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των δοκιμών έγκρισης.

3.4.

Η αρμόδια αρχή επαληθεύει την ύπαρξη ικανοποιητικών ρυθμίσεων για την εξασφάλιση αποτελεσματικού ελέγχου σχετικά με τη συμμόρφωση της παραγωγής πριν από τη χορήγηση της έγκρισης τύπου.

4.   ΕΓΚΡΙΣΗ

4.1.

Αν το όχημα που υποβάλλεται προς έγκριση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό πληροί τις απαιτήσεις της παραγράφου 5 κατωτέρω και των παραρτημάτων 3, 4, 5 και 7 του παρόντος κανονισμού, χορηγείται έγκριση του συγκεκριμένου τύπου οχήματος.

4.2.

Για κάθε τύπο που εγκρίνεται εκχωρείται αριθμός έγκρισης. Τα πρώτα δύο ψηφία του (επί του παρόντος 00 για τον κανονισμό στην αρχική μορφή του) υποδεικνύουν τη σειρά τροποποιήσεων που περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στον κανονισμό τη στιγμή της έγκρισης. Το ίδιο συμβαλλόμενο μέρος δεν εκχωρεί τον ίδιο αριθμό σε άλλον τύπο οχήματος.

4.3.

Η ειδοποίηση για την έγκριση ή την απόρριψη ή την επέκταση ή την ανάκληση της έγκρισης ή την οριστική διακοπή παραγωγής τύπου οχήματος σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό κοινοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, τα οποία εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, με τη χρήση εντύπου που συμμορφώνεται προς το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού.

4.4.

Σε κάθε όχημα που συμμορφώνεται προς εγκεκριμένο βάσει του παρόντος κανονισμού τύπο οχήματος επικολλάται, σε σημείο εμφανές και εύκολα προσπελάσιμο το οποίο καθορίζεται στο έντυπο της έγκρισης, διεθνές σήμα έγκρισης αποτελούμενο από:

4.4.1.

Έναν κύκλο που περιβάλλει το γράμμα «E» ακολουθούμενο από το διακριτικό αριθμό της χώρας που χορήγησε την έγκριση (1).

4.4.2.

Τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, ακολουθούμενο από το γράμμα «R», μια παύλα και τον αριθμό έγκρισης στα δεξιά του κύκλου που περιγράφεται στην παράγραφο 4.4.1.

4.5.

Εάν, στη χώρα που χορήγησε την έγκριση βάσει του παρόντος κανονισμού, το όχημα συμμορφώνεται προς εγκεκριμένο τύπο οχήματος βάσει ενός ή περισσοτέρων άλλων κανονισμών που επισυνάπτονται στην παρούσα συμφωνία, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το σύμβολο που ορίζεται στην παράγραφο 4.4.1· σε αυτή την περίπτωση, ο κανονισμός και οι αριθμοί έγκρισης καθώς και τα πρόσθετα σύμβολα όλων των κανονισμών βάσει των οποίων χορηγήθηκε έγκριση στη χώρα η οποία χορήγησε έγκριση βάσει του παρόντος κανονισμού, τοποθετούνται σε κατακόρυφες στήλες στα δεξιά του συμβόλου που προβλέπεται στην παράγραφο 4.4.1.

4.6.

Το σήμα έγκρισης πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.

4.7.

Το σήμα έγκρισης τοποθετείται κοντά ή επάνω στην πινακίδα με τα στοιχεία του οχήματος που έχει τοποθετήσει ο κατασκευαστής.

4.8.

Στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού παρατίθενται παραδείγματα διάταξης του σήματος έγκρισης.

5.   ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ

5.1.

Απαιτήσεις όσον αφορά την κατασκευή του οχήματος

5.1.1.

Συσσωρευτής έλξης

5.1.1.1.

Η εγκατάσταση του συσσωρευτή έλξης εντός του οχήματος δεν επιτρέπει οποιαδήποτε πιθανή επικίνδυνη συγκέντρωση φυσαλίδων αερίου.

5.1.1.2.

Τα διαμερίσματα συσσωρευτή τα οποία περιέχουν μονάδες συσσωρευτή που ενδέχεται να παράγουν επικίνδυνα αέρια αερίζονται με ασφάλεια.

5.1.1.3.

Ο συσσωρευτής έλξης και το σύστημα ισχύος προστατεύονται από κατάλληλα διαβαθμισμένες ασφάλειες και αυτόματους διακόπτες. Ο κατασκευαστής παρέχει στοιχεία στο εργαστήριο χάρη στα οποία επαληθεύεται ότι η βαθμονόμησή τους εξασφαλίζει το άνοιγμα, αν κρίνεται απαραίτητο.

5.1.2.

Προστασία από ηλεκτροπληξία

5.1.2.1.

Προστασία από άμεση επαφή με υπό τάση μέρη του συστήματος ισχύος:

5.1.2.1.1.

Αν η τάση λειτουργίας του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι χαμηλότερη από 60 volt DC ή 25 volt AC, καμία απαίτηση δεν είναι απαραίτητη.

5.1.2.1.2.

Η άμεση επαφή με τα υπό τάση μέρη του συστήματος ηλεκτρικής ισχύος, η μέγιστη τάση των οποίων είναι τουλάχιστον 60 volt DC ή 25 volt AC αποτρέπεται είτε με μόνωση είτε με τη χρήση καλυμμάτων, σχαρών προστασίας, διάτρητων μεταλλικών ελασμάτων κ.λπ. Τα εν λόγω μέσα προστασίας ασφαλίζονται σταθερά και είναι ανθεκτικά από μηχανικής πλευράς. Δεν είναι δυνατό το άνοιγμα, η αποσυναρμολόγηση ή η αφαίρεσή τους χωρίς τη χρήση εργαλείων.

5.1.2.1.3.

Στους θαλάμους επιβατών και φορτίου, τα υπό τάση μέρη σε κάθε περίπτωση προστατεύονται με περιβλήματα που έχουν βαθμό προστασίας τουλάχιστον IPXXD.

5.1.2.1.4.

Τα περιβλήματα σε άλλα σημεία του οχήματος έχουν βαθμό προστασίας τουλάχιστον IPXXB.

5.1.2.1.5.

Στο διαμέρισμα κινητήρα, η πρόσβαση σε υπό τάση μέρη είναι δυνατή μόνο εκουσίως.

5.1.2.1.6.

Μετά το άνοιγμα του καλύμματος, η πρόσβαση στα μέρη του συστήματος ζεύξης προστατεύεται με προστασία IPXXB.

5.1.2.1.7.

Οι βαθμοί προστασίας IPXXB και IPXXD αναφέρονται αντίστοιχα στην επαφή ενός δακτύλου δοκιμής και ενός σύρματος δοκιμής με επικίνδυνα μέρη (παράρτημα 3).

5.1.2.1.8.

Σημάνσεις οχήματος

Τα καλύμματα προστασίας υπό τάση μερών που περιγράφονται στην παράγραφο 5.1.2.1.2 φέρουν ένα σύμβολο όπως περιγράφεται στο παράρτημα 5.

5.1.2.2.

Προστασία από έμμεση επαφή με εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη του συστήματος ισχύος.

5.1.2.2.1.

Αν η τάση λειτουργίας του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι χαμηλότερη από 60 volt DC ή 25 volt AC, καμία απαίτηση δεν είναι απαραίτητη.

5.1.2.2.2.

Ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση και η κατασκευή ηλεκτρικού υλικού είναι τέτοια που αποφεύγονται οι αστοχίες μόνωσης.

5.1.2.2.3.

Η προστασία από έμμεση επαφή εξασφαλίζεται με τη χρήση μόνωσης και επιπλέον, τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη του ενσωματωμένου εξοπλισμού συνδέονται γαλβανικά μεταξύ τους. Αυτή η εξίσωση δυναμικού προκύπτει από τη σύνδεση των εκτεθειμένων αγώγιμων μερών μεταξύ τους είτε με προστατευτικό αγωγό, π.χ. σύρμα, γειωμένη δοκός, είτε απευθείας με το μεταλλικό πλαίσιο του οχήματος. Δύο εκτεθειμένα αγώγιμα μέρα που είναι συγκολλημένα μεταξύ τους θεωρείται ότι δεν έχουν σημεία ασυνέχειας. Αν υπάρξει κάποια ασυνέχεια, το σημείο αυτό παρακάμπτεται από την εξίσωση δυναμικού.

5.1.2.3.

Αντίσταση μόνωσης

5.1.2.3.1.

Η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης πραγματοποιείται αφού το όχημα εγκλιματιστεί επί 8 ώρες στις παρακάτω συνθήκες:

 

θερμοκρασία: 23 ± 5 oC,

 

υγρασία: 90 % + 10/- 5 %.

5.1.2.3.2.

Με τάση μέτρησης DC ίση με την ονομαστική τάση του συσσωρευτή έλξης, οι αντιστάσεις μόνωσης μεταξύ οποιουδήποτε εκτεθειμένου αγώγιμου μέρους και κάθε πολικότητας συσσωρευτή έχουν ελάχιστη τιμή 500 Ω/V της ονομαστικής τάσης (το παράρτημα 4 περιλαμβάνει ένα παράδειγμα του τρόπου εκτέλεσης της δοκιμής αυτής).

5.1.2.3.3.

Αντίσταση του προστατευτικού αγωγού:

Η αντίσταση της εξίσωσης δυναμικού μεταξύ οποιωνδήποτε δύο εκτεθειμένων αγώγιμων μερών είναι χαμηλότερη από 0,1 Ω. Η δοκιμή αυτή εκτελείται με ρεύμα τουλάχιστον 0,2 A.

5.1.2.4.

Σύνδεση του οχήματος με το δίκτυο διανομής:

5.1.2.4.1.

Το όχημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακινηθεί με τα δικά του μέσα, όταν είναι γαλβανικά συνδεδεμένο με δίκτυο παροχής ενέργειας ή φορτιστή εκτός του οχήματος.

5.1.2.4.2.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη φόρτιση του συσσωρευτή από εξωτερική πηγή επιτρέπουν τη διακοπή του ρεύματος φόρτισης σε περίπτωση αποσύνδεσης χωρίς σωματική βλάβη.

5.1.2.4.3.

Τα μέρη του συστήματος ζεύξης που είναι πιθανόν να βρίσκονται υπό τάση προστατεύονται από άμεση επαφή σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

5.1.2.4.4.

Όλα τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη συνδέονται ηλεκτρικά μέσω αγώγιμου σύρματος που συνδέεται σε γείωση κατά τη φόρτιση.

5.2.

Απαιτήσεις λειτουργικής ασφάλειας

5.2.1.

Διαδικασία ενεργοποίησης:

5.2.1.1.

Η διαδικασία ενεργοποίησης εφαρμόζεται μέσω διακόπτη με κλειδί.

5.2.1.2.

Δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του κλειδιού αυτού σε οποιαδήποτε θέση ενεργοποιεί το σύστημα κίνησης ή καθιστά δυνατή την ενεργή οδήγηση.

5.2.2.

Συνθήκες λειτουργίας και διακοπής:

5.2.2.1.

Πρέπει να δίνεται στον οδηγό τουλάχιστον μια στιγμιαία ένδειξη είτε:

α)

όταν το όχημα βρίσκεται σε «λειτουργία πιθανής ενεργούς οδήγησης» είτε

β)

όταν απαιτείται περαιτέρω δράση για τη ρύθμιση του οχήματος σε «λειτουργία πιθανής ενεργούς οδήγησης».

5.2.2.2.

Όταν η κατάσταση φόρτισης του συσσωρευτή φτάσει στην ελάχιστη κατάσταση της τιμής φόρτισης που ορίζεται από τον κατασκευαστή, προειδοποιείται ο χρήστης ώστε να αντιληφθεί την κατάσταση αυτή αρκετά γρήγορα, για να μπορέσει να οδηγήσει το όχημα, χρησιμοποιώντας τη δική του ισχύ, τουλάχιστον εκτός της ζώνης κυκλοφορίας.

5.2.2.3.

Αποτρέπεται η ακούσια επιτάχυνση, επιβράδυνση και αναστροφή του συστήματος κίνησης. Συγκεκριμένα, μια αστοχία (π.χ. στο σύστημα ισχύος) δεν έχει ως αποτέλεσμα μετακίνηση ενός στάσιμου οχήματος άνευ πέδης πάνω από 0,1 m.

5.2.2.4.

Όταν εξέρχεται από το όχημα, ο οδηγός ενημερώνεται με εμφανές σήμα (π.χ. οπτικό ή ακουστικό σήμα), αν το σύστημα κίνησης βρίσκεται ακόμη στη λειτουργία πιθανής ενεργούς οδήγησης.

5.2.3.

Αναστροφή

5.2.3.1.

Η αναστροφή είναι δυνατή μόνο κατόπιν λειτουργίας συγκεκριμένου ελέγχου. Η ενέργεια αυτή απαιτεί είτε:

α)

το συνδυασμό δύο διαφορετικών ενεργοποιήσεων είτε

β)

έναν ηλεκτρικό διακόπτη που επιτρέπει την αναστροφή μόνο όταν το όχημα μετακινείται με ταχύτητα προς τα εμπρός που δεν υπερβαίνει τα 5 km/h. Πέραν αυτής της ταχύτητας, όλες οι ενέργειες στη διάταξη αυτή δεν λαμβάνονται υπόψη. Η διάταξη έχει μόνο μία σταθερή θέση.

5.2.3.2.

Η κατάσταση της μονάδας ελέγχου κατεύθυνσης κίνησης αναγνωρίζεται αμέσως από τον οδηγό.

5.2.4.

Μείωση ηλεκτρικής ισχύος έκτακτης ανάγκης

5.2.4.1.

Αν το όχημα είναι εξοπλισμένο με διάταξη για τον περιορισμό της απόδοσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. υπερθέρμανση ενός στοιχείου), ο χρήστης ενημερώνεται με εμφανή ένδειξη.

5.3.

Καθορισμός εκπομπών υδρογόνου

5.3.1.

Η δοκιμή αυτή πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα ηλεκτρικά οδικά οχήματα με συσσωρευτή που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος κανονισμού.

Αποκλείονται τα οδικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με ξηρούς ηλεκτρολυτικούς συσσωρευτές ή σφραγισμένους συσσωρευτές «ανασυνδυασμένου αερίου».

5.3.2.

Η δοκιμή πρέπει να διεξάγεται ύστερα από τη μέθοδο που περιγράφεται στο παράρτημα 7 του παρόντος κανονισμού. Η δειγματοληψία και η ανάλυση υδρογόνου πρέπει να εκτελούνται όπως ορίζεται. Μπορούν να εγκριθούν άλλες μέθοδοι ανάλυσης, αν αποδειχθεί ότι παρέχουν ισοδύναμα αποτελέσματα.

5.3.3.

Στη διάρκεια μιας κανονικής διαδικασίας φόρτισης υπό τις συνθήκες που ορίζονται στο παράρτημα 7, οι εκπομπές υδρογόνου πρέπει να είναι κάτω των 125 g στη διάρκεια 5 h ή κάτω των 25 × t2 g στη διάρκεια t2 (σε h).

5.3.4.

Στη διάρκεια φόρτισης που πραγματοποιείται από φορτιστή επί του οχήματος που παρουσιάζει βλάβη (σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζονται στο παράρτημα 7), οι εκπομπές υδρογόνου πρέπει να είναι κάτω των 42 g. Επιπλέον, ο φορτιστής επί του οχήματος πρέπει να περιορίζει την πιθανή αυτή βλάβη στα 30 λεπτά.

5.3.5.

Όλες οι λειτουργίες που συνδέονται με τη φόρτιση συσσωρευτή ελέγχονται αυτόματα, συμπεριλαμβανομένου του διακόπτη παύσης της φόρτισης.

5.3.6.

Δεν είναι δυνατός ο χειροκίνητος έλεγχος των σταδίων φόρτισης.

5.3.7.

Οι κανονικές λειτουργίες σύνδεσης και αποσύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή οι διακοπές ρεύματος δεν πρέπει να επηρεάζουν το σύστημα ελέγχου των σταδίων φόρτισης.

5.3.8.

Σοβαρές αστοχίες φόρτισης πρέπει να επισημαίνονται πάντα στον οδηγό. Μια σοβαρή αστοχία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του φορτιστή επί του οχήματος κατά τη διάρκεια μετέπειτα φόρτισης.

5.3.9.

Ο κατασκευαστής πρέπει να δηλώνει στο εγχειρίδιο χρήστη τη συμμόρφωση του οχήματος προς τις απαιτήσεις αυτές.

5.3.10.

Η έγκριση που χορηγείται σε τύπο οχήματος σχετικά με τις εκπομπές υδρογόνου μπορεί να επεκταθεί σε διαφορετικούς τύπους οχήματος που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, σύμφωνα με τον ορισμό της οικογένειας που δίνεται στο παράρτημα 7, προσάρτημα 2.

6.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΥΠΟ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

6.1.

Κάθε τροποποίηση του τύπου οχήματος κοινοποιείται στη διοικητική αρχή που έχει εγκρίνει τον τύπο οχήματος. Ακολούθως, η αρχή μπορεί είτε:

6.1.1.

να θεωρήσει ότι οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν είναι πιθανόν να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση και ότι σε κάθε περίπτωση το όχημα εξακολουθεί να πληροί τις απαιτήσεις είτε

6.1.2.

να ζητήσει μια επιπλέον έκθεση δοκιμής από την τεχνική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των δοκιμών.

6.2.

Η επιβεβαίωση ή η απόρριψη της χορήγησης έγκρισης, με αναφορά των τροποποιήσεων, κοινοποιούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία που προσδιορίζεται στην παράγραφο 4.3 ανωτέρω, στα μέρη της συμφωνίας του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό.

6.3.

Η αρμόδια αρχή, η οποία χορηγεί επέκταση της έγκρισης, εκχωρεί αύξοντα αριθμό για κάθε τέτοια επέκταση και ενημερώνει σχετικά τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 1958 τα οποία εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, με τη διαβίβαση εγγράφου κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού.

7.   ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

7.1.

Κάθε όχημα που εγκρίνεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό κατασκευάζεται έτσι ώστε να συμμορφώνεται προς τον εγκεκριμένο τύπο, με βάση τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5 ανωτέρω.

7.2.

Για να επιβεβαιωθεί η τήρηση των απαιτήσεων της παραγράφου 7.1, διεξάγονται κατάλληλοι έλεγχοι της παραγωγής.

7.3.

Ειδικότερα, ο κάτοχος της έγκρισης:

7.3.1.

εξασφαλίζει την ύπαρξη διαδικασιών για τον αποτελεσματικό έλεγχο ποιότητας των οχημάτων,

7.3.2.

έχει πρόσβαση στον απαιτούμενο εξοπλισμό δοκιμών για τον έλεγχο της συμμόρφωσης κάθε εγκεκριμένου τύπου,

7.3.3.

εξασφαλίζει ότι καταγράφονται τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δοκιμές και ότι τα επισυναπτόμενα έγγραφα είναι διαθέσιμα για χρονική περίοδο που καθορίζεται σε συνεννόηση με τη διοικητική υπηρεσία,

7.3.4.

αναλύει τα αποτελέσματα κάθε τύπου δοκιμής, για να επαληθεύει και να εξασφαλίζει τη συνέπεια των χαρακτηριστικών του οχήματος, συνεκτιμώντας ορισμένες διαφορές στη βιομηχανική παραγωγή που θεωρούνται αποδεκτές,

7.3.5.

εξασφαλίζει ότι για κάθε τύπο οχήματος διενεργούνται τουλάχιστον οι δοκιμές που ορίζονται στην παράγραφο 5 του παρόντος κανονισμού,

7.3.6.

εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε σύνολα δειγμάτων ή δοκιμίων που αποτελούν απόδειξη μη συμμόρφωσης με τον εν λόγω τύπο δοκιμής συνεπάγονται περαιτέρω δειγματοληψία και δοκιμές. Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η συμμόρφωση της αντίστοιχης παραγωγής.

7.4.

Η αρμόδια αρχή η οποία έχει χορηγήσει έγκριση τύπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαληθεύει μεθόδους ελέγχου της συμμόρφωσης που εφαρμόζονται σε κάθε μονάδα παραγωγής.

7.4.1.

Σε κάθε επιθεώρηση, τα βιβλία δοκιμών και το ημερολόγιο παραγωγής επιδεικνύονται στον επιθεωρητή.

7.4.2.

Ο επιθεωρητής μπορεί να επιλέξει τυχαία δείγματα προς δοκιμή στο εργαστήριο του κατασκευαστή. Ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ιδίου του κατασκευαστή.

7.4.3.

Όταν τα επίπεδα ποιότητας εμφανίζονται ανεπαρκή ή όταν φαίνεται να είναι απαραίτητη η επαλήθευση της εγκυρότητας των δοκιμών που διεξήχθησαν κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 7.4.2, ο επιθεωρητής επιλέγει δείγματα, τα οποία θα αποστέλλονται στην τεχνική υπηρεσία που διεξήγαγε τις δοκιμές έγκρισης τύπου.

7.4.4.

Η αρμόδια αρχή μπορεί να διεξάγει οποιαδήποτε δοκιμή ορίζεται στον παρόντα κανονισμό.

7.4.5.

Η συνήθης συχνότητα επιθεωρήσεων από την αρμόδια αρχή είναι μία ετησίως. Αν καταγραφούν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στη διάρκεια κάποιας από αυτές τις επισκέψεις, η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να αποκατασταθεί η συμμόρφωση της παραγωγής το συντομότερο δυνατόν.

8.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

8.1.

Η έγκριση που χορηγείται όσον αφορά έναν τύπο οχήματος, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, μπορεί να ανακληθεί, αν δεν τηρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 7 ή αν το όχημα ή τα στοιχεία του αποτύχουν στις δοκιμές που προβλέπονται στην παράγραφο 7.3.5 ανωτέρω.

8.2.

Εάν συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό ανακαλέσει έγκριση την οποία είχε χορηγήσει παλιότερα, ενημερώνει αμέσως τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω εντύπου κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού.

9.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εάν ο κάτοχος της έγκρισης παύσει οριστικά να κατασκευάζει τύπο οχήματος που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ενημερώνει σχετικά την αρχή που έχει χορηγήσει την έγκριση. Με τη λήψη της σχετικής ανακοίνωσης, η αρχή αυτή ενημερώνει σχετικά τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω εντύπου κοινοποίησης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού.

10.   ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό ανακοινώνουν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τα ονόματα και τις διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης και τις διοικητικές αρχές που χορηγούν τις εγκρίσεις, στις οποίες πρέπει να αποστέλλονται τα έντυπα πιστοποίησης της έγκρισης, ή της επέκτασης, ή της απόρριψης, ή της ανάκλησης της έγκρισης ή της οριστικής διακοπής της παραγωγής, που εκδίδονται σε άλλες χώρες.


(1)  1 για τη Γερμανία, 2 για τη Γαλλία, 3 για την Ιταλία, 4 για την Ολλανδία, 5 για τη Σουηδία, 6 για το Βέλγιο, 7 για την Ουγγαρία, 8 για τη Τσεχική Δημοκρατία, 9 για την Ισπανία, 10 για τη Γιουγκοσλαβία, 11 για το Ηνωμένο Βασίλειο, 12 για την Αυστρία, 13 για το Λουξεμβούργο, 14 για την Ελβετία, 15 (κενό), 16 για τη Νορβηγία, 17 για τη Φινλανδία, 18 για τη Δανία, 19 για τη Ρουμανία, 20 για την Πολωνία, 21 για την Πορτογαλία, 22 για τη Ρωσική Ομοσπονδία, 23 για την Ελλάδα, 24 για την Ιρλανδία, 25 για την Κροατία, 26 για τη Σλοβενία, 27 για τη Σλοβακία, 28 για τη Λευκορωσία, 29 για την Εσθονία, 30 (κενό), 31 για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 32 για τη Λεττονία, 33 (κενό), 34 για τη Βουλγαρία, 35 (κενό), 36 για τη Λιθουανία, 37 για την Τουρκία, 38 (κενό), 39 για το Αζερμπαϊτζάν, 40 για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 41 (κενό), 42 για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (εγκρίσεις χορηγούνται από τα κράτη μέλη της με τη χρήση του αντίστοιχου συμβόλου ECE), 43 για την Ιαπωνία, 44 (κενό), 45 για την Αυστραλία, 46 για την Ουκρανία, 47 για τη Νότια Αφρική και 48 για τη Νέα Ζηλανδία. Οι επόμενοι αριθμοί εκχωρούνται σε άλλες χώρες με βάση τη χρονολογική σειρά με την οποία επικυρώνουν ή προσχωρούν στη συμφωνία σχετικά με την υιοθέτηση ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τροχοφόρα οχήματα, εξοπλισμό και εξαρτήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν ή/και να χρησιμοποιηθούν σε τροχοφόρα οχήματα, και τους όρους για αμοιβαία αναγνώριση των εγκρίσεων που χορηγούνται βάσει των προδιαγραφών αυτών, ενώ οι αριθμοί που εκχωρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο κοινοποιούνται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

[μέγιστο μέγεθος σελίδας: A4 (210 × 297 mm)]

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

Υπόδειγμα Α

(βλέπε παράγραφο 4.4 του παρόντος κανονισμού)

Image

Το ανωτέρω σήμα έγκρισης που επικολλάται σε όχημα δείχνει ότι ο σχετικός τύπος ηλεκτρικού οδικού οχήματος με συσσωρευτή έχει εγκριθεί στην Ολλανδία (E4), σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 100 και τον αριθμό έγκρισης 002492. Τα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού έγκρισης υποδηλώνουν ότι η έγκριση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού αριθ. 100 στην αρχική του μορφή.

Υπόδειγμα Β

(βλέπε παράγραφο 4.5 του παρόντος κανονισμού)

Image

Το ανωτέρω σήμα έγκρισης που επικολλάται στο όχημα δείχνει ότι ο σχετικός τύπος ηλεκτρικού οδικού οχήματος με συσσωρευτή έχει εγκριθεί στην Ολλανδία (E4) σύμφωνα με τους κανονισμούς αριθ. 100 και αριθ. 42 (1). Τα δύο πρώτα ψηφία των αριθμών έγκρισης υποδηλώνουν ότι, κατά τις ημερομηνίες που χορηγήθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις, και οι δύο κανονισμοί αριθ. 100 και αριθ. 42 ήταν στην αρχική τους μορφή.


(1)  Ο δεύτερος αριθμός δίδεται μόνο ως παράδειγμα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟ ΤΑΣΗ ΜΕΡΗ

Απόσπασμα από το πρότυπο IEC 529 (1989)

1.   ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς του παρόντος προτύπου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:

1.1.

Περίβλημα

Τμήμα που παρέχει προστασία στον εξοπλισμό από ορισμένες εξωτερικές επιδράσεις και, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προστασία από άμεση επαφή (IEV 826-03-12).

Σημείωση

:

Ο ορισμός αυτός που προέρχεται από το Διεθνές Ηλεκτροτεχνικό Γλωσσάριο (IEV) χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση στα πλαίσια του παρόντος προτύπου:

α)

Τα περιβλήματα παρέχουν προστασία σε πρόσωπα (ή ζώα) έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη.

β)

Πλέγματα, σχήματα ανοιγμάτων ή άλλα μέσα —είτε συνδέονται με το περίβλημα είτε σχηματίζονται από τον περιβεβλημένο εξοπλισμό— που είναι κατάλληλα για την αποτροπή ή τον περιορισμό της εισχώρησης των προσδιορισμένων συσκευών δοκιμής θεωρούνται μέρος του περιβλήματος, εκτός της περίπτωσης που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τη χρήση κλειδιού ή εργαλείου.

1.2.

Άμεση επαφή

Επαφή ατόμων (ή ζώων) με μέρη υπό τάση (IEV 826-03-05).

Σημείωση

:

Αυτός ο ορισμός του IEV δίνεται ενημερωτικά. Στο παρόν πρότυπο η φράση «άμεση επαφή» αντικαθίσταται από τη φράση «πρόσβαση σε επικίνδυνα μέρη».

1.3.

Βαθμός προστασίας

Ο βαθμός προστασίας που παρέχεται από ένα περίβλημα έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη, έναντι εισχώρησης στερεών ξένων σωμάτων ή/και νερού και επαληθεύεται με τυποποιημένες μεθόδους δοκιμής.

1.4.

Κώδικας IP

Σύστημα κωδικοποίησης για τη δήλωση των βαθμών προστασίας που παρέχονται από περίβλημα έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη, εισχώρησης στερεών ξένων σωμάτων, εισχώρησης νερού και την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την εν λόγω προστασία.

1.5.

Επικίνδυνο μέρος

Μέρος που είναι επικίνδυνο κατά την προσέγγιση ή την επαφή.

1.5.1.

Επικίνδυνο μέρος υπό τάση

Υπό τάση μέρος που, υπό συγκεκριμένες συνθήκες εξωτερικών επιδράσεων, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία [βλέπε IEC 536, επί του παρόντος έγγραφο 64(CO)196].

1.5.2.

Επικίνδυνο μηχανικό μέρος

Κινητό μέρος, όχι ένας ομαλά περιστρεφόμενος άξονας, που είναι επικίνδυνο κατά την επαφή.

1.6.

Προστασία που παρέχεται από περίβλημα έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη.

Η προστασία προσώπων έναντι:

α)

επαφής με επικίνδυνα υπό τάση μέρη χαμηλής τάσης,

β)

επαφής με επικίνδυνα μηχανικά μέρη,

γ)

προσέγγισης επικίνδυνων υπό τάση μερών υψηλής τάσης από μη επαρκή απόσταση ασφαλείας εντός περιβλήματος.

Σημείωση

:

Η προστασία αυτή μπορεί να παρέχεται:

α)

από το ίδιο το περίβλημα,

β)

από τα πλέγματα που αποτελούν μέρος του περιβλήματος ή από αποστάσεις εντός του περιβλήματος.

1.7.

Επαρκής απόσταση ασφαλείας για την προστασία έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη

Απόσταση για την αποτροπή επαφής ή προσέγγισης ενός ανιχνευτή προσπέλασης σε ένα επικίνδυνο μέρος.

1.8.

Ανιχνευτής προσπέλασης

Συσκευή δοκιμής που προσομοιώνει με συμβατικό τρόπο ένα μέρος του σώματος ή ένα εργαλείο ή κάτι άλλο ανάλογο, το οποίο κρατάει ένα πρόσωπο, προκειμένου να επαληθεύσει την επαρκή απόσταση ασφαλείας από επικίνδυνα μέρη.

1.9.

Ανιχνευτής αντικειμένου

Συσκευή δοκιμής που προσομοιώνει ένα στέρεο ξένο σώμα, προκειμένου να επαληθεύσει τη δυνατότητα εισχώρησης σε ένα περίβλημα.

1.10.

Άνοιγμα

Κενό ή σχισμή σε ένα περίβλημα που υπάρχει ή μπορεί να σχηματιστεί με την εφαρμογή μιας συσκευής δοκιμής με συγκεκριμένη δύναμη.

2.   ΔΟΚΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

2.1.

Ανιχνευτές προσπέλασης

Οι ανιχνευτές προσπέλασης για την επαλήθευση της προστασίας των προσώπων έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη περιγράφονται στον πίνακα 1.

2.2.

Συνθήκες δοκιμής

Ο ανιχνευτής προσπέλασης ωθείται προς οποιαδήποτε ανοίγματα του περιβλήματος με τη δύναμη που προσδιορίζεται στον πίνακα 1. Αν εισχωρεί μερικώς ή πλήρως, τοποθετείται σε κάθε δυνατή θέση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άκρο του να εισχωρήσει πλήρως στο άνοιγμα.

Τα εσωτερικά πλέγματα θεωρούνται μέρος του περιβλήματος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1.1.

Για δοκιμές σε εξοπλισμό χαμηλής τάσης, μια παροχή χαμηλής τάσης (όχι κάτω των 40 V και όχι πάνω από 50 V) σε σειρά με κατάλληλο λαμπτήρα πρέπει να συνδέεται μεταξύ του ανιχνευτή και των επικίνδυνων μερών εντός του περιβλήματος. Τα επικίνδυνα υπό τάση μέρη που καλύπτονται μόνο με βερνίκι ή βαφή ή προστατεύονται από οξείδωση ή παρόμοια διαδικασία, καλύπτονται από μεταλλικό φύλλο ηλεκτρικά συνδεδεμένο με τα μέρη αυτά που είναι κανονικά υπό τάση κατά τη λειτουργία.

Η μέθοδος κυκλώματος σήματος πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε επικίνδυνα κινητά μέρη εξοπλισμού υψηλής τάσης.

Τα εσωτερικά κινητά μέρη μπορεί να λειτουργούν αργά, όταν κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

2.3.

Συνθήκες αποδοχής

Η προστασία είναι ικανοποιητική, αν διατηρείται επαρκής απόσταση ασφαλείας μεταξύ του ανιχνευτή προσπέλασης και των επικίνδυνων μερών.

Στην περίπτωση της δοκιμής για το πρόσθετο γράμμα B, ο δάκτυλος δοκιμής μπορεί να εισχωρήσει σε μήκος 80 mm, αλλά το άκρο του (Ø 50 mm x 20 mm) δεν διέρχεται από το άνοιγμα. Ξεκινώντας από την όρθια θέση, και οι δύο αρθρώσεις του δακτύλου δοκιμής κάμπτονται διαδοχικά υπό γωνία έως 90o σε σχέση με τον άξονα του παρακείμενου τμήματος του δακτύλου και τοποθετούνται σε κάθε δυνατή θέση.

Στην περίπτωση δοκιμών για το πρόσθετο γράμμα D, ο ανιχνευτής προσπέλασης μπορεί να εισχωρήσει σε όλο το μήκος του, αλλά το άκρο του δεν πρέπει να διέλθει πλήρως από το άνοιγμα. Βλέπε παράρτημα Α για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Οι συνθήκες για την επαλήθευση της επαρκούς απόστασης ασφαλείας είναι ίδιες με αυτές που προβλέπονται στην παράγραφο 2.3.1 κατωτέρω.

2.3.1.

Για εξοπλισμό χαμηλής τάσης (με ονομαστικές τάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 1 000 V AC και τα 1 500 V DC):

Ο ανιχνευτής προσπέλασης δεν έρχεται σε επαφή με επικίνδυνα μέρη υπό τάση.

Αν επαληθεύεται η επαρκής απόσταση ασφαλείας με κύκλωμα σήματος μεταξύ του ανιχνευτή και των επικίνδυνων μερών, ο λαμπτήρας δεν είναι αναμμένος.

Πίνακας 1

Ανιχνευτές προσπέλασης για τις δοκιμές για προστασία των προσώπων έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη

Πρώτος αριθμός

Πρόσθετο γράμμα

Ανιχνευτής προσπέλασης

Δύναμη δοκιμής

2

B

Δάκτυλος δοκιμής

Βλέπε σχήμα 1 για πλήρεις διαστάσεις

Image

10 N ± 10 %

4, 5, 6

D

Σύρμα δοκιμής με διάμετρο 1,0 mm και μήκος 100 mm

Image

1 N ± 10 %

Σχήμα 1

Δάκτυλος δοκιμής

Image

Υλικό: μέταλλο, εκτός αν προσδιορίζεται άλλως

Γραμμικές διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα

Ανοχές στις διαστάσεις χωρίς συγκεκριμένη ανοχή:

 

Σε γωνίες 0/- 10o

 

σε γραμμικές διαστάσεις:

 

έως 25 mm: 0/-0,05

 

άνω των 25 mm: ±0,2

Και οι δύο αρθρώσεις επιτρέπουν κίνηση στο ίδιο επίπεδο και προς την ίδια κατεύθυνση υπό γωνία 90o με ανοχή 0 έως + 10o.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗ ΕΛΞΗΣ

1.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ

Ο συσσωρευτής έλξης είναι πλήρως φορτισμένος

Το βολτόμετρο που χρησιμοποιείται στη δοκιμή αυτή μετρά τις τιμές DC και έχει εσωτερική αντίσταση πάνω από 10 ΜΩ.

Η μέτρηση πραγματοποιείται σε δύο βήματα:

Βήμα ένα:

Image

Βήμα δύο:

Image

Βήμα τρία:

Image

όπου Ro είναι μια αντίσταση 500 Ω/V

Η τιμή της αντίστασης μόνωσης Ri προκύπτει από έναν από τους παρακάτω τύπους:

Formula ή Formula


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΑΣΗΣ

(Αναφορά στα πρότυπα ISO 3864 και IEC 417k)

Image


ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ 6

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

1.   ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

1.1.

Εμπορική ονομασία ή μάρκα του οχήματος: …

1.2.

Τύπος οχήματος: …

1.3.

Επωνυμία και διεύθυνση κατασκευαστή: …

1.4.

Επωνυμία και διεύθυνση του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, εάν συντρέχει περίπτωση: …

1.5.

Σύντομη περιγραφή της εγκατάστασης των στοιχείων του κυκλώματος ισχύος ή σχέδια/εικόνες που δείχνουν τη θέση εγκατάστασης των εν λόγω στοιχείων: …

1.6.

Σχεδιάγραμμα όλων των ηλεκτρικών λειτουργιών που περιλαμβάνονται στο κύκλωμα ισχύος: …

1.7.

Τάση λειτουργίας: … V

1.8.

Σχέδιο ή/και φωτογραφία του οχήματος:

2.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ή ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

2.1.

Κατασκευαστής: …

2.2.

Τύπος: …

2.3.

Αρχή λειτουργίας: …

2.3.1.

Συνεχές ρεύμα/εναλλασσόμενο ρεύμα/αριθμός φάσεων (1)

2.3.2.

Διέγερση: ανεξάρτητη/παράλληλη/σειρά/ένωση (1)

2.3.3.

Σύγχρονος/ασύγχρονος (1)

2.3.4.

Σύστημα ψύξης: αέρας/υγρό (1)

3.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

3.1.

Τύπος: χειροκίνητη/αυτόματη/καμία/άλλο (προσδιορίστε) (1): …

3.2.

Σχέσεις μετάδοσης: …

3.3.

Διάσταση ελαστικών: …

4.   ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΕΛΞΗΣ

4.1.

Εμπορική ονομασία και μάρκα του συσσωρευτή: …

4.2.

Αναφορά όλων των τύπων ηλεκτροχημικών ζευγών που χρησιμοποιούνται: …

4.2.1.

Ονομαστική τάση: … V

4.2.2.

Αριθμός στοιχείων συσσωρευτή

4.2.3.

Αριθμός μονάδων συσσωρευτή

Ποσοστό συνδυασμού αερίων (τοις εκατό)

4.3.

Τύπος αερισμού για τη μονάδα/πακέτο συσσωρευτή (1): …

4.4.

Περιγραφή του συστήματος ψύξης (αν υπάρχει): …

4.5.

Σύντομη περιγραφή της διαδικασίας συντήρησης (αν υπάρχει): …

4.6.

Ενέργεια συσσωρευτή: … kW.h

4.7.

Τέλος τιμής εκφόρτισης τάσης: … V

5.   ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ

5.1.

Σύντομη περιγραφή κάθε ηλεκτρονικού μετατροπέα και εφεδρικού εξοπλισμού: …

5.2.

Κατασκευαστής συγκροτήματος ηλεκτρονικού μετατροπέα: …

5.3.

Τύπος συγκροτήματος ηλεκτρονικού μετατροπέα: …

5.4.

Κατασκευαστής κάθε εφεδρικού εξοπλισμού: …

5.5.

Τύπος κάθε εφεδρικού εξοπλισμού: …

5.6.

Φορτιστής: επί του οχήματος/εξωτερικός (1)

5.6.1.

Κατασκευαστής και τύπος διαφόρων μερών του φορτιστή (2)

5.6.2.

Σχέδιο περιγραφής του φορτιστή (2)

Ονομαστική ισχύς εξόδου (kW) (2)

Μέγιστη τάση φόρτισης (V) (2)

5.6.5.

Μέγιστη ένταση φόρτισης (A) (2)

Κατασκευαστής και τύπος μονάδας ελέγχου (αν υπάρχει) (2)

5.6.7.

Διάγραμμα λειτουργίας, ελέγχων και ασφάλειας (2)

5.6.8.

Περιγραφή και χαρακτηριστικά των περιόδων φόρτισης (2)

5.7.

Προδιαγραφές δικτύου διανομής:

5.7.1.

Τύπος δικτύου διανομής: μονοφασικό/τριφασικό (1)

5.7.2.

Τάση: … V

6.   ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ή/ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

6.1.

Τύπος: …

6.2.

Διάγραμμα που δείχνει το εύρος λειτουργίας: …

7.   ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

7.1.

Τύπος: …


(1)  

Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.

(2)  

Για οχήματα εξοπλισμένα με φορτιστή επί του οχήματος.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗ ΕΛΞΗΣ

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το παρόν παράρτημα περιγράφει τη διαδικασία για τον καθορισμό των εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φόρτισης του συσσωρευτή έλξης όλων των ηλεκτρικών οδικών οχημάτων με συσσωρευτή, σύμφωνα με την παράγραφο 5.3 του παρόντος κανονισμού.

2.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΟΚΙΜΗΣ

Η δοκιμή εκπομπής υδρογόνου (σχήμα 7.1) διεξάγεται προκειμένου να καθοριστούν οι εκπομπές υδρογόνου κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φόρτισης του συσσωρευτή έλξης με φορτιστή επί του οχήματος. Η δοκιμή συνίσταται στα παρακάτω βήματα:

α)

προετοιμασία οχήματος,

β)

εκφόρτιση συσσωρευτή έλξης,

γ)

καθορισμός εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια της κανονικής φόρτισης,

δ)

καθορισμός των εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια φόρτισης που πραγματοποιείται με αστοχία του φορτιστή επί του οχήματος.

3.   ΟΧΗΜΑ

3.1.

Το όχημα πρέπει να βρίσκεται σε καλή μηχανική κατάσταση και να έχει διανύσει τουλάχιστον 300 km κατά τη διάρκεια επτά ημερών πριν από τη διεξαγωγή της δοκιμής. Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με το συσσωρευτή έλξης που υπόκειται στη δοκιμή εκπομπών υδρογόνου, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

3.2.

Αν ο συσσωρευτής χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο χειριστής πρέπει να ακολουθεί τη διαδικασία του κατασκευαστή, προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία του συσσωρευτή έλξης εντός εύρους κανονικής λειτουργίας.

Ο αντιπρόσωπος του κατασκευαστή πρέπει να μπορεί να πιστοποιήσει ότι το σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας του συσσωρευτή έλξης δεν έχει υποστεί ζημιά ούτε παρουσιάζει ελάττωμα ως προς την ικανότητά του.

Σχήμα 7.1

Καθορισμός εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φόρτισης του συσσωρευτή έλξης

Image

4.   ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

4.1.   Δυναμομετρική εξέδρα

Η δυναμομετρική εξέδρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της σειράς 05 των τροποποιήσεων του κανονισμού αριθ. 83.

4.2.   Θάλαμος μέτρησης εκπομπής υδρογόνου

Ο θάλαμος μέτρησης εκπομπής υδρογόνου πρέπει να είναι ένας αεροστεγής θάλαμος μέτρησης που μπορεί να περικλείει το όχημα που υποβάλλεται σε δοκιμή. Το όχημα πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές και ο θάλαμος, όταν σφραγίζεται, πρέπει να είναι αεροστεγής σύμφωνα με το προσάρτημα 1 του παρόντος παραρτήματος. Η εσωτερική επιφάνεια του θαλάμου πρέπει να είναι αδιαπέραστη και μη αντιδραστική σε υδρογόνο. Το σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας πρέπει να μπορεί να ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία του αέρα του θαλάμου, ώστε να διατηρείται η καθορισμένη θερμοκρασία καθ’ όλη τη δοκιμή, με μέση ανοχή ± 2 K κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Για τη διευθέτηση των αλλαγών όγκου, λόγω των εκπομπών υδρογόνου στο θάλαμο, μπορεί να χρησιμοποιείται θάλαμος μεταβαλλόμενου όγκου ή άλλος εξοπλισμός δοκιμής. Ο θάλαμος μεταβαλλόμενου όγκου διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με τις εκπομπές υδρογόνου εντός του θαλάμου. Δύο πιθανά μέσα διευθέτησης των εσωτερικών αλλαγών όγκου είναι τα κινητά χωρίσματα ή ένας πτυσσόμενος φυσητήρας, όπου αδιαπέραστοι σάκοι εντός του θαλάμου διαστέλλονται και συστέλλονται ανάλογα με τις αλλαγές στην εσωτερική πίεση με ανταλλαγή αέρα από το εξωτερικό του θαλάμου. Οποιαδήποτε διάταξη για τη διευθέτηση του όγκου πρέπει να διατηρεί την ακεραιότητα του θαλάμου όπως προσδιορίζεται στο προσάρτημα 1 του παρόντος παραρτήματος.

Οποιαδήποτε μέθοδος διευθέτησης όγκου πρέπει να περιορίζει το διαφορικό μεταξύ της εσωτερικής πίεσης του θαλάμου και της βαρομετρικής πίεσης σε μέγιστη τιμή ± 5 hPa.

Ο θάλαμος πρέπει να μπορεί να ασφαλίζει σε καθορισμένο όγκο. Ένας θάλαμος μεταβαλλόμενου όγκου πρέπει να μπορεί να διευθετεί μια αλλαγή από τον «ονομαστικό όγκο» του (βλέπε παράρτημα 7, προσάρτημα 1, παράγραφος 2.1.1), λαμβανομένων υπόψη των εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

4.3.   Συστήματα ανάλυσης

4.3.1.

Συσκευή ανάλυσης υδρογόνου

4.3.1.1.

Η ατμόσφαιρα εντός του θαλάμου παρακολουθείται με συσκευή ανάλυσης υδρογόνου (τύπος ηλεκτροχημικού ανιχνευτή) ή χρωματογράφο με ανίχνευση θερμικής αγωγιμότητας. Το αέριο δείγματος πρέπει να λαμβάνεται από το μέσον ενός πλευρικού τοιχώματος ή της οροφής του θαλάμου και οποιαδήποτε παρακαμπτήρια ροή πρέπει να επιστρέφει στο θάλαμο, κατά προτίμηση σε σημείο αμέσως κατάντη του ανεμιστήρα ανακυκλοφορίας.

4.3.1.2.

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να έχει χρόνο απόκρισης στο 90 τοις εκατό της τελικής μέτρησης κάτω των 10 δευτερολέπτων. Η σταθερότητά της πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2 τοις εκατό πλήρους κλίμακας στο μηδέν και 80 τοις εκατό ± 20 τοις εκατό πλήρους κλίμακας, κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος άνω των 15 λεπτών για κάθε εύρος λειτουργίας.

4.3.1.3.

Η επαναληπτικότητα της συσκευής ανάλυσης που εκφράζεται ως τυπική απόκλιση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 τοις εκατό πλήρους κλίμακας στο μηδέν και στο 80 τοις εκατό ± 20 τοις εκατό πλήρους κλίμακας σε κάθε εύρος που χρησιμοποιείται.

4.3.1.4.

Το κάθε εύρος λειτουργίας της συσκευής ανάλυσης πρέπει να επιλέγεται ώστε να παρέχει την καλύτερη ανάλυση κατά τις διαδικασίες μέτρησης, βαθμονόμησης και ελέγχου διαρροής.

4.3.2.

Σύστημα καταγραφής δεδομένων της συσκευής ανάλυσης υδρογόνου

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να διαθέτει μια διάταξη για την καταγραφή της εξόδου ηλεκτρικού σήματος, με συχνότητα τουλάχιστον μιας φοράς ανά λεπτό. Το σύστημα καταγραφής πρέπει να έχει λειτουργικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον ισοδύναμα με το σήμα που καταγράφεται και πρέπει να παρέχει συνεχή καταγραφή των αποτελεσμάτων. Η καταγραφή πρέπει να δηλώνει με σαφήνεια την έναρξη και τη λήξη της δοκιμής κανονικής φόρτισης και τη λειτουργία φόρτισης αστοχίας.

4.4.   Καταγραφή θερμοκρασίας

4.4.1.

Η θερμοκρασία εντός του θαλάμου καταγράφεται σε δύο σημεία από αισθητήρες θερμοκρασίας, οι οποίοι συνδέονται έτσι ώστε να προκύπτει μέση τιμή. Τα σημεία μέτρησης εκτείνονται σε περίπου 0,1 m εντός του θαλάμου από τον κατακόρυφο κεντρικό άξονα κάθε πλευρικού τοιχώματος σε ύψος 0,9 ±0,2 m.

4.4.2.

Οι θερμοκρασίες των μονάδων συσσωρευτή καταγράφονται με τους αισθητήρες.

4.4.3.

Οι θερμοκρασίες πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια των μετρήσεων εκπομπής υδρογόνου, να καταγράφονται με συχνότητα τουλάχιστον μιας φοράς ανά λεπτό.

4.4.4.

Η ακρίβεια του συστήματος καταγραφής θερμοκρασίας πρέπει να είναι εντός ±1,0 K και η θερμοκρασία πρέπει να μπορεί να αναλύεται στους ±0,1 K.

4.4.5.

Το σύστημα καταγραφής ή επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να μπορεί να αναλύει σε χρόνο ± 15 δευτερολέπτων.

4.5.   Καταγραφή πίεσης

4.5.1.

Η διαφορά Δp μεταξύ της βαρομετρικής πίεσης εντός του χώρου δοκιμής και της εσωτερικής πίεσης του θαλάμου πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια των μετρήσεων εκπομπής υδρογόνου, να καταγράφεται με συχνότητα τουλάχιστον μιας φοράς ανά λεπτό.

4.5.2.

Η ακρίβεια του συστήματος καταγραφής πίεσης πρέπει να είναι εντός ± 2 hPa και η πίεση πρέπει να μπορεί να αναλύεται στα ±0,2 hPa.

4.5.3.

Το σύστημα καταγραφής ή επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να μπορεί να αναλύει σε χρόνο ± 15 δευτερολέπτων.

4.6.   Καταγραφή έντασης τάσης και ρεύματος

4.6.1.

Η ένταση του ρεύματος και της τάσης του φορτιστή επί του οχήματος πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια των μετρήσεων εκπομπής υδρογόνου, να καταγράφεται με συχνότητα τουλάχιστον μιας φοράς ανά λεπτό.

4.6.2.

Η ακρίβεια του συστήματος καταγραφής τάσης πρέπει να είναι εντός ± 1 V και η τάση πρέπει να μπορεί να αναλύεται στα ±0,1 V.

4.6.3.

Η ακρίβεια του συστήματος καταγραφής έντασης ρεύματος πρέπει να είναι εντός ±0,5 Α και η ένταση ρεύματος πρέπει να μπορεί να αναλύεται στα ±0,05 Α.

4.6.4.

Το σύστημα καταγραφής ή επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να μπορεί να αναλύει σε χρόνο ± 15 δευτερολέπτων.

4.7.   Ανεμιστήρες

Ο θάλαμος πρέπει να είναι εξοπλισμένος με έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες ή φυσητήρες με δυνατή ροή 0,1 έως 0,5 m3/δευτερόλεπτο, προκειμένου να πραγματοποιείται πλήρης ανακυκλοφορία του αέρα της ατμόσφαιρας εντός του θαλάμου. Πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη ομοιογενούς θερμοκρασίας και συγκέντρωσης υδρογόνου εντός του θαλάμου κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Το όχημα εντός του θαλάμου δεν πρέπει να υποβάλλεται σε άμεσο ρεύμα αέρα από τους ανεμιστήρες ή τους φυσητήρες.

4.8.   Αέρια

4.8.1.

Τα παρακάτω καθαρά αέρια πρέπει να είναι διαθέσιμα για βαθμονόμηση και λειτουργία:

καθαρός συνθετικός αέρας (καθαρότητα < 1 ppm C1 ισοδύναμο· < 1 ppm CO· < 400 ppm CO2· < 0,1 ppm NO)· περιεκτικότητα οξυγόνου μεταξύ 18 και 21 τοις εκατό κατ’ όγκο,

υδρογόνο (H2), 99,5 τοις εκατό ελάχιστη καθαρότητα.

4.8.2.

Το αέριο βαθμονόμησης πρέπει να περιέχει μείγματα υδρογόνου (H2) και καθαρού συνθετικού αέρα. Οι πραγματικές συγκεντρώσεις ενός αερίου βαθμονόμησης πρέπει να είναι εντός ± 2 τοις εκατό των ονομαστικών τιμών. Η ακρίβεια των διαλυμένων αερίων που προκύπτει κατά τη χρήση συσκευής ανάμειξης-δοσιμετρίας αερίου πρέπει να είναι εντός ± 2 τοις εκατό της ονομαστικής τιμής. Οι συγκεντρώσεις που προσδιορίζονται στο προσάρτημα 1 μπορούν επίσης να ληφθούν από συσκευή ανάμειξης-δοσιμετρίας αερίου που χρησιμοποιεί συνθετικό αέρα ως αέριο αραίωσης.

5.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Η δοκιμή συνίσταται στα παρακάτω πέντε βήματα:

i)

προετοιμασία οχήματος,

ii)

εκφόρτιση συσσωρευτή έλξης,

iii)

καθορισμός εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια της κανονικής φόρτισης,

iv)

εκφόρτιση συσσωρευτή έλξης,

v)

καθορισμός των εκπομπών υδρογόνου κατά τη διάρκεια φόρτισης που πραγματοποιείται με αστοχία του φορτιστή επί του οχήματος.

Αν το όχημα πρέπει να μετακινηθεί μεταξύ δύο βημάτων, πρέπει να ωθείται στην επόμενη περιοχή δοκιμής.

5.1.   Προετοιμασία οχήματος

Η γήρανση του συσσωρευτή έλξης πρέπει να ελέγχεται και για το σκοπό αυτό πρέπει να αποδεικνύεται ότι το όχημα έχει διανύσει τουλάχιστον 300 km κατά τη διάρκεια επτά ημερών πριν από τη διεξαγωγή της δοκιμής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με το συσσωρευτή έλξης που υποβάλλεται σε δοκιμή εκπομπής υδρογόνου. Αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί, τότε εφαρμόζεται η παρακάτω διαδικασία.

5.1.1.

Εκφορτίσεις και αρχικές φορτίσεις του συσσωρευτή

Η διαδικασία ξεκινά με την εκφόρτιση του συσσωρευτή έλξης του οχήματος, ενώ κινείται στην περιοχή δοκιμής ή σε δυναμομετρική εξέδρα με σταθερή ταχύτητα της τάξεως του 70 τοις εκατό ± 5 τοις εκατό της μέγιστης ταχύτητας του οχήματος για 30 λεπτά.

Η εκφόρτιση διακόπτεται:

α)

όταν το όχημα δεν μπορεί να κινείται στο 65 τοις εκατό της μέγιστης ταχύτητας επί τριάντα λεπτά, ή

β)

όταν δίνεται σήμα στον οδηγό για ακινητοποίηση του οχήματος από τα τυπικά όργανα επί του οχήματος, ή

γ)

αφού έχει καλύψει απόσταση 100 km.

5.1.2.

Αρχική φόρτιση του συσσωρευτή

Η φόρτιση πραγματοποιείται:

α)

με το φορτιστή επί του οχήματος,

β)

σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 293 K και 303 K.

Η διαδικασία αποκλείει κάθε τύπο εξωτερικού φορτιστή.

Ο τερματισμός των κριτηρίων φόρτισης του συσσωρευτή έλξης αντιστοιχεί σε αυτόματη διακοπή που δίνεται από το φορτιστή επί του οχήματος.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει κάθε τύπο ειδικών φορτίσεων που μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα ή με το χέρι, όπως για παράδειγμα, οι φορτίσεις εξίσωσης ή συντήρησης.

5.1.3.

Η διαδικασία των παραγράφων 5.1.1 έως 5.1.2 πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές.

5.2.   Εκφόρτιση συσσωρευτή

Ο συσσωρευτής έλξης εκφορτίζεται, ενώ κινείται επί της περιοχής δοκιμής ή επί δυναμομετρικής εξέδρας με σταθερή ταχύτητα της τάξεως του 70 τοις εκατό ± 5 τοις εκατό της μέγιστης ταχύτητας του οχήματος επί τριάντα λεπτά.

Η εκφόρτιση διακόπτεται:

α)

όταν δίνεται σήμα στον οδηγό για ακινητοποίηση του οχήματος από τυπικά όργανα επί του οχήματος, ή

β)

όταν η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι κάτω από 20 km/h.

5.3.   Εμποτισμός

Εντός δεκαπέντε λεπτών από την ολοκλήρωση της λειτουργίας εκφόρτισης του συσσωρευτή που προσδιορίζεται στην παράγραφο 5.2, το όχημα τοποθετείται στην περιοχή εμποτισμού. Το όχημα τοποθετείται εκεί για τουλάχιστον 12 ώρες και έως 36 ώρες κατά το μέγιστο, μεταξύ της λήξης της εκφόρτισης του συσσωρευτή έλξης και της έναρξης της δοκιμής εκπομπής υδρογόνου κατά τη διάρκεια κανονικής φόρτισης. Για αυτό το χρονικό διάστημα, το όχημα πρέπει να εμποτίζεται στους 293 K ± 2 K.

5.4.   Δοκιμή εκπομπής υδρογόνου κατά τη διάρκεια κανονικής φόρτισης

5.4.1.

Πριν από την ολοκλήρωση της περιόδου εμποτισμού, ο θάλαμος μέτρησης πρέπει να καθαρίζεται για αρκετά λεπτά μέχρι να ληφθεί σταθερό επίπεδο υδρογόνου. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας ή οι ανεμιστήρες ανακυκλοφορίας.

5.4.2.

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να μηδενίζεται και να βαθμονομείται ακριβώς πριν από τη δοκιμή.

5.4.3.

Κατά τη λήξη του εμποτισμού, το όχημα δοκιμής, με τον κινητήρα κλειστό και τα παράθυρα και το χώρο αποσκευών του οχήματος ανοικτά, πρέπει να μετακινείται στο θάλαμο μέτρησης.

5.4.4.

Το όχημα πρέπει να συνδέεται στο δίκτυο διανομής. Ο συσσωρευτής φορτίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία κανονικής φόρτισης που προσδιορίζεται στην παράγραφο 5.4.7 κατωτέρω.

5.4.5.

Οι θύρες του θαλάμου κλείνουν και ασφαλίζονται αεροστεγώς εντός δύο λεπτών από την ηλεκτρική αλληλασφάλιση του βήματος κανονικής φόρτισης.

5.4.6.

Η κανονική φόρτιση της περιόδου δοκιμής εκπομπής υδρογόνου αρχίζει όταν ο θάλαμος έχει σφραγιστεί. Η συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση μετρούνται για να προκύψουν αρχικές μετρήσεις CH2i, Ti και Pi για τη δοκιμή κανονικής φόρτισης.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά τον υπολογισμό εκπομπής υδρογόνου (παράγραφος 6). Η θερμοκρασία περιβάλλοντος του θαλάμου T δεν πρέπει να είναι κάτω από 291 K και πάνω από 295 K κατά τη διάρκεια της περιόδου κανονικής φόρτισης.

5.4.7.

Διαδικασία κανονικής φόρτισης

Η κανονική φόρτιση πραγματοποιείται με φορτιστή επί του οχήματος και συνίσταται στα παρακάτω βήματα:

α)

Φόρτιση με σταθερή ισχύ κατά τη διάρκεια t1.

β)

Υπερφόρτιση με σταθερό ρεύμα κατά τη διάρκεια t2. Η ένταση υπερφόρτισης προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή και αντιστοιχεί σε αυτή που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια φόρτισης εξίσωσης.

Ο τερματισμός των κριτηρίων φόρτισης του συσσωρευτή έλξης αντιστοιχεί σε αυτόματη διακοπή που δίνεται από το φορτιστή επί του οχήματος για χρόνο φόρτισης t1 + t2. Αυτός ο χρόνος φόρτισης θα περιοριστεί σε t1 + 5 h, ακόμη και αν δίνεται σαφές σήμα στον οδηγό από τυπικά όργανα ότι ο συσσωρευτής δεν είναι πλήρως φορτισμένος.

5.4.8.

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να μηδενίζεται και να βαθμονομείται ακριβώς πριν από τη λήξη της δοκιμής.

5.4.9.

Η λήξη της περιόδου δειγματοληψίας εκπομπών πραγματοποιείται t1 + t2 ή t1 + 5 h μετά την έναρξη της αρχικής δειγματοληψίας, όπως προσδιορίζεται στην παράγραφο 5.4.6. Καταγράφονται οι διαφορετικοί χρόνοι που μεσολαβούν. Η συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση μετρούνται για να προκύψουν τελικές μετρήσεις CH2f, Tf και Pf για τη δοκιμή κανονικής φόρτισης, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της παραγράφου 6.

5.5.   Δοκιμή εκπομπής υδρογόνου με αστοχία φορτιστή επί του οχήματος

5.5.1.

Εντός, το αργότερο, επτά ημερών από την ολοκλήρωση της προηγούμενης δοκιμής, η διαδικασία αρχίζει με την εκφόρτιση του συσσωρευτή έλξης του οχήματος σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.

5.5.2.

Πρέπει να επαναληφθούν τα βήματα της διαδικασίας της παραγράφου 5.3.

5.5.3.

Πριν από την ολοκλήρωση της περιόδου εμποτισμού, ο θάλαμος μέτρησης πρέπει να καθαρίζεται για αρκετά λεπτά έως ότου προκύψει σταθερό επίπεδο υδρογόνου. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας ή οι ανεμιστήρες ανακυκλοφορίας.

5.5.4.

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να μηδενίζεται και να βαθμονομείται ακριβώς πριν από τη δοκιμή.

5.5.5.

Κατά τη λήξη του εμποτισμού, το όχημα δοκιμής, με τον κινητήρα κλειστό και τα παράθυρα και το χώρο αποσκευών του οχήματος ανοικτά, πρέπει να μετακινείται στο θάλαμο μέτρησης.

5.5.6.

Το όχημα πρέπει να συνδέεται στο δίκτυο διανομής. Ο συσσωρευτής φορτίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία φόρτισης αστοχίας που προσδιορίζεται στην παράγραφο 5.5.9 κατωτέρω.

5.5.7.

Οι θύρες του θαλάμου κλείνουν και ασφαλίζονται αεροστεγώς εντός δύο λεπτών από την ηλεκτρική αλληλασφάλιση του βήματος φόρτισης αστοχίας.

5.5.8.

Η φόρτιση αστοχίας της περιόδου δοκιμής εκπομπής υδρογόνου αρχίζει όταν ο θάλαμος έχει σφραγιστεί. Η συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση μετρούνται για να προκύψουν αρχικές μετρήσεις CH2i, Ti και Pi για τη δοκιμή φόρτισης αστοχίας.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά τον υπολογισμό εκπομπής υδρογόνου (παράγραφος 6). Η θερμοκρασία περιβάλλοντος του θαλάμου T δεν πρέπει να είναι κάτω από 291 K και πάνω από 295 K κατά τη διάρκεια της περιόδου φόρτισης αστοχίας.

5.5.9.

Διαδικασία φόρτισης αστοχίας

Η φόρτιση αστοχίας πραγματοποιείται με φορτιστή επί του οχήματος και συνίσταται στα παρακάτω βήματα:

α)

Φόρτιση με σταθερή ισχύ κατά τη διάρκεια t’1.

β)

Φόρτιση με μέγιστο ρεύμα για 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού, ο φορτιστής επί του οχήματος παρέχει σταθερά μέγιστο ρεύμα.

5.5.10.

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να μηδενίζεται και να βαθμονομείται ακριβώς πριν από τη λήξη της δοκιμής.

5.5.11.

Η λήξη της περιόδου δοκιμής πραγματοποιείται t’1 + 30 λεπτά μετά την έναρξη της αρχικής δειγματοληψίας, όπως προσδιορίζεται στην παράγραφο 5.8.8. Καταγράφονται οι χρόνοι που μεσολάβησαν. Η συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση μετρούνται, για να προκύψουν τελικές μετρήσεις CH2f, Tf και Pf για τη δοκιμή φόρτισης αστοχίας, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της παραγράφου 6.

6.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι δοκιμές εκπομπής υδρογόνου που περιγράφονται στην παράγραφο 5 επιτρέπουν τον υπολογισμό των εκπομπών υδρογόνου από τα στάδια κανονικής φόρτισης και φόρτισης αστοχίας. Οι εκπομπές υδρογόνου από καθένα από αυτά τα στάδια υπολογίζονται με βάση τις αρχικές και τελικές συγκεντρώσεις υδρογόνου, τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις εντός του θαλάμου, καθώς και τον καθαρό όγκο του θαλάμου.

Χρησιμοποιείται ο παρακάτω τύπος:

Formula

όπου:

MH2

=

μάζα υδρογόνου, σε γραμμάρια

CH2

=

μετρηθείσα συγκέντρωση υδρογόνου εντός του θαλάμου, σε ppm κατ’ όγκο

V

=

καθαρός όγκος θαλάμου σε κυβικά μέτρα (m3) που διορθώνεται για τον όγκο του οχήματος, με τα παράθυρα και το χώρο αποσκευών ανοικτά. Αν ο όγκος του οχήματος δεν καθορίζεται, αφαιρείται όγκος 1,42 m3.

Vout

=

όγκος αντιστάθμισης m3, σε θερμοκρασία και πίεση δοκιμής

T

=

θερμοκρασία περιβάλλοντος του θαλάμου, σε K

P

=

απόλυτη πίεση θαλάμου, σε kPa

k

=

2,42

όπου

:

i είναι η αρχική μέτρηση

f είναι η τελική μέτρηση

6.2.   Αποτελέσματα δοκιμής

Οι εκπομπές μάζας υδρογόνου για το όχημα είναι:

MN

=

εκπομπή μάζας υδρογόνου για δοκιμή κανονικής φόρτισης, σε γραμμάρια

MD

=

εκπομπή μάζας υδρογόνου για δοκιμή φόρτισης αστοχίας, σε γραμμάρια.

Προσάρτημα 1

ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

1.   ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ

Το σύνολο του εξοπλισμού πρέπει να βαθμονομείται πριν από την αρχική χρήση του και, στη συνέχεια, πρέπει να βαθμονομείται όσο συχνά είναι απαραίτητο και σε κάθε περίπτωση το μήνα πριν από τη δοκιμή έγκρισης τύπου. Οι μέθοδοι βαθμονόμησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται περιγράφονται στο παρόν προσάρτημα.

2.   ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

2.1.

Αρχικός καθορισμός του εσωτερικού όγκου του θαλάμου

2.1.1.

Πριν από την αρχική χρήση του, ο εσωτερικός όγκος του θαλάμου πρέπει να καθορίζεται ως ακολούθως. Οι εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου μετρούνται προσεκτικά, λαμβανομένων υπόψη οιωνδήποτε ανωμαλιών, όπως δοκοί στήριξης. Ο εσωτερικός όγκος του θαλάμου καθορίζεται βάσει των μετρήσεων αυτών.

Ο θάλαμος πρέπει να μανδαλώνεται σε θέση σταθερού όγκου, όταν το περίβλημα διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 293 K. Αυτός ο ονομαστικός όγκος πρέπει να μπορεί να επαναλαμβάνεται εντός ±0,5 τοις εκατό της αναφερομένης τιμής.

2.1.2.

Ο καθαρός εσωτερικός όγκος υπολογίζεται με την αφαίρεση 1,42 m3 από τον εσωτερικό όγκο του θαλάμου. Διαφορετικά, αντί του 1,42 m3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όγκος του οχήματος δοκιμής με το χώρο αποσκευών και τα παράθυρα ανοιχτά.

2.1.3.

Ο θάλαμος πρέπει να ελέγχεται όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2.3. Αν η μάζα υδρογόνου δεν συμφωνεί με την εγχυθείσα μάζα εντός ± 2 τοις εκατό, τότε απαιτείται διορθωτική ενέργεια.

2.2.

Καθορισμός των εκπομπών υποβάθρου θαλάμου

Η λειτουργία αυτή προσδιορίζει ότι ο θάλαμος δεν περιέχει οποιαδήποτε υλικά που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες υδρογόνου. Ο έλεγχος πρέπει να διεξάγεται κατά την έναρξη χρήσης του θαλάμου, ύστερα από οποιεσδήποτε λειτουργίες εντός του θαλάμου που μπορεί να επηρεάζουν τις εκπομπές υποβάθρου και με συχνότητα τουλάχιστον μιας φοράς το χρόνο.

2.2.1.

Ο θάλαμος μεταβαλλόμενου όγκου μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση μανδάλωσης ή όχι, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 2.1.1. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να διατηρείται στους 293 K ± 2 K, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα 4 ωρών που αναγράφεται κατωτέρω.

2.2.2.

Ο θάλαμος μπορεί να σφραγίζεται και ο ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας να λειτουργεί για χρονικό διάστημα έως 12 ωρών πριν από την έναρξη της περιόδου δειγματοληψίας εκπομπών υποβάθρου τεσσάρων ωρών.

2.2.3.

Η συσκευή ανάλυσης (αν απαιτείται) πρέπει να βαθμονομείται και, στη συνέχεια, να μηδενίζεται.

2.2.4.

Ο θάλαμος πρέπει να καθαρίζεται μέχρι να ληφθεί σταθερή μέτρηση υδρογόνου και ο ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας τίθεται σε λειτουργία, αν δεν λειτουργεί ήδη.

2.2.5.

Στη συνέχεια, ο θάλαμος σφραγίζεται και μετράται η συγκέντρωση υποβάθρου υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση. Αυτές είναι οι αρχικές μετρήσεις CH2i, Ti και Pi που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό υποβάθρου του θαλάμου.

2.2.6.

Ο θάλαμος αφήνεται σε ηρεμία επί τέσσερις ώρες, ενώ λειτουργεί ο ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας.

2.2.7.

Στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος, χρησιμοποιείται η ίδια συσκευή ανάλυσης για τη μέτρηση της συγκέντρωσης υδρογόνου εντός του θαλάμου. Μετράται επίσης η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση. Αυτές είναι οι τελικές μετρήσεις CH2f, Tf και Pf.

2.2.8.

Η αλλαγή της μάζας του υδρογόνου εντός του θαλάμου πρέπει να υπολογίζεται κατά τη διάρκεια της δοκιμής σύμφωνα με την παράγραφο 2.4 και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 g.

2.3.

Βαθμονόμηση και δοκιμή κατακράτησης υδρογόνου του θαλάμου

Με τη βαθμονόμηση και τη δοκιμή κατακράτησης υδρογόνου εντός του θαλάμου ελέγχεται ο όγκος που υπολογίζεται βάσει της παραγράφου 2.1 και επίσης μετράται και ο ρυθμός τυχόν διαρροής. Ο ρυθμός διαρροής του θαλάμου πρέπει να καθορίζεται τη στιγμή που τίθεται σε χρήση ο θάλαμος, ύστερα από οποιεσδήποτε λειτουργίες εντός του θαλάμου που μπορεί να επηρεάζουν την ακεραιότητα του θαλάμου και, στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αν ολοκληρωθούν με επιτυχία και χωρίς την εκτέλεση διορθωτικών ενεργειών έξι συνεχείς μηνιαίοι έλεγχοι παρακράτησης, τότε ο ρυθμός διαρροής του θαλάμου μπορεί να καθορίζεται ανά τρίμηνο, εφόσον δεν απαιτείται κάποια διορθωτική ενέργεια.

2.3.1.

Ο θάλαμος πρέπει να καθαρίζεται μέχρι να επιτευχθεί σταθερή συγκέντρωση υδρογόνου. Ο ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας τίθεται σε λειτουργία, αν δεν λειτουργεί ήδη. Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου μηδενίζεται και, αν απαιτείται, βαθμονομείται.

2.3.2.

Ο θάλαμος πρέπει να μανδαλώνεται σε θέση ονομαστικού όγκου.

2.3.3.

Στη συνέχεια, το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας περιβάλλοντος τίθεται σε λειτουργία (αν δεν λειτουργεί ήδη) και ρυθμίζεται σε αρχική θερμοκρασία 293 K.

2.3.4.

Όταν η θερμοκρασία θαλάμου σταθεροποιηθεί στους 293 K ± 2 K, ο θάλαμος σφραγίζεται και μετράται η συγκέντρωση υποβάθρου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση. Αυτές είναι οι αρχικές μετρήσεις CH2i, Ti και Pi που χρησιμοποιούνται για τη βαθμονόμηση του θαλάμου.

2.3.5.

Ο θάλαμος πρέπει να απομανδαλώνεται από τη θέση ονομαστικού όγκου.

2.3.6.

Μια ποσότητα περίπου 100 g υδρογόνου εγχέεται στο θάλαμο. Αυτή η μάζα υδρογόνου πρέπει να μετριέται με ακρίβεια ± 2 τοις εκατό της μετρηθείσας τιμής.

2.3.7.

Τα περιεχόμενα του θαλάμου πρέπει να αφήνονται να αναμειχθούν για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, μετράται η συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση. Αυτές είναι οι τελικές μετρήσεις CH2f, Tf και Pf για τη βαθμονόμηση του θαλάμου, καθώς και οι αρχικές μετρήσεις CH2i, Ti και Pi για τον έλεγχο παρακράτησης.

2.3.8.

Βάσει των μετρήσεων που ελήφθησαν σύμφωνα με τις παραγράφους 2.3.4 και 2.3.7 και του τύπου της παραγράφου 2.4, υπολογίζεται η μάζα υδρογόνου εντός του θαλάμου. Πρέπει να είναι εντός ± 2 τοις εκατό της μάζας υδρογόνου που μετριέται σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.6.

2.3.9.

Τα περιεχόμενα του θαλάμου πρέπει να αφήνονται να αναμειχθούν για τουλάχιστον 10 ώρες. Κατά την ολοκλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, μετριέται και καταγράφεται η τελική συγκέντρωση υδρογόνου, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση. Αυτές είναι οι τελικές μετρήσεις CH2f, Tf και Pf για τον έλεγχο κατακράτησης υδρογόνου.

2.3.10.

Με βάση τον τύπο της παραγράφου 2.4, υπολογίζεται στη συνέχεια η μάζα υδρογόνου βάσει των μετρήσεων που ελήφθησαν σύμφωνα με τις παραγράφους 2.3.7 και 2.3.9. Αυτή η μάζα μπορεί να μην διαφέρει κατά πάνω από 5 τοις εκατό από τη μάζα υδρογόνου που προβλέπεται από την παράγραφο 2.3.8.

2.4.

Υπολογισμός

Ο υπολογισμός της αλλαγής στην καθαρή μάζα υδρογόνου εντός του θαλάμου χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του υποβάθρου υδρογονάνθρακα και του ρυθμού διαρροής του θαλάμου. Οι αρχικές και τελικές μετρήσεις της συγκέντρωσης υδρογόνου, θερμοκρασίας και βαρομετρικής πίεσης χρησιμοποιούνται στον παρακάτω τύπο για τον υπολογισμό της αλλαγής μάζας.

Formula

όπου:

MH2

=

μάζα υδρογόνου, σε γραμμάρια

CH2

=

μετρηθείσα συγκέντρωση υδρογόνου εντός του θαλάμου, σε ppm κατ’ όγκο

V

=

όγκος θαλάμου σε κυβικά μέτρα (m3) όπως μετρήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 2.1.1

Vout

=

όγκος αντιστάθμισης m3, σε θερμοκρασία και πίεση δοκιμής

T

=

θερμοκρασία περιβάλλοντος του θαλάμου, σε K

P

=

απόλυτη πίεση θαλάμου, σε kPa

k

=

2,42

όπου

:

i είναι η αρχική μέτρηση

f είναι η τελική μέτρηση

3.   ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η συσκευή ανάλυσης υδρογόνου πρέπει να βαθμονομείται με βάση το υδρογόνο σε αέρα και καθαρό συνθετικό αέρα. Βλέπε παράγραφο 4.8.2 του παραρτήματος 7.

Κάθε εύρος λειτουργίας που χρησιμοποιείται κανονικά, βαθμονομείται με την παρακάτω διαδικασία.

3.1.

Ορίστε την καμπύλη βαθμονόμησης με τουλάχιστον πέντε σημεία βαθμονόμησης που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν ίση απόσταση μεταξύ τους, καλύπτοντας όλο το εύρος λειτουργίας. Η ονομαστική συγκέντρωση του αερίου βαθμονόμησης με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 τοις εκατό της πλήρους κλίμακας.

3.2.

Υπολογίστε την καμπύλη βαθμονόμησης με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων. Εάν το πολυώνυμο που προκύπτει είναι βαθμού ανώτερου του 3, τότε ο αριθμός των σημείων βαθμονόμησης πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το βαθμό του πολυώνυμου αυτού συν 2.

3.3.

Η καμπύλη βαθμονόμησης δεν πρέπει να διαφέρει κατά περισσότερο από 2 τοις εκατό από την ονομαστική τιμή κάθε αερίου βαθμονόμησης.

3.4.

Με βάση τους συντελεστές του πολυωνύμου που προκύπτει από την παράγραφο 3.2 ανωτέρω, καταρτίζεται πίνακας μετρήσεων της συσκευής ανάλυσης έναντι των πραγματικών συγκεντρώσεων με βαθμίδες που δεν υπερβαίνει το 1 τοις εκατό της πλήρους κλίμακας. Αυτό πρέπει να γίνει για κάθε εύρος συσκευής ανάλυσης που βαθμονομείται.

Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει επίσης και άλλα συναφή στοιχεία όπως:

Ημερομηνία βαθμονόμησης

Το μηδέν και το εύρος των μετρήσεων του ποτενσιόμετρου (ανάλογα με την περίπτωση)

Την ονομαστική κλίμακα

Τα στοιχεία αναφοράς κάθε αερίου βαθμονόμησης που χρησιμοποιείται

Την πραγματική και την καταγραφείσα τιμή για κάθε αέριο βαθμονόμησης που χρησιμοποιείται καθώς και τις εκατοστιαίες διαφορές

Πίεση βαθμονόμησης συσκευής ανάλυσης

3.5.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. ηλεκτρονικός υπολογιστής, ηλεκτρονικοί διακόπτες αλλαγών κλίμακας), αν αποδειχθεί στην τεχνική υπηρεσία ότι αυτές οι μέθοδοι παρέχουν ισοδύναμη ακρίβεια.

Προσάρτημα 2

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

1.   ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Η οικογένεια μπορεί να καθοριστεί με βασικές παραμέτρους σχεδιασμού που πρέπει να είναι κοινές στα οχήματα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση των παραμέτρων. Αυτές οι επιδράσεις πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι μόνο οχήματα με παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς την εκπομπή υδρογόνου περιλαμβάνονται στην ίδια οικογένεια.

2.

Για το σκοπό αυτό, θεωρείται ότι οι τύποι οχημάτων, των οποίων οι παράμετροι που περιγράφονται κατωτέρω είναι ίδιες, ανήκουν στην ίδια οικογένεια ως προς τις εκπομπές υδρογόνου.

Συσσωρευτής έλξης:

Εμπορική ονομασία ή μάρκα του συσσωρευτή

Αναφορά όλων των τύπων ηλεκτροχημικών ζευγών που χρησιμοποιούνται

Αριθμός στοιχείων συσσωρευτή

Αριθμός μονάδων συσσωρευτή

Ονομαστική τάση του συσσωρευτή (V)

Ενέργεια συσσωρευτή (kWh)

Ποσοστό συνδυασμού αερίων (τοις εκατό)

Τύπος αερισμού για τη μονάδα ή το πακέτο συσσωρευτή

Τύπος του συστήματος ψύξης (αν υπάρχει)

Φορτιστής επί του οχήματος:

Κατασκευαστής και τύπος διαφόρων μερών του φορτιστή

Ονομαστική ισχύς εξόδου (kW)

Μέγιστη τάση φόρτισης (V)

Μέγιστη ένταση φόρτισης (A)

Κατασκευαστής και τύπος μονάδας ελέγχου (αν υπάρχει)

Διάγραμμα λειτουργίας, ελέγχων και ασφάλειας

Χαρακτηριστικά των περιόδων φόρτισης


14.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 45/s3


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΤα θεσμικά όργανα αποφάσισαν να μην εμφανίζουν πλέον στα κείμενά τους τη μνεία της τελευταίας τροποποίησης των πράξεων στις οποίες παραπέμπουν.Εάν δεν υπάρχει μνεία περί του αντιθέτου, οι πράξεις στις οποίες γίνεται παραπομπή στα κείμενα που δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος νοούνται στην εκάστοτε ισχύουσα μορφή τους.