Η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενίσχυση της πολιτικής σταθεροποίησης και σύνδεσης που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και καθορισμός ενός προγράμματος ενσωμάτωσης των χωρών αυτών στην Ένωση.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 21ης Μαΐου 2003, «Τα δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή ενοποίηση» [COM (2003) 285 τελικό - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιβάλλεται η ενίσχυση της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Αυτή η εμβάθυνση έχει ως σημείο αναφοράς τη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η ανταλλαγή εμπειριών τους με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης αποδεικνύεται θεμελιώδους σημασίας. Η εξέλιξης της διαδικασίας ενσωμάτωσης θα εξαρτηθεί, τελικά, από την ικανότητα και από τη συμμετοχή της κάθε χώρας.

Μέτρα ενίσχυσης της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης

Η παρούσα ανακοίνωση επισημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα σύστασης εταιρικών σχέσεων για την ενσωμάτωση με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις θα ορίζουν τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε χώρα με στόχο την προσέγγιση με την Ένωση. Ο κατάλογος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου της κάθε χώρας προς την προσχώρηση. Θα χρησιμεύσει επίσης για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τη χορηγούμενη από το πρόγραμμα CARDS ενίσχυση. Από την πλευρά τους, οι χώρες της ζώνης θα καταρτίσουν σχέδια δράσης με στόχο την εφαρμογή των προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης για την ενσωμάτωση. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί σε τακτική βάση την πρόοδο, ιδίως μέσω ετήσιων εκθέσεων.

Η «αδελφοποίηση» (απόσπαση υπαλλήλων κρατών-μελών σε οργανισμούς των υποψήφιων χωρών με στόχο τη μετάδοση της πείρας τους), αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση των θεσμών των υποψήφιων χωρών. Από τον Οκτώβριο του 2002, το πρόγραμμα CARDS διοργανώνει δράσεις αδελφοποίησης για ορισμένες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Με στόχο την ενίσχυση των θεσμών, η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τη δημιουργία ενός ιδρύματος ανώτατης παιδείας αφιερωμένου στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η ανακοίνωση συνιστά την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών θεμάτων. Θα ξεκινήσει διάλογος επί του θέματος αυτού με τις χώρες της ζώνης. Θέματα μεγάλης σημασίας για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η πολιτική θεωρήσεων (άδειες εισόδου) και μετανάστευσης στην Ένωση, θα συζητηθούν σε βάθος. Ο χώρες της ζώνης αναμένεται να καταρτίσουν σχέδια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Επιτροπή προτείνει τη συμμετοχή χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε ορισμένα κοινοτικά προγράμματα. Αυτό θα τους επιτρέψει να εξοικειωθούν με τις πολιτικές και τις μεθόδους εργασίας της Κοινότητας.

Η οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία της αγοράς θα συνεχίσουν να ενισχύονται από την Επιτροπή. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να εκμεταλλευθούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται από τα εμπορικά μέτρα που εγκρίνονται γι' αυτές καθώς και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που συνάπτονται μεταξύ τους ή με την Ένωση. Η Επιτροπή θα εγκρίνει μέτρα που θα επιτρέψουν σε αυτές τις χώρες να επωφεληθούν καλύτερα από τα ευνοϊκά εμπορικά μέτρα. Οι όροι ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να βελτιωθούν. Υπό την έννοια αυτή, συνιστάται η εφαρμογή των αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη των μικρών επιχειρήσεων. Η Επιτροπή προτείνει την εγκαθίδρυση ενός οικονομικού διαλόγου με τις χώρες αυτές καθώς και την ενδεχόμενη διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Το πρόγραμμα CARDS εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια οικονομική ενίσχυση στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Η Επιτροπή προτείνει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του. Εξάλλου, είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια στις χώρες της εν λόγω ζώνης.

Η ανακοίνωση αυτή ενθαρρύνει την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ χωρών της εν λόγω ζώνης και τη διασυνοριακή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Η ανακοίνωση προωθεί την κοινοβουλευτική συνεργασία μέσω της ενίσχυσης των κοινοβουλίων των χωρών της ζώνης και την ενσωμάτωσή τους στις περιφερειακές και διεθνείς δομές.

Συνιστάται επίσης η πολιτική συνεργασία. Τα δυτικά Βαλκάνια θα κληθούν να συμμεριστούν τις κοινές θέσεις και τις δηλώσεις της Ένωσης στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών της ζώνης και της Ένωσης αναμένεται να ενταθεί και να αποκτήσει πιο τακτικό χαρακτήρα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 25.01.2011