Πολιτική γειτονίας: συμμετοχή στους οργανισμούς και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμμετοχή των χωρών εταίρων της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας στους οργανισμούς και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιτρέπει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της. Η συμμετοχή αυτή τους βοηθά επίσης να ενισχύσουν τους θεσμούς τους, τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες τους, καθώς και να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες, τα πρότυπα και τις προδιαγραφές τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική.

ΠΡAΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 4ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη γενική προσέγγιση που θα επιτρέπει στις χώρες εταίρους της ΕΠΓ να συμμετέχουν στους κοινοτικούς οργανισμούς και στα κοινοτικά προγράμματα [COM(2006) 724 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι χώρες εταίροι της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ) (DE) (EN) (FR), οι οποίες έχουν συνάψει είτε συμφωνίες σύνδεσης είτε συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μπορούν να συμμετάσχουν στους οργανισμούς καθώς και στα προγράμματα της ΕΕ που στηρίζουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αυτή η συμμετοχή, που προβλέπεται από τα σχέδια δράσης ΕΠΓ, γίνεται σε εθελοντική βάση. Πρέπει να παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για τους εταίρους ΕΓΠ όσο και για την ΕΕ. Πράγματι, ο κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στις εθνικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων και στην εναρμόνιση των κανόνων, και ενδεχομένως των νομοθεσιών, προς τους κανόνες και τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το Μάρτιο του 2007, το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε στη σταδιακή συμμετοχή 13 εταίρων ΕΠΓ στους οργανισμούς και τα προγράμματα της ΕΕ (Αλγερία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Γεωργία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Τυνησία και Ουκρανία). Και αυτό, για να ενθαρρύνει τις κανονιστικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τη σύγκλιση των πολιτικών των εταίρων προς τα πρότυπα, τις προδιαγραφές και τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Συμμετοχή στους οργανισμούς της ΕΕ

Η ένταξη των χωρών ΕΠΓ στις εργασίες των οργανισμών πραγματοποιείται προοδευτικά και επιλεκτικά. Η Επιτροπή προσδιορίζει τις ικανότητες τους συμμετοχής, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των χωρών, την κατάσταση των τομεακών μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει καθώς και τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους. Η Επιτροπή λαμβάνει επίσης υπόψη τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα για την ΕΕ καθώς και τις ικανότητες ένταξης των οργανισμών.

Η συμμετοχή των χωρών ΕΠΓ στους οργανισμούς αποτελεί αντικείμενο τεχνικών συμφωνιών. Ωστόσο, πριν από τη σύναψη τους, μπορεί να προβλεφθεί ένα στάδιο εξοικείωσης των εταίρων ΕΠΓ με τους συγκεκριμένους οργανισμούς. Το εν λόγω προπαρασκευαστικό στάδιο τούς παρέχει ιδίως τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους θεσμούς τους καθώς και τα πρότυπα, τις προδιαγραφές τους και τις προσεγγίσεις τους στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μπορεί ενδεχομένως να είναι αναγκαία και μία νομοθετική εναρμόνιση.

Οι χώρες ΕΠΓ μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες των οργανισμών ή να διεξάγουν δράσεις συνεργασίας, σύμφωνα με τους τομείς δραστηριοτήτων τους (EN).

Συμμετοχή στα προγράμματα της ΕΕ

Οι εταίροι ΕΠΓ μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα προγράμματα της ΕΕ, όπου μπορούν να συμμετέχουν τρίτες χώρες. Πράγματι, ο γενικός στόχος των προγραμμάτων είναι η προώθηση της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ μέσω της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Οι γενικοί όροι συμμετοχής των χωρών ΕΠΓ στα προγράμματα προβλέπονται από τις συμφωνίες-πλαίσια. Στη συνέχεια, πρωτόκολλα συμφωνίας ανά πρόγραμμα ορίζουν τους κανόνες συμμετοχής κάθε χώρας.

Τα κύρια προγράμματα είναι:

Ειδικές λεπτομέρειες συνεργασίας (EN) σχετικά με ορισμένες δραστηριότητες προβλέπονται επίσης δυνάμει των ακόλουθων προγραμμάτων:

Λεπτομέρειες

Κάθε συμμετέχουσα χώρα παρέχει χρηματοδοτική συνεισφορά που κυμαίνεται ανάλογα με τον οργανισμό ή το πρόγραμμα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η συνεισφορά αυτή πραγματοποιείται μέσω συνεισφοράς στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Επιτροπή υποβάλει τακτικές εκθέσεις για την πραγματοποιηθείσα πρόοδο κατά την εφαρμογής της ΕΠΓ καθώς και κατά την εφαρμογή των μεμονωμένων σχεδίων δράσης ΕΠΓ, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τη συμμετοχή των χωρών εταίρων στους οργανισμούς και τα προγράμματα της ΕΕ.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινοτικά προγράμματα και οργανισμούς [COM(2003) 748 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συμφωνίες-πλαίσια

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου 2010 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου στη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Ουκρανίας στα προγράμματα της Ένωσης [COM(2010) 407 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή πρωτοκόλλου στην ευρωμεσογειακή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή του Βασιλείου του Μαρόκου στα προγράμματα της Ένωσης [COM(2010) 232 – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου στη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στα προγράμματα της Ένωσης [COM(2010) 194 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών των κρατών, αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, για μια συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με την γενικές αρχές που διέπουν το κράτος του για τη συμμετοχή του Ισραήλ στα κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 129, 17.5.2008].

Πρωτόκολλο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών των κρατών, αφενός, και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αφετέρου, για μια συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 192, 22.7.2005].

Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που θεσπίζει τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 192, 22.7.2005].

Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Κροατίας σχετικά με τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στα κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 192, 22.7.2005].

Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με τις γενικές αρχές της συμμετοχής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σε κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 192, 22.7.2005].

Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Αλβανίας σε κοινοτικά προγράμματα [Επίσημη Εφημερίδα L 192, 22.7.2005].

Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα κοινοτικά προγράμματα Επίσημη Εφημερίδα L 61, 2.3.2002].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 28.10.2010