Δυνατότητες συνεργασίας με το Χονγκ-Κονγκ και το Μακάο (2007-2013)

Η Επιτροπή αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) και των δύο ειδικών διοικητικών περιφερειών (ΕΔΠ) της Κίνας, ήτοι του Χονγκ-Κονγκ και του Μακάο, με σκοπό τη βελτίωση και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Η συνεργασία αυτή που προβλέπεται σε επτά τομείς κλειδιά παρέχει τη δυνατότητα ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ένωσης με την Κίνα.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 25ης Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση, Χονγκ-Κονγκ και Μακάο: δυνατότητες συνεργασίας 2007-2013» [COM(2006) 648 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι σχέσεις συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τις ειδικές διοικητικές περιφέρειες (ΕΔΠ) του Χονγκ-Κονγκ και του Μακάο στηρίζονται κυρίως σε δράσεις στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του Χονγκ-Κονγκ και του Μακάο στην Κίνα, οι δύο ΕΔΠ διέπονται από την αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα». Ουσιαστικά, οι κυβερνήσεις τους διαθέτουν μεγάλη αυτονομία όσον αφορά το εμπόριο, τη φορολογία, τα οικονομικά και τη νομοθεσία, καθώς και ίδιο σύστημα δικαιοσύνης και οικονομίας ελεύθερης αγοράς. Είναι επίσης μέλη διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (IIOE) και η Παγκόσμια Οργάνωση Τελωνείων (IIOT).

Ενδυνάμωση της συνεργασίας

Η περιφέρεια του Χονγκ-Κονγκ αποτελεί κόμβο θαλασσίων και εναερίων μεταφορών στην Ασία. Είναι μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ, όπου έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και Ευρωπαίοι πολίτες. Η ΕΕ εκπροσωπείται σε διπλωματικό επίπεδο από μια μόνιμη υπηρεσία και ένα ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο, παράλληλα με διμερείς διπλωματικές και εμπορικές αποστολές των κρατών μελών.

Οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Χονγκ Κονγκ στηρίζονται σε μια σειρά συμφωνιών που άπτονται των εξής τομέων:

Ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία σε τομείς που αφορούν κανόνες ανταγωνισμού και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η ΕΕ είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος του Μακάο. Οι στενοί δεσμοί που διατηρεί με τον πορτογαλικό πολιτισμό συμβάλλουν επίσης στη σταθερότητα των σχέσεων συνεργασίας.

Οι εταίροι σύναψαν εμπορική συμφωνία συνεργασίας το 1992, η οποία λειτούργησε ως πλαίσιο χρηματοδότησης προγραμμάτων σε διάφορους τομείς (κατάρτιση, τουρισμός, ευρωπαϊκές σπουδές, υπηρεσίες, δικαιοσύνη, κλπ.), καθώς και μία συμφωνία επανεισδοχής προσώπων το 2002.

Καινούριοι τομείς συνεργασίας

Οι εταίροι καθόρισαν μια σειρά προτεραιοτήτων με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας τους. Η ΕΕ πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες ώστε να συνδεθεί περισσότερο με τις δράσεις που προωθούνται βάσεις της υπάρχουσας τριμερούς συνεργασίας από τοΧονγκ-Κονγκ, το Μακάο και την ηπειρωτική Κίνα.

Στον εμπορικό και τον τελωνειακό τομέα, πρέπει:

Οι εταίροι συμφωνούν επίσης να δώσουν νέα ώθηση στη χρηματοδοτική συνεργασία, αναπτύσσοντας το διάλογο και τη σύγκλιση των κανονιστικών ρυθμίσεων (επενδυτικοί πόροι, δίκαιο των επιχειρήσεων, κλπ.). Επιπλέον, η συνεργασία πρέπει να συμβάλει στην τήρηση των αρχών ορθής φορολογικής διακυβέρνησης, για την προώθηση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πρέπει ακόμη να προαχθεί η συνεργασία όσον αφορά τη μετανάστευση και τις πανεπιστημιακές ανταλλαγές.

Όσον αφορά τις μεταφορές, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία που αφορά την ασφάλεια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις στη θάλασσα. Οι εταίροι έχουν επίσης κοινά συμφέροντα στο πεδίο της νομικής ασφάλειας για τους εναέριους μεταφορείς και την πολιτική αεροπορία.

Είναι αναγκαία η ανάληψη δράσεων για να βελτιωθεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων και λοιπών προϊόντων, προωθώντας ειδικότερα την καθιέρωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας.

Απαιτούνται προσπάθειες για την προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικότερα για την καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, καθώς και τη μείωση των εκπομπών βιομηχανικών ρύπων.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κοινή έκθεση προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ετήσια Έκθεση για το Χονγκ Κονγκ το 2010 [COM(2011) 204 τελικό – δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Κοινή έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Ετήσια Έκθεση Μακάο 2010 [COM(2011) 205 τελικό – δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 18.10.2011