Χρηματοδοτικό μέσο συνεργασίας με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη (2007-2013)

Το χρηματοδοτικό μέσο συνεργασίας για τη χρονική περίοδο 2007-2013 έχει ως στόχο την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕE) και των εκβιομηχανισμένων και των λοιπών υψηλού εισοδήματος χωρών και εδαφών. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα προτίθεται να συσφίξει τις διμερείς σχέσεις της με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες ώστε να ενισχύσει το ρόλο και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, να παγιώσει τους πολυμερείς θεσμούς και να συμβάλει στην ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς συστήματος.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1934/2006 του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τη θέσπιση χρηματοδοτικού μέσου για τη συνεργασία με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη.

ΣΥΝΟΨΗ

Εδώ και δέκα περίπου χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συσφίγγει τις διμερείς της σχέσεις με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη, ειδικότερα της Βορείου Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της περιοχής του Κόλπου.

Ο παρών κανονισμός έχει ως στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες αυτές, πράγμα που θα παράσχει τη δυνατότητα παγίωσης των πολυμερών θεσμών και συμβολής στην ισορροπία και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς συστήματος, καθώς και στην ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της ΕΕ στον κόσμο.

Οι σχέσεις αυτές εκτείνονται, εξάλλου, σε ιδιαίτερα ποικίλους τομείς. Ωστόσο, θα μπορούσαν να ενταθούν ακόμα περισσότερο στους τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι εκβιομηχανισμένες και οι λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη έχουν κοινά συμφέροντα. Η ανάγκη αυτή έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και από τις χώρες αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το χρηματοδοτικό μέσο συνεργασίας για τη χρονική περίοδο 2007-2013 έχει ως στόχο την παγίωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων.

Φύση του χρηματοδοτικού μέσου συνεργασίας

Με το μέσο αυτό στηρίζεται κάθε μορφή συνεργασίας με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη για την οποία έχει αρμοδιότητα η ΕΕ, ανεξαρτήτως εάν είναι διμερής, περιφερειακή ή πολυμερής. Αφορά, ειδικότερα, την οικονομική, χρηματοδοτική και τεχνολογική συνεργασία. Το μέσο έχει ιδίως ως στόχο:

Το μέσο αυτό έχει επίσης ως στόχο την προώθηση στις χώρες εταίρους, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, ήτοι της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Θα πρέπει έτσι να προωθήσει ένα πιο πρόσφορο περιβάλλον για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των προαναφερθεισών χωρών, και να τονώσει το διάλογο.

Το μέσο αφορά τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη οι οποίες έχουν δομές και πολιτικές, οικονομικές και θεσμικές αξίες παρόμοιες με της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών αυτών και της ΕΕ είναι ήδη σημαντικές. Επιπλέον, οι χώρες αυτές είναι συχνά οι ουσιαστικοί φορείς στους πολυμερείς οργανισμούς.

Πρόκειται για την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, τον Καναδά, την Κινεζική Ταϊπέι, το Χονγκ-Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, το Κουβέιτ, το Μακάο, τη Νέα Ζηλανδία, το Ομάρ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. Ο εν λόγω πίνακας των χωρών που περιλαμβάνεται στο παράρτημα του κανονισμού μπορεί να τροποποιηθεί ιδίως βάσει αλλαγών που θα επιφέρει η επιτροπή βοήθειας για την ανάπτυξη του ΟΟΣΑ στον δικό της κατάλογο.

Ωστόσο, για να ενθαρρυνθεί η περιφερειακή συνεργασία, οι χώρες που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα μπορούν επίσης να τύχουν χρηματοδότησης βάσει του παρόντος κανονισμού, εάν η σχετική δράση εντάσσεται σε περιφερειακό ή διασυνοριακό πλαίσιο.

Η εφαρμογή του μέσου πρέπει επίσης να παρουσιάζει συνοχή με την εξωτερική δράση της ΕΕ.

Διαχείριση και εφαρμογή

Το χρηματοδοτικό μέσο συνεργασίας στηρίζεται στα πολυετή προγράμματα συνεργασίας που καθορίζουν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της Κοινότητας, τους γενικούς στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καθορίζουν επίσης τους τομείς που πρέπει να τύχουν κοινοτικής χρηματοδότησης και τα ενδεικτικά ποσά χρηματοδότησης για τους τομείς με προτεραιότητα των χωρών εταίρων. Τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να υπερβούν την περίοδο ισχύος του παρόντος κανονισμού και αναθεωρούνται εάν χρειάζεται, ενδιάμεσα και σε συνάρτηση με τις ανάγκες.

Τα ετήσια προγράμματα δράσης εγκρίνονται από την Επιτροπή βάσει των πολυετών προγραμμάτων συνεργασίας. Τα ετήσια προγράμματα δράσης καθορίζουν τους επιδιωκόμενους στόχους, τους τομείς παρέμβασης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τους τρόπους διαχείρισης και το συνολικό προβλεπόμενο ποσό της χρηματοδότησης. Περιγράφουν επίσης τις προς χρηματοδότηση δράσεις και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα ποσά της χρηματοδότησης.

Μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης οι ακόλουθες οντότητες μεταξύ άλλων:

Η ενίσχυση που παρέχεται βάσει του μέσου μπορεί να λάβει τις ακόλουθες μορφές:

Ο γενικός κανονισμός της ΕΕ παρέχει τη βάση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων συνεργασίας στο σύνολό τους ή υπό μορφή συγχρηματοδότησης. Η συγχρηματοδότηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ιδίως μαζί με:

Η διαχείριση του μέσου αυτού ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούν να ελέγξουν, βάσει δικαιολογητικών και επιτόπου, εκ των προτέρων και εκ των υστέρων, κάθε εργολάβο και υπεργολάβο που έχει λάβει κοινοτικά κεφάλαια.

Η Επιτροπή προβαίνει σε συστηματικές αξιολογήσεις των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση των μελλοντικών δράσεων. Υποβάλλει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ετήσια έκθεση όπου περιγράφει τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και τις χρηματοδοτηθείσες δράσεις και προγράμματα και τα αποτελέσματά τους.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση που θα καλύπτει τους τρείς πρώτους μήνες της εφαρμογής το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Θα πρέπει να προτείνει, εάν χρειάζεται, τροποποιήσεις του παρόντος κανονισμού.

Η Επιτροπή επικουρείται στην εργασία της από μια επιτροπή.

Για το μέσο έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 172 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2007-2013.

Ο παρών κανονισμός καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 382/2001, για την εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν τη συνεργασία και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχανικών χωρών της Βορείου Αμερικής, της Απω Ανατολής και της Αυστραλίας.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος - Ημερομηνία εκπνοής

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1934/2006 [έγκριση: CNS/2006/0807]

31.12.2006-31.12.2013

-

ΕΕ L 405 της 30.12.2006

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.09.2007