Κοινό πλαίσιο για κοινό πολυετή προγραμματισμό

Στην παρούσα ανακοίνωση προτείνεται ένα κοινό πλαίσιο για τον προγραμματισμό της αναπτυξιακής βοήθειας ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Ο προγραμματισμός αντιπροσωπεύει μία από τις συνιστώσες του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 2ας Μαρτίου 2006 με τίτλο: «Ενίσχυση του ευρωπαϊκού αντίκτυπου: κοινό πλαίσιο για την κατάρτιση των εγγράφων στρατηγικής ανά χώρα και για τον κοινό πολυετή προγραμματισμό» [COM(2006) 88 τελικό - Επίσημη Εφημερίδα C 130 της 3.6.2006].

ΣΥΝΟΨΗ

Το πλαίσιο προγραμματισμού για τα στρατηγικά έγγραφα ανά χώρα (ΕΣΧ) εγκρίθηκε το 2000, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της διαχείρισης της εξωτερικής βοήθειας της Επιτροπής. Μεταξύ του 2002 και 2006, εφαρμόστηκε στον προγραμματισμό των ΕΣΧ και των εγγράφων στρατηγικής ανά περιφέρειες (ΕΣΠ) για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και από τα προγράμματα ALA, MEDA, TACIS και CARDS. Η χρησιμοποίηση των ΕΣΧ/ΕΣΠ παρέσχε τη δυνατότητα βελτίωσης της διαδικασίας προγραμματισμού της Επιτροπής. Εξάλλου, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των ΕΣΧ ενισχύθηκαν μέσω ενδιάμεσων επανεξετάσεων το 2004 και 2005. Οι περιφερειακές στρατηγικές επανεξετάστηκαν το 2005.

Στην παρούσα ανακοίνωση προτείνεται η ενημέρωση του πλαισίου προγραμματισμού για τα ΕΣΧ του 2000, ώστε να προβλεφθεί κοινός πολυετής προγραμματισμός με στόχο:

Ο κοινός πολυετής προγραμματισμός αποτελεί μία από τις συνιστώσες του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας, καθώς και μία από τις αρχές που έχουν διατυπωθεί στην «ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη».

Οι αρχές ενός αποτελεσματικού προγραμματισμού

Η Επιτροπή συνιστά η δομή των ΕΣΧ και των ουσιαστικών συνιστωσών τους να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

Ουσιαστικές συνιστώσες για τα ΕΣΧ

Η Επιτροπή προτείνει τα ΕΣΧ να συμπεριλάβουν συνιστώσες που θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, ήτοι:

- ανάλυση της πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κατάστασης της χώρας εταίρου,

- την «ατζέντα» της χώρας εταίρου, συμπεριλαμβανομένης και της αναπτυξιακής στρατηγικής,

- μία ανάλυση της διαφάνειας των εφαρμοζόμενων πολιτικών στη χώρα και των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων,

Βάσει των συνιστωσών αυτών η Επιτροπή θα εκπονήσει τα ΕΣΧ σταδιακά: για τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ) αμέσως, και αργότερα, για τις περιφέρειες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, για τις χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και για τη Ρωσία.

Η διαδικασία εκπόνησης ενός ΕΣΧ

Ο κοινός προγραμματισμός πρέπει να αποτελεί διαδικασία:

Τα στάδια του κοινού προγραμματισμού

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας κοινού προγραμματισμού είναι η κοινή εφαρμογή ουσιαστικών στοιχείων ανάλυσης προς χάραξη μιας συνεργασιακής στρατηγικής, ήτοι:

Το δεύτερο στάδιο είναι η εκπόνηση κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης μέσω:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη «Χρηματοδότηση της αναπτυξιακής βοήθειας και η αποτελεσματικότητά της: παροχή μεγαλύτερης, αποτελεσματικότερης και ταχύτερης βοήθειας». Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων - 11 Απριλίου 2006 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Το Συμβούλιο εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κοινό πολυετή προγραμματισμό και εγκρίνει πρότυπο αναφοράς για ένα κοινό πλαίσιο για την εκπόνηση των εγγράφων στρατηγικής, ανά χώρα, καθώς και των αρχών που αφορούν τον κοινό πολυετή προγραμματισμό.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 2ας Μαρτίου 2006 με τίτλο «Χρηματοδότηση της ανάπτυξης και αποτελεσματικότητα της βοήθειας - Οι προκλήσεις για την κλιμάκωση της βοήθειας της ΕΕ 2006-2010» [COM(2006) 85 τελικό () - Επίσημη Εφημερίδα C 130 της 3.6.2006].

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Μαρτίου 2006 με τίτλο: «Βοήθεια της ΕΕ: Περισσότερη, αποτελεσματικότερη, ταχύτερη» [COM(2006) 87 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 31.08.2007