Πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγείας (2007-2013)

Το παρόν πρόγραμμα δράσης προτείνει μέτρα σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, της 21ης Δεκεμβρίου 2006 - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για την καταπολέμηση της σοβαρής έλλειψης ανθρωπίνων πόρων στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες (2007–2013) » [COM(2006) 870 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Το παρόν πρόγραμμα δράσης, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγείας (RHS) στις αναπτυσσόμενες χώρες, προβλέπει ενέργειες σε τρία επίπεδα: εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα δράσης επιδιώκει την επίτευξη πέντε στόχων:

Εξάλλου, η ΕΕ οφείλει:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το πρόγραμμα δράσης προβλέπει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο με «πλατφόρμες δράσης» που συγκεντρώνουν τους βασικούς φορείς και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρέχονται από τα παρατηρητήρια που έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο .

Προώθηση της πολιτικής ηγεσίας στην Αφρική

Δεδομένου του δυσανάλογου αντικτύπου της έλλειψης ανθρώπινων πόρων στον τομέα της υγείας στην Αφρική, η ΕΕ οφείλει να υποστηρίξει μια ισχυρή αφρικανική φωνή στην παγκόσμια αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων. Ειδικότερα, η ΕΕ υποστηρίζει την ενίσχυση της πολιτικής ηγεσίας στην Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) και τη νέα εταιρική σχέση για την ανάπτυξη της Αφρικής (NEPAD) στην περιφερειακή δράση, καθώς και τη δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας δράσης.

Συμβολή στην ανάπτυξη περιφερειακών πόρων κατάρτισης

Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις ενέργειες για την ενίσχυση των ικανοτήτων κατάρτισης μέσω του 7ου προγράμματος-πλαισίου έρευνας (2007-2013) και τις ειδικές δράσεις του στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας. Επίσης θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύων εκμάθησης στο εσωτερικό και μεταξύ των περιφερειών, ειδικότερα «δικτύων αριστείας» τα οποία δημιουργούνται χάρη στους συνδέσμους Βορά-Νότου και Νότου-Νότου. Τέλος, η task force για την ηλεκτρονική υγεία στην Αφρική («eHealth»), η οποία έχει συσταθεί από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), θα μελετήσει το δυναμικό που προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής.

Η ΕΕ οφείλει επίσης:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το πρόγραμμα δράσης τονίζει την αναγκαιότητα καλύτερου συντονισμού της διεθνούς ανταπόκρισης στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων. Ειδικότερα, προτείνει ενέργειες σε δύο επίπεδα:

Εσωτερική κοινοτική δράση

Η Επιτροπή προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση του προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων σε επίπεδο της ΕΕ και για την προώθηση της «κυκλοφορίας εγκεφάλων», και συγκεκριμένα:

Δράση σε διεθνές επίπεδο

Η ΕΕ δεσμεύεται να κινητοποιήσει κεφάλαια σε παγκόσμια κλίμακα για την ενίσχυση των ικανοτήτων ανθρώπινων πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικότερα, η ΕΕ, κατά τις διεθνείς συνομιλίες, θα υποστηρίξει:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το πρόγραμμα δράσης τονίζει την αναγκαιότητα αύξησης της μακροπρόθεσμης προβλέψιμης χρηματοδότησης ώστε να διαθέτουν οι δικαιούχοι χώρες την απαιτούμενη δημοσιονομική ευκαμψία που θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η Επιτροπή θα εκπονήσει, εξάλλου, ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει τον εντοπισμό και την τακτική ενημέρωση των ενεργειών των κρατών μελών και της Επιτροπής σε θέματα ανθρώπινων πόρων, καθώς και τη σύγκριση του επιπέδου χρηματοδότησης της ΕΕ με εκείνο άλλων χορηγών. Τέλος, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του θεματικού προγράμματος «επένδυση στους ανθρώπινους πόρους» (es de en fr) η Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει 40,3 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη καταλυτικών ενεργειών σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα των ανθρώπινων πόρων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η ΕΕ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός εθνικού πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης στον τομέα του ανθρώπινων πόρων, και θα εξασφαλίσει την παρακολούθηση της δράσης της ΕΕ στο πλαίσιο των εκθέσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης .

Πλαίσιο

Το παρόν πρόγραμμα δράσης αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης (es de en fr) της Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2005 σχετικά με την έλλειψη ανθρώπινων πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην οποία τονιζόταν η σημασία σφαιρικής αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους της ΕΕ. Το πρόγραμμα δράσης εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 14 Μαΐου 2007.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 24.07.2007