Στρατηγική για την επίτευξη της ισότητας στην αναπτυξιακή πολιτική

Η Επιτροπή παρουσιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των πολιτικών ίσων ευκαιριών των φύλων και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην πολιτική συνεργασίας στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Άλλωστε, προτείνει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς όπου η διάκριση αυτή είναι εντονότερη στην αναπτυσσόμενη χώρα.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 8ης Μαρτίου 2007 – Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και η χειραφέτηση των γυναικών στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη [COM(2007) 100 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η ισότητα των ευκαιριών αποτελεί έναν σημαντικό τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως στους τομείς όπου η ανισότητα αυτή είναι περισσότερο έντονη στις αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή:

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πρόοδοι για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη. Η τελευταία αυτή αποτελεί ολοένα περισσότερο μέρος του διαλόγου με τις χώρες εταίρους καθώς και των διαβουλεύσεων της ΕΕ με την κοινωνία των πολιτών. Άλλωστε, πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι κατά την εφαρμογή σχεδίων και προγραμμάτων για την ισότητα των φύλων και για την ενίσχυση των ικανοτήτων των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Ωστόσο, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι παραμένουν ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά:

Στόχοι της στρατηγικής

Ο πρώτος στόχος της στρατηγικής της ΕΕ είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ένταξης των θεμάτων που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων. Αυτό περιλαμβάνει ενέργειες που κινούνται γύρω από τρεις άξονες:

Ο δεύτερος στόχος είναι ο αναπροσανατολισμός των ειδικών δράσεων στις χώρες εταίρους προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χειραφέτηση των γυναικών. Η Επιτροπή έχει ειδικότερα εντοπίσει τους ακόλουθους τομείς δράσης:

Εφαρμογή

Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία της ορθότητας των δράσεων συνεργασίας για την ανάπτυξη από τις ίδιες τις γυναίκες δικαιούχους, μέσω της συμμετοχής τους στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) και στις οργανώσεις με κοινοτική βάση. Η ΕΕ οφείλει ειδικότερα να ενθαρρύνει την ανάδειξη των ΟΚΠ οι οποίες υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων εκεί όπου δεν υφίστανται και να διασφαλίσει την ενθάρρυνση των ικανοτήτων των υφιστάμενων ΟΚΠ.

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης οφείλει να καταβάλλεται βάσει των βελτιώσεων των δεικτών μέτρησης των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Άλλωστε, το μέγεθος του προβλήματος διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να ενσωματωθεί στην εκπόνηση των προϋπολογισμών των χωρών εταίρων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να καθορισθούν νέες προτεραιότητες στον τομέα των δαπανών, να αναπροσανατολισθούν τα προγράμματα στο πλαίσιο των τομέων, προκειμένου να διασφαλισθεί η ισότητα των δύο φύλων καθώς και να ελεγχθούν τα έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες.

Οι εθνικές στρατηγικές μείωσης της φτώχειας πρέπει να αναλύσουν την κατάσταση μιας χώρας στον τομέα της ισότητας ανδρών και γυναικών ώστε να καταστούν κατανοητές όλες οι συνέπειές της για την οικονομική ανάπτυξη και τη φτώχεια. Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτές οι εθνικές στρατηγικές θα πρέπει να αποδεχθούν μια ευρύτερη έννοια της φτώχειας, πέρα από την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων. Θα πρέπει άλλωστε να αποδεχθούν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διατύπωση και την παρακολούθηση των στρατηγικών.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει τη σημασία του συντονισμού και της εναρμόνισης μεταξύ των κρατών μελών, μέσω τακτικών συνεδριάσεων και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Άλλωστε, η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί τη συζήτηση για την ισότητα των φύλων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Ειδικές δράσεις εκ μέρους της Επιτροπής

Προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη στρατηγική, η Επιτροπή προτείνει την πραγματοποίηση δράσεων σε τρεις τομείς, δηλ.:

Πλαίσιο

Το 2001, το «πρόγραμμα δράσης (DE) (EN) (ES) (FR) για την ένταξη του θέματος της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στη συνεργασία για την ανάπτυξη της Κοινότητας 2001-2006» έθετε τις βάσεις της ενίσχυσης των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό.

Στη συνέχεια, ο κανονισμός αριθ. 1567/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, του οποίου η ισχύς έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006, καθορίζει ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εφαρμογή δράσεων σχετικών με την υγεία και τα δικαιώματα όσον αφορά θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικότητας.

Άλλωστε, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 806/2004 του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ισχύς του οποίου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006, προέβλεπε ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ειδικών δράσεων στον τομέα αυτό. Τέλος, η ευρωπαϊκή συναίνεση του 2005 έθεσε ρητά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ανάμεσα στους θεμελιώδεις στόχους για τη μείωση της φτώχειας.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Έγγραφο εργασίας της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2010 σχετικά με το «Σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην ανάπτυξη» [SEC(2010) 265 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης 2010-2015 με στόχο την εφαρμογή τής στρατηγικής της ανωτέρω ανακοίνωσης και έτσι να ενισχύσει την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το εν λόγω σχέδιο δράσης συμβάλλει στην υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ) και των στόχων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων εις Βάρος των Γυναικών.

Υπό την έννοια αυτή, η Επιτροπή οφείλει κυρίως:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.08.2010