Μη κρατικοί φορείς και τοπικές αρχές

Μέσω αυτού του θεματικού προγράμματος, η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα πρωτοβουλίας των μη κρατικών φορέων και των τοπικών αρχών χρηματοδοτώντας τις δικές τους πρωτοβουλίες όταν τα γεωγραφικά προγράμματα δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο, συμπληρώνοντας έτσι τη θεματική υποστήριξη την οποία και άλλα τομεακά θεματικά προγράμματα μπορούν να τους χορηγήσουν. Οι κυριότεροι τρεις τομείς παρέμβασης είναι: οι παρεμβάσεις στις αναπτυσσόμενες περιφέρειες ή χώρες, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στην Ευρώπη με θέμα την ανάπτυξη και τα μέτρα που διευκολύνουν το συντονισμό των δικτύων της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών αρχών.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με το θεματικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο: «Μη κρατικοί φορείς και τοπικές αρχές αρμόδιες για την ανάπτυξη» [COM(2006) 19 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Το παρόν πρόγραμμα θα αποτελέσει συνέχεια τόσο των υπό εκτέλεση προγραμμάτων των σχετικών με τη συγχρηματοδότηση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις όσο και εκείνων που αφορούν την αποκεντρωμένη συνεργασία. Υποστηρίζοντας το δικαίωμα πρωτοβουλίας των μη κρατικών φορέων και των τοπικών αρχών, συμπληρώνει την ενίσχυση που χορηγείται από τα γεωγραφικά προγράμματα και τα άλλα θεματικά «τομεακά» προγράμματα, ειδικότερα το πρόγραμμα το σχετικό με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αυτοδιάθεση και η συμμετοχή αποτελούν τις βασικές αρχές της πολιτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) έτσι όπως καθορίζεται στην «ευρωπαϊκή συναίνεση». Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται επίσης και στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, παραδείγματος χάριν, μεταξύ των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) και των χωρών της ΕΕ καθώς και με την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τις «γειτονικές χώρες».

Η συμμετοχή των μη κρατικών φορέων προσφέρει την προστιθέμενη αξία της ανεξαρτησίας τους έναντι του κράτους, της εγγύτητάς τους και της κατανόησης ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, της ικανότητάς τους να εκθέτουν με σαφήνεια τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, της ικανότητάς τους να γεφυρώνουν τους στρατηγικούς στόχους με την υλοποίησή τους στην πράξη.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως κύριο αντικείμενο τις παρεμβάσεις επιτόπου. Εφαρμόζεται κυρίως στις χώρες και περιφέρειες στις οποίες τα γεωγραφικά προγράμματα δεν προβλέπουν οικονομική στήριξη των μη κρατικών φορέων και των τοπικών αρχών λόγω μιας ανεπαρκούς πολιτικής δέσμευσης, στις επιμέρους περιφέρειες που δεν καλύπτονται από το εθνικό πρόγραμμα ή ακόμη σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από δύσκολες εταιρικές σχέσεις, την ύπαρξη ευάλωτων κρατών, τις μετασυγκρουσιακές καταστάσεις, την πολιτική αστάθεια κ.λπ.

Όλες οι κατηγορίες μη κρατικών φορέων χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα της ΕΕ και των χωρών-εταίρων επωφελούνται μιας χρηματοδότησης στα πλαίσια του προγράμματος αυτού. Άλλωστε, οι τοπικές αρχές μπορούν να λάβουν χρηματική ενίσχυση για να διεξαγάγουν δραστηριότητες σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπου αποδεικνύεται η προστιθέμενη αξία τους και που δεν μπορούν να εκτελεστούν στο πλαίσιο των γεωγραφικών προγραμμάτων. Η προσέγγιση αυτή, η οποία περιστρέφεται γύρω από τους μη κρατικούς φορείς, θα μελετηθεί περισσότερο στο πολυετές έγγραφο θεματικής στρατηγικής.

Τρεις τύποι παρέμβασης δύνανται να χρηματοδοτηθούν:

Οι διεξαγόμενες παρεμβάσεις σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες που περιλαμβάνονται στον πίνακα των δικαιούχων της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) είναι επιλέξιμες για οικονομική στήριξη βάσει αυτού του θεματικού προγράμματος. Οι χώρες αυτές καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ΕΜΓΕΣ) και από το μέσο χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας. Το πολυετές έγγραφο θεματικής στρατηγικής θα προσδιορίσει τα κριτήρια τα σχετικά με την επιλεξιμότητα.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, η Επιτροπή θα καταρτίσει τα έγγραφα θεματικής στρατηγικής για τέσσερα έτη (2007-2010) και στη συνέχεια για τρία έτη (2011-2013). Τα έγγραφα αυτά θα προσδιορίζουν αναλυτικά τα κριτήρια επιλογής των περιφερειών και χωρών με προτεραιότητα καθώς και τις προτεραιότητες δράσης. Με βάση αυτό τον πολυετή προγραμματισμό, θα εκπονήσει ετήσια προγράμματα δράσης που θα ορίζουν τις δράσεις με προτεραιότητα, τους στόχους καθώς και τα ενδεικτικά ποσά.

Στόχοι και προτεραιότητες

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξάλειψη της φτώχειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης και, ιδίως, η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ). Ανάμεσα σε άλλους σημαντικούς στόχους, περιλαμβάνονται η χρηστή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν διατομεακά θέματα προς ένταξη στις παρεμβάσεις που διεξάγονται στις χώρες-εταίρους.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων υπογραμμίζεται κυρίως η υποστήριξη της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων φορέων σε δυσμενείς καταστάσεις (χαρακτηρίζονται για παράδειγμα από δύσκολες εταιρικές σχέσεις, αστάθεια, σύγκρουση κ.λπ.), η προώθηση των διασυνοριακών και περιφερειακών πρωτοβουλιών, η ενθάρρυνση των εταιρικών σχέσεων ποιότητας μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών από την EE και τις χώρες-εταίρους, η ενίσχυση των ικανοτήτων των ενώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, η ανάπτυξη μιας συνεκτικής προσέγγισης της ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας ιδίως στα παιδιά και στους νέους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την εκπαίδευση τη σχετική με την ανάπτυξη.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 26.07.2007