Σχέδιο δράσης για περισσότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη βοήθεια

Η ανακοίνωση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της συνοχής και του αντίκτυπου της ενίσχυσης που χορηγείται στην κοινοτική ανάπτυξη. Αποτελεί συνέχεια των υποχρεώσεων που ανέλαβε η ΕΕ, το 2005, για να αυξήσει τη χορηγούμενη ενίσχυση της ανάπτυξης, να βελτιώσει τον αντίκτυπό της και να επιταχύνει την εκμετάλλευσή της ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ετέθησαν από τους στόχους της χιλιετηρίδας για την ανάπτυξη, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν έως το 2015.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 2ας Μαρτίου 2006 με τίτλο «Βοήθεια της ΕΕ: περισσότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη» [COM(2006) 87 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Το σχέδιο δράσης το οποίο αναφέρεται στην παρούσα ανακοίνωση αποτελείται από εννέα δράσεις, χρονικά περιορισμένες, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από κοινού από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Ορισμένες από αυτές, όπως για παράδειγμα η χαρτογράφηση της κοινοτικής ενίσχυσης χάρη στον άτλαντα των χορηγών σε περιφερειακό επίπεδο, η οικονομική υποστήριξη της διαδικασίας τοπικού συντονισμού ή η εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου προγραμματισμού της ενίσχυσης, μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως. Άλλες, όπως ο μηχανισμός προτεινομένης συγχρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, θα τεθούν σε εφαρμογή κατά τα τέσσερα επόμενα έτη.

Το σχέδιο δράσης διαιρείται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος συνοψίζει τα εννέα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η ΕΕ τόσο ως ομάδα όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμά τους· το δεύτερο μέρος αποτελείται από τα τέσσερα πρώτα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί και μπορούν να θεσπισθούν και να εφαρμοστούν αμέσως σε ορισμένες χώρες-εταίρους· το τρίτο μέρος περιγράφει τα πέντε υπόλοιπα μέτρα τα οποία πρέπει να εκπονηθούν το 2006 και να εφαρμοστούν έως το 2010.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων της ΕΕ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης διαιρούνται σε τρεις διασυνδεδεμένους άξονες που αφορούν αντιστοίχως:

Πρώτο μέρος: παρακολούθηση των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν

Για να βελτιωθεί η διοργάνωση και η κατανομή των καθηκόντων, ο άτλας των χορηγών πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί η πρώτη έκδοση του άτλαντα της ΕΕ έδειχνε συγκέντρωση της ενίσχυσης σε ορισμένες χώρες και «ελκυστικούς» τομείς σε βάρος ορισμένων άλλων χωρών ή παραμελημένων τομέων και έναν κατακερματισμό των δραστηριοτήτων με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των φορέων και των σχεδίων μικρής κλίμακας.

Όσον αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης, είναι χρήσιμο να δοθεί μια γενική εικόνα των κανόνων που ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη, η συλλογή των οποίων θα γίνει από συνοπτικές περιγραφές για να διευκολυνθεί η εργασία όλων των συναλλασσομένων. Ένας άλλος επίσης σημαντικός στόχος είναι να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ένας κοινός προγραμματισμός: για να γίνει αυτό, το κοινό πολυετές πλαίσιο προγραμματισμού (ΚΠΠΠ) αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέπει τη συγκέντρωση των συστατικών στοιχείων των συστημάτων των κρατών μελών που επικαλύπτονται και την κατ' αυτό τον τρόπο μείωση του κόστους συναλλαγής του κοινοτικού προγραμματισμού.

Η δήλωση για την πολιτική ανάπτυξης (η «ευρωπαϊκή συναίνεση») και η στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, οι οποίες εγκρίθηκαν το 2005, προβλέπουν ορθότερο καταμερισμό των καθηκόντων προκειμένου να βελτιωθεί η συμπληρωματικότητα και η αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης, και να αυξηθεί ο αριθμός κοινών δράσεων προσφεύγοντας περισσότερο στη συγχρηματοδότηση και την ενίσχυση της οικονομικής συνεισφοράς και της επιρροής της ΕΕ.

Δεύτερο μέρος: άμεσες δράσεις

Οι τέσσερις στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν ήδη από το 2006 αφορούν τον άτλαντα των χορηγών, την παρακολούθηση της διαδικασίας της ΕΕ και της Επιτροπής Ενίσχυσης της Ανάπτυξης (CAD) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το χάρτη πορείας και το κοινό πλαίσιο προγραμματισμού (ΚΠΠ).

Η αναθεώρηση του άτλαντα ΙΙ των χορηγών της ΕΕ θα ενισχύσει την περιφερειακή διάσταση και η χαρτογράφηση της ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο χωρών, καλύπτοντας έτσι όλους τους ενεργούς χορηγούς σε κάθε χώρα. Όσον αφορά την παρακολούθηση, πρέπει να γίνεται για τους διεθνείς στόχους που εγκρίθηκαν στο Παρίσι και τους συγκεκριμένους λειτουργικούς στόχους της Ένωσης οι οποίοι, αρχής γενομένης από το 2006, θα ελέγχονται μέσω της ετήσιας έκθεσης για την παρακολούθηση του Μοντερέι.

Η εφαρμογή των χαρτών πορείας πρέπει να βελτιωθεί και οι αρμοδιότητες ελέγχου να ενισχυθούν και να επιμερισθούν. Πρέπει να έχουν καταρτιστεί έως το 2006 και όλοι οι αναφερόμενοι στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως το 2010. Το κοινό πλαίσιο προγραμματισμού πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το δεύτερο μισό του 2006 και θα πρέπει να εφαρμοστεί ρεαλιστικά, προοδευτικά και πραγματιστικά. Πρέπει να εισαχθεί στις χώρες όπου η στρατηγική κοινής ενίσχυσης του χορηγού έχει ήδη αναληφθεί (Τανζανία, Ουγκάντα και Ζάμπια) και να επεκταθεί στο σύνολο των υπόλοιπων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) καθώς και σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη δήλωση του Παρισιού ως το 2010.

Τρίτο μέρος: τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Οι πέντε στόχοι που πρέπει να έχουν επιτευχθεί ως το τέλος του 2006 αφορούν τη λειτουργική συμπληρωματικότητα, την ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων με ένα ρόλο συγχρηματοδότησης από την ΕΚ, την ενίσχυση του οράματος της ΕΕ, τα κοινά τοπικά μέσα καθώς και τις συνοπτικές περιγραφές των κοινοτικών κανόνων στον τομέα της ανάπτυξης.

Οι πραγματιστικές λειτουργικές αρχές σχετικά με τη συμπληρωματικότητα των καθηκόντων πρέπει να θεσπιστούν έως το τέλος του 2006. Θα μπορέσουν έτσι να εφαρμοστούν επιτόπου μαζί με τα μελλοντικά περιφερειακά κεφάλαια του αναθεωρημένου άτλαντα των χορηγών. Άλλωστε, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των κοινοτικών κανόνων που δυσχεραίνουν τη συγχρηματοδότηση ώστε να αναπτυχθεί ένας διαρθρωμένος μηχανισμός συγχρηματοδότησης για τα ταμεία της ΕΚ έως το 2008.

Για να ενισχυθεί το όραμα της ΕΕ για την αναπτυξιακή ενίσχυση, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ολόκληρη σειρά δράσεων: η δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει τα ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη, η καθιέρωση ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης, μια χάρτα ευρωπαϊκής κατάρτισης στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται στους φορείς της ανάπτυξης κ.λπ. Τέλος, οι συνοπτικές περιγραφές των κανόνων προγραμματισμού της ΕΕ, οι κανόνες της ΕΕ σε θέματα δημόσιων συμβάσεων, κανόνων και αρχών της ΕΕ σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (MKO) και σε θέματα ενίσχυσης θα θεσπιστούν έως το τέλος του 2006 και θα αναθεωρηθούν το 2008. Θα λαμβάνουν υπόψη τους την εναρμόνιση των νομοθεσιών που συνέβη εν τω μεταξύ.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 2α; Μαρτίου 2006 με τίτλο «Χρηματοδότηση της ανάπτυξης και αποτελεσματικότητα της βοήθειας - Οι προκλήσεις για την κλιμάκωση της βοήθειας της ΕΕ 2006-2010» [COM(2006) 85 τελικό ( ) - Επίσημη Εφημερίδα C 130 της 3.6.2006].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ενίσχυση του ευρωπαϊκού αντικτύπου: κοινό πλαίσιο για την κατάρτιση των εγγράφων στρατηγικής ανά χώρα και για τον κοινό πολυετή προγραμματισμό [COM(2006) 88 τελικό - Επίσημη Εφημερίδα C 130 της 3.6.2006].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 31.08.2006