Συνεργασία με τους αυτόχθονες πληθυσμούς

Η έκθεση αναλύει την πρόοοδο που επετεύχθη στη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αυτοχθόνων πληθυσμών και διατυπώνει συστάσεις για το μέλλον.

ΠΡΑΞΗ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο της 11 Ιουνίου 2002 για την επανεξέταση της προόδου της συνεργασίας με αυτόχθονες πληθυσμούς [COM (2002) 291 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Πλαίσιο

Η ενεργός συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία δεδομένου ότι παρέχει στους πληθυσμούς αυτούς, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε ευάλωτη και μειονεκτική θέση, τη δυνατότητα να διαμορφώσουν οι ίδιοι την ανάπτυξή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χαράξει πλαίσιο για τις δραστηριότητές της στον τομέα αυτό, μέσω εγγράφου εργασίας που παρουσιάστηκε το 1998 και το οποίο εγκρίθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου ανάπτυξης το ίδιο έτος. [Συμπεράσματα του Συμβουλίου Ανάπτυξης -30.11.1998]. Η έκθεση αντιπροσωπεύει την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών.

Πλαίσιο για τη συνεργασία

Στην έκθεση διαγράφονται τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

Πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση

Η έκθεση εξετάζει κυρίως την περίοδο 1998-2000, κατά την οποία η Ένωση ανέλαβε δραστηριότητες ευρείας κλίμακας. Διέθεσε 21,9 εκατομμύρια ευρώ για έργα που απευθύνονται άμεσα στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Επιτευχθείσα πρόοδος: ενσωμάτωση θεμάτων σχετικά με τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλες τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις δράσεις.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και δράσεων της Ένωσης, μεταξύ των οποίων αναφέρονται χαρακτηριστικά η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και η πολιτική για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να ενσωματωθεί πλήρως στις εν λόγω πολιτικές και δράσεις, το θέμα των αυτοχθόνων πληθυσμών πρέπει:

Η Επιτροπή επέτυχε να ενσωματώσει τον προβληματισμό αυτό σε ευρύ φάσμα της νομοθεσίας της· η ενσωμάτωσή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (IEDHH) ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Η υλοποίηση της αναπτυξιακής βοήθειας πραγματοποιείται επίσης μέσω συζητήσεων και υιοθέτησης στρατηγικών προσανατολισμών μεταξύ της Ένωσης και των δικαιούχων. Τα θέματα που αφορούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς ενσωματώθηκαν σε μία σειρά συμφωνιών-πλαίσια και στρατηγικών εγγράφων που συνήφθησαν με εταίρους της Ένωσης, όπως οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Μόλις εγκριθεί η εκάστοτε βοήθεια, ελέγχονται συστηματικά, μεταξύ άλλων, και οι επιπτώσεις των μέτρων επί των πληθυσμών αυτών.

Για να βελτιωθούν τόσο η υλοποίηση της βοήθειας που χορηγεί η Ένωση όσο και οι επιπτώσεις της, η Επιτροπή έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού. Η σύσταση ομάδας εργασίας είναι μία από τις ενέργειες που εγκρίθηκαν προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνοχή στο πλαίσιο της Ένωσης.

Επιτευχθείσα πρόοδος: διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς

Ένα έργο έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν οι δικαιούχοι του εμπλέκονται πλήρως σε όλα τα στάδια υλοποίησής του. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προσδιόρισε τρεις κύριες δράσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού:

Η Επιτροπή δημιούργησε μηχανισμούς διαβούλευσης και γραφεία επικοινωνίας εντός των υπηρεσιών της Επιτροπής. Η διαβούλευση πραγματοποιείται μέσω ενός άτυπου δικτύου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τριών οργανώσεων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία διαβούλευση με τους πληθυσμούς ώστε να σχηματιστεί η ακριβέστερη δυνατή εικόνα της πραγματικής τους κατάστασης (νομοθετική, κοινωνικο-οικονομική, κ.λπ). Με τον τρόπο αυτό η Ένωση μπόρεσε να καθορίσει τις προτεραιότητες των αυτοχθόνων. Εντοπίστηκαν δύο βασικές προτεραιότητες: το περιβάλλον και ο ρατσισμός. Ένα ζήτημα που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί είναι η περιορισμένη συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην κοινωνία των πολιτών.

Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων έδειξαν επίσης ότι οι διαδικασίες μέσω των οποίων χορηγείται η χρηματοδοτική βοήθεια αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη συμμετοχή των αυτοχθόνων. Πρέπει επίσης να εξεταστεί και η υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας τα οποία είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στην κατάσταση των πληθυσμών αυτών.

Επιτευχθείσα πρόοδος: στήριξη των αυτοχθόνων πληθυσμών στους τομείς προτεραιότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει ορισμένα παραδείγματα έργων που συγκαταλέγονται στα πολυάριθμα έργα που αναλήφθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Πρόκειται για έργα που έχουν σχεδιαστεί:

Άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις

Η συνεργασία με τους αυτόχθονες πληθυσμούς είναι μία διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη. Για να βελτιωθεί η συνεργασία αυτή στο μέλλον έχουν θεσπιστεί ορισμένα μέτρα:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - 18 Νοεμβρίου 2002 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη :

Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 06.06.2007