Μέτρα αντιντάμπινγκ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών εκτός της ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός (ΕE) 2016/1036 καθορίζει τους κανόνες εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της ΕΕ εκ μέρους χωρών εκτός ΕΕ.

Ο παρών κανονισμός έχει τροποποιηθεί τρεις φορές: με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2321, τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/825 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/1173.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2016/1036 θεσπίζει τους ακόλουθους κανόνες:

Προϋποθέσεις

Πρέπει να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις για να είναι δυνατή η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ενός προϊόντος:

Έναρξη καταγγελίας

Έρευνα αντιντάμπινγκ

Διαπίστωση πρακτικής ντάμπινγκ

Τα ακόλουθα μπορούν να γίνουν όταν, μετά από έρευνά της, η Επιτροπή κρίνει ότι υπήρξε ντάμπινγκ.

Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕE) 2017/2321 εισάγει μια μεθοδολογία υπολογισμού του ντάμπινγκ για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εισαγωγών από χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όταν υφίστανται σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς ως αποτέλεσμα παρέμβασης των δημοσίων αρχών.

Τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/825

Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός πραγματοποιεί τα εξής.

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/1173

Στην επανεξέταση που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/825, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, οι εισαγωγές δεν είχαν προκαλέσει πρόσθετη ζημία στον κλάδο παραγωγής της ΕΕ κατά την περίοδο της εκ των προτέρων γνωστοποίησης. Συνεπώς, εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η οποία τροποποιεί τη διάρκεια της περιόδου της εκ των προτέρων γνωστοποίησης σε τέσσερις εβδομάδες.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Κανονική αξία: θεωρείται γενικώς ως η τιμή αγοράς του προϊόντος στη χώρα εξαγωγής. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν πωλήσεις, παρά μόνο ένας χαμηλός όγκος πωλήσεων, ή εάν οι πωλήσεις πραγματοποιούνται με ζημία στην εγχώρια αγορά, η κανονική αξία του προϊόντος υπολογίζεται συνήθως με βάση το κόστος παραγωγής στη χώρα εξαγωγής στο οποίο προστέθηκαν τα έξοδα πώλησης και τα γενικά και διοικητικά έξοδα, καθώς και τα κέρδη. Υφίστανται ειδικοί κανόνες για οικονομίες που υπόκειται σε μείζονες στρεβλώσεις.
Σημαντική ζημία: εκτεταμένη ζημία στον κλάδο παραγωγής της ΕΕ, όπως π.χ. απώλεια μεριδίου αγοράς, μείωση των τιμών ή/και μείωση κερδοφορίας.
Ομοειδές προϊόν: προϊόν που είναι πανομοιότυπο ή παρουσιάζει στενή ομοιότητα με το εξεταζόμενο εισαγόμενο προϊόν.
Μέτρα αντιντάμπινγκ: μέτρα που επιβάλλονται στις εισαγωγές προϊόντος που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική αξία του προϊόντος και οι οποίες προξενούν σημαντική ζημία στους παραγωγούς της ΕΕ.
Περιθώριο ντάμπινγκ: η διαφορά μεταξύ της κανονικής τιμής και της τιμής που χρεώνει ο ίδιος εξαγωγέας για το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά της ΕΕ (τιμή εξαγωγής).

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21-54)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/1036 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55-91)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 16.10.2020