Δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Συνιστούν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά την αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά.

Επιδιώκουν να πείσουν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς ανά τον κόσμο να εφαρμόζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία των παιδιών από τις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων.

Στόχος τους είναι επίσης να πάψει η στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες δυνάμεις, καθώς και η ατιμωρησία εγκλημάτων κατά των παιδιών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με τη UNICEF, 1 στα 10 παιδιά ανά τον κόσμο ζει σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, γεγονός που απειλεί την επιβίωση, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της ζωής τους. Υπάρχει διεθνής νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (ΣΔΠ), το προαιρετικό πρωτόκολλο της οποίας στοχεύει στην καταπολέμηση καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

Η ΕΕ και οι χώρες της σκοπεύουν να λάβουν υπόψη και να συντονίσουν τις ενέργειές τους με άλλους φορείς, όπως ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις και η ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός τους. Στο παράρτημα αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών παρατίθενται άλλα σχετικά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το ανθρωπιστικό δίκαιο, που αποτελούν τη βάση για τη δράση της ΕΕ με στόχο την προστασία των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

ΠΡΑΞΗ

Επικαιροποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου 2008

τελευταία ενημέρωση 25.09.2015