Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αποβλέπει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, στη δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας.

ΠΡΑΞΗ

Κοινή δράση 2004/551/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

ΣΥΝΟΨΗ

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας είναι η υποστήριξη των προσπαθειών του Συμβουλίου και των κρατών μελών για τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και η υποστήριξη της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό (σύμφωνα με το άρθρο 5 του πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ΕΕ και στη συνθήκη για την λειτουργία της ΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στην εκπόνηση και την εφαρμογή αποφάσεων και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συνέπειες στην άμυνα). Ο Οργανισμός έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Ο Οργανισμός τελεί υπό την εποπτεία και τον πολιτικό έλεγχο του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο εκδίδει ετησίως κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού, κυρίως όσον αφορά το πρόγραμμα εργασιών του, και εγκρίνει το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Οργανισμού. Ο Οργανισμός υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητές του.

Πεδία δράσης

Ο Οργανισμός έχει τα εξής ουσιώδη καθήκοντα:

Οργάνωση

Ο Οργανισμός έχει νομική προσωπικότητα. Στα όργανα του Οργανισμού συγκαταλέγονται ο αρχηγός του Οργανισμού, το διοικητικό συμβούλιο και ο γενικός διευθυντής.

Η Επιτροπή είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμπράττει πλήρως στο έργο του Οργανισμού. Η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, μπορεί επίσης να συμμετέχει σε σχέδια και προγράμματα του Οργανισμού.

Σχέδια ad hoc

O Οργανισμός προσφέρει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να καταρτίζουν ad hoc σχέδια, δηλαδή σχέδια που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα και συγκεντρώνουν μόνο τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει τη συμμετοχή τρίτων στα ad hoc σχέδια. Καθορίζει τότε τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και των τρίτων.

Δημοσιονομικές κανονιστικές ρυθμίσεις

Οι δημοσιονομικές διατάξεις που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό του Οργανισμού θεσπίζονται από το Συμβούλιο με ομοφωνία. Τα έσοδα αποτελούνται από διάφορα έσοδα και τις συνεισφορές που καταβάλλουν τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Το διοικητικό συμβούλιο δύναται, κατόπιν προτάσεως του γενικού διευθυντή ή ενός κράτους μέλους, να αποφασίσει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέσουν στον Οργανισμό, επί συμβάσει, τη διοικητική και οικονομική διαχείριση ορισμένων δραστηριοτήτων της αρμοδιότητάς του. Το διοικητικό συμβούλιο δύναται επίσης να εξουσιοδοτεί τον Οργανισμό να συνάπτει συμβάσεις εξ ονόματος ορισμένων κρατών μελών.

Σχέσεις με οργανισμούς και τρίτα κράτη

Ο Οργανισμός μπορεί να θεσπίζει συνεργασίες με τρίτα κράτη στο πλαίσιο των αποστολών του. Επίσης, μπορεί να συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (EN) (FR) (ΝΑΤΟ) ή ο Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των Εξοπλισμών (OCCAR) (EN). Οι συνεργασίες με τους οργανισμούς ή τα τρίτα κράτη αφορούν κυρίως:

Πλαίσιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θεσπίστηκε βάσει του άρθρου 42, παράγραφος 3 της συνθήκης για την ΕΕ. Οι αποστολές του απαριθμούνται στο άρθρο 45 ΣΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Πράγματι, παρέχει νομικό και θεσμικό πλαίσιο στη συνεργασία των κρατών μελών στον τομέα της άμυνας.

Παραπομπες

Πράξη

Θέση σε ισχύ

Προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κοινή δράση 2004/551/ΚΕΠΠΑ

12.07.2004

-

ΕΕ L 245, 17.7.2004

Πράξη (εις) τροποποίησης

Θέση σε ισχύ

Προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κοινή δράση 2008/299/ΚΕΠΠΑ

7.4.2008

-

EE L 102,12.4.2008

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση 2007/643/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και με τους κανόνες για τη σύναψη συμβάσεων και για χρηματοδοτικές συνεισφορές από τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας [Επίσημη Εφημερίδα L 269 της 12.10.2007]. Η απόφαση εκθέτει λεπτομερώς και συμπληρώνει τις δημοσιονομικές διατάξεις της κοινής δράσης 2004/551/ΚΕΠΠΑ με σκοπό να εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, μια ορισμένη συνοχή με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απόφαση αποσαφηνίζει τις αρχές που εφαρμόζονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και στην εκτέλεσή του, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των οικονομικών εκθέσεων και την πραγματοποίηση του ετήσιου λογιστικού ελέγχου. Επίσης παρουσιάζει τις διατάξεις (πεδίο εφαρμογής, διαδικασίες, κυρώσεις, κ.λπ) και τις λεπτομέρειες εκτέλεσης των κανόνων για τη σύναψη συμβάσεων και για χρηματοδοτικές συνεισφορές από τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.03.2011