Εξωτερικές πτυχές της πολιτικής για τις επιχειρήσεις

Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, στρογγυλές τράπεζες και διασκέψεις, προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας ή και εξωτερική πολιτική εμπορίου: αυτά είναι τα μέσα που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο να ισχύουν ορισμένες διεθνείς παράμετροι. Η εμπορική πολιτική επιτρέπει την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης για την καλύτερη πρόσβαση στις εξωτερικές αγορές έχει στόχο την ανάπτυξη των συναλλαγών. Τέλος, η συνεργασία σε ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής παρέχει στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες την ευκαιρία να διαμορφώσουν εταιρικές σχέσεις και να αναπτυχθούν εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ΕΕ συνεργάζεται με τους κύριους εταίρους της σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλούς τρόπους. Πρώτον, η Επιτροπή διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των τρίτων χωρών. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία συναντήσεων στη διάρκεια διασκέψεων και στρογγυλών τραπεζών. Τέλος, η Ένωση στηρίζει τη βιομηχανική συνεργασία μέσω των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

Οι διακυβερνητικές σχέσεις

Η ΕΕ συνεργάζεται με τις τρίτες χώρες στο πλαίσιο διμερών σχέσεων. Αυτή η συνεργασία συγκεκριμενοποιείται μέσω συμφωνιών αναγνώρισης, συμφωνιών σύνδεσης, συμβάσεων-πλαισίων εταιρικής σχέσης ή μέσω συμφώνων σταθερότητας.

Η εξάλειψη των φραγμών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω μιας λιγότερο περιοριστικής πολιτικής ρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου, αποτελεί μια από τις κύριες μέριμνες της ΕΕ. Οι συμφωνίες αναγνώρισης κανόνων προβλέπουν, βάσει του άρθρου 133 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), την αμοιβαία αποδοχή μεταξύ των κυβερνήσεων εκθέσεων ελέγχου, πιστοποιητικών και σημάτων συμμόρφωσης τα οποία εφαρμόζουν οι αρμόδιοι φορείς σε ορισμένα προϊόντα που παράγονται σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Η ΕΕ διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία. Για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει με την Κίνα διάλογο για τη ρυθμιστική συνεργασία και τη βιομηχανική πολιτική.

Διατηρεί επίσης τακτική συνεργασία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τις γειτονικές με την Ένωση χώρες (στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας) όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής ή της λεκάνης της Μεσογείου. Η ευρωμεσογειακή συνεργασία (DE) (EN) (FR) πραγματοποιείται μέσω αυτής της πολιτικής γειτονίας, καθώς και μέσω της διαδικασίας της Βαρκελώνης. Αυτή η τελευταία, που ξεκίνησε το 1995, αποσκοπούσε στην προσέγγιση της Ευρώπης με τους μεσογειακούς εταίρους της στο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής συνεργασίας, η βιομηχανική συνεργασία θεωρείται σημαντικός κρίκος και προάγεται μέσω της σταδιακής διαμόρφωσης ζωνών ελεύθερων συναλλαγών ή την αύξηση των επενδύσεων. Η εν λόγω συνεργασία αντικατοπτρίζεται στην πραγματοποίηση διασκέψεων μεταξύ των υπουργών Βιομηχανίας ή και συνεδριάσεων ομάδων εργασίας για θέματα βιομηχανικής πολιτικής. Ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης είναι η υιοθέτηση του Ευρωμεσογειακού Χάρτη για τις Επιχειρήσεις στις 4 Οκτωβρίου 2004.

Στις 23 και 24 Απριλίου 2007, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ενέκρινε σχέδιο διαπραγμάτευσης συμφωνιών σύνδεσης με την Κεντρική Αμερική και την Κοινότητα των Ανδεων και των χωρών μελών της, καθώς και ένα σχέδιο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Η συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζών και των εμπορικών διαλόγων, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους και να απευθύνουν συστάσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων χωρών. Οι στρογγυλές τράπεζες συγκεντρώνουν συχνά εκπροσώπους του βιομηχανικού τομέα, αλλά και εθνικές και κοινοτικές διοικήσεις. Μεταξύ των προτάσεων που συχνά απευθύνονται προς τις κυβερνήσεις περιλαμβάνονται συστάσεις σχετικά με την εμπορική πολιτική, τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τις επενδύσεις, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ή την εξάλειψη των φραγμών στις οικονομικές δραστηριότητες που οφείλονται στους διαφορετικούς εθνικούς κανόνες.

Οι κύριες στρογγυλές τράπεζες είναι οι ακόλουθες:

Τα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας

Τέλος, η ΕΕ ενθαρρύνει τη βιομηχανική συνεργασία χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων που ευνοούν τη δημιουργία και την επέκταση των επιχειρήσεων, τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ξένων επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, ή ακόμη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης φοιτητών σε επιχειρήσεις.

Μεταξύ των κύριων προγραμμάτων που στηρίζονται από την Ένωση είναι τα ακόλουθα:

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.10.2007