Στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη

Με τις παρούσες στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, το Συμβούλιο καθορίζει, στο πλαίσιο του Tαμείου Aγροτικής Aνάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επιδιώκει ιδίως την εναρμόνιση της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη με τις άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές, ειδικά με τις πολιτικές που αφορούν τη συνοχή και το περιβάλλον, την ενίσχυση της εφαρμογής της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) και την αναδιάρθρωση που αυτή συνεπάγεται.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2006/144/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2006, σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας για την αγροτική ανάπτυξη (περίοδος προγραμματισμού 2007-2013)[Βλέπε πράξη (εις) τροποποίησης].

ΣΥΝΟΨΗ

Οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 92 % του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 45 % της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και το 53 % της απασχόλησης. Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους, το εισόδημα ανά κάτοικο είναι κατά γενικό κανόνα μικρότερο κατά ένα τρίτο από το μέσο ευρωπαϊκό, τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλά και ο τομέας των υπηρεσιών δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένος.

Για το λόγο αυτό, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν κατά τα προσεχή χρόνια οι αγροτικές περιοχές θα είναι η ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η αειφόρος ανάπτυξη. Η νέα περίοδος προγραμματισμού παρέχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των ενισχύσεων του νέου Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίτευξη αυτών των στόχων σύμφωνα με τις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και του ανανεωμένου προγράμματος δράσης της Λισσαβόνας. Χρειάζονται τομεακές και περιφερειακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Αγροτική ανάπτυξη και γενικοί στόχοι της Ένωσης

Η πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: στην οικονομία των γεωργικών προϊόντων διατροφής, στο περιβάλλον και στον αγροτικό πληθυσμό. Οι μελλοντικές στρατηγικές και τα μελλοντικά προγράμματα κινούνται γύρω από τους εξής τέσσερις άξονες:

Οι προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013

Το Συμβούλιο ορίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ προσδιορίζοντας για καθεμία απ' αυτές τις ενδεικτικές βασικές δράσεις. Οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες θα ενσωματωθούν στα εθνικά στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών καθώς και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Προτεραιότητα 1: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού και του δασοκομικού τομέα

Στόχος είναι η επίτευξη ενός δυναμικού ευρωπαϊκού τομέα γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Η EE επιχειρεί μεταξύ άλλων να ενθαρρύνει τη μεταφορά γνώσης, να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει τις επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές δράσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Προτεραιότητα 2: Βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου

Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα 2 πρέπει να έχουν ως στόχο την προστασία των φυσικών πόρων και του τοπίου των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, ιδίως στους τομείς της βιοποικιλότητας, της διατήρησης των συστημάτων που διαθέτουν υψηλή φυσική αξία, των υδάτων και των κλιματικών αλλαγών. Η Ένωση ενθαρρύνει ιδιαίτερα:

Προτεραιότητα 3: Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας

Η ΕΕ επιχειρεί να ενθαρρύνει την απασχόληση και να βελτιώσει τους όρους ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Στον τομέα αυτό, οι βασικές δράσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Προτεραιότητα 4: Δημιουργία τοπικών ικανοτήτων για την απασχόληση και τη διαφοροποίηση

Οι πόροι που διατίθενται για τον άξονα Leader πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της κινητοποίησης του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού των αγροτικών περιοχών. Πρόκειται για μία οριζόντια προσέγγιση η οποία συνδυάζει τρεις στόχους: ανταγωνιστικότητα, περιβάλλον και ποιότητα ζωής/διαφοροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές δράσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Προτεραιότητα 5: Διασφάλιση της υλοποίησης των προγραμμάτων

Κατά την επεξεργασία των εθνικών τους σχεδίων, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν τη μεγιστοποίηση των συνεργιών μεταξύ των διάφορων αξόνων και την αποφυγή πιθανών αντιφάσεων.

Εξάλλου, η ΕΕ προτείνει ένα πλαίσιο για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την υλοποίηση πολιτικών, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά ενθαρρύνουν για παράδειγμα την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με την εκπόνηση και τη διαχείριση των αγροτικών πολιτικών.

Προτεραιότητα 6: Συμπληρωματικότητα των ευρωπαϊκών μέσων

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέργια ανάμεσα στις διαρθρωτικές πολιτικές και τις πολιτικές της απασχόλησης και της αγροτικής ανάπτυξης, τα κράτη μέλη πρέπει να φροντίσουν για τη συμπληρωματικότητα και την εναρμόνιση των δράσεων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής, το ΕΚΤ και το ΕΤΑ σε μια δεδομένη περιοχή και σ' έναν δεδομένο τομέα δραστηριότητας.

Η διαχωριστική γραμμή και οι μηχανισμοί συντονισμού των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα διάφορα ταμεία προβλέπονται από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια.

Αντιμετώπιση νέων προκλήσεων

Η παρούσα απόφαση τροποποιήθηκε το 2009 προκειμένου να συμπεριλάβει στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση:

Οι στόχοι αυτοί έχουν μία εγκάρσια διάσταση και έτσι μπορούν να ενταχθούν στις προτεραιότητες των εθνικών στρατηγικών σχεδίων των κρατών μελών. Επί παραδείγματι, η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη:

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2006/144/ΕΚ του Συμβουλίου

20.2.2006

-

ΕΕ L 55, 25.02.2006

Πράξη (εις) τροποποίησης

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2009/61/ΕΚ του Συμβουλίου

19.1.2009

-

ΕΕ L 30, 31.1.2009

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός 1698/2005 του Συμβουλίου που αφορά την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) [Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 277 της 21.10.2005] Ο κανονισμός αυτός δημιουργεί ένα ενιαίο μέσο χρηματοδότησης της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30.06.2011