Ενίσχυση του ελέγχου του συνθετικού ναρκωτικού βενζυλπιπεραζίνη (BZP)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως στόχο της να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τη BZP, μια ψυχοτρόπο ουσία που διατίθεται υπό μορφή δισκίων, καψουλών ή σκόνης. Η παρούσα πρόταση έχει ως στόχο την υπαγωγή της BZP σε μέτρα ελέγχου, καθώς και τη θέσπιση των σχετικών ποινικών κυρώσεων.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2008/206/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 3ης Μαρτίου 2008 για τον προσδιορισμό της ουσίας 1-βενζυλπιπεραζίνη (BZP) ως νέας ψυχοτρόπου ουσίας και την υπαγωγή της σε μέτρα ελέγχου και ποινικές διατάξεις.

ΣΥΝΟΨΗ

Η BZP (1-βενζυλπιπεραζίνη) είναι μια νέα ψυχοτρόπος ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η ουσία δεν έχει καμία αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη ιατρική αξία και πωλείται αποκλειστικά με σκοπό την αναψυχή, μέσω δικτυακών τόπων ή «βοτανολόγων» ή «smart shops».

Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η χρήση αυτής της ουσίας είναι ακόμα ελάχιστα γνωστοί. Γι'αυτόν το λόγο η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο - βάσει κοινής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της Europol - να εκτιμήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η ουσία για την κοινωνία και την υγεία, μέσω αξιολόγησης των κινδύνων, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου 2005/387/ΔΕΥ σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση των κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των κινδύνων της BZP είναι τα εξής: Δεκατρία κράτη μέλη και η Νορβηγία ανέφεραν ήδη κατασχέσεις της ουσίας BZP από ένα έως 64.900 δισκία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ενέχεται το οργανωμένο έγκλημα.

Η BZP είναι ψυχοτρόπος ουσία. Στους κινδύνους από τη χρήση της περιλαμβάνονται:

Αυτό το ναρκωτικό μπορεί επίσης να έχει ενδεχόμενες παρενέργειες, που μπορούν να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της φάσης «καθόδου» έως και 24 ώρες μετά τη λήψη του. Οι παρενέργειες εκδηλώνονται υπό μορφή:

Ορισμένα συμπτώματα οφείλονται πιθανώς στη BZP, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Οι κλινικές εκθέσεις τείνουν στην πραγματικότητα να αποδείξουν μια σχέση μεταξύ της χρήσης και των κρίσεων επιληψίας, μολονότι αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων. Εξάλλου, η BZP ανιχνεύθηκε σε δείγματα νεκροψίας, ο ρόλος της όμως στο θάνατο δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αφού σε όλες τις ελεγχθείσες περιπτώσεις συνυπήρχαν και άλλοι παράγοντες.

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων μαρτυρεί την ανεπάρκεια επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων ικανών να αποδείξουν τους συνολικούς κινδύνους αυτού του νέου ναρκωτικού. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ουσία αυτή αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την υγεία και για να τηρηθεί η αρχή της πρόνοιας, πρέπει να ελεγχθεί η ουσία και να ληφθούν σχετικά μέτρα.

Τελικές διατάξεις

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υπαγάγουν τη BZP στα μέτρα ελέγχου και στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από την εθνική τους νομοθεσία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1971, για τις ψυχοτρόπους ουσίες.

Πλαίσιο

Έχουν ήδη αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες. Η αξιολόγηση που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της BZP δύναται να προκαλέσει προβλήματα υγείας, οι συνέπειες των οποίων δεν είναι μακροχρόνια γνωστές. Ξεκινώντας από αυτή την παρατήρηση, η Επιτροπή ζητεί την υπαγωγή της BZP σε μέτρα ελέγχου, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπους ουσίες. Η παρούσα πρόταση αποτελεί συνέχεια των στοιχείων που συλλέχθηκαν χάρη στη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων που σχετίζονται με νέες ψυχοτρόπους ουσίες.

Η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2005, προβλέπει μια διαδικασία σε τρία στάδια για τη θέση υπό έλεγχο αυτού του είδους ουσιών. Το πρώτο στάδιο είναι για την κατάρτιση έκθεσης σχετικά με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη BZP. Αυτή η αξιολόγηση εκπονήθηκε από το ΕΚΠΝΤ και την Europol και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο, στις 22 Φεβρουαρίου 2007. Σε απάντηση, το Συμβούλιο ζήτησε εμπεριστατωμένη μελέτη για τους κινδύνους που συνδέονται με τη BZP, η οποία πρέπει να διεξαχθεί από:

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2008/206/ΔΕΥ

8.3.2008

-

ΕΕ L 63 της 7.3.2008

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2005 σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών (Επίσημη Εφημερίδα L 127 της 20.5.2005].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 18.04.2008