Λαθραία μεταφορά μεταναστών διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος — πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Αποφάσεις του Συμβουλίου 2006/616/ΕΚ και 2006/617/ΕΚ για τη σύναψη του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών κατά της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών (διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος), το οποίο συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ;

Εγκρίνουν επίσημα την υπογραφή του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών κατά της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών διά ξηράς, θαλάσσης ή αέρος στον βαθμό που αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό το πρωτόκολλο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος έχει ως στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των υπογραφουσών χωρών και την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών που έχουν μεταφερθεί λαθραία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι υπογράφουσες χώρες πρέπει να αποδίδουν τον χαρακτηρισμό ποινικό αδίκημα στις ακόλουθες πράξεις, όταν αυτές τελούνται με σκοπό οικονομικό ή υλικό όφελος:

Οι υπογράφουσες χώρες πρέπει επίσης να θεωρούν τις ακόλουθες περιστάσεις ως περιστάσεις που αυξάνουν τη σοβαρότητα της αξιόποινης πράξης (δηλαδή επιβαρυντικές περιστάσεις):

Τα θύματα λαθραίας μεταφοράς μεταναστών δεν υπόκεινται σε ποινικές διώξεις.

Πεδίο εφαρμογής

Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται:

Μέτρα καταπολέμησης της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών διά θαλάσσης

Διεθνής συνεργασία

Οι χώρες πρέπει να εργάζονται για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων τους και έχουν το δικαίωμα να αρνούνται την είσοδο σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε λαθραία μεταφορά μεταναστών. Οι χώρες που διαθέτουν κοινά σύνορα ή βρίσκονται σε δρομολόγια που χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες απαιτείται να ανταλλάσσουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα εξής:

Οι χώρες που κατέχουν την εμπειρογνωμοσύνη πρέπει να παρέχουν τεχνική βοήθεια σε εκείνες που είναι συχνά χώρες καταγωγής ή διέλευσης μεταναστών.

Μέτρα πρόληψης, προστασίας, συνδρομής και επαναπατρισμού

Οι χώρες υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα με διάφορους τρόπους τόσο για την πρόληψη της λαθραίας μεταφοράς όσο και για τη μεταχείριση των θυμάτων λαθραίας μεταφοράς. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η οδηγία 2002/90/ΕΚ και η απόφαση-πλαίσιο 2002/946/ΔΕΥ του Συμβουλίου καθορίζουν κοινό ορισμό για την παράβαση που συνιστά η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης και στοιχειώδεις κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις και την ευθύνη των νομικών προσώπων.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2006/616/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουλίου 2006, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρωτοκόλλου κατά της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης, το οποίο συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος όσον αφορά τις διατάξεις του πρωτοκόλλου, στο βαθμό που οι διατάξεις του πρωτοκόλλου αυτού εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 179 και 181α της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 262 της 22.9.2006, σ. 24-33)

Απόφαση 2006/617/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουλίου 2006, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρωτοκόλλου κατά της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης, το οποίο συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, όσον αφορά τις διατάξεις του πρωτοκόλλου, στο βαθμό που οι διατάξεις του πρωτοκόλλου αυτού εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του τίτλου IV του μέρους ΙΙΙ της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 262 της 22.9.2006, σ. 34-43)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση-πλαίσιο 2002/946/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2002, για την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την πρόληψη της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής (ΕΕ L 328 της 5.12.2002, σ. 1-3)

Απόφαση 2002/90/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2002, για τον ορισμό της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής (ΕΕ L 328 της 5.12.2002, σ. 17-18)

Οδηγία 2004/81/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με τον τίτλο παραμονής που χορηγείται στους υπηκόους τρίτων χωρών θύματα εμπορίας ανθρώπων ή συνέργειας στη λαθρομετανάστευση, οι οποίοι συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές (ΕΕ L 261 της 6.8.2004, σ. 19-23)

τελευταία ενημέρωση 04.02.2016