Κοινή πολιτική κατά της παράνομης μετανάστευσης

1) ΣΤΟΧΟΣ

Συγκέντρωση σε συνεκτικό πλαίσιο των κύριων στοιχείων κοινής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης έκθεση των μελλοντικών μέτρων και μορφών συνεργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή διαρθρωμένη πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

2) ΠΡΑΞΗ

Κοινοποίηση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με κοινή πολιτική κατά της παράνομης μετανάστευσης [COM(2001) 672 τελικό - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

3) ΣΥΝΟΨΗ

Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ταμπερέ του 1999, τα κράτη μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση στη πηγή της για να καθιερωθεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (σημεία 22 και 23 των συμπερασμάτων). Προηγουμένως, το σχέδιο δράσης της Βιέννης είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη μετανάστευση.

Έκτοτε, έχουν υποβληθεί διάφορες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων:

Κατά την εκπόνηση συνολικής στρατηγικής, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από ορισμένες διεθνείς πράξεις όπως π.χ. από την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα (CEDH) και την Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με το προσφυγικό καθεστώς.

Η συζήτηση για τη δυνατότητα και τους τρόπους θέσης σε εφαρμογή συνολικού σχεδίου καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη διάφορα στοιχεία, δηλαδή:

Η πολιτική σχετικά με τη θεώρηση

Η πολιτική σχετικά με τη θεώρηση συνδέεται στενά με την πολιτική ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Δύο θεμελιώδεις πράξεις διέπουν τον τομέα αυτό, ο κανονισμός για τον καθορισμό του καταλόγου των τρίτων χωρών των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης και ο κανονισμός για την καθιέρωση κοινού προτύπου θεώρησης. Σύμφωνα με το σημείο 22 των συμπερασμάτων του Ταμπερέ, πρόκειται επί του παρόντος να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την έκδοση και τον έλεγχο των θεωρήσεων (ανταλλαγή πληροφοριών, αμοιβαία συνδρομή, κατάρτιση του προσωπικού).

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει:

Συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών

Για να έχουμε ακριβή εικόνα του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν συγκριτική ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Η συνεργασία στο θέμα αυτό που πραγματοποιείται στα πλαίσια του CIREFI (es de en fr) (Κέντρο πληροφόρησης, μελετών και ανταλλαγών στον τομέα της διέλευσης των συνόρων και της μετανάστευσης) πρέπει να ενισχυθεί.

Η Επιτροπή σκοπεύει να:

Έλεγχος και διαχείριση των συνόρων

Για να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα η Επιτροπή προτείνει να:

Τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος Odysseus θα εξαντληθούν από το δημοσιονομικό έτος 2001. Η Επιτροπή πρότεινε επομένως την θέσπιση απόφασης του Συμβουλίου για την δημιουργία νέου προγράμματος (επονομαζόμενου Argo) από την 1η Ιανουαρίου 2002 έως την 31η Δεκεμβρίου 2006. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενισχύσει την διοικητική συνεργασία και ενδεχομένως την σύσταση "μόνιμης υπηρεσίας τεχνικής στήριξης" που να εγγυάται την συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας. Η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να διεκπεραιώνει τρεις κύριες λειτουργίες:

Η Επιτροπή προβλέπει τη δημοσίευση ανακοίνωσης για την διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων που θα διευκρινίζει τις προτάσεις της.

Σφαιρική προσέγγιση

Για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η καλύτερη μέθοδος εργασίας είναι η σφαιρική προσέγγιση. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να ληφθούν υπόψη άλλα θεμελιώδη θέματα όπως:

Επίσης, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η παράνομη μετανάστευση συνδέεται συχνά με δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν διεθνώς. Γι' αυτό, η προσέγγιση των διατάξεων σχετικά με τα συστατικά στοιχεία των ποινικών αδικημάτων και των εφαρμοστέων κυρώσεων αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Τα προαναφερθέντα οδηγούν την Επιτροπή να εξετάσει το ρόλο και άλλων υπηρεσιών όπως η Europol (βλ. επίσης ως προς αυτό το άρθρο 30 της συνθήκης ΕΕ).

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να καταρτίσει σχέδιο δράσης για να επισημανθούν οι ενέργειες προτεραιότητας.

4) μετρα εφαρμογης

Κατά τη διάρκεια του 2002, η Επιτροπή θα υποβάλει:

5) μεταγενεστερες εργασιες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.10.2005