Φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Απόφαση 2008/99/ΕΚ, Ευρατόμ σχετικά με την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας στη σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Απόφαση 2007/513/Ευρατόμ για την έγκριση της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας στην τροποποιηθείσα σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η τροποποιημένη σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων έχει στόχο την αποτελεσματική φυσική προστασία κατά τη χρήση, την αποθήκευση ή τη μεταφορά πυρηνικού υλικού χρησιμοποιούμενου για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς και στην πρόληψη και στην καταπολέμηση αξιόποινων πράξεων συνδεόμενων με τα εν λόγω υλικά και εγκαταστάσεις.

Βασίζεται στη σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού (ΣΦΠΠΥ), συμβαλλόμενα μέρη της οποίας αποτελούν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης πρέπει να εκπονεί και να θέτει σε εφαρμογή μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας, ώστε να προλαμβάνονται, ειδικότερα, η κλοπή ή η εξαφάνιση πυρηνικού υλικού για το οποίο το κράτος αυτό φέρει την ευθύνη, καθώς και οι δολιοφθορές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην επικράτειά του. Σε παρόμοιο πλαίσιο, η Συνθήκη Ευρατόμ (βλ. σύνοψη) προβλέπει ένα σύστημα διασφαλίσεων που επιδιώκει να αποτρέψει την απόκλιση των πυρηνικών υλικών από τις προβλεπόμενες χρήσεις τους.

Κατά την εφαρμογή της σύμβασης, τα μέρη πρέπει να τηρούν ορισμένες βασικές αρχές, μεταξύ των οποίων τις αρχές της ευθύνης του κράτους και των κατόχων αδειών, της ανάπτυξης πνεύματος προστασίας, διασφάλισης της ποιότητας και εμπιστευτικότητας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει:

Τιμωρείται επίσης οποιαδήποτε απόπειρα διάπραξης μιας από αυτές τις πράξεις και οποιαδήποτε εμπλοκή σε τέτοιες πράξεις, καθώς και η οργάνωση αυτών.

Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δικαιοδοσία για παραβάσεις που διαπράττονται στην επικράτειά τους ή σε πλοίο ή αεροσκάφος που είναι νηολογημένα στο εν λόγω κράτος και όταν το άτομο που θεωρείται ότι διέπραξε την παράβαση είναι υπήκοος του εν λόγω κράτους. Οι παραβάσεις αυτές αποτελούν λόγο έκδοσης προσώπων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, τα οποία πρέπει να παρέχουν αμοιβαίως την ευρύτερη δυνατή νομική συνδρομή σε περίπτωση τέτοιων παραβάσεων. Τα πολιτικά κίνητρα της παράβασης δεν αποτελούν λόγο άρνησης της έκδοσης ή της αμοιβαίας νομικής συνδρομής.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η αρχική σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου 1987. Με την έγκριση της απόφασης 2007/513, η ΕΕ ενέκρινε την προσχώρηση της Ευρατόμ στην τροποποιημένη Σύμβαση από τις 10 Ιουλίου 2007.

Η τροπολογία της ΣΦΠΠΥ τέθηκε σε ισχύ στις 8 Μαΐου 2016.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ΣΦΠΠΥ εγκρίθηκε το 1979 και τέθηκε σε ισχύ το 1987. Το 2005 τροποποιήθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης για ενίσχυση των διατάξεών της.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων (ΕΕ L 34 της 8.2.2008, σ. 5-18)

Απόφαση 2008/99/ΕΚ, Ευρατόμ της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας στη σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων (ΕΕ L 34 της 8.2.2008, σ. 3-4)

Απόφαση 2007/513/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 10ης Ιουλίου 2007, για την έγκριση της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας στην τροποποιηθείσα σύμβαση για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων (OJ L 190 της 21.7.2007, σ. 12-14)

τελευταία ενημέρωση 11.12.2020