Συνθήκη και πρωτόκολλο για το Χάρτη Ενέργειας

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση 98/181/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ — σύναψη, από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, της συνθήκης για το Χάρτη Ενέργειας και του πρωτοκόλλου του Χάρτη Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση και τα σχετικά περιβαλλοντικά ζητήματα

Τελική πράξη της διεθνούς διάσκεψης και απόφαση της διάσκεψης του Χάρτη Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας — Κοινή δήλωση — Παράρτημα 1: Τροποποίηση των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 2: Αποφάσεις σχετικά με την έγκριση της τροποποίησης των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας

Τελική πράξη της Διάσκεψης της Χάγης για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 1: Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 2: Αποφάσεις σχετικές με τη συνθήκη για τον Χάρτη Ενεργείας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι σημαντικότερες ρήτρες της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας αφορούν την προστασία των επενδύσεων, την εμπορία ενεργειακών υλών και προϊόντων, τη διαμετακόμιση και τη διευθέτηση διαφορών.

Εμπόριο, επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές και προστασία

Οι διατάξεις της συνθήκης αφορούν:

Κυριαρχία επί των ενεργειακών πόρων

Η συνθήκη αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών επί των ενεργειακών πόρων και επιβεβαιώνει ότι τα δικαιώματα αυτά πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να επηρεάζεται ο γενικός στόχος της προώθησης της πρόσβασης στους ενεργειακούς πόρους και της εξερεύνησης και εμπορικής τους ανάπτυξης.

Περιβαλλοντικές πτυχές

Διαφάνεια

Τα μέρη της συνθήκης οφείλουν να ορίσουν τουλάχιστον ένα γραφείο πληροφοριών στο οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι αιτήσεις ενημέρωσης σχετικά με νόμους, κανονισμούς, νομικές αποφάσεις και διοικητικά μέτρα γενικής εφαρμογής όσον αφορά ενεργειακές ύλες και προϊόντα.

Διευθέτηση διαφορών

Η συνθήκη περιλαμβάνει διατάξεις για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μέσω της διπλωματικής οδού ή ad hoc δικαστηρίων, και στην περίπτωση επενδύσεων μεταξύ επενδυτών και κρατών υποδοχής. Εάν κάποια διαφορά που επικαλείται ο επενδυτής δεν μπορεί να επιλυθεί φιλικά εντός 3 μηνών, μπορεί να επιλέξει την παραπομπή της διαφοράς:

Υπογράφοντα μέρη, Διάσκεψη του Χάρτη Ενέργειας, πρωτόκολλα και δηλώσεις

Εξαιρέσεις

Τα μέρη δεν πρέπει να πραγματοποιούν καμία επένδυση στον τομέα του εμπορίου αν αυτή δεν εναρμονίζεται με τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου του 1994 (GATT), με την οποία ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), και καμία διάταξη της συνθήκης δεν εξαιρεί τα μέλη του ΠΟΕ από τη συμφωνία.

Η συνθήκη δεν εμποδίζει κανέναν υπογράφοντα να λαμβάνει μέτρα:

Πρωτόκολλο του Χάρτη Ενέργειας

Το πρωτόκολλο εγκρίθηκε μαζί με τη συνθήκη. Στους στόχους του περιλαμβάνονται:

Διεθνής Χάρτης Ενέργειας

Ένας νέος Διεθνής Χάρτης Ενέργειας εγκρίθηκε και υπογράφηκε το 2015 από περισσότερες από 65 χώρες και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των χωρών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ. Σκοπός του νέου αυτού χάρτη είναι να κινήσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων νέων χωρών που είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και αναγνωρίζουν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που παράγουν, διαμετακομίζουν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ο νέος χάρτης εκσυγχρονίζει τον Χάρτη Ενέργειας του 1991, τον οποίο έχει ως βάση.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας άρχισε να ισχύει τη 16η Απριλίου 1998, ενώ οι τροποποιήσεις των συναφών με το εμπόριο διατάξεων, κυρίως για την αντικατάσταση των αναφορών στην GATT με εκείνες στον ΠΟΕ, εφαρμόζονται από τις 23η Ιουλίου 1998.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δείτε επίσης:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 98/181/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ του Συμβουλίου και της Επιτροπής, της 23ης Σεπτεμβρίου 1997, σχετικά με τη σύναψη, από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας και του πρωτοκόλλου του Χάρτη Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση και τα σχετικά περιβαλλοντικά ζητήματα (ΕΕ L 69 της 9.3.1998, σ. 1-116)

Τελική πράξη της διεθνούς διάσκεψης και απόφαση της διάσκεψης του Χάρτη Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας — Κοινή δήλωση — Παράρτημα 1: Τροποποίηση των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 2: Αποφάσεις σχετικά με την έγκριση της τροποποίησης των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ΕΕ L 252 της 12.9.1998, σ. 23-46)

Τελική πράξη της Διάσκεψης της Χάγης για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 1: Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας — Παράρτημα 2: Αποφάσεις σχετικές με τη συνθήκη για τον Χάρτη Ενεργείας (EE L 380 της 31.12.1994, σ. 24-88)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Διάσκεψη του Χάρτη Ενέργειας — Κανόνες που αφορούν τη διαδικασία συνδιαλλαγής για τις διαφορές που προκύπτουν από τη διαμετακόμιση (ΕΕ L 11 της 16.1.1999, σ. 39-44)

Απόφαση 2001/595/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2001, για τη συνομολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της τροποποίησης των εμπορικών διατάξεων της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ΕΕ L 209 της 2.8.2001, σ. 32)

Απόφαση 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 1998, για τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα σχετικά με τους κανόνες που αφορούν τη διαδικασία συνδιαλλαγής για τις διαφορές που προκύπτουν από τη διαμετακόμιση, οι οποίοι θα εγκριθούν από τη διάσκεψη του Χάρτη Ενέργειας (ΕΕ L 11 της 16.1.1999, σ. 37-38)

τελευταία ενημέρωση 25.05.2020