Επενδυτικές υπηρεσίες: οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την προσέγγιση σε κοινοτικό επίπεδο των συνθηκών όσον αφορά την άδεια των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) καθώς και την προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου με την εξασφάλιση αποτελεσματικότερης προστασίας των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα οδηγία απευθύνεται σε ορισμένους ΟΣΕΚΑ. Θεσπίζει ένα γενικό καθεστώς αυστηρών υποχρεώσεων σχετικών με τις επενδύσεις, τις απατήσεις όσον αφορά τα ιδία κεφάλαια, τις υποχρεώσεις ενημέρωσης και τα καθήκοντα διατήρησης των στοιχείων του ενεργητικού και παρακολούθησης των κεφαλαίων.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 85/611/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 1985 για το συντονισμό των νομοθετικών, ρυθμιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) [Βλέπε πράξεις τροποποίησης].

ΣΥΝΟΨΗ

Με την παρούσα οδηγία επιχειρείται η εναρμόνιση της νομοθεσίας των κρατών μελών όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες ΟΣΕΚΑ. Στόχος της είναι η προσέγγιση των όρων διάθεσης στην αγορά κεφαλαίων των ΟΣΕΚΑ και άσκησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας διαχείρισης των ΟΣΕΚΑ. Συνεπώς. η οδηγία αποσκοπεί να διευκολύνει την εμπορία των κεφαλαίων των ΟΣΕΚΑ σε κράτη μέλη άλλα εκτός αυτού το οποίο χορήγησε την αρχική άδεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών.

Οι σχετικοί ΟΣΕΚΑ, είτε έχουν συμβατική μορφή (αμοιβαία κεφάλαια διαχειριζόμενα από εταιρεία διαχείρισης) είτε καταστατική μορφή (εταιρεία επενδύσεων), πρέπει να διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Εφόσον διέπονται από την παρούσα οδηγία, οι ΟΣΕΚΑ δεν μπορούν να αποκλείονται από αυτήν. Επιπλέον, ενώ οι εταιρείες επενδύσεων μπορούν να διαχειρίζονται μόνο τα στοιχεία ενεργητικού των χαρτοφυλακίων τους, οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να ασκούν δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Με άλλα λόγια, η οδηγία εφαρμόζεται μόνο στις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της στο σύνολο της επικράτειας της Κοινότητας.

Αντιθέτως, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι ΟΣΕΚΑ κλειστού τύπου, αυτοί δηλ, που συγκεντρώνουν κεφάλαια χωρίς να προωθούν την πώληση των μεριδίων τους ή των οποίων η πώληση μεριδίων δεν έχει εμπορικό σκοπό, καθώς και οι ΟΣΕΚΑ που καθορίζονται από το νομοθέτη.

Δραστηριότητα των ΟΣΕΚΑ

Οι ΟΣΕΚΑ, για να ασκούν τη δραστηριότητά τους, πρέπει να έχουν λάβει εκ των προτέρων επίσημη άδεια των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένοι ή του κράτους μέλους καταγωγής, δηλ. του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η βάσει του καταστατικού έδρα τους και η κεντρική τους διοίκηση. Η άδεια που χορηγείται αποτελεί έγκυρο διαβατήριο για όλα τα κράτη μέλη.

Η δραστηριότητα και η λειτουργία των ΟΣΕΚΑ βασίζεται στην αρχή του κράτους μέλους καταγωγής. Συνεπώς, το κράτος μέλος καταγωγής καθορίζει τους εποπτικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των ΟΣΕΚΑ. Κάθε τροποποίηση του καταστατικού των ΟΣΕΚΑ, όπως μια αντιπροσωπεία, κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής.

Ομοίως, η εγκατάσταση ενός παραρτήματος σε ένα κράτος μέλος υποδοχής κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής ενώ το ή τα κράτη μέλη υποδοχής εγγυώνται την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής έχει στη διάθεσή της προθεσμία τριών μηνών για να ενημερώσει σχετικά το κράτος μέλος υποδοχής, το οποίο έχει με τη σειρά του προθεσμία δύο μηνών για να οργανώσει την προληπτική εποπτεία.

Στην περίπτωση που παρατηρηθούν παρατυπίες, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής και αναλαμβάνουν να επιβάλουν κυρώσεις. Ωστόσο, αν οι παρατυπίες συνεχιστούν, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής έχουν επίσης το δικαίωμα να λάβουν κάθε κατάλληλο μέτρο.

Κατ' αρχήν, η άδεια αφορά, αφενός, την εταιρεία διαχείρισης και τη διαχείριση του κεφαλαίου εφόσον πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιο και, αφετέρου, τα καταστατικά έγγραφα εφόσον πρόκειται για εταιρεία επενδύσεων που δεν έχει ορίσει εταιρείες διαχείρισης, καθώς και τους θεματοφύλακές τους.

Αδεια και δραστηριότητες των εταιρειών διαχείρισης:

Όσον αφορά τις εταιρείες διαχείρισης, η αίτηση για χορήγηση άδειας πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Επιπλέον, για να εξασφαλίζεται η χρηστή και συνετή διαχείριση, πρέπει επίσης να κοινοποιούνται τα στοιχεία των μετόχων ή των εταίρων των εταιρειών διαχείρισης καθώς και οι συμμετοχές τους.

Η απόφαση σχετικά με την άδεια λαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής εντός έξι μηνών από την υποβολή αίτησης. Κάθε αρνητική απόφαση πρέπει να αιτιολογείται. Η άδεια μπορεί επίσης να ανακαλείται.

Οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει επίσης να παρουσιάζουν στην αίτηση τους για χορήγηση άδειας ένα θεματοφύλακα ο οποίος εξασφαλίζει τη διατήρηση των στοιχείων του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου. Ο θεματοφύλακας έχει την έδρα του στο κράτος μέλος στο οποίο η εταιρεία έχει την επίσημη έδρα της· υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Ο θεματοφύλακας πρέπει να αποτελεί χωριστή εταιρεία από την εταιρεία διαχείρισης. Πρέπει να παρέχει επαρκή χρηματοπιστωτικά και επαγγελματικά εχέγγυα τόσο στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων του όσο και όσον αφορά τους μεριδιούχους.

Λειτουργία των ΟΣΕΚΑ

Οι ΟΣΕΚΑ εξαγοράζουν ή εξοφλούν τα μερίδια των μεριδιούχων κατόπιν αιτήματός τους, εκτός από την περίπτωση εξαιρετικών παρεκκλίσεων.

Η νομοθεσία, ο κανονισμός του κεφαλαίου ή τα καταστατικά έγγραφα καθορίζουν τους τρόπους εκτίμησης των στοιχείων του ενεργητικού, τον υπολογισμό της τιμής έκδοσης ή πώλησης και της τιμής εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό τα μερίδια ενός ΟΣΕΚΑ δεν μπορούν να εκδίδονται χωρίς να καταβάλλεται το ισοδύναμο της καθαρής τιμής έκδοσης στο ενεργητικό του ΟΣΕΚΑ. Τα έγγραφα αυτά καθορίζουν επίσης τις αποζημιώσεις και τις εγκεκριμένες δαπάνες.

Οι εταιρείες διαχείρισης και επενδύσέων καθώς και ο θεματοφύλακας δεν μπορούν να δανείζονται, εκτός κατά παρέκκλιση για προσωρινά δάνεια και, στην περίπτωση εταιρειών επενδύσεων, για δάνεια λειτουργίας απαραίτητα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Δεν μπορούν επίσης να χορηγούν πιστώσεις ή να καθίστανται εγγυητές για λογαριασμό τρίτων ούτε να πραγματοποιούν ακάλυπτες πωλήσεις κινητών αξιών, μέσων της χρηματαγοράς ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Οι ΟΣΕΚΑ που διαθέτουν προς πώληση τα μερίδιά τους σε άλλα κράτη μέλη εκτός από αυτό στο οποίο είναι εγκατεστημένοι υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές του ή των εν λόγω κρατών μελών, παρέχοντάς τους το ενημερωτικό δελτίο, το απλοποιημένο ενημερωτικό δελτίο και άλλες σχετικές πληροφορίες. Οι αρχές της χώρας υποδοχής έχουν δικαίωμα εποπτείας μόνον όσον αφορά τις διατάξεις που διέπουν την εμπορία μεριδίων των ΟΣΕΚΑ στην επικράτεια της χώρας υποδοχής καθώς και τις διατάξεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εγγραφής ή της εξαγοράς των μεριδίων των ΟΣΕΚΑ. Η εμπορία μπορεί να αρχίσει δύο μήνες μετά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Η επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ

Οι επενδύσεις των ΟΣΕΚΑ μπορούν να αποτελούνται μόνο από τα εξής:

Κατ' αρχήν, οι επενδύσεις ενός ΟΣΕΚΑ δεν μπορούν να υπερβαίνουν:

Ωστόσο, το ανώτατο όριο του 5% μπορεί να επανεκτιμηθεί ανάλογα με την ποιότητα του εκδότη ή τη φύση της ομολογίας.

Ένας ΟΣΕΚΑ δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές με δικαίωμα ψήφου οι οποίες θίγουν την ανεξαρτησία του εκδότη. Δεν μπορεί να αποκτήσει περισσότερο από το 10% των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, ομολογιών ή μέσων της χρηματαγοράς του ίδιου εκδότη ούτε περισσότερο από το 25% των μεριδίων του ίδιου ΟΣΕΚΑ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού συλλογικών επενδύσεων. Εντούτοις, το όριο μπορεί να ανέλθει στο 20%, ακόμα και στο 35%, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις επενδύσεις σε μετοχές ή σε ομολογίες που εκδίδει ο ίδιος φορέας, εφόσον στόχος της πολιτικής επενδύσεων του ΟΣΕΚΑ είναι να αναπαραγάγει τη σύνθεση ενός δείκτη μετοχή ή ομολογιών.

Επιπλέον, κατά παρέκκλιση, οι ΟΣΕΚΑ μπορούν να λάβουν την άδεια να επενδύουν έως το 100% του ενεργητικού τους σε διαφορετικές εκδόσεις (έξι το ανώτερο) κινητών αξιών ή μέσων της χρηματαγοράς τα οποία εκδίδει ή για τα οποία παρέχει εγγύηση ένας δημόσιος φορέας. Η προστασία των μεριδιούχων θεωρείται στην περίπτωση αυτή ισοδύναμη με αυτή που παρέχουν οι ΟΣΕΚΑ που τηρούν τις γενικές υποχρεώσεις που επιβάλλει η οδηγία.

Επιπλέον, οι ΟΣΕΚΑ μπορούν επίσης, εντός ορισμένων ορίων, να αγοράζουν μερίδια άλλων ΟΣΕΚΑ ή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση του κινδύνου πρέπει να επιτρέπει τον έλεγχο ή τη μέτρηση του κινδύνου σύμφωνα με ακριβή και ανεξάρτητη μέθοδο εκτίμησης του κινδύνου σε σχέση με την αξία του ενεργητικού. Η αξιολόγηση ανακοινώνεται σε τακτά διαστήματα στις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, ο συνολικός κίνδυνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου.

Πληροφορίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση και την τακτική ενημέρωση

Για την προστασία των μεριδιούχων, οι εταιρείες διαχείρισης ή επενδύσεων πρέπει να παρέχουν ορισμένα στοιχεία με μορφή ενημερωτικών δελτίων και εκθέσεων που διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές.

Τα ενημερωτικά δελτία, απλοποιημένο και πλήρες δελτίο, επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιολογούν την εταιρεία, να κρίνουν την επένδυση που τους προτείνεται και να εκτιμούν τους κινδύνους. Οι πληροφορίες, συνοπτικές στο απλοποιημένο δελτίο και λεπτομερείς στο πλήρες, αφορούν τον ΟΣΕΚΑ, την πολιτική του όσον αφορά τις επενδύσείς, τις λεπτομέρειες πώλησης και εξαγοράς των μεριδίων, άλλα στοιχεία φορολογικού χαρακτήρα, κτλ. Το απλοποιημένο δελτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Η ετήσια έκθεση ανά οικονομικό έτος και η εξαμηνιαία έκθεση για τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους καταγράφουν την κατάσταση της εταιρείας, την εξέλιξή της και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς της. Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει απολογισμό ή κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων, ισολογισμό ανά κατηγορίες των εσόδων και των εξόδων του οικονομικού έτους και έκθεση δραστηριοτήτων για το παρελθόν οικονομικό έτος.

Η τιμή έκδοσης, πώλησης, εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων τους πρέπει επίσης να δημοσιεύεται τουλάχιστον δύο φορές κάθε μήνα.

Αρμόδιες αρχές επιφορτισμένες με την αδειοδότηση και την εποπτεία

Οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με την αδειοδότηση και την εποπτεία είναι δημόσιες αρχές ή όργανα ορισμένα από δημόσιες αρχές υπεύθυνες για τον έλεγχο και την εποπτεία των ΟΣΕΚΑ, Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο ΟΣΕΚΑ είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο, την εποπτεία και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων. Οι αρχές των άλλων κρατών μελών επεμβαίνουν όταν ένας ΟΣΕΚΑ διαθέτει τα μερίδιά του στην αγορά της επικράτειάς τους και μπορούν, στο πλαίσιο αυτό, να επιβάλλουν κυρώσεις.

Εάν ένας ΟΣΕΚΑ δραστηριοποιείται σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη με την παροχή υπηρεσιών ή μέσω παραρτημάτων, οι αρμόδιες αρχές των εν λόγω κρατών μελών συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικές με την εταιρεία διαχείρισης.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές των διαφόρων κρατών μελών συνεργάζονται στενά για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου. Πράγματι, η παρούσα οδηγία ορίζει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών. Συγκεκριμένα, η διάδοση των πληροφοριών που διαβιβάζονται απαιτεί τη ρητή συμφωνία της αρμόδιας αρχής που διαβίβασε τις πληροφορίες.

Επιπλέον, η Επιτροπή επικουρείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή για τις κινητές αξίες για την ερμηνεία και τη βελτίωση της παρούσας οδηγίας.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 85/611/ΕΟΚ [έκδοση: διαβούλευση CNS/1976/1009]

24.12.1985

1.10.1989

ΕΕ L 375 της 31.12.1985

Πράξη (εις) τροποποίησης

Θέση σε ισχύ

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Οδηγία 88/220/ΕΟΚ [έκδοση: συνεργασία SYN 60]

20.4.1988

1.10.1989

ΕΕ L 100 της 19.4.1988

Οδηγία 95/26/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 468]

7.8.1995

18.7.1996

ΕΕ L 168 της 18.7.1995

Οδηγία 2000/64/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 2000/0014]

17.11.2000

17.11.2002

ΕΕ L 290 της 17.11.2000

Οδηγία 2001/107/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 98/0242]

13.2.2002

13.8.2003

ΕΕ L 41 της 13.2.2002

Οδηγία 2001/108/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 98/0243]

13.2.2002

13.8.2003

ΕΕ L 41 της 13.2.2002

Οδηγία 2004/39/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 2002/0269]

30.4.2004

30.4.2006

ΕΕ L 145 της 30.4.2004

Οδηγία 2005/1/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 2003/0263]

13.4.2005

13.5.2005

ΕΕ L 79 της 24.3.2005

Οδηγία 2008/18/ΕΚ [έκδοση: συναπόφαση COD 2006/0293]

20.3.2008

-

ΕΕ L 76 της 19.3.2008

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία 2007/16/ΕΚ της Επιτροπής της 19ης Μαρτίου 2007 για την εφαρμογή της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ του Συμβουλίου για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όσον αφορά τη διευκρίνιση ορισμένων ορισμών [Επίσημη Εφημερίδα L 79 της 20.3.2007].

Η εν λόγω οδηγία διευκρινίζει τον ορισμό ορισμένων χρηματοοικονομικών τίτλων, με σκοπό να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσδιορίσουν μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού που εμφανίστηκαν στις χρηματαγορές μετά την έκδοση της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ, αυτά που εξακολουθούν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας. Μεταξύ των σχετικών τίτλων συγκαταλέγονται οι κινητές αξίες, τα μέσα της χρηματαγοράς και τα ρευστά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού. Επιπροσθέτως, η οδηγία παρέχει τα βασικά κριτήρια προκειμένου να καθορισθεί κατά πόσον μια δεδομένη κατηγορία χρηματοοικονομικών τίτλων υπάγεται ή όχι στον εκάστοτε ορισμό.

Σύσταση 85/612/ΕΟΚ της 20ής Δεκεμβρίου 1985 σχετικά με το άρθρο 25, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ [Επίσημη Εφημερίδα L 375 της 31.12.1985].

Η σύσταση αυτή διευκρινίζει ότι κάθε φορά που ο όρος «σημαντική επιρροή» συνεπάγεται τον καθορισμό αριθμητικών ορίων στη νομοθεσία άλλου κράτους μέλους, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να μεριμνούν ώστε το κράτος αυτό να απαιτεί την τήρηση των ορίων αυτών από τις εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης που εδρεύουν στο έδαφός του, σε περίπτωση που αυτές αποκτούν μετοχές με δικαίωμα ψήφου εκδιδόμενες από εταιρεία εγκατεστημένη στο έδαφος κράτους μέλους που εφαρμόζει τα όρια αυτά. Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν μειώσεις των ορίων αυτών πρέπει να τις ανακοινώσουν στην Επιτροπή, η οποία ενημερώνει σχετικά τα λοιπά κράτη μέλη.

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 30ής Μαρτίου 2004 με τίτλο «κανονιστικές ρυθμίσεις για τους θεματοφύλακες των ΟΣΕΚΑ στα κράτη μέλη: επισκόπηση και δυνατές εξελίξεις» [COM(2004) 207 (es de en fr) - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Σύσταση 2004/383/ΕΚ της Επιτροπής της 27ης Απριλίου 2004 σχετικά με τη χρήση παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων από οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [Επίσημη Εφημερίδα L 144 της 30.4.2004].

Η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις με σκοπό την κατά περίπτωση προσαρμοσμένη εφαρμογή της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω οδηγία πρέπει να προσαρμόζεται στο προφίλ κινδύνου των ΟΣΕΚΑ, Οι συστάσεις αφορούν κυρίως τα εξής:

Σύσταση 2004/384/ΕΚ της Επιτροπής της 27ης Απριλίου 2004 για ορισμένα στοιχεία του περιεχομένου του απλοποιημένου ενημερωτικού δελτίου, όπως προβλέπεται στο σχήμα Γ του παραρτήματος Ι της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) [Επίσημη Εφημερίδα L 144 της 30.4.2004].

Για τη βελτίωση της πληροφόρησης των επενδυτών και, κυρίως, για την πλήρη πρόσβαση των μέσων επενδυτών στην πληροφόρηση, η παρούσα σύσταση διευκρινίζει τις έννοιες των πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνει το απλοποιημένο ενημερωτικό δελτίο και οι οποίες περιέχονται στο σχήμα Γ του παραρτήματος 1 της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ.

Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής της 12ης Ιουλίου 2005 για την ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ που διέπει τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων [COM(2005) 314 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Σκοπός της εν λόγω πράσινης βίβλου είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ΟΣΕΚΑ ώστε να ενισχυθεί η διασυνοριακή ανάπτυξή τους. Καθώς η απαίτηση για ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές αγορές επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, η υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να τροποποιείται και να βελτιώνεται για να καλυφθούν τα κενά. Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών πρέπει να συνεχιστεί. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει επίσης να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ταχείες εξελίξεις των κεφαλαιαγορών. Η διαδικασία αυτή πρέπει, τέλος, να ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.06.2008