Δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 93/109/ΕΚ — λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της ΕΕ που κατοικούν σε χώρα της ΕΕ της οποίας δεν είναι υπήκοοι

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν σε μια χώρα της ΕΕ της οποίας δεν είναι υπήκοοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εν λόγω χώρα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται

Η οδηγία καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας υπήκοος άλλης χώρας της ΕΕ για να ψηφίσει ή να θέσει υποψηφιότητα στη χώρα κατοικίας του/της. Το άτομο πρέπει:

Απλούστερες διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας

Η οδηγία τροποποιήθηκε το 2013 για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων υποψηφίων όταν κατοικούν σε μια χώρα της ΕΕ στην οποία δεν είναι υπήκοοι. Προηγουμένως, οι πολίτες της ΕΕ που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση έπρεπε να υποβάλλουν ένα πιστοποιητικό από τη χώρα της οποίας είναι υπήκοοι ότι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εν λόγω χώρα. Από το 2014, όταν οι πολίτες της ΕΕ υποβάλλουν την αίτηση υποψηφιότητάς τους για τις εκλογές, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση αντί του πιστοποιητικού. Οι αρχές της χώρας της ΕΕ όπου κατοικούν πρέπει να επικοινωνούν με τη χώρα καταγωγής τους για να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα της υπεύθυνης δήλωσης. Για τη διασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας, η κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να ορίσει ένα σημείο επαφής που θα είναι αρμόδιο για την κοινοποίηση των στοιχείων σχετικά με τους εν λόγω υποψηφίους.

Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είτε στη χώρα της ΕΕ όπου κατοικούν είτε στη χώρα καταγωγής τους. Ουδείς δύναται να ψηφίσει περισσότερο από μία φορά ούτε και να είναι υποψήφιος σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ στις ίδιες εκλογές.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Οι εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας κατοικίας τους μόνο εάν το ζητήσουν εκ των προτέρων. Σε χώρες της ΕΕ όπου οι υπήκοοι έχουν τη νομική υποχρέωση να ψηφίσουν, οι αλλοδαποί εκλογείς που ζητούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους υπόκεινται στην ίδια υποχρέωση.

Για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, οι αλλοδαποί εκλογείς πρέπει να προσκομίσουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους ημεδαπούς εκλογείς. Επιπλέον, υποχρεούνται να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες υπό μορφή υπεύθυνης δήλωσης.

Ένδικα μέσα

Σε περίπτωση άρνησης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ή απόρριψης της υποψηφιότητάς του, ο αλλοδαπός εκλογέας δύναται να ασκήσει τα ένδικα μέσα που επιφυλάσσει, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η νομοθεσία της χώρας κατοικίας για τους ημεδαπούς.

Εθνικοί κανόνες για υπηκόους που ζουν εκτός της επικράτειάς τους

Κανένα σημείο της οδηγίας 93/109/ΕΚ δεν μπορεί να επηρεάσει τους κανόνες κάθε χώρας της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα του εκλέγειν ή του εκλέγεσθαι των υπηκόων της που κατοικούν εκτός της εκλογικής επικράτειάς της.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου 1993. Έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 1994.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου, της 6ης Δεκεμβρίου 1993, για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (ΕΕ L 329 της 30.12.1993, σ. 34-38)

Διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 93/109/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 15.12.2017