Διεθνείς συμφωνίες: διαδικασίες έγκρισης της ΕΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Άρθρο 218 της ΣΛΕΕ — διαδικασίες έγκρισης της ΕΕ για τις διεθνείς συμφωνίες

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το άρθρο αυτό καθορίζει τις αντίστοιχες εξουσίες του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές, το Συμβούλιο έχει την εξουσία να αρχίζει διαπραγματεύσεις, να εκδίδει διαπραγματευτικές οδηγίες και να υπογράφει και να συνάπτει συμφωνίες.

Η Επιτροπή (ή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας) υποβάλλει συστάσεις προς το Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη σύναψη συμφωνίας.

Η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτείται πριν από τη σύναψη εκ μέρους του Συμβουλίου ορισμένων ειδών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εξής:

Σε όλα τα άλλα είδη συμφωνιών, απαιτείται η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατόπιν αιτήματος μιας χώρας της ΕΕ, του Συμβουλίου, της Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να γνωμοδοτεί σχετικά με το εάν η σχεδιαζόμενη συμφωνία είναι συμβατή με τις Συνθήκες της ΕΕ.

Το Συμβούλιο δύναται να ενεργεί, με βάση την ειδική πλειοψηφία των μελών του, εκτός από τους τομείς όπου απαιτείται κανονικά ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των συμφωνιών σχετικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΑΔ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 1958.

ΠΡΑΞΗ

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέρος πέμπτο — Η εξωτερική δράση της Ένωσης — Τίτλος V — Διεθνείς συμφωνίες, άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ)

τελευταία ενημέρωση 21.03.2016