Το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το πρωτογενές δίκαιο, γνωστό και ως πρωτογενείς πηγές, προκύπτει από τα εξής:

Πεδίο εφαρμογής του πρωτογενούς δικαίου

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Εκτός από το πρωτογενές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ βασίζεται σε επικουρικές και συμπληρωματικές πηγές.

Οι διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες ή με διεθνείς οργανισμούς αποτελούν επίσης αναπόσπαστο τμήμα του δικαίου της ΕΕ. Οι εν λόγω συμφωνίες δεν εμπίπτουν ούτε στο πρωτογενές ούτε στο παράγωγο δίκαιο και αποτελούν μια κατηγορία sui generis (μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία). Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση Demirel κατά Δήμου Schwäbisch Gmünd, οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή και η νομική τους ισχύς είναι ανώτερη από το παράγωγο δίκαιο, το οποίο συνεπώς πρέπει να συμμορφώνεται με αυτές. Μια διεθνής συμφωνία έχει άμεση ισχύ εάν περιέχει σαφή και ακριβή υποχρέωση που δεν υπόκειται στη θέσπιση μεταγενέστερου μέτρου.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Πρωτόκολλα — Δηλώσεις οι οποίες προσαρτώνται στην Τελική Πράξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία υιοθέτησε τη Συνθήκη της Λισαβόνας που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 — Πίνακες αντιστοιχιών (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 1-388).

τελευταία ενημέρωση 12.10.2022



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστη τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) την 1η Φεβρουαρίου 2020.