Ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

Ο παρών κανονισμός καθορίζει ένα μηχανισμό στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια περιορισμένη περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών μελών. Οι ομάδες αυτές παρεμβαίνουν κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους το οποίο αντιμετωπίζει καταστάσεις που έχουν επείγοντα και εξαιρετικό χαρακτήρα, οι οποίες προκύπτουν από τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 836/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2007 για τη θέσπιση μηχανισμού σύστασης ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό για τη ρύθμιση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προσκεκλημένων υπαλλήλων.

ΣΥΝΟΨΗ

Αιτήσει κράτους μέλους, ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα (Frontex) αποφασίζει για την ανάπτυξη δράσης μίας ή περισσοτέρων ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήψη της αίτησης.

Στη συνέχεια, καταρτίζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο από τον οργανισμό (Frontex) και το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, το οποίο ορίζει τους ακριβείς όρους επέμβασης μιας ή περισσοτέρων ομάδων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζει έναν ή περισσότερους εμπειρογνώμονες από το προσωπικό του οργανισμού, οι οποίοι αποστέλλονται ως συντονιστές προκειμένου να:

Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη διορίζουν ένα σημείο επαφής επιφορτισμένο με τη διασύνδεση μεταξύ των αρχών και του οργανισμού (Frontex).

Ο οργανισμός (Frontex) καθορίζει τη σύσταση των ομάδων, τα μέλη των οποίων προέρχονται από το εθνικό απόθεμα και προβαίνει στην ανάπτυξη δράσης τους. Οργανώνει τα μαθήματα κατάρτισης και τις ασκήσεις, συναρτήσει των καθηκόντων τα οποία καλούνται να πραγματοποιήσουν.

Καθεστώς και καθήκοντα των μελών της ομάδας

Τα μέλη των ομάδων που είναι επιφορτισμένα με την πραγματοποίηση αποστολών ελεγκτικών δραστηριοτήτων και επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την κοινοτική νομοθεσία και την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής. Στη διάρκεια της παρέμβασης, τα μέλη της ομάδας τίθενται υπό την ευθύνη του κράτους μέλους υποδοχής. Ακολουθούν τις οδηγίες του και δρουν παρουσία των εθνικών συνοριοφυλάκων.

Διατηρούν την ιδιότητά τους ως μέλη του εθνικού σώματος συνοριοφυλάκων του κράτους μέλους προέλευσής τους και με την ιδιότητα αυτή συνεχίζουν να φέρουν το υπηρεσιακό τους όπλο και τη δική τους στολή. Ωστόσο, για να διακρίνονται φορούν ένα κυανού χρώματος περιβραχιόνιο με το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του κράτους υποδοχής και δύνανται ενδεχομένως να κάνουν χρήση βίας.

Εφόσον οι προσκεκλημένοι υπάλληλοι μέλη των ομάδων δραστηριοποιούνται εντός του κράτους μέλους υποδοχής, το τελευταίο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί από αυτούς. Στη διάρκεια της ανάπτυξης δράσης των ομάδων, οι προσκεκλημένοι υπάλληλοι εξομοιούνται με υπαλλήλους του κράτους μέλους υποδοχής όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις των οποίων υπήρξαν θύμα ή διέπραξαν.

Πλαίσιο

Ο παρών κανονισμός ανταποκρίνεται σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χάγης το οποίο, στα πορίσματά του, ζήτησε τη σύσταση ομάδων εθνικών εμπειρογνώμων ικανών να παράσχουν ταχέως τεχνική και επιχειρησιακή βοήθεια στα κράτη μέλη που τους το ζητούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2005, κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει, έως την άνοιξη του 2006, πρόταση σύστασης ομάδων ταχείας επέμβασης σύμφωνα με το πρόγραμμα της Χάγης. Ανταποκρινόμενη σε αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε στις 19 Ιουλίου 2006 ένα σχέδιο κειμένου με στόχο την τροποποίηση του κανονισμού σύστασης του Frontex, ώστε να δοθεί μια νομική βάση στις ομάδες αυτές.

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός 863/2007/ΕΚ

20.8.2007

-

ΕΕ L 199 της 31.7.2007

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.10.2007