Θεώρηση ενιαίου τύπου που εκδίδεται για υπηκόους τρίτων χωρών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1683/95 — κανόνες για τη θεώρηση ενιαίου τύπου της ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Το 1995 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημιούργησε φύλλο ενιαίου τύπου για τη θεώρηση της ΕΕ, το οποίο έχει τη μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας που τοποθετείται στο ταξιδιωτικό έγγραφο των υπηκόων τρίτων χωρών, δυνάμει της υποχρέωσης θεώρησης.

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες του φύλλου ενιαίου τύπου για τις θεωρήσεις, όχι μόνο για τις χώρες Σένγκεν* αλλά επίσης για την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το φύλλο ενιαίου τύπου εφαρμόζεται στα ακόλουθα:

Στην περίπτωση των χωρών Σένγκεν, για παράδειγμα, μια θεώρηση βραχείας διαμονής που εκδίδεται από μία από αυτές τις χώρες παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα να ταξιδεύει στο σύνολο των 26 χωρών μέχρι 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.

Οι θεωρήσεις για παραμονές που υπερβαίνουν αυτήν την περίοδο εξακολουθούν να υπάγονται σε εθνικές διαδικασίες (δηλ. να επιτρέπουν στον κάτοχό τους να ξεκινήσει να εργάζεται ή να αναπτύξει επιχειρηματική, εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα).

Πληροφορίες για την αυτοκόλλητη ετικέτα θεώρησης

Η ενιαία αυτοκόλλητη ετικέτα θεώρησης διευκρινίζει τον αριθμό ημερών που ένας υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να παραμείνει στον χώρο Σένγκεν και στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (1). Σε περίπτωση θεώρησης Σένγκεν, οι ημέρες θα πρέπει να υπολογίζονται από την ημερομηνία που ο ή η υπήκοος εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν (σφραγίδα εισόδου) έως την ημερομηνία που εξέρχεται από τον χώρο Σένγκεν (σφραγίδα εξόδου), και των δύο ημερών συμπεριλαμβανομένων.

Η ακριβής διάρκεια ισχύος της θεώρησης αναφέρεται στην αυτοκόλλητη ετικέτα θεώρησης υπό την επικεφαλίδα «Διάρκεια παραμονής».

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1370 καθιερώνει νέο σχέδιο για την αυτοκόλλητη ετικέτα θεώρησης με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την πρόληψη της πλαστογράφησης. Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1) δεν δεσμεύονται από την εφαρμογή των νέων μέτρων τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Αυγούστου 2017. Ωστόσο, οι χώρες αυτές μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνάψουν συμφωνίες για την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών αναφορικά με το μοντέλο των εθνικών τους θεωρήσεων.

Τεχνικές προδιαγραφές

Η ενιαία θεώρηση πρέπει να συμμορφώνεται με τα ακόλουθα:

Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να ορίζει μία μόνο αρχή για την εκτύπωση θεωρήσεων. Οφείλει να γνωστοποιεί την επωνυμία του εν λόγω φορέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις λοιπές χώρες της ΕΕ.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της νέας αυτοκόλλητης ετικέτας θεώρησης θα καθοριστούν σε εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί το αργότερο 15 μήνες μετά τη θέσπιση των πρόσθετων τεχνικών προδιαγραφών που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1683/95.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 3 Αυγούστου 1995.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Xώρες Σένγκεν: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1683/95 του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1995 για την καθιέρωση θεώρησης ενιαίου τύπου (ΕΕ L 164 της 14.7.1995, σ. 1-4)

Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1683/95 έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 810/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κώδικας θεωρήσεων) (ΕΕ L 243 της 15.9.2009, σ. 1-58)

Βλέπε την ενοποιημένη έκδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για την καθιέρωση φύλλου ενιαίου τύπου επί του οποίου τίθεται η θεώρηση που χορηγείται από τα κράτη μέλη στους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων μη αναγνωριζόμενων από το κράτος μέλος που χορηγεί το φύλλο (ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 4-6)

τελευταία ενημέρωση 01.02.2018



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.